Aktualności:

Sklep Biosłone --> wejdź

Kiszonki warzywne

Zaczęty przez K'lara, 21-04-2012, 10:22

Hattar

Miesiąc temu kisiłam kapustę i użyłam morskiej soli bez antyzbrylacza, z magnezem i potasem firmy Sante.
Kapustka pierwsza klasa.

Defragmentor


Filutek

Najlepsza sól do przetworów to obecnie sól himalajska, gruba.Soli morskiej stosowałabym z ostrożnością
w związku z katastrofą w Fukuszimie.

Udana

A dlaczego nie zwykła, polska poczciwa, szara sól Kłodowska?
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...

Filutek

Jest równie dobra. Dostępna w kilogramowych opakowaniach ale z dodatkiem jodu. Do przetworów się nie nadaje. Praktykowałam.Takiej bez dodatku jodu dawno nie widziałam.


Udana

Cytat: Filutek w 06-08-2015, 20:04
Jest równie dobra. Dostępna w kilogramowych opakowaniach ale z dodatkiem jodu. Do przetworów się nie nadaje. Praktykowałam.Takiej bez dodatku jodu dawno nie widziałam.
Jest Kłodowska bez jodu. Tu akurat zdjęcie z hurtowni, ale w sklepach Społem zawsze kupuje.
http://www.sol-klodawa.com.pl/pl/oferta/31/sol_spozywcza_a_3kg_niejodowana
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...

scorupion

Cytat: Filutek w 06-08-2015, 16:01
Najlepsza sól do przetworów to obecnie sól himalajska, gruba.Soli morskiej stosowałabym z ostrożnością
w związku z katastrofą w Fukuszimie.
Ty Filutek swoimi wpisami to potrafisz rozjaśnić mroki dnia powszedniego.

Filutek

#168
No a co w tym złego?

scorupion

Zupełnie nic, ale pisząc o soli himalajskiej chyba nie byłaś w posiadaniu informacji, że dwóch miejscowych górali nasikało na złoża, z których jest wydobywana i w związku z tym zagraża w identycznym stopniu co sól morska z powodu awarii elektrowni w Fukushimie.

Udana

#170
Scorupion, Ty to umiesz człowieka ubawić, mało się nie udławiłam porzeczką białą, którą jadłam :). Zastanawia mnie tylko skąd wiesz, że tylko dwóch nasikało, a nie więcej?
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...

Soczek

Zrobiłem i kapustka pierwsza klasa ! :) Od teraz tylko taką będę produkował na własne potrzeby.

Asia61

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna

Darko

Do kiszenia ogórków używacie przegotowanej wody?

Kozaczek

Cytat: Darko w 15-03-2016, 15:11
Do kiszenia ogórków używacie przegotowanej wody?

Tak.

Darko

Dlaczego surowa jest zła?

Dasiek

Cytat: Darko w 16-03-2016, 13:54
Dlaczego surowa jest zła?
Czasami zawartość słoika potrafi się popsuć. Gdy woda jest dosyć twarda to na ogórkach pojawia się biały osad.

Opiotr

Cytat: Dasiek w 17-03-2016, 09:18
Cytat: Darko w 16-03-2016, 13:54
Dlaczego surowa jest zła?
Czasami zawartość słoika potrafi się popsuć. Gdy woda jest dosyć twarda to na ogórkach pojawia się biały osad.
A ugotowana zrobi się miękka?
"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers

Krzysztov

Przy kiszeniu ogórków najważniejsze jest by na początku sprawdzać czy ogórki nie wypływają ponad stan wody bo wtedy się psują. Upchane na maxa w słoiki i tak potrafią w wodzie zmienić swoje położenie i objętość i trzeba je ponownie upchnąć. Osad miały moim zdaniem nie wpływa na jakość kiszenia ogórków.

Darko

Światowa Organizacja Zdrowia zaprzecza całości współczesnej wiedzy medycznej i twierdzi, że kiszonki są rakotwórcze. Oczywiście na ma na ten temat żadnych wiarygodnych badań. Jednak zdrowe produkty (właśnie pokroju kiszonek) są od dawna solą w oku koncernów żywnościowych i medycznych. I o ile produkty typu coca-coca, inne słodkie napoje, przetworzona żywność w MacDonaldach, czy nasycone tłuszczami trans chipsy (o nie sprawdzonych i nieskutecznych szczepionkach na korona i retrowirusy nie wspominając) nie spotykają się z krytyką Światowej Organizacja Zdrowia, to ta czepia się produktów zdrowych i naturalnych. Takich jak kiszonki, czy... zioła!


https://prawy.pl/125835-Czy-kiszonki-sa-rakotworcze-Tak-twierdzi-Swiatowa-Organizacja-Zdrowia