Niemedyczne forum zdrowia
28-03-2024, 18:10 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: KB - PRZEPISY  (Przeczytany 45562 razy)
Scorpion
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 39
MO: 1.11.2011
Skąd: Zagłebie
Wiadomości: 144

« : 10-03-2012, 18:03 »

Proszę, na tej samej zasadzie co DP I, II, ZZO, podawać przepisy,  koktajli błonnikowych (KB).
Zacznijmy więc w tym temacie dzielić się naszymi przepisami KB.
« Ostatnia zmiana: 11-03-2012, 10:08 wysłane przez Klara27 » Zapisane
xxlilithxx
« Odpowiedz #1 : 11-03-2012, 22:22 »

Koktajl jagodowy/ truskawkowy

- 4 łyżki jagód/ 3 łyżki truskawek,
- 2 łyżeczki cukru lub 1,5 łyżeczki miodu,
- zmielone nasiona- po łyżce (len, dynia, słonecznik),
- gęsta kwaśna śmietana - 1 lub 2 łyżki (ja daję 18 procent z mleczarni okręgowej, ale pewnie lepsza wiejska),
- woda.

Koktajl przygotowuję wg zasad przygotowywania KB smile
Pyyycha! Idę sobie zrobić.
« Ostatnia zmiana: 12-03-2012, 09:00 wysłane przez Klara27 » Zapisane
Whena
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 44
MO: 01.10.2009
Wiedza:
Skąd: Łódź
Wiadomości: 1.254

« Odpowiedz #2 : 12-03-2012, 00:07 »

Dla tych co nie są zorientowani podaje linka do KB owocowych: http://www.bioslone.pl/odzywianie/przepisy/koktajle-owocowe
« Ostatnia zmiana: 12-03-2012, 09:03 wysłane przez Klara27 » Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #3 : 12-03-2012, 09:03 »

Koktajle warzywne
Krok pierwszy:
Pestki dyni, słonecznika i siemię lniane są bazą koktajlu błonnikowego, decydującą o jego właściwościach, więc powinny się w nim znaleźć. Niemniej jednak ich ilość możemy dość dowolnie zmieniać, kierując się efektami, jakie chcemy uzyskać po wdrożeniu koktajlu, a także reakcją organizmu po jego wypiciu. Gdy na przykład mamy problemy z zaparciami, do koktajlu dajemy dwie łyżki siemienia lnianego i po pół łyżki pestek dyni i słonecznika, gdy zaś naszym problemem są zbyt rzadkie stolce – postępujemy na odwrót, tj. do koktajlu dajemy dwie łyżki pestek dyni i po pół łyżki siemienia lnianego i pestek słonecznika.

Oprócz trzech składników podstawowych, do koktajlu można dodać jeszcze jeden – czwarty składnik wymagający zmielenia. Choć wybór jest tutaj duży, to jednak w pierwszym kroku nie dodajemy więcej składników, niż cztery. Najczęściej do koktajlu dodaje się nasiona ostropestu plamistego albo orzechy – laskowe lub włoskie.

Przepis 1
Krok drugi: po kawałku (20-30g) buraka, marchewki i selera, mały kiszony ogórek.
Krok trzeci: śmietana, ewentualnie sok z cytryny, przyprawy, zioła.

Przepis 2
Krok drugi: po małym kawałku buraka, marchewki i pietruszki, kawałek rzodkwi.
Krok trzeci: jak w przepisie 1, zamiast cytryny można dodać 2 łyżki soku z kiszonej kapusty albo pół szklanki wody od kiszenia ogórków.

Przepis 3
Krok drugi: botwina, mały zielony ogórek z gruntu lub małosolny; dobrze komponuje się czosnek, szczypior i koperek.
Krok trzeci: jak w przepisie 1.

Przepis 4
Krok drugi: mały zielony ogórek z gruntu, kilka rzodkiewek, młode listki rzodkiewki, mniszka, koperek.
Krok trzeci: jak w przepisie 1.

