Niemedyczne forum zdrowia
28-03-2024, 20:54 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Czy dotar³ do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Sklep Bios³one --> wejd¼
 
   Strona g³ówna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 2 [3]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: ZZO PRZEPISY - na s³odko  (Przeczytany 94633 razy)
Asia61
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360

« Odpowiedz #40 : 01-04-2013, 13:36 »

OMLET BISZKOPTOWY

Sk³adniki na jedn± osobê:
2-3 jajka
1/2 ³y¿ki m±ki kukurydzianej, lub z amarantusa
1 ³y¿ka wody
szczypta soli
1/2 ³y¿ki mas³a klarowanego
dowolna konfitura lub d¿em w³asnej roboty

Wykonanie.

Jajka ubiæ dodaj±c szczyptê soli, ³y¿kê wody i na koñcu wymieszaæ z dowoln± m±k± bezglutenow±.
Rozgrzaæ patelniê, w³o¿yæ mas³o, wylaæ omlet na patelniê, przykryæ pokryw± i po chwili przykrêciæ palnik tak, aby omlet 'dochodzi³' powoli - oko³o 15 minut. (Na mojej kuchni to 1,5 czyli jak duszenie) Po usma¿eniu przewróciæ na krótko na drug± stronê, zsun±æ na talerz, posmarowaæ konfiturk±.
Mo¿na równie¿ rozdzieliæ ¿ó³tka od bia³ek, bia³ka ubiæ na sztywno i po³±czyæ z ¿ó³tkami i pozosta³ymi sk³adnikami. Dalej postêpowaæ tak samo jak w wersji pierwszej.
« Ostatnia zmiana: 14-04-2013, 09:51 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.

- Awicenna
Erato29
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: brak
MO: 10.08.2012 obecnie nie pijê
Wiadomo¶ci: 153

« Odpowiedz #41 : 06-04-2013, 11:10 »

GOFRY

Sk³adniki:
1 szklanka m±ki kukurydzianej
ok. 1/2 szklanki przegotowanej ciep³ej wody
1 ³y¿eczka oleju z pestek winogron lub topionego mas³a

Wykonanie.
Mieszamy w miseczce m±kê z wod± i olejem (mas³em), powinno wyj¶æ ciasto jak na nale¶niki. Gofry pieczemy oko³o 10 minut, a¿ nabior± smakowitego z³ocistego koloru. Dodatki wed³ug w³asnej inwencji. smile
 
« Ostatnia zmiana: 14-04-2013, 09:52 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane
Gromans
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 1/03/2014
Sk±d: Kitchener,Ontario, Kanada
Wiadomo¶ci: 8

« Odpowiedz #42 : 10-05-2014, 02:44 »

Budyn czekoladowy, pyszny i bardzo syty.

Skladniki:

-1 awokado,
-1 banan,
-4 plaskie lyzeczki kakao,
-4 lyzeczki oleju kokosowego,
-5 swiezych daktyli, albo 2 lyzeczki miodu.

Wykonanie.
W blenderze wszystkie skladniki zmiksowac na jednolita mase i gotowe.
Budyn ten jest przebojem w mojej rodzinie.
« Ostatnia zmiana: 10-05-2014, 14:43 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane

Mi³o¶æ jest jak szyba, raz st³uczesz i wiêcej nie posk³adasz. Ale zawsze mo¿esz wstawiæ now±.
Antaress
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 06.2013
Wiedza:
Sk±d: Skoczów
Wiadomo¶ci: 229

« Odpowiedz #43 : 22-11-2014, 20:45 »

Szarlotka krucha bezglutenowa, bardzo smaczna

Sk³adniki:
1/2 kubka m±ki kukurydzianej
1/2 kubka m±ki ry¿owej
6 ³y¿ek m±ki ziemniaczanej
6 ³y¿ek cukru
1,5 ³y¿eczki proszku do pieczenia
4 kopiaste ³y¿ki mas³a
2 ³y¿ki gêstej domowej ¶mietany
3 ¿ó³tka
kilka jab³ek przesma¿onych z cukrem, cynamonem i rodzynkami

