Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Miejsce pobytu: Szczecin
wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #140 : 11-08-2014, 19:21 » |
|
Opiotr, na początek poszatkowaną kapustę solę w misce i mieszam ręką gniotąc ją, ile mam siły. Za 2 godziny znowu się nad nią znęcam, gniotąc ręką. Za 2 godziny układam do kamiennego gara warstwami, każdą warstwę ugniatam drewnianym tłuczkiem. Na samą górę kładąc kamień jest sok nad kapustą.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opiotr
Offline
Płeć:
MO: 24.05.2012
Wiedza:
wiadomości: 510
|
|
« Odpowiedz #141 : 11-08-2014, 19:49 » |
|
To ze słoikiem taka sztuka się nie uda...
|
|
|
Zapisane
|
"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 59
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Miejsce pobytu: Wrocław
wiadomości: 1.254
|
|
« Odpowiedz #142 : 12-08-2014, 07:29 » |
|
To ze słoikiem taka sztuka się nie uda...
Uda się, ja tak robię. Szatkuje, solę, mieszam, gniotę i wsadzam do słoików ciasno ugniatając i zalewam wodą spod ziemniaków. Potem 2-3 dni stoi na blacie i jak sobie przypomnę przekuwam szpikulcem drewnianym ?aby odgazować?. Jak odgazuję, znów ugniotę drewnianym tłuczkiem. Nic mi nie wypływa.
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
DoomGuy
|
|
« Odpowiedz #143 : 01-09-2014, 21:25 » |
|
Zapytam jeszcze raz, czy do "parzonki lwowskiej" konieczne jest dodanie marchewki i kminku, czy są tam tylko dla smaku?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 59
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Miejsce pobytu: Wrocław
wiadomości: 1.254
|
|
« Odpowiedz #144 : 02-09-2014, 07:13 » |
|
Zapytam jeszcze raz, czy do "parzonki lwowskiej" konieczne jest dodanie marchewki i kminku, czy są tam tylko dla smaku?
Tylko do smaku, ładnego wyglądu, no i kminek pozwala lepiej trawić kapustę. Ale jak zrobisz samą kapustę też wyjdzie. Kminek -działanie: przeciwskurczowo w obrębie przewodu pokarmowego, poprawia trawienie, działa wiatropędnie, sokopędnie, mlekopędnie, bakteriobójczo http://pl.wikipedia.org/wiki/Kminek_zwyczajny
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Miejsce pobytu: Szczecin
wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #145 : 09-11-2014, 10:43 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dużagosia
Offline
Płeć:
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Miejsce pobytu: Wrocław
wiadomości: 476
|
|
« Odpowiedz #146 : 09-11-2014, 11:43 » |
|
A to, nie brak odpowiedniego słowa, chciałam użyć świnie ale to obraza dla tych sympatycznych zwierzątek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opiotr
Offline
Płeć:
MO: 24.05.2012
Wiedza:
wiadomości: 510
|
|
« Odpowiedz #147 : 09-11-2014, 12:00 » |
|
Ciekawe komentarze po artykułem - gdzie ta kapusta... Bo na zdjęciach widać tylko marchew, do tego jak większość zauważyła może taka zdrowsza niż ta z koncernów.
|
|
|
Zapisane
|
"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
|
|
|
Bara
Offline
Płeć:
MO: nie stosuję
Miejsce pobytu: Częstochowa
wiadomości: 67
|
|
« Odpowiedz #148 : 09-11-2014, 12:15 » |
|
Komentarze laików nie odróżniających wideł do gnoju od wideł (gabli) typowych do takich prac. na pewno zdrowsza mimo że myta w betoniarce.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 59
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Miejsce pobytu: Wrocław
wiadomości: 1.254
|
|
« Odpowiedz #149 : 30-06-2015, 12:35 » |
|
Czy ktoś kisił już młodą kapustę wg. przepisu "Parzonka lwowska"? Mam zamiar w weekend to zrobić, ale nigdy nie robiłam z młodej kapusty. Pytałam też na placu zaufanego "pana od warzyw" i powiedział, że ogórki dobre do kiszenia będzie miał na początku lipca...czyli kiszonki czas zacząć.
