Niemedyczne forum zdrowia
21-10-2021, 18:41 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Czwarty tom "Zdrowia na własne życzenie" --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 7 8 [9]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kiszonki warzywne  (Przeczytany 165145 razy)
Hattar
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 51
MO: 1.07.2015+KB+DP
Skąd: Lublin/Edynburgh
Wiadomości: 17

« Odpowiedz #160 : 05-08-2015, 21:22 »

Miesiąc temu kisiłam kapustę i użyłam morskiej soli bez antyzbrylacza, z magnezem i potasem firmy Sante.
Kapustka pierwsza klasa.
Zapisane
Defragmentor
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 40
MO: 02-04-2012
Wiadomości: 118

« Odpowiedz #161 : 06-08-2015, 10:10 »

Jaki przepis?
Zapisane
Filutek
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 25.02.2005
Wiedza:
Wiadomości: 262

« Odpowiedz #162 : 06-08-2015, 15:01 »

Najlepsza sól do przetworów to obecnie sól himalajska, gruba.Soli morskiej stosowałabym z ostrożnością
w związku z katastrofą w Fukuszimie.
Zapisane
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 56
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.234

« Odpowiedz #163 : 06-08-2015, 15:06 »

A dlaczego nie zwykła, polska poczciwa, szara sól Kłodowska?
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Filutek
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 25.02.2005
Wiedza:
Wiadomości: 262

« Odpowiedz #164 : 06-08-2015, 19:04 »

Jest równie dobra. Dostępna w kilogramowych opakowaniach ale z dodatkiem jodu. Do przetworów się nie nadaje. Praktykowałam.Takiej bez dodatku jodu dawno nie widziałam.
Zapisane
Darko
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: nie stosuję
Wiadomości: 221

« Odpowiedz #165 : 06-08-2015, 22:12 »

http://radix-bis.pl/cukry-i-sole/sole-i-przyprawy/
Zapisane
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 56
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.234

« Odpowiedz #166 : 07-08-2015, 07:20 »

Jest równie dobra. Dostępna w kilogramowych opakowaniach ale z dodatkiem jodu. Do przetworów się nie nadaje. Praktykowałam.Takiej bez dodatku jodu dawno nie widziałam.
Jest Kłodowska bez jodu. Tu akurat zdjęcie z hurtowni, ale w sklepach Społem zawsze kupuje.
http://www.sol-klodawa.com.pl/pl/oferta/31/sol_spozywcza_a_3kg_niejodowana
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
scorupion
« Odpowiedz #167 : 07-08-2015, 07:37 »

Najlepsza sól do przetworów to obecnie sól himalajska, gruba.Soli morskiej stosowałabym z ostrożnością
w związku z katastrofą w Fukuszimie.
Ty Filutek swoimi wpisami to potrafisz rozjaśnić mroki dnia powszedniego.
Zapisane
Filutek
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 25.02.2005
Wiedza:
Wiadomości: 262

« Odpowiedz #168 : 07-08-2015, 12:12 »

No a co w tym złego?
« Ostatnia zmiana: 03-03-2017, 15:53 wysłane przez ArtComp » Zapisane
scorupion
« Odpowiedz #169 : 07-08-2015, 12:55 »

Zupełnie nic, ale pisząc o soli himalajskiej chyba nie byłaś w posiadaniu informacji, że dwóch miejscowych górali nasikało na złoża, z których jest wydobywana i w związku z tym zagraża w identycznym stopniu co sól morska z powodu awarii elektrowni w Fukushimie.
Zapisane
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 56
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.234

« Odpowiedz #170 : 07-08-2015, 13:09 »

Scorupion, Ty to umiesz człowieka ubawić, mało się nie udławiłam porzeczką białą, którą jadłam smile. Zastanawia mnie tylko skąd wiesz, że tylko dwóch nasikało, a nie więcej?
« Ostatnia zmiana: 03-03-2017, 15:53 wysłane przez ArtComp » Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Soczek
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 35
MO: 1.09.2014
Wiedza:
Skąd: Accrington
Wiadomości: 45

« Odpowiedz #171 : 08-08-2015, 16:09 »

Zrobiłem i kapustka pierwsza klasa ! smile Od teraz tylko taką będę produkował na własne potrzeby.
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 60
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.359

« Odpowiedz #172 : 19-11-2015, 19:23 »

Kilka zalet kiszonej kapusty:

https://hipokrates2012.wordpress.com/2015/11/19/bo-samo-zdrowie/
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Darko
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: nie stosuję
Wiadomości: 221

« Odpowiedz #173 : 15-03-2016, 15:11 »

Do kiszenia ogórków używacie przegotowanej wody?
Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.160

« Odpowiedz #174 : 15-03-2016, 22:32 »

Do kiszenia ogórków używacie przegotowanej wody?

Tak.
Zapisane
Darko
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: nie stosuję
Wiadomości: 221

« Odpowiedz #175 : 16-03-2016, 13:54 »

Dlaczego surowa jest zła?
Zapisane
Dasiek
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 17.10.2013
NIA: 17.02.2014
Wiadomości: 128

« Odpowiedz #176 : 17-03-2016, 09:18 »

Dlaczego surowa jest zła?
Czasami zawartość słoika potrafi się popsuć. Gdy woda jest dosyć twarda to na ogórkach pojawia się biały osad.
Zapisane
Opiotr
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomości: 511

« Odpowiedz #177 : 19-03-2016, 06:42 »

Dlaczego surowa jest zła?
Czasami zawartość słoika potrafi się popsuć. Gdy woda jest dosyć twarda to na ogórkach pojawia się biały osad.
A ugotowana zrobi się miękka?
Zapisane

"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
Krzysztov
***


Offline Offline

MO: 2014.01.06
Wiadomości: 15

« Odpowiedz #178 : 05-11-2016, 16:34 »

Przy kiszeniu ogórków najważniejsze jest by na początku sprawdzać czy ogórki nie wypływają ponad stan wody bo wtedy się psują. Upchane na maxa w słoiki i tak potrafią w wodzie zmienić swoje położenie i objętość i trzeba je ponownie upchnąć. Osad miały moim zdaniem nie wpływa na jakość kiszenia ogórków.
Zapisane
Strony: 1 ... 7 8 [9]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!