Niemedyczne forum zdrowia
17-12-2018, 09:39 *
Witamy, Go嗆. Zaloguj si lub zarejestruj.
Czy dotar do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj si podaj帷 nazw u篡tkownika, has這 i d逝go嗆 sesji
Aktualno軼i: Ram闚ka Radiabios這ne --> kliknij
 
   Strona g堯wna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj si Rejestracja  
Strony: 1 ... 15 16 [17] 18 19   Do do逝
  Drukuj  
Autor W徠ek: Ocet jab趾owy - nasze do鈍iadczenia zwi您ane z wyrobem octu  (Przeczytany 204713 razy)
Fazibazi
***


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
Wiek: 38
MO: 12.2008
Wiedza:
Sk康: Gdynia
Wiadomo軼i: 223

« Odpowiedz #320 : 02-09-2014, 19:34 »

Cytat
drewnianym widelcem wymiesza貫m i zanurza貫m wystaj帷e obierki.

Proponuj opcj "leniw", czyli zrobi raz a dobrze - zatrzyma sk鏎ki pod wod na sta貫 - zagl康a tylko czy kt鏎a nie wyp造n窸a. W szafce te bym nie zamyka. Jab趾a to mia貫m jakie psiuny-dzikie z jab這nki "w lesie" msn-wink
Zapisane
Opiotr
***


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomo軼i: 496

« Odpowiedz #321 : 02-09-2014, 20:57 »

Te polecam opcj leniw, ja si bawi z patyczkami (do szasz造k). Mo瞠 ze dwa razy przemieszam przez pierwszy tydzie i jak si nie pojawi w 1 tygodniu ple填 to potem nawet jak obierki wyp造n na wierzch to nic si nie dziej. Co najwy瞠j gruby bia造 ko簑ch si robi.
Jab趾a jakie najta雟ze z rynku cz瘰to nawet poobijane.
Zapisane

"Czerwone mi瘰o Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
Tomwarek
***


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
Wiek: 39
MO: 01.01.2008 DP.01.01.14
Sk康: pomorskie
Wiadomo軼i: 129

Pozytywny my郵iciel!

« Odpowiedz #322 : 03-09-2014, 08:53 »

Spr鏏uj w ten spos鏏. Potrzebuj ocet do MO, wi璚 raczej musi by perfekcyjny.
Zapisane
Maninthemirror
***


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
MO: 19-08-2014
Sk康: Nizina Mazowiecka
Wiadomo軼i: 122

« Odpowiedz #323 : 01-10-2014, 09:10 »

Zrobi貫m ocet jab趾owy wyszed pycha chod nie wiem czy mog tak pisa bo nigdy nie pr鏏owa貫m octu jab趾owego w豉snej roboty smile. No ale mniejsza z tym pytanie moje czy w pierwszych miesi帷ach stosowania MO , ZZO, DP, KB  gdzie jestem na etapie cytryny z aloesem i oliw z oliwek, dodawanie octu jab趾owego do herbaty lub wody b璠zie dobrym pomys貫m? Chodzi mi o to 瞠 wiem i za kilka miesi璚y zapewne zastosuj go jako zamiennik do aloesu i citroseptu i czy stosowanie go teraz jako dodatek do herbaty nie os豉bi to dzia豉nia go pro zdrowotnie w przysz這軼i? Przyznam si 瞠 posmakowa mi ten ocet fajnie smakuje herbata smile.
Zapisane

Dzi zr鏏 co, czego innym si nie chce ...a jutro b璠ziesz mia to, czego inni pragn
Opiotr
***


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomo軼i: 496

« Odpowiedz #324 : 01-10-2014, 12:21 »

Nie przepadam za wod mineraln/kranow ale jak w pobli簑 mam ocet to dodam z 造磬 do butelki i od razu nabiera smaku.
W ciep貫j herbacie to chyba si zmarnuje ca豉 jego moc? A zimna to do zlewu...
« Ostatnia zmiana: 03-10-2014, 16:39 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane