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Kalina
Offline
Płeć:
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Miejsce pobytu: lubuskie
wiadomości: 995
|
|
« Odpowiedz #150 : 30-06-2015, 14:45 » |
|
Teraz bez parzonki masz za 2-3 dni ukiszoną.
Kapusta młoda w domu ciepło, moja ukisiła się błyskawicznie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Grawo
Offline
Płeć:
MO: 01-03-2009 do 16-12-2013.
Wiedza:
wiadomości: 526
|
|
« Odpowiedz #151 : 30-06-2015, 20:52 » |
|
Kisiłam młodą wg tego przepisu, jest pyszna, a ogórki robię dopiero sierpniowe.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hroma
Offline
Płeć:
Wiek: 68
MO: 01-04-2012
Miejsce pobytu: Pomorskie
wiadomości: 16
|
|
« Odpowiedz #152 : 02-07-2015, 04:13 » |
|
Czy ktoś kisił już młodą kapustę wg. przepisu "Parzonka lwowska"? Mam zamiar w weekend to zrobić, ale nigdy nie robiłam z młodej kapusty. Pytałam też na placu zaufanego "pana od warzyw" i powiedział, że ogórki dobre do kiszenia będzie miał na początku lipca...czyli kiszonki czas zacząć. Kisiłem młodą kapustę, jak się tylko pojawiła. Wyszła jak zawsze - świetnie. Kapusta to kapusta. "Młoda" tzn. pierwsza jaka jest dostępna, ale jej własności fizyko-chemiczne są takie same jak "starej" kapusty. Nie ma żadnej różnicy.
|
|
|
Zapisane
|
Zwolennik i propagator.
|
|
|
Soczek
Offline
Płeć:
Wiek: 38
MO: 1.09.2014
Wiedza:
Miejsce pobytu: Accrington
wiadomości: 44
|
|
« Odpowiedz #153 : 30-07-2015, 20:04 » |
|
Czy do kiszenia kapusty można użyć soli morskiej bez jodu i antyzbrylacza?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Miejsce pobytu: Szczecin
wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #154 : 30-07-2015, 21:55 » |
|
Czy do kiszenia kapusty można użyć soli morskiej bez jodu i antyzbrylacza? Najlepsza jest Kłodawska sól niejodowana do przetworów domowych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 59
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Miejsce pobytu: Wrocław
wiadomości: 1.254
|
|
« Odpowiedz #155 : 31-07-2015, 07:48 » |
|
Do kiszenia używam też soli kamiennej, ciemnej. Ukisiłam kapustę "normalnie" wyszła super, bez "parzonki". Zrobiłam też kwas buraczany, zalałam taką wodą jak zalewa się ogórki (na litr wody 1 łyżka soli), dodałam główkę czosnku, ziele, listek, pieprz i po 4 dniach wyszedł mi cudownie pachnący barszczyk. Ogórki też już zakiszone 40 słoików.
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Kalina
Offline
Płeć:
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Miejsce pobytu: lubuskie
wiadomości: 995
|
|
« Odpowiedz #156 : 31-07-2015, 11:17 » |
|
Z kiszeniem ogórków proponuję się pospieszyć, bo w tym roku nie będzie za wiele w sprzedaży.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Soczek
Offline
Płeć:
Wiek: 38
MO: 1.09.2014
Wiedza:
Miejsce pobytu: Accrington
wiadomości: 44
|
|
« Odpowiedz #157 : 31-07-2015, 13:49 » |
|
Chodzi o to, że nie mam dostepu do innej Dlatego ponawiam pytanie czy można użyć czystej soli morskiej?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kalina
Offline
Płeć:
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Miejsce pobytu: lubuskie
wiadomości: 995
|
|
« Odpowiedz #158 : 31-07-2015, 16:36 » |
|
Widocznie nikt nie ma doświadczenia z solą morską.
Najlepiej samemu wypróbować na małej ilości kapusty, raczej nie powinno być przykrych niespodzianek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dużagosia
Offline
Płeć:
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Miejsce pobytu: Wrocław
wiadomości: 476
|
|
« Odpowiedz #159 : 31-07-2015, 18:02 » |
|
Można, ja tylko takiej używam, bo innej nie ma we Włoszech.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|