Wykonanie.
Sk³adniki ciasta krojê no¿em w misce, nastêpnie zlepiam krótko rêkami (mo¿e siê rozsypywaæ, nie szkodzi!) i wk³adam na ok. godzinê do lodówki; okr±g³± formê  (26 cm) smarujê t³uszczem, obsypujê np. p³atkami jaglanymi  i wyk³adam 3/4 ilo¶ci ciasta; podpiekam ok. 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, wyjmujê, rozk³adam podsma¿one jab³ka i rozk³adam resztê ciasta na górê; piekê oko³o 45 minut.

Szarlotka jest wspania³a! W³a¶nie zajadam jeszcze ciep³±! Mo¿na podaæ z bit± ¶mietan±, bêdzie jeszcze wykwintniej!



« Ostatnia zmiana: 05-12-2014, 13:07 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane
Magdamagdalena
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 47
MO: 05.11.2014 + KB, od 01.2015 bez glutenu
Wiedza:
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 73

« Odpowiedz #44 : 23-11-2014, 00:09 »

Deser Orzechy z miodem.

Sk³adniki:
- ró¿ne rodzaje orzechów jakie lubimy (w³oskie, laskowe). Mo¿na dodaæ równie¿ migda³y obrane ze skórki, ¶wie¿y kokos obrany ze skórki.
- miód.

Wykonanie.
Namoczone wcze¶niej orzechy (w ch³odnej wodzie), migda³y i kokos mielimy 3 razy. Dodajemy miód i mieszamy.
Deser jeszcze lepiej smakuje gdy zmielimy dodatkowo kilka suszonych daktyli.

Uwagi.
Obieranie migda³ów mo¿e byæ ³atwe bez parzenia (i pozbawiania warto¶ci). Wystarczy je moczyæ w ch³odnej wodzie przez kilkana¶cie godzin.
« Ostatnia zmiana: 05-12-2014, 13:06 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane
Magdamagdalena
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 47
MO: 05.11.2014 + KB, od 01.2015 bez glutenu
Wiedza:
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 73

« Odpowiedz #45 : 23-11-2014, 00:16 »

Powid³a ¶liwkowe bez sma¿enia.

Sk³adniki:
Dobrej jako¶ci suszone ¶liwki.

Wykonanie.

¦liwki zalewamy ch³odn± wod± tak, ¿eby by³y zakryte i zostawiamy na parê godzin. Nastêpnie ods±czamy nie wylewaj±c p³ynu (jest pyszny i nale¿y go wypiæ). ¦liwki mielimy. Mo¿na do smaku dodaæ kilka innych suszonych owoców.
« Ostatnia zmiana: 05-12-2014, 13:08 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane
Antaress
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 06.2013
Wiedza:
Sk±d: Skoczów
Wiadomo¶ci: 229

« Odpowiedz #46 : 21-12-2014, 21:15 »

Piernik ¶wi±teczny

Sk³adniki:
2 szklanki m±cznej mieszanki bezglutenowej
1 szklanka cukru lub pó³/pó³ miód
1 szklanka mleka
1 jajko
125 g mas³a
3 ³y¿ki d¿emu lub powide³ ¶liwkowych
po 1 ³y¿eczce cynamonu, go¼dzików, kakao, po ½ ³y¿eczki imbiru, kardamonu i ga³ki muszkato³owej (go¼dziki zmielone w m³ynku)
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
1 ³y¿eczka sody oczyszczonej
1 szklanka bakalii (pokrojone orzechy, suszone ¶liwki, rodzynki)

Wykonanie.
Mas³o roztapiam w rondelku i pozostawiam do przestygniêcia, nastêpnie wszystkie sk³adniki wsypujê do garnka i mieszam mikserem do uzyskania jednolitej masy. Masa jest gêsta. Wysmarowan± formê keksówkê (30 cm) wype³niam ciastem i piekê w temperaturze 180 stopni oko³o 1 godziny. Przed wyci±gniêciem z piekarnika sprawdzam patyczkiem czy ciasto siê nie klei, je¶li tak, to pozostawiam na kolejne 10 minut. Upieczone ciasto nie nale¿y wyjmowaæ od razu z piekarnika.

