Niemedyczne forum zdrowia
16-09-2021, 23:45 *
Witamy, Go嗆. Zaloguj si lub zarejestruj.
Czy dotar do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj si podaj帷 nazw u篡tkownika, has這 i d逝go嗆 sesji
Aktualno軼i: Ram闚ka Radiabios這ne --> kliknij
 
   Strona g堯wna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj si Rejestracja  
Strony: 1 2 [3]   Do do逝
  Drukuj  
Autor W徠ek: ZZO PRZEPISY - na s這dko  (Przeczytany 80917 razy)
Asia61
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 60
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk康: 堯dzkie
Wiadomo軼i: 2.358

« Odpowiedz #40 : 01-04-2013, 13:36 »

OMLET BISZKOPTOWY

Sk豉dniki na jedn osob:
2-3 jajka
1/2 造磬i m彗i kukurydzianej, lub z amarantusa
1 造磬a wody
szczypta soli
1/2 造磬i mas豉 klarowanego
dowolna konfitura lub d瞠m w豉snej roboty

Wykonanie.

Jajka ubi dodaj帷 szczypt soli, 造磬 wody i na ko鎍u wymiesza z dowoln m彗 bezglutenow.
Rozgrza patelni, w這篡 mas這, wyla omlet na patelni, przykry pokryw i po chwili przykr璚i palnik tak, aby omlet 'dochodzi' powoli - oko這 15 minut. (Na mojej kuchni to 1,5 czyli jak duszenie) Po usma瞠niu przewr鏂i na kr鏒ko na drug stron, zsun望 na talerz, posmarowa konfiturk.
Mo積a r闚nie rozdzieli 鄴速ka od bia貫k, bia趾a ubi na sztywno i po陰czy z 鄴速kami i pozosta造mi sk豉dnikami. Dalej post瘼owa tak samo jak w wersji pierwszej.
« Ostatnia zmiana: 14-04-2013, 09:51 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz這wieka s ze sob 軼i郵e powi您ane.

- Awicenna
Erato29
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: brak
MO: 10.08.2012 obecnie nie pij
NIA: 22.03.2013
Wiadomo軼i: 153

« Odpowiedz #41 : 06-04-2013, 11:10 »

GOFRY

Sk豉dniki:
1 szklanka m彗i kukurydzianej
ok. 1/2 szklanki przegotowanej ciep貫j wody
1 造瞠czka oleju z pestek winogron lub topionego mas豉

Wykonanie.
Mieszamy w miseczce m彗 z wod i olejem (mas貫m), powinno wyj嗆 ciasto jak na nale郾iki. Gofry pieczemy oko這 10 minut, a nabior smakowitego z這cistego koloru. Dodatki wed逝g w豉snej inwencji. smile
 
« Ostatnia zmiana: 14-04-2013, 09:52 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane
Gromans
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 1/03/2014
Sk康: Kitchener,Ontario, Kanada
Wiadomo軼i: 9

« Odpowiedz #42 : 10-05-2014, 02:44 »

Budyn czekoladowy, pyszny i bardzo syty.

Skladniki:

-1 awokado,
-1 banan,
-4 plaskie lyzeczki kakao,
-4 lyzeczki oleju kokosowego,
-5 swiezych daktyli, albo 2 lyzeczki miodu.

Wykonanie.
W blenderze wszystkie skladniki zmiksowac na jednolita mase i gotowe.
Budyn ten jest przebojem w mojej rodzinie.
« Ostatnia zmiana: 10-05-2014, 14:43 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane

Mi這嗆 jest jak szyba, raz st逝czesz i wi璚ej nie posk豉dasz. Ale zawsze mo瞠sz wstawi now.
Antaress
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 06.2013, ca豉 rodzinka i wnusia
Wiedza:
Sk康: Skocz闚
Wiadomo軼i: 230

« Odpowiedz #43 : 22-11-2014, 20:45 »

