K'lara
|
|
« : 21-04-2012, 09:22 » |
|
Kiszenie warzyw jest starym sposobem ich konserwowania. Środkiem konserwującym jest tu kwas mlekowy, który wytwarza się podczas kiszenia (bakterie zamieniają cukier zawarty w warzywach na kwas mlekowy). Najczęściej kiszonki przygotowuje się z kapusty, ogórków i buraków czerwonych. Dobrze ukwaszone warzywa są bogatym źródłem witaminy C, błonnika, soli mineralnych i witamin.
Kiszona kapusta jest bogata w cenne składniki odżywcze, zawiera spore ilości witamin B6, B12 i K oraz potasu, wapnia, cynku i żelaza.
Kiszone ogórki zawierają spore ilości magnezu, potasu i beta-karotenu, witaminę C. Ciekawostką jest, że zawartość witaminy C w surowym ogórku jest niewielka, ale już kiszony ogórek i sok z niego ma jej sporo.
Kiszone buraki: kwas buraczany zawiera oprócz witaminy C i B1 wiele makro - i mikroelementów, jest w nim dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez, oraz duże ilości kwasu foliowego. Kiszonki zawierają też związek chemiczny zwany acetylocholiną, która wpływa na regulację ciśnienia krwi oraz działa korzystnie na perystaltykę jelit. Kwaszone przetwory z warzyw likwidują nie tylko problemy trawienne, ale także ospałość i depresję, wzmacniają organizm.
|
|
« Ostatnia zmiana: 21-04-2012, 10:06 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #1 : 21-04-2012, 09:31 » |
|
KISZONA KAPUSTASkładniki:1 główka kapusty białej (około 1 kg) 1 duża marchew 1 łyżka soli/ na kilogram poszatkowanej kapusty (bez jodu i bez antyzbrylaczy) 1 garść ziaren kminku 1 garść owoców żurawiny (mogą być mrożone) - ten składnik trzeba traktować jako dodatkowe uatrakcyjnienie smaku i wyglądu kapusty kiszonej. Wykonanie:Główkę kapusty białej i jedną dużą marchewkę drobno szatkujemy, mieszamy razem, solimy (1łyżka soli na 1 kg poszatkowanej kapusty), dodajemy ziarna kminku, wszystko dobrze mieszamy ze sobą, układamy w szklanych słoikach i mocno ubijamy ręką do wysokości 1-2 cm od krawędzi słoja. Tak przygotowaną kapustę zalewamy wodą (gorącą) spod gotowanych ziemniaków (musi być bardzo esencjonalna, czyli gotować ziemniaki w małej ilości wody). Przykrywamy talerzykiem lub wielokrotnie złożoną gazą. Po trzech dniach jest wspaniała i zdrowa kapusta kiszona. Kapusta nosi nazwę "Parzonka lwowska". Jest to prosty, niezawodny i szybki sposób na dobrą kapustę kiszoną. Uwagi:Bardzo ważne jest to, aby kapusta była bardzo drobno poszatkowana.
|
|
« Ostatnia zmiana: 22-04-2012, 07:52 wysłane przez Rysiek »
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #2 : 21-04-2012, 10:00 » |
|
KWAS BURACZANYKiszone, czerwone buraki Składniki:2 kg czerwonych buraczków (raczej drobne, góra 5 cm średnicy), kilka ząbków czosnku, plaster selera, 1 łyżka soli kamiennej (niejodowanej, bez antyzbrylaczy), Wykonanie:Porządnie wyszorować buraki pod bieżącą wodą, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, włożyć do słoja (5 l) i zalać przegotowaną chłodną wodą (bez chloru), dodać ząbki czosnku, seler. Dla przyspieszenia procesu kiszenia można dodać skórkę z chleba a po pierwszym nastawie będzie swój zakwas z tego co teraz się ukisi. Przykryć słój złożoną gazą, umocować gumką recepturką. Postawić w cieple. Za kilka dni będzie, po odcedzeniu doskonały, gęsty kwas buraczany. Tani i zdrowy. Do picia na surowo ale też jako podstawowy składnik czerwonego barszczu.