Przepis jest wypróbowany, a piernik smakuje pysznie! Jest wilgotny i aromatyczny. W sam raz na ¦wiêta Bo¿ego Narodzenia.
« Ostatnia zmiana: 29-12-2014, 13:49 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane
Lilia8
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: aktualnie nie stosujê
Wiadomo¶ci: 27

« Odpowiedz #47 : 08-07-2016, 21:13 »

SMOOTHIE CZEKOLADOWE

Sk³adniki:
- pó³ miêkkiego awokado,
- banan,
- 100 ml s³odkiej ¶mietanki 30% (ew. mleka kokosowego),
- ³y¿eczka miodu,
- 2 ³y¿eczki prawdziwego kakao,
- gar¶æ kruszonego lodu.

Wykonanie.
Wszystkie sk³adniki razem zmiksowaæ. Najlepiej je¶li bêd± wcze¶niej sch³odzone.
« Ostatnia zmiana: 31-07-2016, 16:35 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane

Nie jest miar± zdrowia byæ dobrze przystosowanym do g³êboko chorego spo³eczeñstwa. Krishnamurti.
Genera³
***

Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 134

« Odpowiedz #48 : 03-03-2018, 13:25 »

Krówki domowej roboty (nie ci±gutki - wychodz± kruche!)
¬ród³o: https://smak-indii.pl/mysore-pak

1 szklanka m±ki z ciecierzycy
1.5 szklanki cukru
pó³ szklanki wody
1 szklanka roztopionego klarowanego mas³a
æwieræ szklanki oleju (ja ten sk³adnik omijam smile)
opcjonalnie szczypta kardamonu
opcjonalnie szczypta kurkumy

M±kê z ciecierzycy przesiewamy przez sito.
Przygotowujemy naczynie, do którego prze³o¿ymy przygotowan± masê na deser: nat³uszczamy naczynie mas³em.
Naczynie nie powinno byæ zbyt du¿e - dla podanej ilo¶ci sk³adników powierzchnia naczynia 170 centymetrów
kwadratowych (13cm x 13cm) pozwoli³a na uzyskanie kostek deseru o wysoko¶ci 3 cm.
Na g³ebok± teflonow± patelniê sypiemy cukier, dodajemy wodê, gotujemy mieszaj±c do uzyskania syropu "na
nitkê" (odrobina syropu pozostawia miêdzy palcami cienk± nitkê).
W tym samym czasie w drugim naczyniu podgrzewamy klarowane mas³o z olejem. T³uszcz powinien byæ gor±cy
jak do sma¿enia.
Do cukrowego syropu wsypujemy m±kê ciecierzycow±, mieszamy, aby pozbyæ siê grudek.
Podgrzewamy na ma³ym ogniu mieszaj±c, a¿ masa zacznie "b±blowaæ".
Do masy dodajemy stopniowo gor±ce klarowane mas³o wymieszane z olejem. Dodajemy porcjami, po dodaniu
mieszamy, a¿ masa wch³onie ca³y tluszcz, nastêpnie dodajemy kolejn± porcjê. Po dodaniu porcji t³uszczu masa
bêdzie siê przez chwilê "sma¿yæ".
Dodajemy t³uszcz porcjami, a¿ cukrowo-ciecierzycowa masa przestanie go absorbowaæ. Masa powinna zrobiæ siê
gêsta i jakby porowata. Nie powinna kleiæ siê do ¶cian naczynia.
Gotujemy przez kilka minut ci±gle mieszaj±c.
Szybko przek³adamy masê do przygotowanego naczynia, wyg³adzamy powierzchniê.
Po kilku minutach kiedy masa ju¿ troszkê przestygnie i stwardnieje (ale nie bêdzie jeszcze ca³kiem twarda)
nacinamy powierzchniê w prostok±ty.
Zapisane
BaMa
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 51
MO: 2015-09-05
Sk±d: Knurów
Wiadomo¶ci: 59

