Niemedyczne forum zdrowia
19-04-2024, 23:04 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ZZO PRZEPISY - na słodko  (Przeczytany 95419 razy)
Metaldaw
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 45
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356

Emigrant

« Odpowiedz #20 : 15-04-2012, 09:21 »

LEGUMINA MANDARYNKOWO-BANANOWA

Składniki:

- 6 jaj
- 5 łyżeczek miodu
- 4 madrarynki
- 1 banan
- 4 łyżeczki żelatyny
- odrobina wody

Wykonanie.
1.Oddzielamy białka od żółtek.
2.Ubijamy białka na sztywna pianę z dwoma łyżeczkami miodu w większej misce. (Taka by pomieściła wszystkie składniki.)
3.Żółtka miksujemy z 3 łyżeczkami miodu.
4.Mandarynki i banana obieramy ze skórki i rozdrabniamy blenderem na drobna papkę.
5.Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. (Można podgrzewać mieszając.)
6.Do ubitych białek dodajemy wymieszane żółtka, papkę owocową i na końcu cienkim strumieniem wlewamy żelatynę - nie przerywając ubijania.
7.Masę rozlewamy do salaterek.
8.Schładzamy najlepiej w lodówce.

Uwagi.
Ten przepis wpadł mi do głowy podczas pisania poprzedniego więc wpierw go wczoraj wypróbowałem i się zachwyciłem, dlatego zamieszczam tutaj.
Jaja od szczęśliwych kur oczywiście. Ilość miodu można sobie dopasować zależnie od upodobań smakowych i gatunku miodu. Pestki dają posmak lekkiej goryczki. Jeśli chcemy tego uniknąć wybieramy pestki.
Zapisane

MO, KB, ZZO.
Sisterka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 33
MO: 28.03.2012
Skąd: Kraków
Wiadomości: 3

« Odpowiedz #21 : 15-04-2012, 09:57 »

BABKA

Składniki:
1/2 szklanka oliwy z oliwek
3/4 szklanki fruktozy lub cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki bezglutenowej (kukurydzianej)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek

Przygotowanie.
Jajka miksujemy razem z fruktozą lub cukrem, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i na koniec oliwę. Rozlewamy do 2 foremek na babki i pieczemy w temp. 180*C około pół godziny.
Smacznego smile
« Ostatnia zmiana: 20-04-2012, 19:08 wysłane przez Klara27 » Zapisane
Barbarka15
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 11.04.2011
Skąd: Włocławek
Wiadomości: 69

« Odpowiedz #22 : 22-04-2012, 20:57 »

GALARETKA OWOCOWA

Składniki:
- szklanka owoców mrożonych (porzeczki, truskawki) lub jakie lubimy
- łyżka miodu
- łyżka żelatyny
- szklanka wody

Sposób przyrządzenia.
Do miski wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej żelatynę, gdy trochę przestygnie dodajemy miód i mieszamy. Następnie dodajemy rozmrożone owoce. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Uwagi.
Z rozmrożonych owoców wydziela się od razu sok, który daje zabarwienie galaretki.
« Ostatnia zmiana: 23-04-2012, 11:32 wysłane przez Metaldaw » Zapisane

Barbara
Iwona
« Odpowiedz #23 : 28-04-2012, 08:15 »

CIASTO Z KUKURYDZY

Przepis na ciasto z kukurydzy, które proponuję zrobić w formie na babkę i będzie super!

Składniki:
3 duże jajka
1 puszka mleka skondensowanego (słodzonego, to ważne, inaczej będzie niesmaczne)
taka sama ilość (jak puszka mleka) kukurydzy z mrożonki
100 gr wiórków kokosowych lub zmielonych migdałów (migdały trzeba sparzyć wrzątkiem i odstawić - potem można je łatwo obrać z łupinek i
łatwiej można zmielić nawet w malakserze)
łyżka masła
łyżka proszku do pieczenia bezglutenowego (płaska) - ważne, inaczej wyjdzie zakalec

Sposób przygotowania.
1. jajka + kukurydza + mleko skondensowane - miksujemy jak najdokładniej
2. dodajemy wiórki / zmielone migdały i resztę składników (masło warto rozpuścić) i jeszcze szczyptę soli, miksujemy, pieczemy w nagrzanym piekarniku około 45 minut

Ja dla mnie puszka mleka skondensowanego dyskwalifikuje ten przepis. /Metaldaw
« Ostatnia zmiana: 28-04-2012, 08:37 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
xxlilithxx
« Odpowiedz #24 : 31-05-2012, 21:51 »

CRUMBLE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM

Składniki:
- 350 g truskawek,
- 350 g rabarbaru,
- 3 plus 3 łyżki cukru brązowego,
- 3 łyżki miękkiego masła,
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej.