|
|
« Ostatnia zmiana: 22-04-2012, 07:53 wysłane przez Rysiek »
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #3 : 12-06-2012, 14:26 » |
|
KISZONE OGÓRKI Składniki:1 kg zielonych, gruntowych, małych ogórków 1 litr przegotowanej, osolonej wody Przyprawy: 1-2 ząbki czosnku, koper włoski, liść czarnej porzeczki (nie koniecznie), korzeń lub liść chrzanu. Wykonanie:Wodę (bez chloru) posolić w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody, zagotować, ostudzić. Ogórki porządnie umyć pod bieżącą wodą, ułożyć w szklanym słoju (wyparzonym), dodać przyprawy, zalać zimną solanką. Przykryć słoik spodeczkiem lub wieczkiem ( nie zakręcać), odstawić na kilka dni do ukiszenia. Uwagi:Ważna jest sól, która powinna być zwykłą solą kamienną (szara). Nie może mieć dodatku antyzbrylaczy ani jodu - ogórki nie udadzą się. Obecnie dostanie takiej soli graniczy z cudem ale jest sól jodowana, bez antyzbrylaczy. Mając taką sól wysypujemy ją do otwartego naczynia, na kilka godzin, mieszamy od czasu do czasu i jod ulatnia się.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12-06-2012, 18:57 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Domi5
Offline
Płeć:
MO: 16-06-2011
Wiedza:
wiadomości: 1.414
|
|
« Odpowiedz #4 : 12-06-2012, 18:31 » |
|
Umiesz zachęcić do działania ;-) Piękne fotki i proste przepisy - dzięki. Mam już słoik i w weekend wybieram się po składniki na rynek i pierwszy raz w życiu będę kisić ogórki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #5 : 12-06-2012, 18:58 » |
|
Umiesz zachęcić do działania ;-) Piękne fotki i proste przepisy - dzięki. Mam już słoik i w weekend wybieram się po składniki na rynek i pierwszy raz w życiu będę kisić ogórki.
No, to musi być fotorelacja.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Filutek
Offline
Płeć:
MO: 25.02.2005
Wiedza:
wiadomości: 262
|
|
« Odpowiedz #6 : 12-06-2012, 19:23 » |
|
Ja dodatkowo, przed włożeniem do słoika, ogórki moczę. Najpierw około 2 godzin, wodę należy wylać. Następnie zostawiam na noc i dopiero na drugi dzień kładę do słoika. Ogórki są wtedy dosyć twarde, a ewentualne zanieczyszczenia wsiąkną w wodę.
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-10-2012, 22:08 wysłane przez Agnieszka »
|
Zapisane
|
|
|
|
Tutka
Częsty gość
Offline
Płeć:
MO: 10.05.2012
Miejsce pobytu: Sosnowiec
wiadomości: 82
|
|
« Odpowiedz #7 : 12-06-2012, 22:18 » |
|
Klaro, zrobiłam młodą kapustę według Twojego przepisu - pychota. Miała być przeznaczona na surówki. Ale gdzie tam - została pożarta niemal wprost z 5 litrowego słoja. Do kiszenia poza kminkiem dodałam ząbek czosnku - mniam.
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-10-2012, 22:09 wysłane przez Agnieszka »
|
Zapisane
|
|
|
|
Mia
Offline
Płeć:
Wiek: 65
MO: 20.12.2011
wiadomości: 271
|
|
« Odpowiedz #8 : 13-06-2012, 08:10 » |
|
Ogórki kiszone mają fajny smak jak doda się papryczkę czili.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
xxlilithxx
|
|
« Odpowiedz #9 : 13-06-2012, 14:23 » |
|
Niektórzy do kiszonych ogórków dodają musztardę - tak, musztardę! Podobno pyszne, ale mnie jakoś ogórki z musztardą nie zachęcają, więc nie spróbowałam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kalina
Offline
Płeć:
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Miejsce pobytu: lubuskie
wiadomości: 997
|
|
« Odpowiedz #10 : 13-06-2012, 15:20 » |
|
Ja jeśli chcę mieć szybko małosolne, to kroję wzdłuż na krzyż (piętka zostaje nie przekrojona) i zalewam ciepłą wodą. Za jeden/dwa dni można podjadać.
