Aktualności:

Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij

Wywary

Zaczęty przez K'lara, 14-04-2012, 18:38

Filutek

#20
Autor artykułu o  kolagenie, o który się oparłam, podał informację, że leczniczo zupy kolagenowe
przygotowujemy 3-4 razy w tygodniu, zapobiegawczo 1 raz w tygodniu. Kolagen przygotowuję
dla rodziny mojej córki a ona podaje zupki kolagenowe mojej wnusi 1 raz w tygodniu.
Maluchowi zupki smakują.

Dusiu70

Cytat: Filutek w 23-08-2012, 19:09
Kwasek cytrynowy jest niezbędny, żeby organizm przyswoił kolagen.
Cytat: Elka100 w 23-08-2012, 19:57
Dlaczego kwasek cytrynowy jest niezbędny do przyswojenia przez organizm kolagenu? Proszę o wyjaśnienie mi tego tematu.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kolagen
CytatTo właśnie ten proces wymaga konieczności występowania stałego stężenia witaminy C w organizmie, gdyż zablokowanie syntezy kolagenu skutkuje chorobą zwaną szkorbutem
To witamina C stymuluje syntezę kolagenu przez organizm.
Wracając do przepisu na wywar kolagenowy, który podała Filutek, kwasek cytrynowy możemy śmiało zastąpić cytryną. Aby ilość kwasku była taka jak w przepisie, należy na 1kg skórek wycisnąć około 1,5 sztuki cytryny. Jedna łyżeczka kwasku waży 5g, natomiast jedna cytryna zawiera 3g kwasu cytrynowego. Sądzę, że jest różnica pomiędzy syntetycznym kwaskiem cytrynowym a naturalnym kwasem cytrynowym.
(20)Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? (21) Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. (1Kor)

Filutek

#22
Tak, zgadza się.Tylko jest różnica pomiędzy zastosowaniem kwasku cytrynowego a cytryny. Przy zastosowaniu kwasku cytrynowego wytrącają się estry, związki nierozpuszczalne. Natomiast przy zastosowaniu soku z cytryny, który zawiera naturalne enzymy, przebieg tego procesu może być inny, bo mamy do czynienia z żywym organizmem.

Agnieszka

Wobec tego powstaje pytanie - jak te estry (związki nierozpuszczalne) oddziałują na nasz organizm? Czy przypadkiem nie traktuje ich jako toksyna i pobiera wapń z kości, żeby je zneutralizować? A więc ubożeje nasz organizm... Nie ma jak natura.
Aga :) mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)

Filutek

#24
A w jaki sposób kolagen może zabierać wapń z organizmu? Cytryna zawiera enzymy, a więc żywe organizmy. Skórki gotujemy dosyć długo i nie wiemy jak zachowają się te enzymy w środowisku gorącej wody, czy będzie to środowisko kwaśne i jaki będą miały wpływ na produkt gotowy. Warunkiem przyswojenia kolagenu jest środowisko kwaśne.

Solan

Cytat: Filutek w 27-10-2012, 21:03
Cytryna zawiera enzymy, a więc żywe organizmy.
Trochę na wyrost jest nazywanie enzymów żywymi organizmami. Enzymy są to po prostu pewne niezbędne dla życia białka (choć mogą zawierać także część niebiałkową), jednak w żadnym wypadku nie można ich nazwać samodzielnymi organizmami.

Cytat: Filutek w 27-10-2012, 21:03nie wiemy jak zachowają się te enzymy w środowisku gorącej wody, czy będzie to środowisko kwaśne i jaki będą miały wpływ na produkt gotowy.
Wiemy ;). W gorącej wodzie enzymy ulegną procesowi denaturacji, a więc nieodwracalnemu zniszczeniu ich struktury, a tym samym zniesieniu pełnionych przez nie funkcji. Nie będą miały zatem żadnego wpływu na, jak piszesz, produkt gotowy. Co do tego środowiska kwaśnego, to nie bardzo wiem, co masz na myśli. Zarówno sok z cytryny, kwasek cytrynowy, a nawet sam kolagen mają kwasowy odczyn pH, jeśli o to chodzi. Czy możesz rozwinąć swoją wypowiedź o związku środowiska kwaśnego z wchłanialnością kolagenu w organizmie...?

Cytat: Agnieszka w 26-10-2012, 21:28
Wobec tego powstaje pytanie - jak te estry (związki nierozpuszczalne) oddziałują na nasz organizm?
W większych dawkach estry przeważnie są toksyczne.

Cytat: Filutek w 26-10-2012, 16:15
Przy zastosowaniu kwasku cytrynowego wytrącają się estry
Czy mogę prosić o zarzucenie jakimś źródłem tej informacji lub opisanie tego mechanizmu?

Piszemy "naprawdę", a nie "na prawdę"!

Filutek

#26
Estry wytrącają się zarówno przy zastosowaniu soku z cytryny jak i kwasku cytrynowego. Ale cytryna dodatkowo zawiera enzymy. I stąd moje zastrzeżenia odnośnie zastosowania cytryny. Natomiast założenie
przez profilaktyka zdrowia, że zastosowanie kwasku cytrynowego może spowodować pobieranie wapna
z organizmu, nie znajduje żadnego uzasadnienia. Estry - związki nierozpuszczalne powstają zarówno
przy zastosowaniu do wywaru ze skórek świńskich cytryny, jak i kwasku cytrynowego, więc wszelkie
wątpliwości nie mają racjonalnego uzasadnienia.

Charles_Bukowski

#27
Wcisnę się w dyskusję o enzymach i estrach, ale do tematu wątku chyba pasuje; otóż, dla jasności, chciałem się upewnić, czy wywar, który robiłem pierwszy raz (ale zgodnie z przepisem - 2 kg kości + 2 nogi wieprzowe, 3 h na gazie) ma prawidłowy kolor: https://ibb.co/fNjrjn

Jak widać, jest taki jakiś zgniłozielony (wszystkie składniki wcześniej dokładnie umyłem i nic zielonego na nich nie było).
Można jeść, czy coś mi nie wyszło? ;)

Ania

Wygląda normalnie, jak wywar kolagenowy. Jeśli dobrze pachnie i smakuje, to możesz jeść.

Udana

Tak, wygląda normalnie, jak zupa kolagenowa, jeśli bym miała się do czegoś przyczepić to do garnka. :)
Lepsze są emaliowane.
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...

Mistrz

Cytat: Udana w 26-03-2018, 08:43
Lepsze są emaliowane.
Zdecydowanie!
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko

Charles_Bukowski

Dzięki, w takim razie czas wymienić garnki ;)
Z tym wywarem jednak coś nie tak, bo nie zmienił się w galaretę w lodówce.
No nic, może następny będzie lepszy, a ten zjem tak czy owak, w smaku jest dobry :)