Niemedyczne forum zdrowia
16-09-2019, 14:47 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Czwarty tom "Zdrowia na własne życzenie" --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Zawartośc kwasów tłuszczowych nasyconych w maśle i smalcu  (Przeczytany 3683 razy)
Calisia
Częsty gość
**

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 27
MO: 07.04.2010
Wiadomości: 115

« : 14-05-2012, 22:48 »

Witam.

Swoje słowa kieruje do pana Słoneckiego, albo do kogoś z odpowiednią wiedzą.

Tak się składa że przypadkiem wpadły mi w łapy dane na temat zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych w różnych tłuszczach. Tłuszcze stałe, czyli ogólnie nazywane "nasyconymi" pochodzenia zwierzęcego zawierają sporą domieszkę kwasów nienasyconych. Dla przykładu:

Masło zawiera (procentowo) z kwasów nasyconych: 3% kwasu laurynowego, 10% kwasu mirystynowego, 31% kwasu palmitynowego i 11 % kwasu stearynowego, a kwasów nienasyconych: 29% kwasu oleinowego i 3% linolowego. A więc zawartość z lekką przewagą kwasów nasyconych.

Smalec natomiast zawiera z kwasów nasyconych: 3% kwasu mitrystynowego, 30% kwasu palamitynowego i 15 % kwasu stearynowego, z kwasów nienasyconych: 50% (!) kwasu oleinowego i 5% kwasu linolowego.


Wiem że się czepiam, ale tak z ciekawości pytam, czy ilość wolnych rodników powstających z utlenienia podwójnych wiązań cis w kwasach nienasyconych jest istotna czy można olać? Bo używam smalcu (bo tańszy) do smażenia jajek.

Chociaż zawsze, jajka zawierają trochę tokoferolu, który jest antyoksydantem, więc w sumie nie mam po co zawracać w dupy. Temat w celu edukacyjnym msn-wink
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!