Ocet jabłkowy - zgaga, zaburzenia trawienia

Zaczęty przez Kalina, 03-05-2012, 14:38

Kalina

"Ocet jabłkowy dobry dla zdrowia" Margot Hellmi?
Cytat
Zgaga
Przy zgadze pomocny może być też ocet jabłkowy. Producenci octu jabłkowego w pastylkach reklamują go jako suplement diety o działaniu oczyszczającym, odkwaszającym i zmniejszającym częstotliwość pojawiania się zgagi. Napój z octem jabłkowym jest jednak zdecydowanie lepszy.

Spożywanie
2?3-miesięczna kuracja może mieć pozytywny wpływ na chroniczną zgagę. Należy wtedy wypijać do każdego posiłku 1/2 szklanki wody z 1 łyżeczką octu jabłkowego.
Zapobiegawczo wypijać 1 łyżkę wody z kilkoma kroplami octu jabłkowego zaraz po jedzeniu.

Przyprawianie
Koniecznie należy wykorzystywać ocet jabłkowy jako przyprawę. Można z nim robić sałatki, przyprawiać sosy, ryby, drób, nadając im wyjątkowy smak. Ocet jabłkowy sprawia, że węglowodany, białka i tłuszcze stają się lżej strawne.
Cytat

Zaburzenia trawienia

Zaburzeń trawienia, związanych ze spowolnioną pracą jelit, można bardzo szybko się pozbyć, pijąc napoje z octem jabłkowym. Przeciążone jelita nie są w stanie odpowiednio wykorzystać składników odżywczych i mają skłonności do zatrzymywania niepotrzebnych, a nawet trujących pozostałości przemiany materii.
Już samo spożywanie surowych jabłek może działać regulująco. Pektyny i błonnik zawarte w jabłkach wpływają pozytywnie na nasze trawienie. Kwas octowy w occie jabłkowym potrafi zwalczyć szkodliwe bakterie gnilne.

Spożywanie
Przy dłużej utrzymujących się problemach z trawieniem należy przez dłuższy czas wypijać każdego ranka małymi łykami l szklankę wody z 1?2 łyżeczkami octu jabłkowego i 1 łyżeczką miodu.

W zaparciach podgrzać 2 filiżanki wody z 2 łyżkami siemienia lnianego. Po 15 minutach gotowania można siemię przecedzić i dodać do płynu 1 łyżeczkę octu jabłkowego. Codziennie wieczorem należy wypijać 1 szklankę tego płynu.

W biegunce, spowodowanej przeciążeniem jelit w wyniku zbytniego łakomstwa, wypijać 6 razy dziennie 1 szklankę wody z 1 łyżeczką octu jabłkowego w porze posiłków: przed południem, po południu i przed spaniem.

Przyprawianie
W kuchni nie należy skąpić octu jabłkowego i koniecznie jeść dużo konserwowanych nim warzyw i owoców. Łatwiej wtedy strawić węglowodany, tłuszcze i białka.