Wykonanie.
Truskawki umyć, odciąć szypułki, przekroić na połówki. Rabarbar opłukać, obrać ze "skórki" pokroić na centymetrowe kawałki. Wymieszać wszystko z 3 łyżkami cukru. Mąkę, pozostały cukier i masło ucierać rękami, aż wszystko się dobrze wymiesza. Truskawki i rabarbar przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać rozdrobnionym w dłoniach ciastem i zapiekać w piekarniku w 200 stopniach, aż kruszonka się przyrumieni (około 20 - 25 minut).
« Ostatnia zmiana: 01-06-2012, 14:33 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #25 : 10-08-2012, 16:58 »

RACUCHY Z DYNI

Składniki:

800 g dyni
2 łyżki masła
4 łyżki cukru pudru (lub powidełka, dżem, miód)
100 g tłuszczu (smalec)
1/2 szkl. mąki gryczanej
2-3 łyżki śmietany
3 jajka od szczęśliwych kurek
sól

 
Wykonanie.
Dynię umyć, obrać z twardej skórki, usunąć pestki. Miąższ zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć ze śmietaną, dynią i ubitą pianą z białek, przesypując mąką gryczaną, posolić. Tłuszcz rozgrzać, nakładać łyżką niewielkie racuszki i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone racuszki układać na ogrzanych talerzykach. Osobno podać śmietanę i cukier lub inne dodatki na słodko.
« Ostatnia zmiana: 30-09-2012, 13:54 wysłane przez Metaldaw » Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Zuzanka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 69
MO: 01.01.2009
Skąd: Stary Sącz
Wiadomości: 33

« Odpowiedz #26 : 11-08-2012, 19:31 »

CIASTECZKA MIGDAŁOWE

Składniki:
100 gr zmielonych migdałów
2 białka
pół szklanki nierafinowanego brązowego cukru

Wykonanie.
Połączyć składniki, odstawić na 15 minut i kłaść małą łyżeczką na blachę wyłożoną pergaminem. Rozgnieść widelcem na płaskie placuszki. Widelec maczać w zimnej wodzie. Piec 15 minut w temperaturze 160 stopni w termoobiegu, lub obojętnie jak. Zamiast migdałów można użyć wiórków kokosowych (tych oczywiście nie mielić), lub orzechów. Ciasteczek wychodzi ok.15 sztuk.

Białek nie ubijamy. Wlewamy i mieszamy z migdałami i cukrem.
« Ostatnia zmiana: 30-09-2012, 13:54 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #27 : 22-09-2012, 18:01 »

KASZA JAGLANA Z OWOCAMI I IMBIREM

Składniki
- szklanka kaszy jaglanej
- gruszka
- jabłko
- 2 rodzynki
- łyżeczka siemienia lnianego
- plasterek imbiru
- masło
- miód
- cynamon
- orzechy
- pestki dyni
- płatki migdałowe

Przygotowanie.
Do 3 szklanek wrzątku wsypać niecałą szklankę kaszy jaglanej.
Dorzucić pokrojoną w kostkę gruszkę, pokrojone w kostkę słodkie jabłko, 2 łyżki rodzynek, łyżeczkę siemienia lnianego, jeden plasterek świeżego imbiru.

