Endru
|
|
« Odpowiedz #40 : 16-07-2012, 19:42 » |
|
Mój ocet jab³kowy wygl±da ¶wietnie, wrêcz ksi±¿kowo. Problem polega na tym, ¿e po tygodniu przesta³ pracowaæ ( fermantacja usta³a ), na wierzchu jest 2- 3 milimetrowy ko¿uch. Czy wszystko jest tak jak powinno byæ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #41 : 16-07-2012, 19:51 » |
|
Tak taki jest proces powstawania octu. Najpierw dro¿d¿e wytworzy³y alkohol a teraz bakterie octowe (ko¿uch) zamieni± go w ocet.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lenka
Offline
P³eæ:
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Sk±d: Bydgoszcz
Wiadomo¶ci: 567
|
|
« Odpowiedz #42 : 17-07-2012, 11:26 » |
|
Ojej, ja ten ko¿uch zawsze usuwa³am, by my¶la³am, ¿e to ple¶ñ. Moje cztery, tydzieñ temu nastawione s³oje z octem ju¿ smakuj± jak wino. Wiem, ¿e po np. kolejnym tygodniu mogê je przecedziæ i jeszcze trzymaæ otwarte, ale pod gaz±, by smak wina min±³. Mam nadziejê, ¿e usuwaj±c ko¿uch, nie zmarnowa³am przysz³ego octu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
P³eæ:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Sk±d: Szczecin
Wiadomo¶ci: 2.159
|
|
« Odpowiedz #43 : 18-07-2012, 21:28 » |
|
W razie wpadki przyda siê do u¿ytku zewnêtrznego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Travis
|
|
« Odpowiedz #44 : 19-07-2012, 12:46 » |
|
Zastosuj na skórê twarzy ocet jab³kowy, w proporcji 1:1 z dobrej jako¶ci wod±, w formie przemywañ a nawet ok³adów. Mo¿na te¿ spryskiwaæ twarz przy pomocy spryskiwacza. Nie wycieraæ, poczekaæ a¿ wyschnie i wtedy dopiero ewentualnie, jak skóra jest nadal sucha krem (ale to ostateczno¶æ, z tym kremem). Potwierdzam dzia³anie octu na skórê, jest rewelacyjny na zmiany! Dziêki za poradê. Nastawiam ocet mentalnie ju¿ chyba z miesi±c, ale ostatecznie poczekam na ¶wie¿o zerwane jab³ka z dzia³ki kumpla. Wydajê mi siê, ¿e ja równie¿ zosta³em zara¿ony fascynacj± octem jab³kowym. Mo¿na ju¿ ¶mia³o powiedzieæ, ¿e OCTOZA zbiera na Bios³one niebywale prozdrowotne ¿niwo, gdy¿ ocet pomaga na wszystko. ; ) Póki co niech organizm wyrzuci co ma do wyrzucenia, pó¼niej odci±¿ê go w gojeniu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Spokoadam
Offline
P³eæ:
Wiek: 42
MO: 07-04-2011 do 01-06-2013
Wiedza:
Sk±d: ¦wiat
Wiadomo¶ci: 960
|
|
« Odpowiedz #45 : 19-07-2012, 13:06 » |
|
Póki co niech organizm wyrzuci co ma do wyrzucenia, pó¼niej odci±¿ê go w gojeniu. Na uwagê zas³uguje to, ¿e Travis stosunkowo niedawno do³±czy³ do nas, bardzo szybko staj±c siê profilaktykiem zdrowia, ostatnia wypowied¼ dowodzi dog³êbnego zrozumienia i akceptacê procesów dochodzenia do zdrowia.
|
|
« Ostatnia zmiana: 19-07-2012, 13:11 wys³ane przez Spokoadam »
|
Zapisane
|
Dopad³o mnie zdrowie.
|
|
|
Kalina
Offline
P³eæ:
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk±d: lubuskie
Wiadomo¶ci: 992
|
|
« Odpowiedz #46 : 19-07-2012, 13:20 » |
|
Póki co niech organizm wyrzuci co ma do wyrzucenia, później odciążę go w gojeniu. Na uwagę zasługuje to, że Travis stosunkowo niedawno dołączył do nas, bardzo szybko stając się profilaktykiem zdrowia, ostatnia wypowiedź dowodzi dogłębnego zrozumienia i akceptacę procesów dochodzenia do zdrowia. Cała nadzieja w młodych, rozsądnie myślących biosłonejczykach. Widzę, że Octoza przerzuca się ze starszego pokolenia na młodsze, chyba jest zaraźliwa.
|
|
« Ostatnia zmiana: 06-04-2013, 03:03 wys³ane przez Kamil Niemcewicz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Lodziuniag
Offline
P³eæ:
Wiek: 62
MO: 15.02.2011
Wiadomo¶ci: 60
|
|
« Odpowiedz #47 : 21-07-2012, 16:40 » |
|
Zrobi³am ocet wed³ug przepsiu Mistrza,roz³o¿y³am do dwóch s³oi i w jednym s³oju ocet zrobi³ siê czerwony.Te same jab³ka by³y obierane, ten sam sposób przygotowania,nie wiem czy to ma jaki¶ wp³yw na jego jako¶æ???
