Niemedyczne forum zdrowia
20-04-2024, 07:36 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 19   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ocet jabłkowy - nasze doświadczenia związane z wyrobem octu  (Przeczytany 365935 razy)
Galapagos
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426

« Odpowiedz #280 : 23-01-2013, 21:31 »

Właściwie to nie pachnie pleśnią, czyli jest ok. Może to rzeczywiście te bakterie octowe? Rozumiem Asiu, że jeśli byłaby pleśń to by śmierdziało?
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #281 : 24-01-2013, 10:40 »

Zapach pleśni jest dobrze rozpoznawalny, więc sądzę, że nie miałabyś z tym trudności.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Bunia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 331

« Odpowiedz #282 : 24-01-2013, 19:01 »

Biały nalot to może być macierz octowa. U mnie czasami jest właśnie białawo-przezroczysta.
Zapisane
Helpme
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: nie stosuję
Skąd: Texa's
Wiadomości: 110

« Odpowiedz #283 : 03-03-2013, 09:28 »

To prawda że tylko czerwono-zielone jabłka będą się nadawały do OJ?
Jakie najstarsze odmiany będą najlepsze do OJ.
Zapisane
Kalina
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Skąd: lubuskie
Wiadomości: 992

« Odpowiedz #284 : 03-03-2013, 09:54 »

Kto taką teorię głosi, że tylko czerwono-zielone odmiany nadają się na OJ?
Robiłam z różnych odmian, również z papierówek i brak rumieńca OJ nie przeszkadzał msn-wink.

Najlepszy ocet wyszedł mi z antonówek.
Zapisane
Helpme
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: nie stosuję
Skąd: Texa's
Wiadomości: 110

« Odpowiedz #285 : 03-03-2013, 10:10 »

Obojętnie jakiej odmiany jabłko, aby było ze starszych odmian? Np.: antonówka, papierówka, szara reneta, lobo, berlepsch jest kruche i słodkie.
Ile najmniej cukru mogę dać do OJ jeżeli jabłko jest słodkie, a ile jeżeli jabłko jest słodko-kwaśne?
« Ostatnia zmiana: 05-03-2013, 13:50 wysłane przez Agata » Zapisane
Ola
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 44
MO: 1 września 2010
Skąd: Lublin
Wiadomości: 240

« Odpowiedz #286 : 05-03-2013, 19:24 »

Cytat
Najlepszy ocet wyszedł mi z antonówek.
Potwierdzam.
Zapisane

Róbmy swoje smile
Tashideley
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582

« Odpowiedz #287 : 20-06-2013, 12:26 »

W książce 'Ocet jabłkowy dobry dla zdrowia' są takie informacje:
'Ocet powinien być zrobiony z soku całych, w pełni dojrzałych owoców, a nie jedynie z jabłkowych odpadów, jak skórki, ogonki i gniazda nasienne.'
I jeszcze to: 'Dobre octy nie zawierają śródków konserwujących, lub innych dodatków jak na przykład cukier'.

Ciekawa jestem czy ktoś próbował robić ocet wykorzystując całe jabłka i czy była jakaś różnica.

I jeszcze jedno pytanie: Czy aktualna temperatura pokojowa (pod 30 stopni) wpływa na trwałość zrobionego octu? Czy można go nadal długo przechowywać czy lepiej szybciej zużyć albo znaleźć chłodniejsze miejsce?
Zapisane
Kamil
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.280

« Odpowiedz #288 : 20-06-2013, 12:59 »

K'lara robiła.
http://klara27-klara.blogspot.com/2012/08/jak-powstaje-ocet-jabkowy.html

I jej komentarz:
Cytat
Tak, jest różnica. Ocet z samych skórek zawiera dużo więcej minerałów i witamin ponieważ te, w jabłku, występują właśnie w skórce i tuż pod nią.

