Niemedyczne forum zdrowia
15-11-2019, 07:17 *
Witamy, Go嗆. Zaloguj si lub zarejestruj.
Czy dotar do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj si podaj帷 nazw u篡tkownika, has這 i d逝go嗆 sesji
Aktualno軼i: Ram闚ka Radiabios這ne --> kliknij
 
   Strona g堯wna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj si Rejestracja  
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 19   Do do逝
  Drukuj  
Autor W徠ek: Ocet jab趾owy - nasze do鈍iadczenia zwi您ane z wyrobem octu  (Przeczytany 236938 razy)
Asia61
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 58
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk康: 堯dzkie
Wiadomo軼i: 2.351

« Odpowiedz #140 : 09-09-2012, 13:13 »

Asiu, kt鏎y ocet jest zepsuty? Chyba nie ten, w kt鏎ym utopi造 si muszki, je郵i smak, kolor i zapach jest ok. Gdy przecedzam ocet usuwam r闚nie utopione i zakonserwowane muszki i ocet jest czysty. Nawet je郵i muszki przynios造 co z貫go ze sob do octu, to i tak kwas octowy wszystko wybi. Nie boj si  u篡wa takiego  octu do powerdrinka. W ko鎍u muszki to tez natura. smile A ci庵n do tworz帷ego si octu, bo wiedz co dobre. smile
Dlatego Lenko zaznaczy豉m, 瞠 on jest niepe軟owarto軼iowy, my郵帷 o psychicznym nastawieniu ludzi.
Zepsuty nie jest na pewno.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz這wieka s ze sob 軼i郵e powi您ane.

- Awicenna
Zuza
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 01-07-2008
Wiedza:
Sk康: Podkarpacie
Wiadomo軼i: 683

« Odpowiedz #141 : 09-09-2012, 15:42 »

Wszystkie odmiany s dobre, dojrza貫. Jednak nie polecam szarej renety bo m鎩 ocet (chyba te Zuzy) nastawiony z tej odmiany, sple郾ia. My郵, 瞠 to za spraw szorstkiej sk鏎ki, kt鏎a mo瞠 zatrzymywa na powierzchni wiele zanieczyszcze.
M鎩 ocet z renet by 鈍ietny. Mam jeszcze resztk do tej pory. Mo瞠 nie sple郾ia u mnie dlatego, 瞠 miesza豉m codziennie drewnian 造磬. Nowy nastawi豉m tydzie temu, ale ju z innych jab貫k.
Zapisane

Agnieszka
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 44
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Sk康: Warszawa
Wiadomo軼i: 690

« Odpowiedz #142 : 09-09-2012, 17:47 »

A je郵i w occie zapl璕造 si larwy nowych muszek? Co z tym zrobi?
Zapisane

Aga smile mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i ㄆkaszka (2 l.)
Kalina
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk康: lubuskie
Wiadomo軼i: 957

« Odpowiedz #143 : 09-09-2012, 17:50 »

A je郵i w occie zapl璕造 si larwy nowych muszek? Co z tym zrobi?
Wylej do kanalizacji, bo obrzydzisz sobie na ca貫 篡cie.
Zapisane
Mia
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 60
MO: 20.12.2011
Wiadomo軼i: 275

« Odpowiedz #144 : 09-09-2012, 20:26 »

Agnieszko zla豉bym ten ocet i wykorzysta豉 do innych cel闚 np. mycia pod這gi, k徙ieli, albo nacierania.
Zapisane
Agnieszka
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 44
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Sk康: Warszawa
Wiadomo軼i: 690

« Odpowiedz #145 : 10-09-2012, 08:38 »

Mia, ju za p騧no. Posz豉m za rad Kalinki. Nastawi豉m nast瘼ny ocet w 2 s這jach. Mam nadziej, 瞠 b璠zie lepszy.
Zapisane

Aga smile mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i ㄆkaszka (2 l.)
Kalina
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk康: lubuskie
Wiadomo軼i: 957

« Odpowiedz #146 : 10-09-2012, 13:58 »

Agnieszka, mam nadziej, 瞠 na mnie nie pomstujesz smile.

