Fazibazi
Offline
Płeć:
Wiek: 44
MO: 12.2008
Wiedza:
Miejsce pobytu: Gdynia
wiadomości: 227
|
|
« Odpowiedz #320 : 02-09-2014, 19:34 » |
|
drewnianym widelcem wymieszałem i zanurzałem wystające obierki. Proponuję opcję "leniwą", czyli zrobić raz a dobrze - zatrzymać skórki pod wodą na stałe - zaglądać tylko czy która nie wypłynęła. W szafce też bym nie zamykał. Jabłka to miałem jakieś psiuny-dzikie z jabłonki "w lesie"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opiotr
Offline
Płeć:
MO: 24.05.2012
Wiedza:
wiadomości: 510
|
|
« Odpowiedz #321 : 02-09-2014, 20:57 » |
|
Też polecam opcję leniwą, ja się bawię z patyczkami (do szaszłyk). Może ze dwa razy przemieszam przez pierwszy tydzień i jak się nie pojawi w 1 tygodniu pleśń to potem nawet jak obierki wypłyną na wierzch to nic się nie dzieję. Co najwyżej gruby biały kożuch się robi. Jabłka jakieś najtańsze z rynku często nawet poobijane.
|
|
|
Zapisane
|
"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
|
|
|
Tomwarek
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 01.01.2008 DP.01.01.14
Miejsce pobytu: pomorskie
wiadomości: 129
Pozytywny myśliciel!
|
|
« Odpowiedz #322 : 03-09-2014, 08:53 » |
|
Spróbuję w ten sposób. Potrzebuję ocet do MO, więc raczej musi być perfekcyjny.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Maninthemirror
Offline
Płeć:
MO: 19-08-2014
Miejsce pobytu: Nizina Mazowiecka
wiadomości: 121
|
|
« Odpowiedz #323 : 01-10-2014, 09:10 » |
|
Zrobiłem ocet jabłkowy wyszedł pycha chodź nie wiem czy mogę tak pisać bo nigdy nie próbowałem octu jabłkowego własnej roboty . No ale mniejsza z tym pytanie moje czy w pierwszych miesiącach stosowania MO , ZZO, DP, KB gdzie jestem na etapie cytryny z aloesem i oliwą z oliwek, dodawanie octu jabłkowego do herbaty lub wody będzie dobrym pomysłem? Chodzi mi o to że wiem iż za kilka miesięcy zapewne zastosuję go jako zamiennik do aloesu i citroseptu i czy stosowanie go teraz jako dodatek do herbaty nie osłabi to działania go pro zdrowotnie w przyszłości? Przyznam się że posmakował mi ten ocet fajnie smakuje herbata .
|
|
|
Zapisane
|
Dziś zrób coś, czego innym się nie chce ...a jutro będziesz miał to, czego inni pragną
|
|
|
Opiotr
Offline
Płeć:
MO: 24.05.2012
Wiedza:
wiadomości: 510
|
|
« Odpowiedz #324 : 01-10-2014, 12:21 » |
|
Nie przepadam za wodą mineralną/kranową ale jak w pobliżu mam ocet to dodam z łyżkę do butelki i od razu nabiera smaku. W ciepłej herbacie to chyba się zmarnuje cała jego moc? A zimna to do zlewu...
|
|
« Ostatnia zmiana: 03-10-2014, 16:39 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
|
|
|
Morelka
Offline
Płeć:
Wiek: 41
MO: 2010 DP, KB
Miejsce pobytu: UK
wiadomości: 52
|
|
« Odpowiedz #325 : 18-11-2014, 23:40 » |
|
Chyba coś z moim octem jest nie tak po odkorkowaniu butelki przez jakiś czas gazowała ostro. Ocet do wylania czy poczekać az się wygazuje?
|
|
|
Zapisane
|
W zdrowym ciele zdrowy duch !
|
|
|
Opiotr
Offline
Płeć:
MO: 24.05.2012
Wiedza:
wiadomości: 510
|
|
« Odpowiedz #326 : 19-11-2014, 07:07 » |
|
Wszystko w porządku, jeszcze pracuje sobie.
|
|
|
Zapisane
|
"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 59
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Miejsce pobytu: Wrocław
wiadomości: 1.254
|
|
« Odpowiedz #327 : 19-11-2014, 13:45 » |
|
Chyba coś z moim octem jest nie tak po odkorkowaniu butelki przez jakiś czas gazowała ostro. Ocet do wylania czy poczekać az się wygazuje?
Ja jak zlewam ocet i wlewam do ciemnych butelek, to jeszcze nie zakręcam tak ostatecznie, tylko przykręcam, bo parę razy zdarzyło mi się, że ocet jeszcze potrzebował czasu, chociaż minęło 14 dni od nastawienia.