"Czerwone mi瘰o Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
Morelka
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 35
MO: 2010 DP, KB
NIA: 2012.03-2012.09
Sk康: UK
Wiadomo軼i: 50

« Odpowiedz #325 : 18-11-2014, 23:40 »

Chyba co z moim octem jest nie tak Smutny po odkorkowaniu butelki przez jaki czas gazowa豉 ostro. Ocet do wylania czy poczeka az si  wygazuje?
Zapisane

W zdrowym ciele zdrowy duch !
Opiotr
***


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomo軼i: 496

« Odpowiedz #326 : 19-11-2014, 07:07 »

Wszystko w porz康ku, jeszcze pracuje sobie.
Zapisane

"Czerwone mi瘰o Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
Udana
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 53
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Sk康: Wroc豉w
Wiadomo軼i: 1.182

« Odpowiedz #327 : 19-11-2014, 13:45 »

Chyba co z moim octem jest nie tak po odkorkowaniu butelki przez jaki czas gazowa豉 ostro. Ocet do wylania czy poczeka az si  wygazuje?
Ja jak zlewam ocet i wlewam do ciemnych butelek, to jeszcze nie zakr璚am tak ostatecznie, tylko przykr璚am, bo par razy zdarzy這 mi si, 瞠 ocet jeszcze potrzebowa czasu, chocia min窸o 14 dni od nastawienia.
Zapisane

Nawet najdalsza podr騜 zaczyna si od pierwszego kroku...
Kozaczek
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Sk康: Szczecin
Wiadomo軼i: 2.145

« Odpowiedz #328 : 19-11-2014, 18:59 »

Mam w szafce ocet roczny. Butelka jest przykryta gaz, a na niej gumka. Jest ca造 czas taki sam, klarowny, smaczny.
Zapisane
Morelka
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 35
MO: 2010 DP, KB
NIA: 2012.03-2012.09
Sk康: UK
Wiadomo軼i: 50

« Odpowiedz #329 : 20-11-2014, 01:52 »

Zostawi豉m odkr璚one butelki i poczekam jeszcze. Mo瞠 za ma這 mia ciep豉 hmmm ale i tak ju go pije z wod ☺
Zapisane

W zdrowym ciele zdrowy duch !
Dandi
***


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
NIA: 18-04-2013 - 18-04-2014
Wiadomo軼i: 333

« Odpowiedz #330 : 03-12-2014, 22:25 »

M鎩 ocet sta miesi帷 czasu. Widzia貫m jak pracowa, gazowa jak gazowany nap鎩 a p騧niej parowa. Ale generalnie nie pojawi mi si po膨dany ko簑ch na g鏎ze czy te "m皻y" na samym dnie. Muszek ani ci篹kiego zapachu te nie by這. W por闚naniu z kupnym jaki wcze郾iej pi貫m pachnie tak sam a nawet lepiej, czu 瞠 jest bardziej naturalny. Za to w smaku jest du穎 s豉bszy ni ten sklepowy. Kolorem jest podobny do waszych. Zdj耩 raczej nie b璠 wrzuca bo i tak nic nie wida. Pytanie, czy mi wyszed?
Zapisane
Du瘸gosia
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powr鏒 do MO 08.2016
Wiedza:
Sk康: Wroc豉w
Wiadomo軼i: 452

« Odpowiedz #331 : 03-12-2014, 22:29 »

Wyszed Ci. Jak zlejesz do butelki to b璠zie jeszcze nabiera mocy i zrobi si bardziej kwa郾y. Ja zrobi豉m ocet z winogron. Rewelacja.
Zapisane
Dandi
***


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
NIA: 18-04-2013 - 18-04-2014
Wiadomo軼i: 333

« Odpowiedz #332 : 07-12-2014, 11:58 »