O czym ¶wiadcz± trzy znaki zapytania? O g³upocie pisz±cego?
|
|
« Ostatnia zmiana: 21-07-2012, 17:51 wys³ane przez Mistrz »
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #48 : 21-07-2012, 19:30 » |
|
Z jakich jab³ek by³ ocet? (kolor)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
P³eæ:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Sk±d: Bergamuty
Wiadomo¶ci: 990
|
|
« Odpowiedz #49 : 22-07-2012, 06:54 » |
|
O czym świadczą trzy znaki zapytania? O głupocie piszącego?
Pewnie o intensywnym myśleniu i dociekaniu prawdy piszącego.
|
|
« Ostatnia zmiana: 06-04-2013, 03:03 wys³ane przez Kamil Niemcewicz »
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Lodziuniag
Offline
P³eæ:
Wiek: 62
MO: 15.02.2011
Wiadomo¶ci: 60
|
|
« Odpowiedz #50 : 22-07-2012, 13:20 » |
|
Jab³ka by³y zielone.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
P³eæ:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Sk±d: Bergamuty
Wiadomo¶ci: 990
|
|
« Odpowiedz #51 : 22-07-2012, 13:51 » |
|
To pewnie cud się stał.
|
|
« Ostatnia zmiana: 06-04-2013, 03:02 wys³ane przez Kamil Niemcewicz »
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #52 : 22-07-2012, 13:53 » |
|
Zrobiłam ocet według przepsiu Mistrza,
Jeśli robiłaś wg przepisu to nic dziwnego.
|
|
« Ostatnia zmiana: 06-04-2013, 03:02 wys³ane przez Kamil Niemcewicz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Lodziuniag
Offline
P³eæ:
Wiek: 62
MO: 15.02.2011
Wiadomo¶ci: 60
|
|
« Odpowiedz #53 : 22-07-2012, 18:10 » |
|
Dziwne jest dla mnie to, ¿e w jednym s³oiku ocet jest ró¿owy, a w drugim nie.
|
|
« Ostatnia zmiana: 22-07-2012, 20:50 wys³ane przez Solan »
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #54 : 22-07-2012, 20:32 » |
|
Dziwne jest dla mnie to,¿e w jednym s³oiku ocet jest ró¿owy a w drugim nie.
No sam siê nie zaró¿owi³, z niczego. Mo¿e b³yszczyk Ci wpad³ do gara?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lodziuniag
Offline
P³eæ:
Wiek: 62
MO: 15.02.2011
Wiadomo¶ci: 60
|
|
« Odpowiedz #55 : 22-07-2012, 20:42 » |
|
Chyba masz racjê, dziêkujê za pomoc.
|
|
« Ostatnia zmiana: 22-07-2012, 20:50 wys³ane przez Solan »
|
Zapisane
|
|
|
|
Yennefer
Pocz±tkuj±cy
Offline
P³eæ:
MO: 1 maja 2012
Wiadomo¶ci: 3
|
|
« Odpowiedz #56 : 29-07-2012, 12:18 » |
|
Tydzień temu po raz pierwszy zrobiłam ocet jabłkowy. Wygląda dobrze, dopiero dzisiaj pojawił się delikatny nalot. Pachnie pięknie. Zauważyłam też, że jest mniej płynu. Czy płyn powinien wyparowywać w zauważalnej ilości?
|
|
« Ostatnia zmiana: 06-04-2013, 03:02 wys³ane przez Kamil Niemcewicz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
P³eæ:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Sk±d: Bergamuty
Wiadomo¶ci: 990
|
|
« Odpowiedz #57 : 29-07-2012, 13:10 » |
|
No pewnie...
|
|
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360
|
|
« Odpowiedz #58 : 29-07-2012, 16:51 » |
|
Gotowy ocet zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciemne i ciep³e miejsce (temperatura pokojowa). Co to oznacza w praktyce? Lakujemy?
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #59 : 29-07-2012, 18:35 » |
|
Gotowy ocet zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciemne i ciep³e miejsce (temperatura pokojowa). Co to oznacza w praktyce? Lakujemy? Zakrêcamy dok³adnie zakrêtkê, ¿eby nie by³o dostêpu powietrza poniewa¿ ocet jest nañ wra¿liwy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|