Niemedyczne forum zdrowia
29-03-2024, 06:03 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Czym zagęszczać mięso mielone na pulpety i sznycle?  (Przeczytany 29704 razy)
Nieboraczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 45
MO: 07.07.2011- kwiecień 2012
Wiedza:
Wiadomości: 716

« : 29-03-2012, 11:59 »

Co stosujecie do zagęszczenia mięsa mielonego? Ja dodaję kaszę kukurydzianą, taki sposób też tu znalazłam ale pulpety są wtedy twarde. Stosował ktoś mąkę ziemniaczaną? Znalazłam też informację o mące z pestek dyni. Zmielone w domu pestki dyni nadadzą się, jak myślicie?
« Ostatnia zmiana: 29-03-2012, 16:27 wysłane przez Klara27 » Zapisane

KaZof
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096

« Odpowiedz #1 : 29-03-2012, 12:14 »

Na 0,5 kg mielonego mięsa dodaję 2-3 łyżki kaszy gryczanej, niepalonej, w postaci świeżo zmielonej mąki.
« Ostatnia zmiana: 29-03-2012, 12:16 wysłane przez KaZof » Zapisane

KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
Nieboraczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 45
MO: 07.07.2011- kwiecień 2012
Wiedza:
Wiadomości: 716

« Odpowiedz #2 : 29-03-2012, 12:54 »

Wypróbuję. Czekam jeszcze na doświadczenia z mąką ziemniaczaną.
Zapisane

Alinka12
***


Offline Offline

MO: 04.03.2011, córka 7 lat- MO 26.02.2012
Wiadomości: 248

« Odpowiedz #3 : 29-03-2012, 13:17 »

Ja mąkę kukurydzianą (ale troszkę, mięso wtedy jest lekko rozlatujące się, ale da się uformować kotleciki) lub mąkę gryczaną
« Ostatnia zmiana: 29-03-2012, 16:15 wysłane przez Klara27 » Zapisane
Dania
Początkujący
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 52
MO: 01.09.2010
Skąd: Lubuskie
Wiadomości: 49

« Odpowiedz #4 : 29-03-2012, 17:37 »

Niczym. Samo mięso, śmietana, jaja i przyprawy. Kotleciki nakładamy łyżką na patelnię i smażymy.
Zapisane
Metaldaw
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 44
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356

Emigrant

« Odpowiedz #5 : 29-03-2012, 18:02 »

Co stosujecie do zagęszczenia mięsa mielonego? Ja dodaję kaszę kukurydzianą, taki sposób też tu znalazłam ale pulpety są wtedy twarde. Stosował ktoś mąkę ziemniaczaną? Znalazłam też informację o mące z pestek dyni. Zmielone w domu pestki dyni nadadzą się, jak myślicie?

Ja dodaję zmielone flipsy kukurydziane (blender doskonale je mieli) tak samo do panierowania schabowych i piersi drobiu.

Natomiast mąką kukurydziana doskonale nadaje się do panierki wątróbki i ryb.
Zapisane

MO, KB, ZZO.
Fabularasa
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Luty 2010
Wiedza:
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 384

« Odpowiedz #6 : 29-03-2012, 19:00 »

Ja jednak cały czas ostrożnie z tą kukurydzą. W uprawach GMO jest tego bardzo dużo, a że przepisy nijakie, to nikt nie wie gdzie co jest.

Sam dodaje mąkę jaglaną, zmieloną tuż przed użyciem.
Zapisane
Nieboraczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 45
MO: 07.07.2011- kwiecień 2012
Wiedza:
Wiadomości: 716

« Odpowiedz #7 : 29-03-2012, 22:36 »

Płatki kukurydziane kupuję z upraw rzekomo ekologicznych, to może trochę lepsze od tych masowych i używam do panierowania. Dzięki za informację, spróbuję do mielonych.
Zapisane

Zosia_
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: nie stosuję ze względu na reakcje
Wiedza:
Wiadomości: 1.049

« Odpowiedz #8 : 29-03-2012, 22:39 »

Ja dodaję gotowaną kaszę jaglaną albo gryczaną. Czasem też tartą na grubych oczkach marchewkę albo korzeń pietruszki.
« Ostatnia zmiana: 30-03-2012, 08:45 wysłane przez Klara27 » Zapisane
Sally
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 05.10.2009
Skąd: lubuskie
Wiadomości: 71

