Aktualności:

Sklep Biosłone --> wejdź

Kiszonki warzywne

Zaczęty przez K'lara, 21-04-2012, 10:22

Kozaczek

Opiotr, na początek poszatkowaną kapustę solę w misce i mieszam ręką gniotąc ją, ile mam siły.
Za 2 godziny znowu się nad nią znęcam, gniotąc ręką. Za 2 godziny układam do kamiennego gara warstwami, każdą warstwę ugniatam drewnianym tłuczkiem. Na samą górę kładąc  kamień jest sok nad kapustą.

Opiotr

To ze słoikiem taka sztuka się nie uda...
"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers

Udana

Cytat: Opiotr w 11-08-2014, 20:49
To ze słoikiem taka sztuka się nie uda...
Uda się, ja tak robię. Szatkuje, solę, mieszam, gniotę i wsadzam do słoików ciasno ugniatając i zalewam wodą spod ziemniaków. Potem 2-3 dni stoi na blacie i jak sobie przypomnę przekuwam szpikulcem drewnianym ?aby odgazować?. Jak odgazuję, znów ugniotę drewnianym tłuczkiem.  Nic mi nie wypływa.
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...

DoomGuy

Zapytam jeszcze raz, czy do "parzonki lwowskiej" konieczne jest dodanie marchewki i kminku, czy są tam tylko dla smaku?

Udana

Cytat: DoomGuy w 01-09-2014, 22:25
Zapytam jeszcze raz, czy do "parzonki lwowskiej" konieczne jest dodanie marchewki i kminku, czy są tam tylko dla smaku?
Tylko do smaku, ładnego wyglądu, no i kminek pozwala lepiej trawić kapustę. Ale jak zrobisz samą kapustę też wyjdzie.

CytatKminek -działanie: przeciwskurczowo w obrębie przewodu pokarmowego, poprawia trawienie, działa wiatropędnie, sokopędnie, mlekopędnie, bakteriobójczo
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kminek_zwyczajny

Kozaczek

Dużagosia

A to, nie brak odpowiedniego słowa, chciałam użyć świnie ale to obraza dla tych sympatycznych zwierzątek.

Opiotr

Ciekawe komentarze po artykułem - gdzie ta kapusta... Bo na zdjęciach widać tylko marchew, do tego jak większość zauważyła może taka zdrowsza niż ta z koncernów.
"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers

Bara

Komentarze laików nie odróżniających wideł do gnoju od wideł (gabli) typowych do takich prac.
na pewno zdrowsza mimo że myta w betoniarce.

Udana

Czy ktoś kisił już młodą kapustę wg. przepisu "Parzonka lwowska"? Mam zamiar w weekend to zrobić, ale nigdy nie robiłam z młodej kapusty.
Pytałam też na placu zaufanego "pana od warzyw" i powiedział, że ogórki dobre do kiszenia będzie miał na początku lipca...czyli kiszonki czas zacząć. :)

Kalina

Teraz bez parzonki masz za 2-3 dni ukiszoną.

Kapusta młoda w domu ciepło, moja ukisiła się błyskawicznie.

Grawo

Kisiłam młodą wg tego przepisu, jest pyszna, a ogórki robię dopiero sierpniowe.

Hroma

Cytat: Udana w 30-06-2015, 13:35
Czy ktoś kisił już młodą kapustę wg. przepisu "Parzonka lwowska"? Mam zamiar w weekend to zrobić, ale nigdy nie robiłam z młodej kapusty.
Pytałam też na placu zaufanego "pana od warzyw" i powiedział, że ogórki dobre do kiszenia będzie miał na początku lipca...czyli kiszonki czas zacząć. :)
Kisiłem młodą kapustę, jak się tylko pojawiła. Wyszła jak zawsze - świetnie. Kapusta to kapusta. "Młoda" tzn. pierwsza jaka jest dostępna, ale jej własności fizyko-chemiczne są takie same jak "starej" kapusty. Nie ma żadnej różnicy.
Zwolennik i propagator.

Soczek

Czy do kiszenia kapusty można użyć soli morskiej bez jodu i antyzbrylacza?

Kozaczek

CytatCzy do kiszenia kapusty można użyć soli morskiej bez jodu i antyzbrylacza?

Najlepsza jest Kłodawska sól niejodowana do przetworów domowych.

Udana

Do kiszenia używam też soli kamiennej, ciemnej.
Ukisiłam kapustę "normalnie" wyszła super, bez "parzonki".
Zrobiłam też kwas buraczany, zalałam taką wodą jak zalewa się ogórki (na litr wody 1 łyżka soli), dodałam główkę czosnku, ziele, listek, pieprz i po 4 dniach wyszedł mi cudownie pachnący barszczyk.
Ogórki też już zakiszone 40 słoików.

Kalina

Z kiszeniem ogórków proponuję się pospieszyć, bo w tym roku nie będzie za wiele w sprzedaży.

Soczek

Chodzi o to, że nie mam dostepu do innej :) Dlatego ponawiam pytanie czy można użyć czystej soli morskiej?

Kalina

Widocznie nikt nie ma doświadczenia z solą morską.

Najlepiej samemu wypróbować na małej ilości kapusty, raczej nie powinno być przykrych niespodzianek.

Dużagosia

Można, ja tylko takiej używam, bo innej nie ma we Włoszech.