Niemedyczne forum zdrowia
28-03-2024, 10:16 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Tłuszcze spożywcze  (Przeczytany 40342 razy)
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« : 02-05-2012, 13:31 »

Tłuszcze spożywcze są mieszaniną nasyconych, nienasyconych, a także wolnych kwasów tłuszczowych. O tym, czy dany tłuszcz jest tłuszczem nasyconym czy nienasyconym decyduje to, które kwasy tłuszczowe w nim dominują nadając charakterystyczną konsystencję – tłuszcze, w których dominują nasycone kwasy tłuszczowe i w temperaturze pokojowej są ciałami stałymi nazywamy tłuszczami nasyconymi, natomiast tłuszcze, w których dominują nienasycone kwasy tłuszczowe i w temperaturze pokojowej mają postać płynną nazywamy tłuszczami nienasyconymi.

Tłuszcze nasycone przede wszystkim produkują organizmy zwierząt. Typowe tłuszcze zwierzęce to smalec, łój, śmietana i masło. W naturze występują także tłuszcze roślinne zaliczane do tłuszczów nasyconych. Typowym przykładem jest olej kokosowy, który w temperaturze poniżej 25 °C przybiera wygląd przypominający masło. Stąd popularna nazwa oleju kokosowego – masło kokosowe.

W tłuszczach nasyconych dominują nasycone kwasy tłuszczowe mające wszystkie wiązania atomowe wypełnione atomami wodoru, co sprawia, że są one wyjątkowo stabilne i nawet w wysokiej temperaturze nie utleniają się. Toteż tłuszcze nasycone najlepiej ze wszystkich tłuszczów nadają się do obróbki termicznej, czyli smażenia i pieczenia.
http://www.bioslone.pl/odzywianie/podstawy-wiedzy/substancje-odzywcze/tluszcze
Zapisane

K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #1 : 02-05-2012, 13:40 »

SMALEC WIEPRZOWY
4 kostki smalcu, kupionego w sklepie, wkładamy do garnka, podgrzewamy do roztopienia.
Kiedy smalec jest już płynny i gorący wkładamy do niego obraną i przeciętą na pół cebulę, lub przecięty ząbek czosnku (albo jedno i drugie).
Kiedy cebula zrumieni się lekko, zdejmujemy smalec z ognia, lekko schładzamy i przelewamy do przygotowanego litrowego słoja, pozostawiamy do stężenia, zakręcamy zakrętką, przetrzymujemy w lodówce.
Tym sposobem, mamy aromatyczny pyszny smalec za 6 zł/ litr.
Zapisane

K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #2 : 02-05-2012, 13:44 »

Jak zrobić domowy smalec ze słoniny

1 kg słoniny pokroić na kosteczkę, lub zmielić w maszynce do mięsa, włożyć do rondla (niski garnek) wytopić na wolnym ogniu, pod koniec dodać co się chce (słoninę wędzoną, cebulę, czosnek, odrobinę mleka). Całość przygotowań zajmuje do 10 minut, wytapianie nieco dłużej (ale robi się samo). Efekt baardzo smakowity.

Autorka przepisu: Bunia
Zapisane

K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #3 : 02-05-2012, 13:52 »

SMALEC Z PRZYPRAWAMI

Składniki:
1 kg boczku
1 kg słoniny
1 duża cebula
Przyprawy: majeranek, bazylia, pieprz ziołowy, zmielony kminek (zioła mogą być świeże)
Sól

Wykonanie:
Boczek i słoninę drobno pokroić lub zmielić w maszynce do mięsa, wrzucić do rondla, ogrzewać do roztopienia składników. Gdy, powstałe w topieniu, skwarki staną się rumiane, dodać sól i przyprawy, pokrojoną drobniutko cebulę. Ogrzewać jeszcze 5 minut. Przestudzić lekko i zlać do przygotowanych wcześniej słoików.
Przepis wg Stefanii Korżawskiej.
« Ostatnia zmiana: 02-05-2012, 17:57 wysłane przez Klara27 » Zapisane

K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #4 : 02-05-2012, 14:03 »

MASŁO WIEJSKIE

Masło wiejskie jest uznawane za najlepiej przyswajalny dla organizmu ludzkiego tłuszcz, który stanowi około 85% jego masy i jest mieszaniną nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozostałe 15% masy masła stanowi woda.
Trzy z kwasów tłuszczowych wchodzących w skład masła (linolowy, linolenowy i arachidowy) należą do NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych). To właśnie połączenie tych kwasów tłuszczowych w jednym produkcie decyduje, że masło jest najszlachetniejszym tłuszczem, dostępnym człowiekowi.
http://www.bioslone.pl/odzywianie/podstawy-wiedzy/mleko/mleko-wiejskie

MASŁO KLAROWANE

Klarowanie to proces, podczas którego masło oczyszczane jest z białka i innych substancji, efektem czego otrzymujemy czysty tłuszcz o doskonałych właściwościach i wszechstronnych kulinarnych zastosowaniach.
Masło przeznaczone do klarowania powinno być doskonałej jakości, bez żadnych dodatków. Wszelkie mixy oraz masła tanie zawierające dużo wody i środków chemicznych, albo dodatek olejów roślinnych nie wchodzą w grę. Najlepiej do klarowania użyć masła wiejskiego.
Rondelek, w którym klarujemy masło powinien mieć grube dno, co zapobiega przypalaniu się warstwy białkowej w trakcie klarowania.
Masło klarujemy na małym ogniu - aby białko zawarte jeszcze na tym etapie w maśle nie przypaliło się.