Szarlotka krucha bezglutenowa, bardzo smaczna

Sk豉dniki:
1/2 kubka m彗i kukurydzianej
1/2 kubka m彗i ry穎wej
6 造瞠k m彗i ziemniaczanej
6 造瞠k cukru
1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
4 kopiaste 造磬i mas豉
2 造磬i g瘰tej domowej 鄉ietany
3 鄴速ka
kilka jab貫k przesma穎nych z cukrem, cynamonem i rodzynkami

Wykonanie.
Sk豉dniki ciasta kroj no瞠m w misce, nast瘼nie zlepiam kr鏒ko r瘯ami (mo瞠 si rozsypywa, nie szkodzi!) i wk豉dam na ok. godzin do lod闚ki; okr庵陰 form  (26 cm) smaruj t逝szczem, obsypuj np. p豉tkami jaglanymi  i wyk豉dam 3/4 ilo軼i ciasta; podpiekam ok. 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, wyjmuj, rozk豉dam podsma穎ne jab趾a i rozk豉dam reszt ciasta na g鏎; piek oko這 45 minut.

Szarlotka jest wspania豉! W豉郾ie zajadam jeszcze ciep陰! Mo積a poda z bit 鄉ietan, b璠zie jeszcze wykwintniej!



« Ostatnia zmiana: 05-12-2014, 13:07 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane
Magdamagdalena
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 45
MO: 05.11.2014 + KB, od 01.2015 bez glutenu
Wiedza:
Sk康: Krak闚
Wiadomo軼i: 74

« Odpowiedz #44 : 23-11-2014, 00:09 »

Deser Orzechy z miodem.

Sk豉dniki:
- r騜ne rodzaje orzech闚 jakie lubimy (w這skie, laskowe). Mo積a doda r闚nie migda造 obrane ze sk鏎ki, 鈍ie篡 kokos obrany ze sk鏎ki.
- mi鏚.

Wykonanie.
Namoczone wcze郾iej orzechy (w ch這dnej wodzie), migda造 i kokos mielimy 3 razy. Dodajemy mi鏚 i mieszamy.
Deser jeszcze lepiej smakuje gdy zmielimy dodatkowo kilka suszonych daktyli.

Uwagi.
Obieranie migda堯w mo瞠 by 豉twe bez parzenia (i pozbawiania warto軼i). Wystarczy je moczy w ch這dnej wodzie przez kilkana軼ie godzin.
« Ostatnia zmiana: 05-12-2014, 13:06 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane
Magdamagdalena
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 45
MO: 05.11.2014 + KB, od 01.2015 bez glutenu
Wiedza:
Sk康: Krak闚
Wiadomo軼i: 74

« Odpowiedz #45 : 23-11-2014, 00:16 »

Powid豉 郵iwkowe bez sma瞠nia.

Sk豉dniki:
Dobrej jako軼i suszone 郵iwki.

Wykonanie.

奸iwki zalewamy ch這dn wod tak, 瞠by by造 zakryte i zostawiamy na par godzin. Nast瘼nie ods帷zamy nie wylewaj帷 p造nu (jest pyszny i nale篡 go wypi). 奸iwki mielimy. Mo積a do smaku doda kilka innych suszonych owoc闚.
« Ostatnia zmiana: 05-12-2014, 13:08 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane
Antaress
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 06.2013, ca豉 rodzinka i wnusia
Wiedza:
Sk康: Skocz闚
Wiadomo軼i: 230

« Odpowiedz #46 : 21-12-2014, 21:15 »

Piernik 鈍i徠eczny

Sk豉dniki:
2 szklanki m帷znej mieszanki bezglutenowej
1 szklanka cukru lub p馧/p馧 mi鏚
1 szklanka mleka
1 jajko
125 g mas豉
3 造磬i d瞠mu lub powide 郵iwkowych
po 1 造瞠czce cynamonu, go寮zik闚, kakao, po ½ 造瞠czki imbiru, kardamonu i ga趾i muszkato這wej (go寮ziki zmielone w m造nku)
1 造瞠czka proszku do pieczenia
1 造瞠czka sody oczyszczonej
1 szklanka bakalii (pokrojone orzechy, suszone 郵iwki, rodzynki)

