Aktualności:

Sklep Biosłone --> wejdź

Kiszonki warzywne

Zaczęty przez K'lara, 21-04-2012, 10:22

Darko

Jak kisicie : ogórki - to ucinacie ciemniejsze końcówki?
               kapustę - to wycinacie głąba?

Udana

Jak kiszę na "małosolne" to ścinam końcówki, jak kiszę na zimę nie ścinam. Głąba z kapusty wycinam...ale lubię zjeść środek.
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...

Kozaczek

Ja, kisząc kapustę, głąb trę na tarce i dodaję do kapusty.

Darko

Są beczki dębowe wypalane i nie, z której będzie lepszy smak? W ogóle ma to jakieś znaczenie?

Greyhound

Cytat: Darko w 12-07-2014, 21:53
Są beczki dębowe wypalane i nie, z której będzie lepszy smak? W ogóle ma to jakieś znaczenie?

Jeśli kupisz wypalaną to dokup jeszcze mosiężny kranik. To są beczki do wina. Wypalanie to stara technika. Jest to metoda pracochłonna a przez to takie beczki są drogie.

Zwykła dębowa beczka wystarczy.

Darko

Wady:

- zbyt duże spożycie może powodować: anemię, nadmierne pragnienie, uszkodzenie narządu wzroku, osteoporozę.

W artykule o kiszonych ogórkach. Czy to prawda?

Udana

Myślę, że jak beczkę ogórków się zje to i może wzrok uszkodzą, z powodu wytrzeszczu...

scorupion

Cytat: Darko w 15-07-2014, 15:53
Wady:

- zbyt duże spożycie może powodować: anemię, nadmierne pragnienie, uszkodzenie narządu wzroku, osteoporozę.

W artykule o kiszonych ogórkach. Czy to prawda?
Święta prawda Darko. Zbyt duże spożycie czegokolwiek spowoduje jakieś następstwa, dlaczego uczepiłeś się akurat ogórków?

Darko

Bo o kapuście nic nie było.
A tą anemię to może powodują kwaszone, do których dodaje się octu.

Słyszałem, że ciężar kamienia powinien wynosić 10% wagi kapusty. Czy może jest to bez znaczenia?

Kozaczek

Darko, Ty przestań ważyć kamienie. Daj troszkę na luz, bo aptekarzem zostaniesz.

DoomGuy

Nie znam się na kiszeniu, raz tylko spróbowałem w domu ukisić ogórki, i się popsuły. Czy są jakieś wymagania co do temperatury w mieszkaniu? Jakieś konkretne wytyczne - w mieszkaniu moim jest dość ciepło w lecie, około 27 st. C i to przy zasłoniętych wszystkich oknach. Obawiam się, że to może być za dużo. Chodzi mi właściwie o przepis na "najprościej kiszoną kapustę" wg Agnieszki (http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=22795.msg173657#msg173657).

Darko

Można uzdatnić warzywa jak się ma z niepewnego źródła?

Dużagosia

Temperatura spowoduje szybszy proces kiszenia, sól powinna być niejodowana. To jest bardzo proste, możesz pakować do małych słoików takich na jeden raz. Najważniejsze aby upchać jak najmocniej i aby kapusta była przykryta wodą, która się wytworzy z soli i kapusty podczas upychania.

Udana

Ja polecam kapustę kiszoną wg. przepisu Klary z pierwszej strony, tego wątku tzw.Parzonka Lwowska. W ciepłym mieszkaniu po 2 dniach już można wsadzić do lodówki.
Kapustę można robić na bieżąco po 2-3 słoiki. Jest bardzo smaczna.

Darko

Kisicie z dostępem powietrza czy szczelnie zakręcacie?

Udana

Do ukiszenia (teraz jak jest ciepło 2-3 dni) z dostępem do powietrza, potem szczelnie zakręcam i do zimnego, w moim przypadku do lodówki. Ale jak ktoś ma zimną piwnicę to skarb.

Darko

Jak długo mogą tak przetrzymać?

Udana

W zimnym nawt pół roku, ale warunek, że na powierzchni musi być trochę wody-soku.
Ja robię njczęściej 3 słoiki 0,75 jak zaczynam jeść ostatni słoik, nastawiam nową kapustę, także ciągle mam dobrą, świeżą kapustę. Czasem daję komuś taki słoik na prezet! Obdarowany jest zachwycony.

DoomGuy

Udana, właśnie kiedyś próbowałem zrobić "parzonkę lwowską" i mi nie wyszło, śmierdziało to, hehe. Spróbuję jeszcze raz.

1) Czy marchewka jest konieczna?
2) Gorąca woda z ziemniaków - poczekać aż przestanie wrzeć i zalać kapuchę?

Opiotr

Nie wiem jak wy to robicie, że Wam kapusta na wierzch nie wypływa? Mnie się to jeszcze nie udało, za każdym podejściem do kapusty u mnie porażka.
"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers