Scorpion
Offline
Płeć:
Wiek: 39
MO: 1.11.2011
Miejsce pobytu: Zagłebie
wiadomości: 144
|
|
« : 10-03-2012, 18:03 » |
|
Proszę, na tej samej zasadzie co DP I, II, ZZO, podawać przepisy, koktajli błonnikowych (KB). Zacznijmy więc w tym temacie dzielić się naszymi przepisami KB.
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-03-2012, 10:08 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
xxlilithxx
|
|
« Odpowiedz #1 : 11-03-2012, 22:22 » |
|
Koktajl jagodowy/ truskawkowy- 4 łyżki jagód/ 3 łyżki truskawek, - 2 łyżeczki cukru lub 1,5 łyżeczki miodu, - zmielone nasiona- po łyżce (len, dynia, słonecznik), - gęsta kwaśna śmietana - 1 lub 2 łyżki (ja daję 18 procent z mleczarni okręgowej, ale pewnie lepsza wiejska), - woda. Koktajl przygotowuję wg zasad przygotowywania KB Pyyycha! Idę sobie zrobić.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12-03-2012, 09:00 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #3 : 12-03-2012, 09:03 » |
|
Koktajle warzywne Krok pierwszy: Pestki dyni, słonecznika i siemię lniane są bazą koktajlu błonnikowego, decydującą o jego właściwościach, więc powinny się w nim znaleźć. Niemniej jednak ich ilość możemy dość dowolnie zmieniać, kierując się efektami, jakie chcemy uzyskać po wdrożeniu koktajlu, a także reakcją organizmu po jego wypiciu. Gdy na przykład mamy problemy z zaparciami, do koktajlu dajemy dwie łyżki siemienia lnianego i po pół łyżki pestek dyni i słonecznika, gdy zaś naszym problemem są zbyt rzadkie stolce ? postępujemy na odwrót, tj. do koktajlu dajemy dwie łyżki pestek dyni i po pół łyżki siemienia lnianego i pestek słonecznika.
Oprócz trzech składników podstawowych, do koktajlu można dodać jeszcze jeden ? czwarty składnik wymagający zmielenia. Choć wybór jest tutaj duży, to jednak w pierwszym kroku nie dodajemy więcej składników, niż cztery. Najczęściej do koktajlu dodaje się nasiona ostropestu plamistego albo orzechy ? laskowe lub włoskie.
Przepis 1 Krok drugi: po kawałku (20-30g) buraka, marchewki i selera, mały kiszony ogórek. Krok trzeci: śmietana, ewentualnie sok z cytryny, przyprawy, zioła.
Przepis 2 Krok drugi: po małym kawałku buraka, marchewki i pietruszki, kawałek rzodkwi. Krok trzeci: jak w przepisie 1, zamiast cytryny można dodać 2 łyżki soku z kiszonej kapusty albo pół szklanki wody od kiszenia ogórków.
Przepis 3 Krok drugi: botwina, mały zielony ogórek z gruntu lub małosolny; dobrze komponuje się czosnek, szczypior i koperek. Krok trzeci: jak w przepisie 1.
Przepis 4 Krok drugi: mały zielony ogórek z gruntu, kilka rzodkiewek, młode listki rzodkiewki, mniszka, koperek. Krok trzeci: jak w przepisie 1.
Przepis 5 Krok drugi: pół małego pomidora (od III etapu DP), mały ogórek małosolny lub kiszony, kilka listków bazylii lub mięty. Krok trzeci: jak w przepisie 1.
Przepis 6 Krok drugi: ćwierć kalarepki, botwina, szczypior, koperek. Krok trzeci: jak w przepisie 1 lub 2.
Przepis 7 Krok drugi: plaster kalarepki, pół małej papryki białej lub zielonej, z gruntu Krok trzeci: jak w przepisie 1, zamiast cytryny można dodać 2 łyżki soku z kiszonej kapusty.
Przepis 8 Krok drugi: plaster kalarepki, kawałek cukinii, mały ogórek kiszony. Krok trzeci: jak w przepisie 1.
Przepis 9 Krok drugi: ćwierć kalarepki, kilka rzodkiewek (od III etapu DP). Krok trzeci: jak w przepisie 1.
Przepis 10 Krok drugi: pół małego lub ćwierć dużego awokado, cebulka dymka, koperek. Krok trzeci: jak w przepisie 1.
Przepis 11 Krok drugi: ogórek kiszony, sporo zieleniny (pietruszka, koperek). Krok trzeci: jak w przepisie 1.
Przepis 12 Krok drugi: kawałek dyni, mały ogórek kiszony, koperek. Krok trzeci: jak w przepisie 1.
W lecie i na jesieni można oczywiście robić koktajle z młodych warzyw korzeniowych.