Wykonanie.
Mas這 roztapiam w rondelku i pozostawiam do przestygni璚ia, nast瘼nie wszystkie sk豉dniki wsypuj do garnka i mieszam mikserem do uzyskania jednolitej masy. Masa jest g瘰ta. Wysmarowan form keks闚k (30 cm) wype軟iam ciastem i piek w temperaturze 180 stopni oko這 1 godziny. Przed wyci庵ni璚iem z piekarnika sprawdzam patyczkiem czy ciasto si nie klei, je郵i tak, to pozostawiam na kolejne 10 minut. Upieczone ciasto nie nale篡 wyjmowa od razu z piekarnika.

Przepis jest wypr鏏owany, a piernik smakuje pysznie! Jest wilgotny i aromatyczny. W sam raz na 安i皻a Bo瞠go Narodzenia.
« Ostatnia zmiana: 29-12-2014, 13:49 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane
Lilia8
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: aktualnie nie stosuj
Wiadomo軼i: 28

« Odpowiedz #47 : 08-07-2016, 21:13 »

SMOOTHIE CZEKOLADOWE

Sk豉dniki:
- p馧 mi瘯kiego awokado,
- banan,
- 100 ml s這dkiej 鄉ietanki 30% (ew. mleka kokosowego),
- 造瞠czka miodu,
- 2 造瞠czki prawdziwego kakao,
- gar嗆 kruszonego lodu.

Wykonanie.
Wszystkie sk豉dniki razem zmiksowa. Najlepiej je郵i b璠 wcze郾iej sch這dzone.
« Ostatnia zmiana: 31-07-2016, 16:35 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane

Nie jest miar zdrowia by dobrze przystosowanym do g喚boko chorego spo貫cze雟twa. Krishnamurti.
Genera
***


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
Wiadomo軼i: 135

WWW
« Odpowiedz #48 : 03-03-2018, 13:25 »

Kr闚ki domowej roboty (nie ci庵utki - wychodz kruche!)
毒鏚這: https://smak-indii.pl/mysore-pak

1 szklanka m彗i z ciecierzycy
1.5 szklanki cukru
p馧 szklanki wody
1 szklanka roztopionego klarowanego mas豉
獞ier szklanki oleju (ja ten sk豉dnik omijam smile)
opcjonalnie szczypta kardamonu
opcjonalnie szczypta kurkumy

M彗 z ciecierzycy przesiewamy przez sito.
Przygotowujemy naczynie, do kt鏎ego prze這篡my przygotowan mas na deser: nat逝szczamy naczynie mas貫m.
Naczynie nie powinno by zbyt du瞠 - dla podanej ilo軼i sk豉dnik闚 powierzchnia naczynia 170 centymetr闚
kwadratowych (13cm x 13cm) pozwoli豉 na uzyskanie kostek deseru o wysoko軼i 3 cm.
Na g貫bok teflonow patelni sypiemy cukier, dodajemy wod, gotujemy mieszaj帷 do uzyskania syropu "na
nitk" (odrobina syropu pozostawia mi璠zy palcami cienk nitk).
W tym samym czasie w drugim naczyniu podgrzewamy klarowane mas這 z olejem. T逝szcz powinien by gor帷y
jak do sma瞠nia.
Do cukrowego syropu wsypujemy m彗 ciecierzycow, mieszamy, aby pozby si grudek.
Podgrzewamy na ma造m ogniu mieszaj帷, a masa zacznie "b帳lowa".
Do masy dodajemy stopniowo gor帷e klarowane mas這 wymieszane z olejem. Dodajemy porcjami, po dodaniu
mieszamy, a masa wch這nie ca造 tluszcz, nast瘼nie dodajemy kolejn porcj. Po dodaniu porcji t逝szczu masa
b璠zie si przez chwil "sma篡".
Dodajemy t逝szcz porcjami, a cukrowo-ciecierzycowa masa przestanie go absorbowa. Masa powinna zrobi si
g瘰ta i jakby porowata. Nie powinna klei si do 軼ian naczynia.
Gotujemy przez kilka minut ci庵le mieszaj帷.
Szybko przek豉damy mas do przygotowanego naczynia, wyg豉dzamy powierzchni.
Po kilku minutach kiedy masa ju troszk przestygnie i stwardnieje (ale nie b璠zie jeszcze ca趾iem twarda)
nacinamy powierzchni w prostok徠y.
Zapisane