« Odpowiedz #49 : 10-02-2019, 09:01 »

Ale w nich jest gluten (owies)?
Zapisane
Tachikoma
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: nie stosujê
Sk±d: ¦l±sk
Wiadomo¶ci: 79

« Odpowiedz #50 : 10-02-2019, 13:35 »

Jak tak czytałam rózne artykuły to wygląda na to, że czysty gluten w owsie nie występuje. Za to jest awenina, która wygląda podobnie jak białko tworzące gluten.

Inna sprawa, że trudno kupić płatki owsiane, które nie są zanieczyszczone glutenem. Nie dba się o to by podczas zbioru, magazynowania, transportu i przetwarzania nie doszło do zanieczyszczeń.

Wydaje mi się, że w Netto widziałam bezglutenowe płatki owsiane. Drogie, zdzierają na cenie.

Nadal jednak trzeba pamiętać, że awenina jako białko zbliżone budową do gluteniny i gliadyny, w dużych ilościach szkodzi ludziom chorym na celiakię z powodu reakcji krzyżowych. Reszta raczej nie ma się co aż tak przejmować. //Kamil
« Ostatnia zmiana: 10-02-2019, 19:49 wys³ane przez Kamil » Zapisane
Du¿agosia
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Sk±d: Wroc³aw
Wiadomo¶ci: 476

« Odpowiedz #51 : 16-02-2019, 15:01 »

CIASTO 3-BIT
Cytat
Miêkkie mas³o (3/4 kostki) ucieramy mikserem na puszyst± masê. Dalej miksuj±c dodajemy stopniowo zimny budyñ (opcjonalnie kilka kropli olejku zapachowego np. cytrynowego).
A cukier?
Zapisane
Udana
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Sk±d: Wroc³aw
Wiadomo¶ci: 1.251

« Odpowiedz #52 : 27-02-2019, 15:48 »

A nie bêd± twarde jak kamyczki? smile
Zapisane

Nawet najdalsza podró¿ zaczyna siê od pierwszego kroku...
Shadow
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 34
MO: 23.02.2015
Wiedza:
Sk±d: Wroc³aw/Radomsko
Wiadomo¶ci: 558

« Odpowiedz #53 : 27-02-2019, 16:34 »

My bêdziemy testowaæ, wiêc dam znaæ jak nam wysz³y smile
Zapisane
Shadow
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 34
MO: 23.02.2015
Wiedza:
Sk±d: Wroc³aw/Radomsko
Wiadomo¶ci: 558

« Odpowiedz #54 : 27-02-2019, 22:37 »

Nie da siê ju¿ edytowaæ wiêc dodaje, ¿e p±czki wychodz± swietne. Nawet siê nie spodziewalem, ¿e bêd± takie puszyste i miêkkie. ¦wietna alternatywa dla zwyk³ych p±czków smile
Zapisane
BaMa
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 51
MO: 2015-09-05
Sk±d: Knurów
Wiadomo¶ci: 59

« Odpowiedz #55 : 28-02-2019, 18:47 »

Dzisiaj sma¿yli¶my p±czki z tego przepisu. Rewelacja .... Polecam wszystkim. Niebo w gêbie.:-)
Zapisane
Strony: 1 2 [3]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Dzia³a na MySQL Dzia³a na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawid³owy XHTML 1.0! Prawid³owy CSS!