Niemedyczne forum zdrowia
14-10-2019, 21:03 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Czwarty tom "Zdrowia na własne życzenie" --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wywary  (Przeczytany 33510 razy)
Filutek
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 25.02.2005
Wiedza:
Wiadomości: 262

« Odpowiedz #20 : 12-09-2012, 20:26 »

Autor artykułu o  kolagenie, o który się oparłam, podał informację, że leczniczo zupy kolagenowe
przygotowujemy 3-4 razy w tygodniu, zapobiegawczo 1 raz w tygodniu. Kolagen przygotowuję
dla rodziny mojej córki a ona podaje zupki kolagenowe mojej wnusi 1 raz w tygodniu.
Maluchowi zupki smakują.
« Ostatnia zmiana: 26-10-2012, 16:28 wysłane przez Klara27 » Zapisane
Dusiu70
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01.09.2011 Niestety nieregularnie
Wiedza:
Skąd: Skątowni
Wiadomości: 940

« Odpowiedz #21 : 26-10-2012, 15:57 »

Kwasek cytrynowy jest niezbędny, żeby organizm przyswoił kolagen.
Dlaczego kwasek cytrynowy jest niezbędny do przyswojenia przez organizm kolagenu? Proszę o wyjaśnienie mi tego tematu.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kolagen
Cytat
To właśnie ten proces wymaga konieczności występowania stałego stężenia witaminy C w organizmie, gdyż zablokowanie syntezy kolagenu skutkuje chorobą zwaną szkorbutem
To witamina C stymuluje syntezę kolagenu przez organizm.
Wracając do przepisu na wywar kolagenowy, który podała Filutek, kwasek cytrynowy możemy śmiało zastąpić cytryną. Aby ilość kwasku była taka jak w przepisie, należy na 1kg skórek wycisnąć około 1,5 sztuki cytryny. Jedna łyżeczka kwasku waży 5g, natomiast jedna cytryna zawiera 3g kwasu cytrynowego. Sądzę, że jest różnica pomiędzy syntetycznym kwaskiem cytrynowym a naturalnym kwasem cytrynowym.
Zapisane

(20)Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? (21) Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. (1Kor)
Filutek
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 25.02.2005
Wiedza:
Wiadomości: 262

« Odpowiedz #22 : 26-10-2012, 16:15 »

Tak, zgadza się.Tylko jest różnica pomiędzy zastosowaniem kwasku cytrynowego a cytryny. Przy zastosowaniu kwasku cytrynowego wytrącają się estry, związki nierozpuszczalne. Natomiast przy zastosowaniu soku z cytryny, który zawiera naturalne enzymy, przebieg tego procesu może być inny, bo mamy do czynienia z żywym organizmem.
« Ostatnia zmiana: 26-10-2012, 19:32 wysłane przez Nieboraczek » Zapisane
Agnieszka
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 43
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690

« Odpowiedz #23 : 26-10-2012, 21:28 »

Wobec tego powstaje pytanie - jak te estry (związki nierozpuszczalne) oddziałują na nasz organizm? Czy przypadkiem nie traktuje ich jako toksyna i pobiera wapń z kości, żeby je zneutralizować? A więc ubożeje nasz organizm... Nie ma jak natura.
Zapisane

Aga smile mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
Filutek
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 25.02.2005
Wiedza:
Wiadomości: 262

« Odpowiedz #24 : 27-10-2012, 21:03 »

A w jaki sposób kolagen może zabierać wapń z organizmu? Cytryna zawiera enzymy, a więc żywe organizmy. Skórki gotujemy dosyć długo i nie wiemy jak zachowają się te enzymy w środowisku gorącej wody, czy będzie to środowisko kwaśne i jaki będą miały wpływ na produkt gotowy. Warunkiem przyswojenia kolagenu jest środowisko kwaśne.
« Ostatnia zmiana: 27-10-2012, 23:11 wysłane przez Agata » Zapisane
Solan
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 27
MO: 1.08.2008
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 235

« Odpowiedz #25 : 28-10-2012, 05:22 »

Cytryna zawiera enzymy, a więc żywe organizmy.
Trochę na wyrost jest nazywanie enzymów żywymi organizmami. Enzymy są to po prostu pewne niezbędne dla życia białka (choć mogą zawierać także część niebiałkową), jednak w żadnym wypadku nie można ich nazwać samodzielnymi organizmami.