Proponuj wykorzysta tegoroczny urodzaj na owoce, i nastawi ocet z innych owoc闚 lub mieszany.
Robi豉m ocet ze sk鏎ek z jab貫k + 郵iwki (50/50). Wyszed super pod wzgl璠em smaku, zapachu a kolor przepi瘯ny.
Taki ocet z przyjemno軼i wlewa si do powerdrink闚 lub do wanny.
Zapisane
Agnieszka
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 44
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Sk康: Warszawa
Wiadomo軼i: 690

« Odpowiedz #147 : 10-09-2012, 15:25 »

Jak mnie m捫 nie pogoni, to nastawi. Kalinko, dzi瘯uj; nie pomstuj.
Zapisane

Aga smile mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i ㄆkaszka (2 l.)
Aga22
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 47
MO: 08.11.2008r przerwa od 2015. 11. do 2017 .11.
Sk康: 郵御kie
Wiadomo軼i: 17

« Odpowiedz #148 : 11-09-2012, 22:42 »

M鎩 ocet ma zapach i smak idealny, ale gazuje. Czy taki mo瞠 by u篡wany do power drink闚?
Zapisane
Metaldaw
*


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
Wiek: 40
MO: 09.08.2011
Sk康: UK
Wiadomo軼i: 357

Emigrant

« Odpowiedz #149 : 13-09-2012, 14:51 »

Je郵i gazuje to proces nie zosta jeszcze uko鎍zony.
Zapisane

MO, KB, ZZO.
Lukas123
***


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
MO: 28.08.12 KB:30.08.12
Wiadomo軼i: 118

« Odpowiedz #150 : 15-09-2012, 12:16 »

Po kilku dniach zajrza貫m do octu i, kurcze, jaki glut si zebra na g鏎ze. My郵a貫m, 瞠 si popsu, ale pow帷ha貫m i nie 鄉ierdzi ple郾i. Zebra to z g鏎y i pi czy jednak stosowa tylko zewn皻rznie?
Zapisane
Kalina
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk康: lubuskie
Wiadomo軼i: 957

« Odpowiedz #151 : 15-09-2012, 13:18 »

Po kilku dniach zajrza貫m do octu i, kurcze, jaki glut si zebra na g鏎ze. My郵a貫m, 瞠 si popsu, ale pow帷ha貫m i nie 鄉ierdzi ple郾i. Zebra to z g鏎y i pi czy jednak stosowa tylko zewn皻rznie?
Gratulacje! Zrobi貫 bardzo dobry ocet.
Przygotuj nast瘼ny nastaw, a glut (ocet zarodowy) zbierz i umie嗆, w tym nowym nastawionym occie.
Zapisane
Trubadur
***


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
MO: IV 2012 - VI 2013
NIA: 27.03.2013
Wiedza:
Wiadomo軼i: 891

« Odpowiedz #152 : 15-09-2012, 13:44 »

U mnie po oko這 10 dniach (a mo瞠 wi璚ej) pojawi這 si troszk ple郾i na wystaj帷ych obierkach. Da si co z tym zrobi (usun望 ple填/przecedzi) i nastawi na dalszy ci庵, czy te pozostaje od razu do u篡tku zewn皻rznego (przyznam, 瞠 niezbyt mi na owym u篡tku zale篡)?
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 58
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk康: 堯dzkie
Wiadomo軼i: 2.351

« Odpowiedz #153 : 15-09-2012, 15:33 »

U mnie po oko這 10 dniach (a mo瞠 wi璚ej) pojawi這 si troszk ple郾i na wystaj帷ych obierkach. Da si co z tym zrobi (usun望 ple填/przecedzi) i nastawi na dalszy ci庵, czy te pozostaje od razu do u篡tku zewn皻rznego (przyznam, 瞠 niezbyt mi na owym u篡tku zale篡)?
Wybierz te zaple郾ia貫 obierki, a reszt dalej hoduj (pod poziomem cieczy).
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz這wieka s ze sob 軼i郵e powi您ane.