Nie mieszać, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut - do wchłonięcia wody. Podawać z odrobiną masła, miodu, cynamonu. Można posypać prażonymi orzechami (włoskimi, laskowymi, nerkowca), pestkami (dyni, słonecznika), płatkami migdałowymi.
Podobno potrawa ma własności oczyszczające i rozgrzewające. Mamy wszak jesień. smile
« Ostatnia zmiana: 24-09-2012, 13:28 wysłane przez Metaldaw » Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #28 : 30-09-2012, 12:11 »

ŻURAWINA DO MIĘS

Składniki:
1 kg żurawin
3/4 kg gruszek
40 dag cukru
3/4 szklanki wody



Wykonanie.
Żurawiny przebrać, umyć, osączyć i przelać wrzątkiem.  Ugotować syrop z wody i cukru, do wrzącego syropu wsypać obrane i pokrojone na małe kawałki gruszki. Gotować chwilkę do chwili, kiedy zaczynają robić się szkliste, następnie odcedzić, wsypać osączone żurawiny, smażyć do miękkości. Dodać gruszki, gotować jeszcze ok. 30 minut na wolnym ogniu.  
Słoiki dokładnie umyć, wyprażyć w piekarniku ( ja wstawiam na 125 stopni, pokrywki również, odkręcone).  Do gorących słoików włożyć usmażone żurawiny, zakręcić wieczka i odwrócić.  Odstawić w chłodne miejsce. Dla pewności po napełnieniu można przykryć kocem na 20 min.

Takie żurawinki świetnie smakują z wszelkim białym mięsem (drobiem), ale również z wędliną typu szynka, kotletem wieprzowym, duszoną karkówką itp, itd.
 
« Ostatnia zmiana: 30-09-2012, 13:54 wysłane przez Metaldaw » Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
xxlilithxx
« Odpowiedz #29 : 22-10-2012, 21:50 »

TORTA CAPRESE

Składniki na małą okrągłą blaszkę:
- 3 jajka
- dwie łyżki gorzkiego kakao
- 250 g migdałów
- 200 g dobrej gorzkiej czekolady
- 170 g cukru pudru
- 10 g cukru z wanilią
- 200 g miękkiego masła

Wykonanie:

Migdały sparzyć we wrzątku, zdjąć brązowe skórki. Następnie bardzo drobno zmiksować blenderem. Masło wymieszać w misce z dwoma łyżkami kakao, cukrem i migdałami. Dodać czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej. Następnie dodać żółtka i wymieszać. Ubić pianę z białek. Ubitą pianę wymieszać z przygotowaną masą tuż przed przełożeniem na blaszkę. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni. Piec 20 min (lub maksymalnie do 25 min).
Zapisane
Galapagos
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426

« Odpowiedz #30 : 23-10-2012, 10:56 »

MUFFINKI MIGDAŁOWE

Składniki:

-100 gram zmielonych migdałów (ja nie zdejmowałam skórki - czy powinno się?)
-2 jajka
- pół kostki miękkiego masła (może być mniej)
-1 dojrzały banan
-2 łyżki mąki ryżowej
-łyżeczka sody oczyszczonej
-szczypta imbiru
-szczypta cynamonu
-śliwki suszone

Wykonanie.
Składniki, tzw. mokre (masło, banan, jajka), wymieszać (robiłam to widelcem) do uzyskania papki. Później dodać składniki suche (zmielone migdały, mąka ryżowa, przyprawy, soda) a na koniec pokrojone suszone owoce (ja dałam śliwkę). Masę wyłożyć w foremkach do muffinek (mnie wychodzi 12) do połowy ich wysokości. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
« Ostatnia zmiana: 26-10-2012, 14:06 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
LaktozAnna
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 34
MO: 02.2012-02.2014, 11.2015-teraz
Skąd: Chrzanów
Wiadomości: 96

« Odpowiedz #31 : 04-11-2012, 00:30 »

CIASTECZKA RYŻOWE

Składniki:
- 1 opakowanie kleiku ryżowego(160g) (z firmy melwit się nie nadaje, nie jest gruboziarnisty)
- 200g masła (używając oleju uzyskamy konsystencję piaskową, nadającą się tylko do zmieszania z marmoladą)
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- opcjonalnie laska wanilii (aromat waniliowy - nie polecam to akutat sama chemia)
- łyżeczka płynnej stewii
- 1 do 2 jajek

Wykonanie.
Jajka ubić, żeby ciastka nie były zółte jak kurczaki. Dodać resztę składników, zagnieść, bądź zmiksować. Formować kuleczki z dołkiem w środku (wsadzić palucha). Piec ok 20 min, tylko do zarumienienia, 180 stopni. Dobre z każdą konfiturą domowej roboty, polecam czarną porzeczkę.  

