Niemedyczne forum zdrowia
07-11-2024, 19:56 *
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.
Czy dotarł od Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kiszonki warzywne  (Przeczytany 228909 razy)
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Miejsce pobytu: Szczecin
wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #140 : 11-08-2014, 19:21 »

Opiotr, na początek poszatkowaną kapustę solę w misce i mieszam ręką gniotąc ją, ile mam siły.
Za 2 godziny znowu się nad nią znęcam, gniotąc ręką. Za 2 godziny układam do kamiennego gara warstwami, każdą warstwę ugniatam drewnianym tłuczkiem. Na samą górę kładąc  kamień jest sok nad kapustą.
Zapisane
Opiotr
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 24.05.2012
Wiedza:
wiadomości: 510

« Odpowiedz #141 : 11-08-2014, 19:49 »

To ze słoikiem taka sztuka się nie uda...
Zapisane

"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 59
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Miejsce pobytu: Wrocław
wiadomości: 1.254

« Odpowiedz #142 : 12-08-2014, 07:29 »

To ze słoikiem taka sztuka się nie uda...
Uda się, ja tak robię. Szatkuje, solę, mieszam, gniotę i wsadzam do słoików ciasno ugniatając i zalewam wodą spod ziemniaków. Potem 2-3 dni stoi na blacie i jak sobie przypomnę przekuwam szpikulcem drewnianym ?aby odgazować?. Jak odgazuję, znów ugniotę drewnianym tłuczkiem.  Nic mi nie wypływa.
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
DoomGuy
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 11.07.2014
wiadomości: 29

« Odpowiedz #143 : 01-09-2014, 21:25 »

Zapytam jeszcze raz, czy do "parzonki lwowskiej" konieczne jest dodanie marchewki i kminku, czy są tam tylko dla smaku?
Zapisane

Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 59
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Miejsce pobytu: Wrocław
wiadomości: 1.254

« Odpowiedz #144 : 02-09-2014, 07:13 »

Zapytam jeszcze raz, czy do "parzonki lwowskiej" konieczne jest dodanie marchewki i kminku, czy są tam tylko dla smaku?
Tylko do smaku, ładnego wyglądu, no i kminek pozwala lepiej trawić kapustę. Ale jak zrobisz samą kapustę też wyjdzie.

Cytuj
Kminek -działanie: przeciwskurczowo w obrębie przewodu pokarmowego, poprawia trawienie, działa wiatropędnie, sokopędnie, mlekopędnie, bakteriobójczo
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kminek_zwyczajny
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Miejsce pobytu: Szczecin
wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #145 : 09-11-2014, 10:43 »

Tej perełki tutaj jeszcze nie mieliśmy:

 - http://www.wykop.pl/ramka/986389/odkrycie-sanepidu-kisza-kapuste-w-betoniarce/
Zapisane
Dużagosia
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Miejsce pobytu: Wrocław
wiadomości: 476

« Odpowiedz #146 : 09-11-2014, 11:43 »

A to, nie brak odpowiedniego słowa, chciałam użyć świnie ale to obraza dla tych sympatycznych zwierzątek.
Zapisane
Opiotr
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 24.05.2012
Wiedza:
wiadomości: 510

« Odpowiedz #147 : 09-11-2014, 12:00 »

Ciekawe komentarze po artykułem - gdzie ta kapusta... Bo na zdjęciach widać tylko marchew, do tego jak większość zauważyła może taka zdrowsza niż ta z koncernów.
Zapisane

"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
Bara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: nie stosuję
Miejsce pobytu: Częstochowa
wiadomości: 67

« Odpowiedz #148 : 09-11-2014, 12:15 »

Komentarze laików nie odróżniających wideł do gnoju od wideł (gabli) typowych do takich prac.
na pewno zdrowsza mimo że myta w betoniarce.
Zapisane
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 59
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Miejsce pobytu: Wrocław
wiadomości: 1.254

« Odpowiedz #149 : 30-06-2015, 12:35 »

Czy ktoś kisił już młodą kapustę wg. przepisu "Parzonka lwowska"? Mam zamiar w weekend to zrobić, ale nigdy nie robiłam z młodej kapusty.
Pytałam też na placu zaufanego "pana od warzyw" i powiedział, że ogórki dobre do kiszenia będzie miał na początku lipca...czyli kiszonki czas zacząć. smile
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Kalina
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Miejsce pobytu: lubuskie
wiadomości: 995

« Odpowiedz #150 : 30-06-2015, 14:45 »

Teraz bez parzonki masz za 2-3 dni ukiszoną.