- Awicenna
Trubadur
***


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
MO: IV 2012 - VI 2013
NIA: 27.03.2013
Wiedza:
Wiadomo軼i: 891

« Odpowiedz #154 : 15-09-2012, 15:41 »

B璠 musia chyba sporz康zi nowe umocnienia, bo stare patyczki nie zda造 egzaminu, siatki za nie posiadam.
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 58
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk康: 堯dzkie
Wiadomo軼i: 2.351

« Odpowiedz #155 : 15-09-2012, 15:43 »

Stare patyczki mo瞠sz przecie zast徙i nowymi. U篡wam patyczk闚 do szasz造k闚, odpowiednio przy豉manych.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz這wieka s ze sob 軼i郵e powi您ane.

- Awicenna
Savage7
*


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
Wiek: 44
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Sk康: Granica ma這polski i 郵御ka
Wiadomo軼i: 937

« Odpowiedz #156 : 15-09-2012, 21:06 »

Ja jutro zlewam trzeci parti octu w tym roku. Jednak standardowe 14 dni w moim przypadku to za ma這. Ocet zlany po tym czasie ci庵le bombluje. Musz odkr璚a teraz butelki na kilka dni. Dlatego ostatni nastaw przed逝瘸m do 20 dni.
Zapisane

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie dzia豉. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko dzia豉, a nikt nie wie dlaczego.
Metaldaw
*


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
Wiek: 40
MO: 09.08.2011
Sk康: UK
Wiadomo軼i: 357

Emigrant

« Odpowiedz #157 : 16-09-2012, 11:58 »

Po kilku dniach zajrza貫m do octu i, kurcze, jaki glut si zebra na g鏎ze. My郵a貫m, 瞠 si popsu, ale pow帷ha貫m i nie 鄉ierdzi ple郾i. Zebra to z g鏎y i pi czy jednak stosowa tylko zewn皻rznie?
Gratulacje! Zrobi貫 bardzo dobry ocet.
Przygotuj nast瘼ny nastaw, a glut (ocet zarodowy) zbierz i umie嗆, w tym nowym nastawionym occie.

Po dodaniu tego "gluta" do nowej nastawy ca造 proces przebiega szybciej. msn-wink
Zapisane

MO, KB, ZZO.
Asia61
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 58
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk康: 堯dzkie
Wiadomo軼i: 2.351

« Odpowiedz #158 : 16-09-2012, 13:07 »

Ja jutro zlewam trzeci parti octu w tym roku. Jednak standardowe 14 dni w moim przypadku to za ma這. Ocet zlany po tym czasie ci庵le bombluje. Musz odkr璚a teraz butelki na kilka dni. Dlatego ostatni nastaw przed逝瘸m do 20 dni.
U mnie to samo. Bez wzgl璠u na temperatur, proces trwa d逝瞠j ni 14 dni.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz這wieka s ze sob 軼i郵e powi您ane.

- Awicenna
Doris
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 33
MO: 01.09.2011, przerwana od 2013r.
Sk康: podkarpackie
Wiadomo軼i: 37

« Odpowiedz #159 : 16-09-2012, 20:43 »

Mam kilka pyta na kt鏎e nie doszuka豉m si odpowiedzi. Nie rozumiem w jakim celu zalecane jest by dok豉dnie wytrze jab趾a, przecie i tak zalewamy obierki wod wi璚 po co wyciera do sucha? Kolejne pytanie to czy robi帷 ocet z innych owoc闚 ni jab趾a, czy nale篡 lekko dusi owoce czy w ca這軼i zalewamy wod z cukrem? Dok豉dniej chodzi mi o winogrono.
« Ostatnia zmiana: 17-09-2012, 08:13 wys豉ne przez Klara27 » Zapisane

Zr鏏 co jak si nale篡 albo w og鏊e.
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 19   Do g鏎y
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Dzia豉 na MySQL Dzia豉 na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawid這wy XHTML 1.0! Prawid這wy CSS!