Jak klarować masło?
Ponieważ klarowanie masła jest czasochłonne to opłacalne jest sklarowanie jednorazowo większej ilości masła. Minimalna opłacalna ilość masła do sklarowania to 1 kg świeżego wiejskiego masła.

Masło wkładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, aż całkowicie się roztopi.
Podczas topienia na powierzchni masła tworzy się 'białkowa' piana. Pod którą jest zółta warstwa płynnego czystego tłuszczu, na dnia zaś warstwa 'białkowa' i odrobina wody.
Z podgrzewanego masła zbieramy pianę, przy pomocy łyżki do osobnej miseczki.
Czynność powtarzamy do momentu, aż powierzchnia tłuszczu będzie czysta.
Na dnie wciąż pozostaje druga białkowa warstwa, ale jej nie ruszamy.
Oczyszczony tłuszcz zlewamy do przygotowanych uprzednio, wyparzonych szklanych słoików. Odstawiamy do stężenia, zamykamy słoik i przechowujemy w lodówce.


« Ostatnia zmiana: 02-05-2012, 15:55 wysłane przez Rysiek » Zapisane

Agnieszka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690

« Odpowiedz #5 : 29-09-2012, 19:48 »

Jako że oleje to też tłuszcze spożywcze, chcę zapytać w tym wątku o olej ryżowy. Dostałam butelkę i nie bardzo wiem (poza surówkami) do czego go użyć. Ciekawe, czy byłby to dobry składnik MO? Ma ktoś może jakieś doświadczenia z olejem ryżowym?
Zapisane

Aga smile mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
Czenrezig
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 40
MO: 27-04-2016
Skąd: Dublin
Wiadomości: 51

« Odpowiedz #6 : 29-09-2012, 19:51 »

A mnie się już znudził smalec do smażenia, więc chcę spróbować z klarowanym masłem. Zastanawia mnie tylko, czemu nie usuwamy także białka, które zbiera się na dnie?
Zapisane
Tomasz4414
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: listopad 2011
Wiadomości: 63

« Odpowiedz #7 : 29-09-2012, 21:19 »

Roztopione masło już bez piany zlewamy do drugiego naczynia tak aby resztka białka pozostała na dnie.
Teraz chyba wszystko jasne?
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #8 : 30-09-2012, 07:46 »

Co do świeżego wiejskiego masła, na prezentowanej fotce jest chyba kostka ze sklepu
Wyjaśniam, że na prezentowanej fotce jest masło z mleczarni, z tzw. bloku. Niektóre mleczarnie mają swoje sklepy lub stoiska w sklepach, firmowe. Tam należy pytać o masło z bloku, na wagę. Jest bardzo dobrej jakości (przynajmniej to, które ja kupuję do klarowania).
Zapisane

Aniela
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 73
MO: 11-01-2007
Skąd: Kraków
Wiadomości: 59

« Odpowiedz #9 : 01-10-2012, 07:51 »

Klaro, gdzie w Krakowie można takie masło kupić?
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #10 : 01-10-2012, 08:48 »

Klaro, gdzie w Krakowie można takie masło kupić?

Na ulicy Lindego (na tyłach giełdy kwiatowej) w budynku starej mleczarni. Jest tam mały sklepik spożywczy, który otwarły panie, gdy mleczarnia upadła. To masło jest na stoisku nabiałowym ale trzeba pytać o nie bo leży 'pod ladą' msn-wink.
Ten sklepik jest zagrożony bo kilka dni temu, w sąsiedztwie otwarto nowy sklep Lidla, więc podejrzewam, że panie się nie obronią...
Zapisane

Catherine
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 35
MO: 25.10.2010
Wiadomości: 107

« Odpowiedz #11 : 08-10-2012, 13:09 »

Ja kupuję masło klarowane już gotowe, produkowane przez Mlekovitę. Nie jest robione z wiejskiego masełka rzecz jasna, ale i tak nie mam do takiego dostępu Smutny To masło jest wspaniałe do smażenia, pieczenia, do zup. Już nie wyobrażam sobie używania innego tłuszczu.
Zapisane
Galapagos
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426

« Odpowiedz #12 : 09-10-2012, 15:58 »

Ja kupuję masło klarowane już gotowe, produkowane przez Mlekovitę. Nie jest robione z wiejskiego masełka rzecz jasna, ale i tak nie mam do takiego dostępu Smutny To masło jest wspaniałe do smażenia, pieczenia, do zup. Już nie wyobrażam sobie używania innego tłuszczu.