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Miejsce pobytu: Szczecin
wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #328 : 19-11-2014, 18:59 » |
|
Mam w szafce ocet roczny. Butelka jest przykryta gazą, a na niej gumka. Jest cały czas taki sam, klarowny, smaczny.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Morelka
Offline
Płeć:
Wiek: 41
MO: 2010 DP, KB
Miejsce pobytu: UK
wiadomości: 52
|
|
« Odpowiedz #329 : 20-11-2014, 01:52 » |
|
Zostawiłam odkręcone butelki i poczekam jeszcze. Może za mało miał ciepła hmmm ale i tak już go pije z wodą ?
|
|
|
Zapisane
|
W zdrowym ciele zdrowy duch !
|
|
|
Dandi
|
|
« Odpowiedz #330 : 03-12-2014, 22:25 » |
|
Mój ocet stał miesiąc czasu. Widziałem jak pracował, gazował jak gazowany napój a później parował. Ale generalnie nie pojawił mi się pożądany kożuch na górze czy też "męty" na samym dnie. Muszek ani ciężkiego zapachu też nie było. W porównaniu z kupnym jaki wcześniej piłem pachnie tak sam a nawet lepiej, czuć że jest bardziej naturalny. Za to w smaku jest dużo słabszy niż ten sklepowy. Kolorem jest podobny do waszych. Zdjęć raczej nie będę wrzucał bo i tak nic nie widać. Pytanie, czy mi wyszedł?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dużagosia
Offline
Płeć:
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Miejsce pobytu: Wrocław
wiadomości: 476
|
|
« Odpowiedz #331 : 03-12-2014, 22:29 » |
|
Wyszedł Ci. Jak zlejesz do butelki to będzie jeszcze nabierał mocy i zrobi się bardziej kwaśny. Ja zrobiłam ocet z winogron. Rewelacja.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dandi
|
|
« Odpowiedz #332 : 07-12-2014, 11:58 » |
|
Kiedy wychodzi prawdziwy ocet a kiedy wychodzi alkohol pod postacią wina?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Goga
|
|
« Odpowiedz #333 : 04-02-2015, 12:09 » |
|
Jak zamkniesz szczelnie to wyjdzie musujące winko, tzw. cydr. To sie nazywa fermentacja beztlenowa.Tez podobno bardzo zdrowy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Adam
Offline
Płeć:
Wiek: 39
MO: 5.10.2015
Miejsce pobytu: Polska
wiadomości: 23
|
|
« Odpowiedz #334 : 08-09-2015, 17:10 » |
|
U mnie po tygodniu, nastaw pachnie kompotem truskawkowym. Nastawiłem z czerwonych jabłek wg przepisu podanym na stronie. Nie wiem z czego wynika taki zapach.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antaress
Offline
Płeć:
MO: 06.2013
Wiedza:
Miejsce pobytu: Skoczów
wiadomości: 229
|
|
« Odpowiedz #335 : 22-05-2016, 20:21 » |
|
Przeczytałam cały wątek, niestety nie znalazłam dokładnych informacji, jak wykorzystać spleśniały ocet jabłkowy, było tylko napisane, że zewnętrznie. Nastawiałam ocet po raz drugi, ten pierwszy wyszedł smaczny, a teraźniejszy nastaw spleśniał po górze. Może lepiej go wylać?
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-05-2016, 07:07 wysłane przez Gloria »
|
Zapisane
|
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 59
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Miejsce pobytu: Wrocław
wiadomości: 1.254
|
|
« Odpowiedz #336 : 23-05-2016, 08:53 » |
|
Przeczytałam cały wątek, niestety nie znalazłam dokładnych informacji, jak wykorzystać spleśniały ocet jabłkowy, było tylko napisane, że zewnętrznie. Nastawiałam ocet po raz drugi, ten pierwszy wyszedł smaczny, a teraźniejszy nastaw spleśniał po górze. Może lepiej go wylać?
Ale spleśniał na pewno, "na czarno", czy biały osad się na nim pojawił?
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Antaress
Offline
Płeć:
MO: 06.2013
Wiedza:
Miejsce pobytu: Skoczów
wiadomości: 229
|
|
« Odpowiedz #337 : 23-05-2016, 21:27 » |
|
Biały osad mnie nie niepokoi, tylko zielona pleśń, po górze, taka pączkująca i pyląca. Śmierdzi delikatnie pleśnią, kolor octu jest żółto-pomarańczowy. Całość dobrze przefiltrowałam i stoi sobie, czekam co poradzicie...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Miejsce pobytu: Hogwart
wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #338 : 23-05-2016, 21:35 » |
|
Radzę moczyć nogi.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Antaress
Offline
Płeć:
MO: 06.2013
Wiedza:
Miejsce pobytu: Skoczów
wiadomości: 229
|
|
« Odpowiedz #339 : 23-05-2016, 21:47 » |
|
A czy można go zastosować zewnętrznie przy cerze trądzikowej lub nacierać paznokieć zajęty grzybicą?
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-05-2016, 22:00 wysłane przez Antaress »
|
Zapisane
|
|
|
|
|