Przepis 5
Krok drugi: pół małego pomidora (od III etapu DP), mały ogórek małosolny lub kiszony, kilka listków bazylii lub mięty.
Krok trzeci: jak w przepisie 1.

Przepis 6
Krok drugi: ćwierć kalarepki, botwina, szczypior, koperek.
Krok trzeci: jak w przepisie 1 lub 2.

Przepis 7
Krok drugi: plaster kalarepki, pół małej papryki białej lub zielonej, z gruntu
Krok trzeci: jak w przepisie 1, zamiast cytryny można dodać 2 łyżki soku z kiszonej kapusty.

Przepis 8
Krok drugi: plaster kalarepki, kawałek cukinii, mały ogórek kiszony.
Krok trzeci: jak w przepisie 1.

Przepis 9
Krok drugi: ćwierć kalarepki, kilka rzodkiewek (od III etapu DP).
Krok trzeci: jak w przepisie 1.

Przepis 10
Krok drugi: pół małego lub ćwierć dużego awokado, cebulka dymka, koperek.
Krok trzeci: jak w przepisie 1.

Przepis 11
Krok drugi: ogórek kiszony, sporo zieleniny (pietruszka, koperek).
Krok trzeci: jak w przepisie 1.

Przepis 12
Krok drugi: kawałek dyni, mały ogórek kiszony, koperek.
Krok trzeci: jak w przepisie 1.

W lecie i na jesieni można oczywiście robić koktajle z młodych warzyw korzeniowych.

Autor: Grażyna Majewska
« Ostatnia zmiana: 12-03-2012, 19:21 wysłane przez Klara27 » Zapisane

Live
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 11 kwietnia 2012, syn 7 lat MO od 11 kwietnia 2012
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 270

WWW
« Odpowiedz #4 : 02-06-2012, 16:01 »

Koktajl truskawkowy bez śmietany (gdy jej nie ma)

wersja 1

- 2 - 3 łyżki truskawek
- kawałek jabłka
- 1-1,5 łyżeczki miodu
- zmielone nasiona jak zwykle po łyżce siemienia, dyni i słonecznika
- woda

wersja 2
Można zrobić z samych truskawek (+ oczywiście nasiona i woda) tylko dodać ich więcej i posłodzić większą ilością miodu.

Mniam smile
Zapisane
Anya
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 05.03.2013, DP I 01.06.2013
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 203

« Odpowiedz #5 : 02-06-2013, 10:18 »

Mój pierwszy koktajl:

Zmielone nasiona - o dziwo fajnie pachną i można je jeść same.
Pół szklanki gęstego zsiadłego mleka + duża łyżka śmietany, trochę wody.

Wcale nie potrzebowałam żadnych warzyw. Jest ok smile.
Z owocami będzie super, ale za jakiś czas.

Przyszło mi do głowy, żeby z nasionek zrobić sezamki. Taki koktajl na wynos do samolotu.

« Ostatnia zmiana: 02-06-2013, 13:21 wysłane przez Whena » Zapisane
Karolina
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01.01.2012
Wiadomości: 82

« Odpowiedz #6 : 18-06-2013, 19:11 »

Skoro idziemy w stronę "deserową" koktajli, to polecam koktajl z siemienia i wiórków kokosowych (mielę razem), potem dodaję kakao, wodę (latem przegotowaną zimną a w porze zimowej ciepłą)., śmietanę i miód do smaku. Ilość składników najlepiej dobrać indywidualnie.