Kiedy wychodzi prawdziwy ocet a kiedy wychodzi alkohol pod postaci wina?
Zapisane
Goga
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 1.10.2012
Wiadomo軼i: 11

« Odpowiedz #333 : 04-02-2015, 12:09 »

Jak zamkniesz szczelnie to wyjdzie musuj帷e winko, tzw. cydr. To sie nazywa fermentacja beztlenowa.Tez podobno bardzo zdrowy.
Zapisane
Adam
***


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
Wiek: 33
MO: 5.10.2015
Sk康: Polska
Wiadomo軼i: 21

« Odpowiedz #334 : 08-09-2015, 17:10 »

U mnie po tygodniu, nastaw pachnie kompotem truskawkowym. Nastawi貫m z czerwonych jab貫k wg przepisu podanym na stronie. Nie wiem z czego wynika taki zapach.
Zapisane
Antaress
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 06.2013, ca豉 rodzinka i wnusia
Wiedza:
Sk康: Skocz闚
Wiadomo軼i: 194

« Odpowiedz #335 : 22-05-2016, 20:21 »

Przeczyta豉m ca造 w徠ek, niestety nie znalaz豉m dok豉dnych informacji, jak wykorzysta sple郾ia造 ocet jab趾owy, by這 tylko napisane, 瞠 zewn皻rznie. Nastawia豉m ocet po raz drugi, ten pierwszy wyszed smaczny, a tera幡iejszy nastaw sple郾ia po g鏎ze.
Mo瞠 lepiej go wyla?
« Ostatnia zmiana: 23-05-2016, 07:07 wys豉ne przez Gloria » Zapisane
Udana
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 53
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Sk康: Wroc豉w
Wiadomo軼i: 1.182

« Odpowiedz #336 : 23-05-2016, 08:53 »

Przeczyta豉m ca造 w徠ek, niestety nie znalaz豉m dok豉dnych informacji, jak wykorzysta sple郾ia造 ocet jab趾owy, by這 tylko napisane, 瞠 zewn皻rznie. Nastawia豉m ocet po raz drugi, ten pierwszy wyszed smaczny, a tera幡iejszy nastaw sple郾ia po g鏎ze.
Mo瞠 lepiej go wyla?
Ale sple郾ia na pewno, "na czarno", czy bia造 osad si na nim pojawi?
Zapisane

Nawet najdalsza podr騜 zaczyna si od pierwszego kroku...
Antaress
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 06.2013, ca豉 rodzinka i wnusia
Wiedza:
Sk康: Skocz闚
Wiadomo軼i: 194

« Odpowiedz #337 : 23-05-2016, 21:27 »

Bia造 osad mnie nie niepokoi, tylko zielona ple填, po g鏎ze, taka p帷zkuj帷a i pyl帷a. 妃ierdzi delikatnie ple郾i, kolor octu jest 鄴速o-pomara鎍zowy. Ca這嗆 dobrze przefiltrowa豉m i stoi sobie, czekam co poradzicie...
Zapisane
Mistrz
*


Online Online

P貫: M篹czyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk康: Hogwart
Wiadomo軼i: 10.527

WWW
« Odpowiedz #338 : 23-05-2016, 21:35 »

Radz moczy nogi.
Zapisane

Je郵i nie wiesz nic, dasz sobie wm闚i wszystko
Antaress
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 06.2013, ca豉 rodzinka i wnusia
Wiedza:
Sk康: Skocz闚
Wiadomo軼i: 194

« Odpowiedz #339 : 23-05-2016, 21:47 »

A czy mo積a go zastosowa zewn皻rznie przy cerze tr康zikowej lub naciera paznokie zaj皻y grzybic?
« Ostatnia zmiana: 23-05-2016, 22:00 wys豉ne przez Antaress » Zapisane
Strony: 1 ... 15 16 [17] 18 19   Do g鏎y
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Dzia豉 na MySQL Dzia豉 na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawid這wy XHTML 1.0! Prawid這wy CSS!