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-10-2012, 22:10 wysłane przez Agnieszka »
|
Zapisane
|
|
|
|
Bart-ender
Offline
Płeć:
MO: 03.2010
Miejsce pobytu: Kujawy
wiadomości: 142
|
|
« Odpowiedz #11 : 14-06-2012, 10:33 » |
|
Na Węgrzech zauważyłem, że kiszą oni także paprykę (także ostrą) i sprzedają razem z kiszoną kapustą.
|
|
|
Zapisane
|
Ci, którzy wiedzą najmniej, są najbardziej posłuszni.
|
|
|
Kasia
Offline
Płeć:
Wiek: 55
MO: 04.08.2006r
Miejsce pobytu: Burzenin
wiadomości: 177
|
|
« Odpowiedz #12 : 14-06-2012, 20:51 » |
|
Ważna jest sól, która powinna być zwykłą solą kamienną (szara). Nie może mieć dodatku antyzbrylaczy ani jodu - ogórki nie udadzą się. Obecnie, kupienie takiej soli graniczy z cudem ale jest sól jodowana, bez antyzbrylaczy. Mając taką sól, wysypujemy ją do otwartego naczynia, na kilka godzin, mieszamy od czasu do czasu i jod ulatnia się.
Klaro, o ile mamy dostęp do sieci Carrefour, to dostanie dobrej soli nie musi graniczyć z cudem... wystarczy wejść i kupić, my używamy jej do peklowania mięsa A tak poza tym, to robisz kawał dobrej i smacznej roboty w dziale kulinarnym, gratuluję
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-10-2012, 22:11 wysłane przez Agnieszka »
|
Zapisane
|
|
|
|
fiona50
|
|
« Odpowiedz #13 : 16-06-2012, 12:34 » |
|
Na Ukrainie tym samym sposobem co kiszone ogórki, kiszą pomidory. Są przepyszne. Będąc w Niemczech, kupowałam je w rosyjskim sklepie. Pycha.
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-10-2012, 22:11 wysłane przez Agnieszka »
|
Zapisane
|
|
|
|
Tutka
Częsty gość
Offline
Płeć:
MO: 10.05.2012
Miejsce pobytu: Sosnowiec
wiadomości: 82
|
|
« Odpowiedz #14 : 17-06-2012, 00:13 » |
|
Fiona - tak, tak i jeszcze raz tak . Z teściową zawsze kisiłam pomidory. Najbardziej lubię zielone. Są wyjątkowe w smaku i biją na głowę ogórki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #15 : 17-06-2012, 08:41 » |
|
Fiona, Tutka, więc jakie pomidory nadają się do kiszenia? - czerwone czy zielone?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tutka
Częsty gość
Offline
Płeć:
MO: 10.05.2012
Miejsce pobytu: Sosnowiec
wiadomości: 82
|
|
« Odpowiedz #16 : 17-06-2012, 14:57 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zosia_
Offline
Płeć:
MO: nie stosuję ze względu na reakcje
Wiedza:
wiadomości: 1.049
|
|
« Odpowiedz #17 : 17-06-2012, 17:19 » |
|
Możecie napisać krok po kroku jak się kisi pomidory?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Miejsce pobytu: Szczecin
wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #18 : 09-07-2012, 18:09 » |
|
KISZONE POMIDORY
Składniki: - średnie, nieprzejrzałe pomidory (czerwone, żółte, zielone), - korzeń i liście chrzanu, - czosnek (jeden ząbek na jeden słoik litrowy), - gorczyca, - kolendra, - sól.
Wykonanie: - pomidory umyć i ułożyć w słoiku. - po jednym liściu do słoika, - dodać troszkę kolendry i gorczycy, - zagotować wodę z solą (ma być lekko słona), - zalać gorącą wodą, - pomidory nie powinny wystawać z wody, - zakręcić słoiki.
Uwagi: - dwa dni trzymać słoiki w domu, - potem wynieść do chłodnego (piwnicy, komórki). W zimie są smacznym dodatkiem do sałatek, do surówek, do zup.
Nie stawiamy "spacji" po otworzeniu nawiasu i przed zamknięciem go. //Agnieszka
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-10-2012, 22:14 wysłane przez Agnieszka »
|
Zapisane
|
|
|
|
Lodziuniag
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 15.02.2011
wiadomości: 60
|
|
« Odpowiedz #19 : 18-07-2012, 18:50 » |
|
Kapusta kiszona rewelacja, niestety nie doczeka jutrzejszego obiadu.
|
|
« Ostatnia zmiana: 06-12-2012, 08:42 wysłane przez Agnieszka »
|
Zapisane
|
|
|
|
|