"Ocet z obierek jabłek nie jest zwykłym octem, a nawet octem jabłkowym wykonywanym z całych jabłek. Jest on maceratem obierek jabłek, czyli skórek jabłek, w których nagromadzone są wszystkie wartościowsze substancje zawarte w jabłku. Są tam przeciwutleniacze oraz inne substancje czynne, chroniące miąższ przed negatywnym wpływem środowiska, a także garbniki, mikro- i makroelementy, witaminy i substancje witaminopodobne oraz rozmaite, nie do końca zidentyfikowane związki chemiczne sprzyjające szybkiej regeneracji komórek. Inaczej mówiąc: octu jabłkowego z obierek jabłek nie można zastąpić czymkolwiek innym, a nawet porównać z czymkolwiek
innym. Dlatego nie można nie mieć go w domowej apteczce jako środek pierwszej pomocy."
J.Słonecki. http://www.bioslone.pl/nieoceniony_i_niedoceniony_ocet_jablkowy
Zapisane

Kalina
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Skąd: lubuskie
Wiadomości: 992

« Odpowiedz #289 : 20-06-2013, 14:57 »

Cytat
Czy aktualna temperatura pokojowa (pod 30 stopni) wpływa na trwałość zrobionego octu? Czy można go nadal długo przechowywać czy lepiej szybciej zużyć albo znaleźć chłodniejsze miejsce?
Ocet jabłkowy jest konserwantem i nie ma obaw, że ulegnie zepsuciu.
Zapisane
Darko
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: nie stosuję
Wiadomości: 230

« Odpowiedz #290 : 01-09-2013, 16:46 »

Jakich drożdży użyć do octu z książki "Ocet jabłkowy dobry dla zdrowia". Uniwersalnych, aktywnych?
Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #291 : 01-09-2013, 17:16 »

Do zrobienia własnego octu jabłkowego nie potrzeba żadnych drożdży.
 - http://portal.bioslone.pl/ocet-jablkowy
Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #292 : 01-09-2013, 17:25 »

Potrzeba, potrzeba: dzikich drożdży z powietrza msn-wink.
Zapisane

I'm going through changes
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #293 : 01-09-2013, 17:38 »

Cytat
Potrzeba, potrzeba: dzikich drożdży z powietrza
Święta prawda. Nastawiłam ocet z dzikiej róży. Przepis KaZof.
Nieśmiało powiem:
Będzie gotowy, wypijemy razem.
Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #294 : 01-09-2013, 18:59 »

Skoro o dzikiej róży zaczęliśmy, to czy można jej owoce spożywać surowe, wprost z krzewu zerwane? Ocet z tych owoców musi być pyszny i aromatyczny smile.
Zapisane

I'm going through changes
Dusiu70
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01.09.2011 Niestety nieregularnie
Wiedza:
Skąd: Skątowni
Wiadomości: 937

« Odpowiedz #295 : 01-09-2013, 21:07 »

Jakich drożdży użyć do octu z książki...
Octu z książki nie robiłem, ale czekam niecierpliwie na efekty.msn-wink
Zapisane

(20)Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? (21) Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. (1Kor)
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #296 : 02-09-2013, 21:18 »

Cytat
to czy można jej owoce spożywać surowe, wprost z krzewu zerwane
Zawsze jak robię przetwory z dzikiej róży, to 3, 4 sztuki zjadam. Kiedyś na forum winiarzy czytałam, że można. Surowa mi smakuje.
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #297 : 03-09-2013, 02:20 »

Owoce dzikiej róży muszą być dojrzałe, tylko z takich można wycisnąć miękki, smakowity miąższ. Reszty nie jemy.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Vegeta
***

Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.04.2013
Wiadomości: 5

« Odpowiedz #298 : 08-09-2013, 19:48 »

W moim occie, po 14 dniach spędzonych w ciemnej szafce ciągle pływają obierki jabłek. Nie pachnie on z pewnością świeżymi jabłkami. Jest to już mój drugi nastawiony ocet i znów ten sam rezultat. Wydaje mi się, że robię wszystko zgodnie z przepisem. Może macie jakieś pomysły co może być tego przyczyną?
Zapisane
Kamil
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.280

« Odpowiedz #299 : 08-09-2013, 19:57 »

A jaka temperatura? Jest ciepło? Masz możliwość zrobienia zdjęcia?
Zapisane

Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 19   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!