Autor: Grażyna Majewska
|
|
« Ostatnia zmiana: 12-03-2012, 19:21 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Live
Offline
Płeć:
MO: 11 kwietnia 2012, syn 7 lat MO od 11 kwietnia 2012
Miejsce pobytu: Warszawa
wiadomości: 270
|
|
« Odpowiedz #4 : 02-06-2012, 16:01 » |
|
Koktajl truskawkowy bez śmietany (gdy jej nie ma) wersja 1- 2 - 3 łyżki truskawek - kawałek jabłka - 1-1,5 łyżeczki miodu - zmielone nasiona jak zwykle po łyżce siemienia, dyni i słonecznika - woda wersja 2Można zrobić z samych truskawek (+ oczywiście nasiona i woda) tylko dodać ich więcej i posłodzić większą ilością miodu. Mniam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anya
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2013, DP I 01.06.2013
Miejsce pobytu: Warszawa
wiadomości: 203
|
|
« Odpowiedz #5 : 02-06-2013, 10:18 » |
|
Mój pierwszy kokta jl: Zmielone nasiona - o dziwo fajnie pachną i można je jeść same. Pół szklanki gęstego zsiadłego mleka + duża łyżka śmietany, trochę wody. Wcale nie potrzebowałam żadnych warzyw. Jest ok . Z owocami będzie super, ale za jakiś czas. Przyszło mi do głowy, żeby z nasionek zrobić sezamki. Taki kokta jl na wynos do samolotu.
|
|
« Ostatnia zmiana: 02-06-2013, 13:21 wysłane przez Whena »
|
Zapisane
|
|
|
|
Karolina
|
|
« Odpowiedz #6 : 18-06-2013, 19:11 » |
|
Skoro idziemy w stronę "deserową" koktajli, to polecam koktajl z siemienia i wiórków kokosowych (mielę razem), potem dodaję kakao, wodę (latem przegotowaną zimną a w porze zimowej ciepłą)., śmietanę i miód do smaku. Ilość składników najlepiej dobrać indywidualnie.
Moje proporcje na taka większą szklankę 0,3 l: - siemię lniane, wiórki kokosowe - po 1 łyżce stołowej - woda do 2/3 kubka lub ciut więcej - kwaśna śmietana "jogo" 18% ( z braku dostępu do wiejskiej :-/)- 1-2 łyżki - miód, kakao - po ok 1 łyżeczki do herbaty - Można jeszcze dodać żółtko.
|
|
« Ostatnia zmiana: 18-06-2013, 20:18 wysłane przez Kamil_Niemcewicz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kasha
|
|
« Odpowiedz #7 : 18-06-2013, 21:12 » |
|
Ostatni mój przebój koktajlowy:
4 łyżeczki siemienia lnianego 2 łyżeczki maku 1 banan 2 szkl. wody
Koktajl jest przepyszny i bardzo słodki więc nie trzeba już dodawać dosładzaczy.
|
|
|
Zapisane
|
Fanatyczka z gniazda sekty Różańskiej ;-)
|
|
|
Kasha
|
|
« Odpowiedz #8 : 02-07-2013, 14:02 » |
|
Koktajl zielone szaleństwo Nasionka: słonecznik, dynia, ostropest, siemię lniane Zielsko: listki z młodej kalarepki, młody szpinak i kilka listeczków rukoli (im więcej rukoli tym smak ostrzejszy) szklanka wody
|
|
|
Zapisane
|
Fanatyczka z gniazda sekty Różańskiej ;-)
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 59
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Miejsce pobytu: Wrocław
wiadomości: 1.254
|
|
« Odpowiedz #9 : 15-07-2013, 07:27 » |
|
Bardzo dobry KB ostatnio wypraktykowałam. Ziarna jak w przepisie podstawowym, do tego: - garść agrestu - banan - łyżeczka miodu Wykonanie według standardu. Ma wygląd niezachęcajacy... ale smak bardzo dobry, słodko-kwaśny.
Kolejny bardzo dobry KB ostatnio wypraktykowałam. Ziarna jak w przepisie podstawowym, do tego: - pół pęczka natki pietruszki - wcześniej można pokroić - banan - sok z 1/4 cytryny (niekoniecznie) Wykonanie według standardu. Ma kolor zielonkawy, ale smak bardzo dobry, zaskakujący.
|
|
« Ostatnia zmiana: 20-07-2013, 12:07 wysłane przez Kamil_Niemcewicz »
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Namidairo
|
|
« Odpowiedz #10 : 10-03-2014, 17:00 » |
|
Warzywny koktajl ogórkowy: - łyżka nasion słonecznika, 2 łyżki pestek dyni, łyżka nasion konopi, pół łyżki ostropestu plamistego, półtorej łyżki siemienia lnianego - ogórek zielony (ilość wedle uznania) - parę listków mięty - szczypta stewii - sok z cytryny Koktajl jest bardzo słodki i smaczny, oraz nadaje się do stosowania podczas diety prozdrowotnej.
|
|
« Ostatnia zmiana: 10-03-2014, 17:53 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
Generał
|
|
« Odpowiedz #11 : 11-03-2014, 17:56 » |
|
Ja ostatnio zrobiłem sobie surówkę, nie zjadłem całej i resztę zmieliłem w KB, wyszedł pyszny koktajl, składniki: kapusta pekińska Wyszedł zielony koktajl Nie wiem czy ta rukola i kapusta pekińska są aby na pewno wskazane?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 59
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Miejsce pobytu: Wrocław
wiadomości: 1.254
|
|
« Odpowiedz #12 : 20-03-2014, 08:31 » |
|
W oczekiwaniu na arbuzy, z którymi najbardziej lubię KB, szukając różnych składów znalazłam idealny dla siebie na okres zimowo-wiosenny:
ziarna wg schematu zalecanego 150 ml wody 2-3 łyżki octu jabłkowego własnej produkcji 1/2 łyżeczki miodu.