Moje proporcje na taka większą szklankę 0,3 l:
- siemię lniane, wiórki kokosowe - po 1 łyżce stołowej
- woda do 2/3 kubka lub ciut więcej
- kwaśna śmietana  "jogo" 18% ( z braku dostępu do wiejskiej :-/)- 1-2 łyżki
- miód, kakao - po ok 1 łyżeczki do herbaty
- Można jeszcze dodać żółtko.
« Ostatnia zmiana: 18-06-2013, 20:18 wysłane przez Kamil_Niemcewicz » Zapisane
Kasha
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Skąd: Zagłębie
Wiadomości: 37

« Odpowiedz #7 : 18-06-2013, 21:12 »

Ostatni mój przebój koktajlowy:

4 łyżeczki siemienia lnianego
2 łyżeczki maku
1 banan
2 szkl. wody

Koktajl jest przepyszny i bardzo słodki więc nie trzeba już dodawać dosładzaczy.

Zapisane

Fanatyczka z gniazda sekty Różańskiej ;-)
Kasha
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Skąd: Zagłębie
Wiadomości: 37

« Odpowiedz #8 : 02-07-2013, 14:02 »

Koktajl zielone szaleństwo msn-wink

Nasionka:
słonecznik, dynia, ostropest, siemię lniane

Zielsko:
listki z młodej kalarepki, młody szpinak i kilka listeczków rukoli (im więcej rukoli tym smak ostrzejszy)

szklanka wody
Zapisane

Fanatyczka z gniazda sekty Różańskiej ;-)
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.251

« Odpowiedz #9 : 15-07-2013, 07:27 »

Bardzo dobry KB ostatnio wypraktykowałam.
Ziarna jak w przepisie podstawowym, do tego:
- garść agrestu
- banan
- łyżeczka miodu
Wykonanie według standardu. Ma wygląd niezachęcajacy... ale smak bardzo dobry, słodko-kwaśny.

Kolejny bardzo dobry KB ostatnio wypraktykowałam.
Ziarna jak w przepisie podstawowym, do tego:
- pół pęczka natki pietruszki - wcześniej można pokroić
- banan
- sok z 1/4 cytryny (niekoniecznie)
Wykonanie według standardu.
Ma kolor zielonkawy, ale smak bardzo dobry, zaskakujący.
« Ostatnia zmiana: 20-07-2013, 12:07 wysłane przez Kamil_Niemcewicz » Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Namidairo
« Odpowiedz #10 : 10-03-2014, 17:00 »

Warzywny koktajl ogórkowy:
- łyżka nasion słonecznika, 2 łyżki pestek dyni, łyżka nasion konopi, pół łyżki ostropestu plamistego, półtorej łyżki siemienia lnianego
- ogórek zielony (ilość wedle uznania)
- parę listków mięty
- szczypta stewii
- sok z cytryny
Koktajl jest bardzo słodki i smaczny, oraz nadaje się do stosowania podczas diety prozdrowotnej.
« Ostatnia zmiana: 10-03-2014, 17:53 wysłane przez Agata » Zapisane
Generał
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 134

« Odpowiedz #11 : 11-03-2014, 17:56 »

Ja ostatnio zrobiłem sobie surówkę, nie zjadłem całej i resztę zmieliłem w KB, wyszedł pyszny koktajl, składniki:
kapusta pekińska
  • rukola
  • cebula
  • marchew
  • sól

Wyszedł zielony koktajl smile Nie wiem czy ta rukola i kapusta pekińska są aby na pewno wskazane?
Zapisane
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.251

« Odpowiedz #12 : 20-03-2014, 08:31 »

W oczekiwaniu na arbuzy, z którymi najbardziej lubię KB, szukając różnych składów znalazłam idealny dla siebie na okres zimowo-wiosenny:

ziarna wg schematu zalecanego
150 ml wody
2-3 łyżki octu jabłkowego własnej produkcji
1/2 łyżeczki miodu.