BaMa
***


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
Wiek: 48
MO: 2015-09-05
Sk康: Knur闚
Wiadomo軼i: 58

« Odpowiedz #49 : 10-02-2019, 09:01 »

Ale w nich jest gluten (owies)?
Zapisane
Tachikoma
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: nie stosuj
Sk康: 奸御k
Wiadomo軼i: 81

« Odpowiedz #50 : 10-02-2019, 13:35 »

Jak tak czytałam rózne artykuły to wygląda na to, że czysty gluten w owsie nie występuje. Za to jest awenina, która wygląda podobnie jak białko tworzące gluten.

Inna sprawa, że trudno kupić płatki owsiane, które nie są zanieczyszczone glutenem. Nie dba się o to by podczas zbioru, magazynowania, transportu i przetwarzania nie doszło do zanieczyszczeń.

Wydaje mi się, że w Netto widziałam bezglutenowe płatki owsiane. Drogie, zdzierają na cenie.

Nadal jednak trzeba pamiętać, że awenina jako białko zbliżone budową do gluteniny i gliadyny, w dużych ilościach szkodzi ludziom chorym na celiakię z powodu reakcji krzyżowych. Reszta raczej nie ma się co aż tak przejmować. //Kamil
« Ostatnia zmiana: 10-02-2019, 19:49 wys豉ne przez Kamil » Zapisane
Du瘸gosia
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powr鏒 do MO 08.2016
Wiedza:
Sk康: Wroc豉w
Wiadomo軼i: 478

« Odpowiedz #51 : 16-02-2019, 15:01 »

CIASTO 3-BIT
Cytat
Mi瘯kie mas這 (3/4 kostki) ucieramy mikserem na puszyst mas. Dalej miksuj帷 dodajemy stopniowo zimny budy (opcjonalnie kilka kropli olejku zapachowego np. cytrynowego).
A cukier?
Zapisane
Udana
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 56
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Sk康: Wroc豉w
Wiadomo軼i: 1.233

« Odpowiedz #52 : 27-02-2019, 15:48 »

A nie b璠 twarde jak kamyczki? smile
Zapisane

Nawet najdalsza podr騜 zaczyna si od pierwszego kroku...
Shadow
*


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
Wiek: 31
MO: 23.02.2015
Wiedza:
Sk康: Wroc豉w/Radomsko
Wiadomo軼i: 559

« Odpowiedz #53 : 27-02-2019, 16:34 »

My b璠ziemy testowa, wi璚 dam zna jak nam wysz造 smile
Zapisane
Shadow
*


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
Wiek: 31
MO: 23.02.2015
Wiedza:
Sk康: Wroc豉w/Radomsko
Wiadomo軼i: 559

« Odpowiedz #54 : 27-02-2019, 22:37 »

Nie da si ju edytowa wi璚 dodaje, 瞠 p帷zki wychodz swietne. Nawet si nie spodziewalem, 瞠 b璠 takie puszyste i mi瘯kie. 安ietna alternatywa dla zwyk造ch p帷zk闚 smile
Zapisane
BaMa
***


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
Wiek: 48
MO: 2015-09-05
Sk康: Knur闚
Wiadomo軼i: 58

« Odpowiedz #55 : 28-02-2019, 18:47 »

Dzisiaj sma篡li鄉y p帷zki z tego przepisu. Rewelacja .... Polecam wszystkim. Niebo w g瑿ie.:-)
Zapisane
Strony: 1 2 [3]   Do g鏎y
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Dzia豉 na MySQL Dzia豉 na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawid這wy XHTML 1.0! Prawid這wy CSS!