Ostatnio też je kupiłam i muszę przyznać że jest naprawdę dobre.
Zapisane
Lukas123
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 28.08.12 KB:30.08.12
Wiadomości: 117

« Odpowiedz #13 : 18-02-2013, 19:59 »

Klaro a czy masz w Krakowie jakieś 'źródło' zdrowego smalcu? Bo, że tłuszczem jest przednim wiadomo, ale jednak w tłuszczu świnki tez odkładają się toksyny(zwłaszcza takich pasionych paszami a antybiotykami).
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #14 : 18-02-2013, 20:18 »

Klaro a czy masz w Krakowie jakieś 'źródło' zdrowego smalcu? Bo, że tłuszczem jest przednim wiadomo, ale jednak w tłuszczu świnki tez odkładają się toksyny(zwłaszcza takich pasionych paszami a antybiotykami).

W Krakowie mam tylko źródło uciech. msn-wink
Smalec kupuję w masarni i przetapiam z cebulą. Nie przejmuję się smalcem. Powiem więcej: mam smalec tam, gdzie plecy straciły swą szlachetną nazwę. smile
Zapisane

Lukas123
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 28.08.12 KB:30.08.12
Wiadomości: 117

« Odpowiedz #15 : 18-02-2013, 20:25 »

A wyślesz mi na PM adres tej masarni? msn-wink

Ogólnie ja też mam smalec właśnie tam, ale jak można sobie oszczędzić trochę XXI-wiecznego syfu to czemu nie? :]


EDIT: A przy okazji - jaki olej roślinny dodawać do sałatek? Ma to jakieś znaczenie czy niekoniecznie?
« Ostatnia zmiana: 18-02-2013, 21:02 wysłane przez Lukas123 » Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #16 : 19-02-2013, 09:49 »

Czasami jeżdżę do małej masarni aż do miejscowości Rybna, pod Krakowem. Tam mają swój smalec, bardzo dobrej jakości, nie wymaga już przetapiania. Jest pachnący i zawsze świeży. Jest tam też dobrej jakości mięso i wędliny, podroby. Masarnia nazywa się "Bacyniok."

Do sałatek każdy świeży, nierafinowany olej jest dobry. Kieruję się tutaj smakiem. Używam do sałatek oleju lnianego i oliwy z oliwek (rzadziej).
Zapisane

Dusiu70
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01.09.2011 Niestety nieregularnie
Wiedza:
Skąd: Skątowni
Wiadomości: 937

« Odpowiedz #17 : 03-10-2013, 07:33 »

A na Biosłone od dawna o tym mowa.
http://kuchnia.wp.pl/zyj-zdrowo/health/1757/2/1/wielki-powrot-smalcu.html
Cytat
Wśród produktów używanych do smażenia, smalec okazuje się jednym z najkorzystniejszych dla naszego zdrowia. Dlaczego? – Ze względu na wysoki udział odpornych na działanie wysokiej temperatury kwasów jednonienasyconych i nasyconych. Dzięki temu wypada lepiej w porównaniu z powszechnie propagowaną oliwą z oliwek czy olejem rzepakowym, które zawierają o wiele mniej odporne na utlenianie wielonienasycone kwasy tłuszczowe – wyjaśnia Kinga Kołodziej.

Dietetyk przypomina, że smażenie jest sposobem obróbki termicznej, którego nie powinniśmy nadużywać, nawet stosując najlepszy tłuszcz. – Jeśli jednak przygotowując kotlet de volaille mamy wybierać pomiędzy oliwą a smalcem, niewątpliwie powinniśmy wybrać smalec – dodaje.

Zapisane

(20)Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? (21) Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. (1Kor)
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #18 : 03-10-2013, 18:39 »

Dusiu, ja coraz częściej zauważam, że w mediach pokażą lub napiszą coś mądrego. Może idzie z ich strony ku lepszemu?
Zapisane
Dasiek
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 17.10.2013
Wiadomości: 127

« Odpowiedz #19 : 04-02-2015, 23:40 »

Słonina na ciężkie czasy.

Przypatruję się sytuacji w Donbasie i widzę, że ludność cywilna doświadcza strasznego głodu nie mając możliwości przemieszczania się gdziekolwiek. Dlatego chciałbym się dowiedzieć jak zrobić konserwy ze słoniny o długim okresie trwałości. Wiem, że łatwiej można by kupić, lecz te które spotkałem w sieci są z demobilu i których okres przydatności do spożycia się kończy. A może macie jakiś inny sposób na kaloryczną długoterminową żywność?
Zapisane
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!