Polecam, szybki i bardzo smaczny.
« Ostatnia zmiana: 20-03-2014, 21:52 wysłane przez Agata » Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Pola53
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 70
MO: 30.01.2013
Skąd: zachodniopomorskie
Wiadomości: 172

« Odpowiedz #13 : 20-03-2014, 20:43 »

A ja najbardziej lubię nasionka zmielone i zmiksowane z wodą z ogórków własnoręcznie ukiszonych. Obecnie ogórków już resztka więc kiszę buraczki i zakwas wykorzystuję do koktajlu. Do tego dodaję łyżkę śmietany i jest naprawdę pyszny.
Zapisane

kocham dzieci i zwierzęta smile Staram się pomagać jednym i drugim
Gromans
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1/03/2014
Skąd: Kitchener,Ontario, Kanada
Wiadomości: 8

« Odpowiedz #14 : 10-05-2014, 02:09 »

Koktajl gruszkowo/cytrynowo/pietruszkowy

- pół gruszki/pół cienko obranej cytryny/ kilka listków pietruszki
- 2 do 4 daktyli (koniecznie swieże)
- zmielone nasiona - po łyżce (len, dynia, słonecznik)
- woda.

Jest pyszny, a jak dam więcej pietruszki, to jest piękny zielony.
« Ostatnia zmiana: 17-05-2014, 19:45 wysłane przez Agata » Zapisane

Miłość jest jak szyba, raz stłuczesz i więcej nie poskładasz. Ale zawsze możesz wstawić nową.
Pacio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 34
MO: 10.01.2011
Skąd: Stargard
Wiadomości: 57

« Odpowiedz #15 : 21-08-2015, 10:48 »

Na ta porę moje dwa ulubione i nie skomplikowane:

3 morele + miód malinowy + śmietana
garść borówek + miód + śmietana

wychodzi 300ml pysznego słodkiego koktajlu.
Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #16 : 23-08-2015, 19:24 »

Pacio, a gdzie masz nasionka?
Zapisane
Pacio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 34
MO: 10.01.2011
Skąd: Stargard
Wiadomości: 57

« Odpowiedz #17 : 09-05-2016, 21:17 »

Pacio, a gdzie masz nasionka?
Nasiona to oczywistość dynia, słonecznik, siemie lniane i konopne. Zapominałem dodać. 
Zapisane
Jacek.s
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: nie stosuję
Skąd: Opole
Wiadomości: 9

WWW
« Odpowiedz #18 : 17-05-2016, 10:13 »

Ja znalazłem i wypróbowałem coś takiego :
Bierzemy po łyżce stołowej nasion słonecznika, nasion dyni i siemienia lnianego (nasiona słonecznika i dyni mają być niełuskane, bo zawierają błonnik czynny). Można też dodać łyżkę orzechów włoskich lub laskowych. Mielemy wszystkie produkty w młynku. Zmielone nasionka dajemy do miksera, dolewany szklankę wody mineralnej i chwilę miksujemy. I już mamy zdrowy koktajl błonnikowy. Pijemy trzy razy dziennie po 1/3 szklanki.

Piję ten koktajl już od tygodnia i bardzo mi smakuje smile
Zapisane
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.251

« Odpowiedz #19 : 17-05-2016, 13:39 »

Mielemy wszystkie produkty w młynku. Zmielone nasionka dajemy do miksera, dolewany szklankę wody mineralnej i chwilę miksujemy. I już mamy zdrowy koktajl błonnikowy. Pijemy trzy razy dziennie po 1/3 szklanki.
Picie po 1/3 szklanki wcześniej przygotowanego KB jest niezgodne z opisem KB, a konkretnie:
Cytat
Po zmieleniu i rozdrobnieniu, zawarte w koktajlu czynne związki organiczne zostają gwałtownie uaktywnione. Ponieważ w naszym interesie jest, by to uaktywnienie wykorzystać w przewodzie pokarmowym i organizmie (nie w mikserze czy innym naczyniu), to koktajl należy wypić stosunkowo szybko – w ciągu powiedzmy kwadransa od jego przyrządzenia.
« Ostatnia zmiana: 18-05-2016, 11:01 wysłane przez Gloria » Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!