Koszt do 7 zł. Cała blacha ciasteczek. Dobrze mieć drugą paczkę kleiku pod ręką, jakby masa była za mokra.
« Ostatnia zmiana: 04-11-2012, 09:16 wysłane przez Metaldaw » Zapisane

Czasem trzeba spaść na sam dół, żeby móc się odbić.
xxlilithxx
« Odpowiedz #32 : 11-01-2013, 14:33 »

PANNA COTTA Z TRUSKAWKAMI

Składniki:
- 500 ml słodkiej śmietanki 30% (jeśli się uda znaleźć to 36%),
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- laska wanilii
- szklanka świeżych truskawek
- kilka kropel soku cytryny

Wykonanie:
Do rondla wsypać cukier i wlać śmietankę pozostawiając 1/3 szklanki, w której namaczamy żelatynę. Śmietankę w rondlu podgrzewać na małym ogniu przez 3 minuty. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż i wyskrobać nożem ziarenka. Namoczoną żelatynę i wanilię dodać do śmietanki i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Przelać do czterech filiżanek i wystudzić. Przełożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc) do stężenia - dobrze jest przykryć czymś filiżanki, by panna cotta nie zaabsorbowała ewentualnych zapachów z lodówki. Przed wyjęciem deseru należy umieścić filiżankę w gorącej wodzie, by można było go łatwo wyjąć. Przełożyć na talerzyk i dodać drobno pokrojone i skropione sokiem z cytryny truskawki.


Uwagi.
Poza sezonem na truskawki, zamiast świeżych można kupić mrożone. Należy je lekko rozmrozić i zmiksować blenderem z odrobiną cukru oraz soku z cytryny - w ten sposób powstanie sos truskawkowy.
« Ostatnia zmiana: 21-01-2013, 19:29 wysłane przez Rif » Zapisane
Erato29
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: brak
MO: 10.08.2012 obecnie nie piję
Wiadomości: 153

« Odpowiedz #33 : 23-01-2013, 18:32 »

FAWORKI BEZGLUTENOWE

Składniki:
- 2 żółtka,
- 1/2 szklanki wiejskiej śmietany,
- 1 szklanka skrobi kukurydzianej,
- 3 płaskie łyżki kleiku kukurydzianego,
- pół szklanki mąki kukurydzianej,
- 3/4 łyżeczki spirytusu lub wódki,
- smalec do smażenia.

Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, skrobię, dodać kleik, wymieszać, dodać resztę składników, zagnieść ciasto i zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinę lub dwie. Pociąć na paski, smażyć na rozgrzanym smalcu, odsączyć na papierze kuchennym. Posypać cukrem pudrem.

Uwagi.
Nie da się zrobić tradycyjnego kształtu faworka, bo się połamią w smażeniu.

Przepis pochodzi z jakiegoś zamierzchłego wydania miesięcznika "Dziecko".
« Ostatnia zmiana: 24-01-2013, 12:05 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Erato29
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: brak
MO: 10.08.2012 obecnie nie piję
Wiadomości: 153

« Odpowiedz #34 : 23-01-2013, 18:39 »

PĄCZKI

Składniki:
- 1 szklanka wody,
- 150g masła,
- 180g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka cukru,
- 2g soli (1/4 łyżeczki),
- 4 wiejskie jaja,
- smalec do smażenia,
- cukier puder do posypania.


Wykonanie.
1. W garnku podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej masło, doprowadzamy do wrzenia. Cały czas mieszając dodajemy cukier, sól, oraz stopniowo mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy, najlepiej, żeby nie było grudek do momentu, aż ciasto zacznie formować jednolitą masę – przypomina ziemniaki rozbite tłuczkiem po ugotowaniu (coś jakby na ptysie czy eklerki).
2. Dodajemy jajka, przy użyciu miksera mieszamy masę. Do dobrze rozgrzanego smalcu wkładamy po łyżeczce ciasto. Smażymy do uzyskania złocistego koloru, w między czasie obracamy żeby całe pączusie uzyskały jednolity złoty kolor. Podczas smażenia pączki "puchną" i zwiększają swoją objętość dwukrotnie.
3. Po wyjęciu z oleju, odsączamy pączki na papierowych ręcznikach. Można jeść ciepłe, wtedy są przepyszne. Najlepiej posypać cukrem pudrem.

Przepis z "Życia bez glutenu".