Polecam, szybki i bardzo smaczny.
|
|
« Ostatnia zmiana: 20-03-2014, 21:52 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Pola53
Offline
Płeć:
Wiek: 70
MO: 30.01.2013
Miejsce pobytu: zachodniopomorskie
wiadomości: 172
|
|
« Odpowiedz #13 : 20-03-2014, 20:43 » |
|
A ja najbardziej lubię nasionka zmielone i zmiksowane z wodą z ogórków własnoręcznie ukiszonych. Obecnie ogórków już resztka więc kiszę buraczki i zakwas wykorzystuję do koktajlu. Do tego dodaję łyżkę śmietany i jest naprawdę pyszny.
|
|
|
Zapisane
|
kocham dzieci i zwierzęta Staram się pomagać jednym i drugim
|
|
|
Gromans
Offline
Płeć:
MO: 1/03/2014
Miejsce pobytu: Kitchener,Ontario, Kanada
wiadomości: 8
|
|
« Odpowiedz #14 : 10-05-2014, 02:09 » |
|
Koktajl gruszkowo/cytrynowo/pietruszkowy
- pół gruszki/pół cienko obranej cytryny/ kilka listków pietruszki - 2 do 4 daktyli (koniecznie swieże) - zmielone nasiona - po łyżce (len, dynia, słonecznik) - woda.
Jest pyszny, a jak dam więcej pietruszki, to jest piękny zielony.
|
|
« Ostatnia zmiana: 17-05-2014, 19:45 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
Miłość jest jak szyba, raz stłuczesz i więcej nie poskładasz. Ale zawsze możesz wstawić nową.
|
|
|
Pacio
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: 10.01.2011
Miejsce pobytu: Stargard
wiadomości: 57
|
|
« Odpowiedz #15 : 21-08-2015, 10:48 » |
|
Na ta porę moje dwa ulubione i nie skomplikowane:
3 morele + miód malinowy + śmietana garść borówek + miód + śmietana
wychodzi 300ml pysznego słodkiego koktajlu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Miejsce pobytu: Szczecin
wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #16 : 23-08-2015, 19:24 » |
|
Pacio, a gdzie masz nasionka?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Pacio
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: 10.01.2011
Miejsce pobytu: Stargard
wiadomości: 57
|
|
« Odpowiedz #17 : 09-05-2016, 21:17 » |
|
Pacio, a gdzie masz nasionka?
Nasiona to oczywistość dynia, słonecznik, siemie lniane i konopne. Zapominałem dodać.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jacek.s
Offline
Płeć:
MO: nie stosuję
Miejsce pobytu: Opole
wiadomości: 9
|
|
« Odpowiedz #18 : 17-05-2016, 10:13 » |
|
Ja znalazłem i wypróbowałem coś takiego : Bierzemy po łyżce stołowej nasion słonecznika, nasion dyni i siemienia lnianego (nasiona słonecznika i dyni mają być niełuskane, bo zawierają błonnik czynny). Można też dodać łyżkę orzechów włoskich lub laskowych. Mielemy wszystkie produkty w młynku. Zmielone nasionka dajemy do miksera, dolewany szklankę wody mineralnej i chwilę miksujemy. I już mamy zdrowy koktajl błonnikowy. Pijemy trzy razy dziennie po 1/3 szklanki. Piję ten koktajl już od tygodnia i bardzo mi smakuje
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 59
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Miejsce pobytu: Wrocław
wiadomości: 1.254
|
|
« Odpowiedz #19 : 17-05-2016, 13:39 » |
|
Mielemy wszystkie produkty w młynku. Zmielone nasionka dajemy do miksera, dolewany szklankę wody mineralnej i chwilę miksujemy. I już mamy zdrowy koktajl błonnikowy. Pijemy trzy razy dziennie po 1/3 szklanki.
Picie po 1/3 szklanki wcześniej przygotowanego KB jest niezgodne z opisem KB, a konkretnie: Po zmieleniu i rozdrobnieniu, zawarte w koktajlu czynne związki organiczne zostają gwałtownie uaktywnione. Ponieważ w naszym interesie jest, by to uaktywnienie wykorzystać w przewodzie pokarmowym i organizmie (nie w mikserze czy innym naczyniu), to koktajl należy wypić stosunkowo szybko ? w ciągu powiedzmy kwadransa od jego przyrządzenia.
|
|
« Ostatnia zmiana: 18-05-2016, 11:01 wysłane przez Gloria »
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
|