Kapusta młoda w domu ciepło, moja ukisiła się błyskawicznie.
Zapisane
Grawo
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-03-2009 do 16-12-2013.
Wiedza:
wiadomości: 526

« Odpowiedz #151 : 30-06-2015, 20:52 »

Kisiłam młodą wg tego przepisu, jest pyszna, a ogórki robię dopiero sierpniowe.
Zapisane
Hroma
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 68
MO: 01-04-2012
Miejsce pobytu: Pomorskie
wiadomości: 16

« Odpowiedz #152 : 02-07-2015, 04:13 »

Czy ktoś kisił już młodą kapustę wg. przepisu "Parzonka lwowska"? Mam zamiar w weekend to zrobić, ale nigdy nie robiłam z młodej kapusty.
Pytałam też na placu zaufanego "pana od warzyw" i powiedział, że ogórki dobre do kiszenia będzie miał na początku lipca...czyli kiszonki czas zacząć. smile
Kisiłem młodą kapustę, jak się tylko pojawiła. Wyszła jak zawsze - świetnie. Kapusta to kapusta. "Młoda" tzn. pierwsza jaka jest dostępna, ale jej własności fizyko-chemiczne są takie same jak "starej" kapusty. Nie ma żadnej różnicy.
Zapisane

Zwolennik i propagator.
Soczek
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 38
MO: 1.09.2014
Wiedza:
Miejsce pobytu: Accrington
wiadomości: 44

« Odpowiedz #153 : 30-07-2015, 20:04 »

Czy do kiszenia kapusty można użyć soli morskiej bez jodu i antyzbrylacza?
Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Miejsce pobytu: Szczecin
wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #154 : 30-07-2015, 21:55 »

Cytuj
Czy do kiszenia kapusty można użyć soli morskiej bez jodu i antyzbrylacza?

Najlepsza jest Kłodawska sól niejodowana do przetworów domowych.
Zapisane
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 59
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Miejsce pobytu: Wrocław
wiadomości: 1.254

« Odpowiedz #155 : 31-07-2015, 07:48 »

Do kiszenia używam też soli kamiennej, ciemnej.
Ukisiłam kapustę "normalnie" wyszła super, bez "parzonki".
Zrobiłam też kwas buraczany, zalałam taką wodą jak zalewa się ogórki (na litr wody 1 łyżka soli), dodałam główkę czosnku, ziele, listek, pieprz i po 4 dniach wyszedł mi cudownie pachnący barszczyk.
Ogórki też już zakiszone 40 słoików.
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Kalina
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Miejsce pobytu: lubuskie
wiadomości: 995

« Odpowiedz #156 : 31-07-2015, 11:17 »

Z kiszeniem ogórków proponuję się pospieszyć, bo w tym roku nie będzie za wiele w sprzedaży.
Zapisane
Soczek
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 38
MO: 1.09.2014
Wiedza:
Miejsce pobytu: Accrington
wiadomości: 44

« Odpowiedz #157 : 31-07-2015, 13:49 »

Chodzi o to, że nie mam dostepu do innej smile Dlatego ponawiam pytanie czy można użyć czystej soli morskiej?
Zapisane
Kalina
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Miejsce pobytu: lubuskie
wiadomości: 995

« Odpowiedz #158 : 31-07-2015, 16:36 »

Widocznie nikt nie ma doświadczenia z solą morską.

Najlepiej samemu wypróbować na małej ilości kapusty, raczej nie powinno być przykrych niespodzianek.
Zapisane
Dużagosia
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Miejsce pobytu: Wrocław
wiadomości: 476

« Odpowiedz #159 : 31-07-2015, 18:02 »

Można, ja tylko takiej używam, bo innej nie ma we Włoszech.
Zapisane
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!