nie wiemy jak zachowają się te enzymy w środowisku gorącej wody, czy będzie to środowisko kwaśne i jaki będą miały wpływ na produkt gotowy.
Wiemy msn-wink. W gorącej wodzie enzymy ulegną procesowi denaturacji, a więc nieodwracalnemu zniszczeniu ich struktury, a tym samym zniesieniu pełnionych przez nie funkcji. Nie będą miały zatem żadnego wpływu na, jak piszesz, produkt gotowy. Co do tego środowiska kwaśnego, to nie bardzo wiem, co masz na myśli. Zarówno sok z cytryny, kwasek cytrynowy, a nawet sam kolagen mają kwasowy odczyn pH, jeśli o to chodzi. Czy możesz rozwinąć swoją wypowiedź o związku środowiska kwaśnego z wchłanialnością kolagenu w organizmie...?

Wobec tego powstaje pytanie - jak te estry (związki nierozpuszczalne) oddziałują na nasz organizm?
W większych dawkach estry przeważnie są toksyczne.

Przy zastosowaniu kwasku cytrynowego wytrącają się estry
Czy mogę prosić o zarzucenie jakimś źródłem tej informacji lub opisanie tego mechanizmu?

Zapisane

Piszemy "naprawdę", a nie "na prawdę"!
Filutek
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 25.02.2005
Wiedza:
Wiadomości: 262

« Odpowiedz #26 : 28-10-2012, 19:50 »

Estry wytrącają się zarówno przy zastosowaniu soku z cytryny jak i kwasku cytrynowego. Ale cytryna dodatkowo zawiera enzymy. I stąd moje zastrzeżenia odnośnie zastosowania cytryny. Natomiast założenie
przez profilaktyka zdrowia, że zastosowanie kwasku cytrynowego może spowodować pobieranie wapna
z organizmu, nie znajduje żadnego uzasadnienia. Estry - związki nierozpuszczalne powstają zarówno
przy zastosowaniu do wywaru ze skórek świńskich cytryny, jak i kwasku cytrynowego, więc wszelkie
wątpliwości nie mają racjonalnego uzasadnienia.
« Ostatnia zmiana: 28-10-2012, 22:36 wysłane przez Agnieszka » Zapisane
Charles_Bukowski
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01.01.2017
Wiadomości: 19

« Odpowiedz #27 : 24-03-2018, 19:12 »

Wcisnę się w dyskusję o enzymach i estrach, ale do tematu wątku chyba pasuje; otóż, dla jasności, chciałem się upewnić, czy wywar, który robiłem pierwszy raz (ale zgodnie z przepisem - 2 kg kości + 2 nogi wieprzowe, 3 h na gazie) ma prawidłowy kolor: https://ibb.co/fNjrjn

Jak widać, jest taki jakiś zgniłozielony (wszystkie składniki wcześniej dokładnie umyłem i nic zielonego na nich nie było).
Można jeść, czy coś mi nie wyszło? msn-wink
« Ostatnia zmiana: 27-03-2018, 10:31 wysłane przez Ania‬ » Zapisane
Ania‬
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 18.08.2011
Wiedza:
Skąd: Mazowieckie
Wiadomości: 165

« Odpowiedz #28 : 25-03-2018, 11:28 »

Wygląda normalnie, jak wywar kolagenowy. Jeśli dobrze pachnie i smakuje, to możesz jeść.
Zapisane
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 54
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.228

« Odpowiedz #29 : 26-03-2018, 08:43 »

Tak, wygląda normalnie, jak zupa kolagenowa, jeśli bym miała się do czegoś przyczepić to do garnka. smile
Lepsze są emaliowane.
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.557

WWW
« Odpowiedz #30 : 26-03-2018, 09:52 »

Lepsze są emaliowane.
Zdecydowanie!
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Charles_Bukowski
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01.01.2017
Wiadomości: 19

« Odpowiedz #31 : 26-03-2018, 22:25 »

Dzięki, w takim razie czas wymienić garnki msn-wink
Z tym wywarem jednak coś nie tak, bo nie zmienił się w galaretę w lodówce.
No nic, może następny będzie lepszy, a ten zjem tak czy owak, w smaku jest dobry smile
Zapisane
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!