Mam uwagę do tzw przepisów bezglutenowych. Po co szukać bezglutenowych zamienników, które przeważnie są gorsze od ich pierwowzorów, jeżeli jest tyle naprawdę wspaniałych i zdrowych deserów i potraw, które nie zawierają glutenu.

A propos przypomniało mi się, daję moim dzieciom szalenie prosty deser, to jest orzechy włoskie, oczywiście świeżo łuskane, z miodem. Uwielbiają i nie tylko one;)

Właśnie smażyłam pączki bezglutenowe- cyknęłam fotkę jak wyglądają, ale nie wiem czy jest potrzeba ją tu zamieszczać? W każdym razie przepis jest sprawdzony.
« Ostatnia zmiana: 01-02-2013, 07:56 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Galapagos
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426

« Odpowiedz #35 : 31-01-2013, 22:12 »

CHAŁWA
Znalazłam przepis na super smaczną  i łatwą w wykonaniu chałwę sezamową, lub słonecznikową. Polecam!

Składniki:
- sezam - u mnie ok. 180 g niełuszczonego
- miód dobrej jakości - ok. 2-3 łyżek (dodawać po trochę i kontrolować konsystencję masy)
  
Wykonanie.
Sezam rozsypać na patelni i powoli prażyć uważając, żeby się nie przypalił. Po przestudzeniu zmielić w młynku. Dodawać po jednej łyżce miód i kontrolować konsystencję masy (mniej więcej ma przypominać mokry piasek) oraz jej słodycz. Przełożyć do foremek ugniatając łyżeczką (jednej dużej formy lub kilku mniejszych np. do muffinek).

Pycha:)

Przepis pochodzi z:
http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2012/02/domowa-chawa-czyli-cud-miod-i-orzeszki.html#uds-search-results
« Ostatnia zmiana: 01-02-2013, 07:56 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
xxlilithxx
« Odpowiedz #36 : 22-03-2013, 14:45 »

SZPAJZA CZEKOLADOWA

Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżeczek żelatyny
1 kopiasta łyżka kakao

Wykonanie.
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka (po jednym) i chwilę ubijać. Gdy składniki się połączą, dodać kakao i mieszać mikserem na małych obrotach.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i przestudzoną wlewać małym strumieniem do masy, delikatnie wymieszać mikserem. Przelać wszystko do miski lub małych miseczek, chłodzić aż do stężenia. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną.

Uwagi.
Szpajza to tradycyjny deser kuchni śląskiej. Można zrobić również wersję cytrynową - zamiast kakao dodajemy sok i skórkę otartą z jednej cytryny.
« Ostatnia zmiana: 26-03-2013, 14:50 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
xxlilithxx
« Odpowiedz #37 : 28-03-2013, 21:52 »

SURÓWKA Z MARCHEWKI I POMARAŃCZY

Składniki:
4 marchewki
2 pomarańcze
1 łyżeczka cukru

Wykonanie.
Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 1 i 1/2 pomarańczy pokroić na małe kawałeczki lub rozdrobnić rękami, dodać do marchewki, wycisnąć sok z pozostałej połowy pomarańczy, dodać cukier, wszystko wymieszać, schłodzić w lodówce.
« Ostatnia zmiana: 28-03-2013, 22:01 wysłane przez Lilithxx » Zapisane
xxlilithxx
« Odpowiedz #38 : 28-03-2013, 21:58 »

ŚMIETANA Z MIODEM

Składniki:
dobra i bardzo gęsta śmietana 18%
miód

Wykonanie.
Schłodzoną śmietanę przełożyć do miseczki, polać odrobiną miodu. Gotowe smile
« Ostatnia zmiana: 28-03-2013, 22:01 wysłane przez Lilithxx » Zapisane
xxlilithxx
« Odpowiedz #39 : 28-03-2013, 22:23 »

MIODOWY OMLET

Składniki:
3 jajka
1 łyżka płynnego miodu
2 - 3 łyżki masła

Wykonanie.
Jajka i miód wymieszać dobrze trzepaczką. Na patelni rozgrzać masło na średnim ogniu. Wylać jajka
i smażyć chwilę aż masa od spodu się zetnie. Złożyć na pół i smażyć jeszcze chwilę na rumiano. Można polać miodem i/lub śmietaną.
Zapisane
Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!