Darko
|
|
« Odpowiedz #120 : 06-07-2014, 18:31 » |
|
Jak kisicie : ogórki - to ucinacie ciemniejsze końcówki? kapustę - to wycinacie głąba?
|
|
« Ostatnia zmiana: 06-07-2014, 20:13 wysłane przez Darko »
|
Zapisane
|
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 59
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Miejsce pobytu: Wrocław
wiadomości: 1.254
|
|
« Odpowiedz #121 : 06-07-2014, 19:08 » |
|
Jak kiszę na "małosolne" to ścinam końcówki, jak kiszę na zimę nie ścinam. Głąba z kapusty wycinam...ale lubię zjeść środek.
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Miejsce pobytu: Szczecin
wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #122 : 06-07-2014, 21:20 » |
|
Ja, kisząc kapustę, głąb trę na tarce i dodaję do kapusty.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Darko
|
|
« Odpowiedz #123 : 12-07-2014, 20:53 » |
|
Są beczki dębowe wypalane i nie, z której będzie lepszy smak? W ogóle ma to jakieś znaczenie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Greyhound
|
|
« Odpowiedz #124 : 12-07-2014, 21:28 » |
|
Są beczki dębowe wypalane i nie, z której będzie lepszy smak? W ogóle ma to jakieś znaczenie?
Jeśli kupisz wypalaną to dokup jeszcze mosiężny kranik. To są beczki do wina. Wypalanie to stara technika. Jest to metoda pracochłonna a przez to takie beczki są drogie. Zwykła dębowa beczka wystarczy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Darko
|
|
« Odpowiedz #125 : 15-07-2014, 14:53 » |
|
Wady:
- zbyt duże spożycie może powodować: anemię, nadmierne pragnienie, uszkodzenie narządu wzroku, osteoporozę.
W artykule o kiszonych ogórkach. Czy to prawda?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 59
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Miejsce pobytu: Wrocław
wiadomości: 1.254
|
|
« Odpowiedz #126 : 15-07-2014, 15:03 » |
|
Myślę, że jak beczkę ogórków się zje to i może wzrok uszkodzą, z powodu wytrzeszczu...
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #127 : 15-07-2014, 15:11 » |
|
Wady:
- zbyt duże spożycie może powodować: anemię, nadmierne pragnienie, uszkodzenie narządu wzroku, osteoporozę.
W artykule o kiszonych ogórkach. Czy to prawda?
Święta prawda Darko. Zbyt duże spożycie czegokolwiek spowoduje jakieś następstwa, dlaczego uczepiłeś się akurat ogórków?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Darko
|
|
« Odpowiedz #128 : 15-07-2014, 15:22 » |
|
Bo o kapuście nic nie było. A tą anemię to może powodują kwaszone, do których dodaje się octu.
Słyszałem, że ciężar kamienia powinien wynosić 10% wagi kapusty. Czy może jest to bez znaczenia?
|
|
« Ostatnia zmiana: 15-07-2014, 16:22 wysłane przez Darko »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Miejsce pobytu: Szczecin
wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #129 : 15-07-2014, 17:04 » |
|
Darko, Ty przestań ważyć kamienie. Daj troszkę na luz, bo aptekarzem zostaniesz.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
DoomGuy
|
|
« Odpowiedz #130 : 04-08-2014, 18:25 » |
|
Nie znam się na kiszeniu, raz tylko spróbowałem w domu ukisić ogórki, i się popsuły. Czy są jakieś wymagania co do temperatury w mieszkaniu? Jakieś konkretne wytyczne - w mieszkaniu moim jest dość ciepło w lecie, około 27 st. C i to przy zasłoniętych wszystkich oknach. Obawiam się, że to może być za dużo. Chodzi mi właściwie o przepis na "najprościej kiszoną kapustę" wg Agnieszki ( http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=22795.msg173657#msg173657).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Darko
|
|
« Odpowiedz #131 : 04-08-2014, 19:08 » |
|
Można uzdatnić warzywa jak się ma z niepewnego źródła?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dużagosia
Offline
Płeć:
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Miejsce pobytu: Wrocław
wiadomości: 476
|
|
« Odpowiedz #132 : 04-08-2014, 19:23 » |
|
Temperatura spowoduje szybszy proces kiszenia, sól powinna być niejodowana. To jest bardzo proste, możesz pakować do małych słoików takich na jeden raz. Najważniejsze aby upchać jak najmocniej i aby kapusta była przykryta wodą, która się wytworzy z soli i kapusty podczas upychania.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 59
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Miejsce pobytu: Wrocław
wiadomości: 1.254
|
|
« Odpowiedz #133 : 04-08-2014, 19:47 » |
|
Ja polecam kapustę kiszoną wg. przepisu Klary z pierwszej strony, tego wątku tzw.Parzonka Lwowska. W ciepłym mieszkaniu po 2 dniach już można wsadzić do lodówki. Kapustę można robić na bieżąco po 2-3 słoiki. Jest bardzo smaczna.
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Darko
|
|
« Odpowiedz #134 : 10-08-2014, 10:48 » |
|
Kisicie z dostępem powietrza czy szczelnie zakręcacie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 59
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Miejsce pobytu: Wrocław
wiadomości: 1.254
|
|
« Odpowiedz #135 : 10-08-2014, 12:00 » |
|
Do ukiszenia (teraz jak jest ciepło 2-3 dni) z dostępem do powietrza, potem szczelnie zakręcam i do zimnego, w moim przypadku do lodówki. Ale jak ktoś ma zimną piwnicę to skarb.
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Darko
|
|
« Odpowiedz #136 : 10-08-2014, 12:41 » |
|
Jak długo mogą tak przetrzymać?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 59
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Miejsce pobytu: Wrocław
wiadomości: 1.254
|
|
« Odpowiedz #137 : 10-08-2014, 12:47 » |
|
W zimnym nawt pół roku, ale warunek, że na powierzchni musi być trochę wody-soku. Ja robię njczęściej 3 słoiki 0,75 jak zaczynam jeść ostatni słoik, nastawiam nową kapustę, także ciągle mam dobrą, świeżą kapustę. Czasem daję komuś taki słoik na prezet! Obdarowany jest zachwycony.
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
DoomGuy
|
|
« Odpowiedz #138 : 11-08-2014, 17:51 » |
|
Udana, właśnie kiedyś próbowałem zrobić "parzonkę lwowską" i mi nie wyszło, śmierdziało to, hehe. Spróbuję jeszcze raz.
1) Czy marchewka jest konieczna? 2) Gorąca woda z ziemniaków - poczekać aż przestanie wrzeć i zalać kapuchę?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opiotr
Offline
Płeć:
MO: 24.05.2012
Wiedza:
wiadomości: 510
|
|
« Odpowiedz #139 : 11-08-2014, 17:54 » |
|
Nie wiem jak wy to robicie, że Wam kapusta na wierzch nie wypływa? Mnie się to jeszcze nie udało, za każdym podejściem do kapusty u mnie porażka.
|
|
« Ostatnia zmiana: 05-09-2014, 21:22 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
|
|
|
|