Hattar
 
Offline
Płeć: 
Wiek: 52
MO: 1.07.2015+KB+DP
Skąd: Lublin/Edynburgh
Wiadomości: 17
|
 |
« Odpowiedz #160 : 05-08-2015, 21:22 » |
|
Miesiąc temu kisiłam kapustę i użyłam morskiej soli bez antyzbrylacza, z magnezem i potasem firmy Sante. Kapustka pierwsza klasa.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Defragmentor
 
Offline
Płeć: 
Wiek: 42
MO: 02-04-2012
Wiadomości: 118
|
 |
« Odpowiedz #161 : 06-08-2015, 10:10 » |
|
Jaki przepis?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Filutek
 
Offline
Płeć: 
MO: 25.02.2005
Wiedza: 
Wiadomości: 262
|
 |
« Odpowiedz #162 : 06-08-2015, 15:01 » |
|
Najlepsza sól do przetworów to obecnie sól himalajska, gruba.Soli morskiej stosowałabym z ostrożnością w związku z katastrofą w Fukuszimie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Udana
Offline
Płeć: 
Wiek: 57
MO: 01.01.2014
Wiedza: 
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.257
|
 |
« Odpowiedz #163 : 06-08-2015, 15:06 » |
|
A dlaczego nie zwykła, polska poczciwa, szara sól Kłodowska?
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Filutek
 
Offline
Płeć: 
MO: 25.02.2005
Wiedza: 
Wiadomości: 262
|
 |
« Odpowiedz #164 : 06-08-2015, 19:04 » |
|
Jest równie dobra. Dostępna w kilogramowych opakowaniach ale z dodatkiem jodu. Do przetworów się nie nadaje. Praktykowałam.Takiej bez dodatku jodu dawno nie widziałam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Darko
|
 |
« Odpowiedz #165 : 06-08-2015, 22:12 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Udana
Offline
Płeć: 
Wiek: 57
MO: 01.01.2014
Wiedza: 
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.257
|
 |
« Odpowiedz #166 : 07-08-2015, 07:20 » |
|
Jest równie dobra. Dostępna w kilogramowych opakowaniach ale z dodatkiem jodu. Do przetworów się nie nadaje. Praktykowałam.Takiej bez dodatku jodu dawno nie widziałam.
Jest Kłodowska bez jodu. Tu akurat zdjęcie z hurtowni, ale w sklepach Społem zawsze kupuje. http://www.sol-klodawa.com.pl/pl/oferta/31/sol_spozywcza_a_3kg_niejodowana
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
scorupion
|
 |
« Odpowiedz #167 : 07-08-2015, 07:37 » |
|
Najlepsza sól do przetworów to obecnie sól himalajska, gruba.Soli morskiej stosowałabym z ostrożnością w związku z katastrofą w Fukuszimie.
Ty Filutek swoimi wpisami to potrafisz rozjaśnić mroki dnia powszedniego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Filutek
 
Offline
Płeć: 
MO: 25.02.2005
Wiedza: 
Wiadomości: 262
|
 |
« Odpowiedz #168 : 07-08-2015, 12:12 » |
|
No a co w tym złego?
|
|
« Ostatnia zmiana: 03-03-2017, 15:53 wysłane przez ArtComp »
|
Zapisane
|
|
|
|
scorupion
|
 |
« Odpowiedz #169 : 07-08-2015, 12:55 » |
|
Zupełnie nic, ale pisząc o soli himalajskiej chyba nie byłaś w posiadaniu informacji, że dwóch miejscowych górali nasikało na złoża, z których jest wydobywana i w związku z tym zagraża w identycznym stopniu co sól morska z powodu awarii elektrowni w Fukushimie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Udana
Offline
Płeć: 
Wiek: 57
MO: 01.01.2014
Wiedza: 
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.257
|
 |
« Odpowiedz #170 : 07-08-2015, 13:09 » |
|
Scorupion, Ty to umiesz człowieka ubawić, mało się nie udławiłam porzeczką białą, którą jadłam  . Zastanawia mnie tylko skąd wiesz, że tylko dwóch nasikało, a nie więcej?
|
|
« Ostatnia zmiana: 03-03-2017, 15:53 wysłane przez ArtComp »
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Soczek
 
Offline
Płeć: 
Wiek: 36
MO: 1.09.2014
Wiedza: 
Skąd: Accrington
Wiadomości: 45
|
 |
« Odpowiedz #171 : 08-08-2015, 16:09 » |
|
Zrobiłem i kapustka pierwsza klasa !  Od teraz tylko taką będę produkował na własne potrzeby.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć: 
Wiek: 62
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza: 
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.361
|
 |
« Odpowiedz #172 : 19-11-2015, 19:23 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
Darko
|
 |
« Odpowiedz #173 : 15-03-2016, 15:11 » |
|
Do kiszenia ogórków używacie przegotowanej wody?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć: 
MO: 9.01.2011
Wiedza: 
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.160
|
 |
« Odpowiedz #174 : 15-03-2016, 22:32 » |
|
Do kiszenia ogórków używacie przegotowanej wody?
Tak.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Darko
|
 |
« Odpowiedz #175 : 16-03-2016, 13:54 » |
|
Dlaczego surowa jest zła?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasiek
Offline
Płeć: 
MO: 17.10.2013
Wiadomości: 128
|
 |
« Odpowiedz #176 : 17-03-2016, 09:18 » |
|
Dlaczego surowa jest zła?
Czasami zawartość słoika potrafi się popsuć. Gdy woda jest dosyć twarda to na ogórkach pojawia się biały osad.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opiotr
 
Offline
Płeć: 
MO: 24.05.2012
Wiedza: 
Wiadomości: 510
|
 |
« Odpowiedz #177 : 19-03-2016, 06:42 » |
|
Dlaczego surowa jest zła?
Czasami zawartość słoika potrafi się popsuć. Gdy woda jest dosyć twarda to na ogórkach pojawia się biały osad. A ugotowana zrobi się miękka?
|
|
|
Zapisane
|
"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
|
|
|
Krzysztov
|
 |
« Odpowiedz #178 : 05-11-2016, 16:34 » |
|
Przy kiszeniu ogórków najważniejsze jest by na początku sprawdzać czy ogórki nie wypływają ponad stan wody bo wtedy się psują. Upchane na maxa w słoiki i tak potrafią w wodzie zmienić swoje położenie i objętość i trzeba je ponownie upchnąć. Osad miały moim zdaniem nie wpływa na jakość kiszenia ogórków.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|