« Odpowiedz #9 : 30-03-2012, 20:18 »

Ja dodaję 1 łyżkę mąki ziemniaczanej na 0,5 kg mięsa mielonego + 1 żółtko i koniecznie ubite białko. Są pyszne smile
Zapisane

"By mądrym życiem żyć, wiedzy trza niemało."
"Już lepszy głód niż byle jakie jadło"
Agnieszka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690

« Odpowiedz #10 : 12-04-2012, 16:01 »

A ja od pewnego czasu zamiast jajek i rozmoczonej bułki (gluten) dodaję: cebulkę i siemię lniane. Tak na 1-1,20 kg mięsa mielonego daję 2-3 łyżki. Nie rozpadają się i mają troszkę delikatniejszy smak.
Zapisane

Aga smile mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
Nieboraczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 45
MO: 07.07.2011- kwiecień 2012
Wiedza:
Wiadomości: 716

« Odpowiedz #11 : 12-04-2012, 16:07 »

A ja od pewnego czasu zamiast jajek i rozmoczonej bułki (gluten) dodaję: cebulkę i siemię lniane. Tak na 1-1,20 kg mięsa mielonego daję 2-3 łyżki. Nie rozpadają się i mają troszkę delikatniejszy smak.

Siemię mielone?
Zapisane

Agnieszka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690

« Odpowiedz #12 : 12-04-2012, 19:13 »

Skądże znowu - zwykłe, chyba, że masz czas na mielenie tuż przed włożeniem do mięsa. Ja nie mam i wsypuję całe ziarenka.
Zapisane

Aga smile mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
Inka
Początkujący
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 36
MO: 16.01.2012
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 17

« Odpowiedz #13 : 23-04-2012, 07:32 »

A ja od pewnego czasu zamiast jajek i rozmoczonej bułki (gluten) dodaję: cebulkę i siemię lniane. Tak na 1-1,20 kg mięsa mielonego daję 2-3 łyżki. Nie rozpadają się i mają troszkę delikatniejszy smak.

Siemię mielone?

Ja do mięsa dodaję siemię lniane zmielone na mączkę. Sprawdza się bardzo dobrze (zarówno jako zagęszczacz jak i dodatek smakowy), a zmielenie zajmuje dosłownie pół minuty.

Starajmy się nie jeść literek smile /Metaldaw
« Ostatnia zmiana: 23-04-2012, 11:31 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Lena
***

Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 41
MO: 20.05.2011 z przerwami
Wiadomości: 98

« Odpowiedz #14 : 23-04-2012, 16:09 »

Ja dodaję ugotowany ryż i też się fajnie sprawdza.
Zapisane

Zdrowie to nie wszystko, ale bez zdrowia wszystko jest niczym.
Karolina
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01.01.2012
Wiadomości: 82

« Odpowiedz #15 : 07-09-2012, 12:26 »

A ja nie dodaję nic oprócz ziół i samego żółtka, bez białka. Wtedy się świetnie trzymają bez żadnych zagęszczaczy. Za to w środek wkładam śliwkę kalifornijską i gotuję je na parze razem z warzywami. Podaję oczywiście z jakąś surówką. Wychodzą pyszne i delikatne. Smakują nawet tym, którzy nie stosują żadnych diet, tylko mięsko musi być dobrej  jakości (mielę sama), ale o tym wszyscy chyba wiemy :-).
« Ostatnia zmiana: 07-09-2012, 12:28 wysłane przez Karolina » Zapisane
BożenaDe
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 10.01.2012-12.2012, 15.12.2014. ZZO od 01.2012.
Skąd: ok. Krakowa
Wiadomości: 83

« Odpowiedz #16 : 13-12-2014, 21:36 »

Dzisiaj zrobiłam mielone, dodałam czosnek, cebulę, jajko i amarantusa w całości. Wyszły bardzo dobre.
Zapisane

"Nic nie robić, jest czasem dobrym lekarstwem." Hipokrates.
G4H
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 33
MO: 01.10.2012
Skąd: Poznań
Wiadomości: 72

« Odpowiedz #17 : 14-12-2014, 12:24 »

Też nic nie dodaję, chociaż ostatnio myślałem żeby dodać kaszy jaglanej i koperku.
Ponadto powyższe propozycje wydają się bardzo ciekawe - chyba sam skorzystam.
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!