Savage7
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951
|
|
« Odpowiedz #80 : 09-08-2012, 22:33 » |
|
Woda źródlana może być bez gotowania. Jednak wodę 'kranówę' odradzam ze względu na chlor.
Czyli jednak koleżanka odpowiada na pytania... co prawda nie wszystkim ale odpowiada.
|
|
|
Zapisane
|
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #81 : 10-08-2012, 06:52 » |
|
Woda źródlana może być bez gotowania. Jednak wodę 'kranówę' odradzam ze względu na chlor.
Czyli jednak koleżanka odpowiada na pytania... co prawda nie wszystkim ale odpowiada. Jeżeli pytania dotyczą sytuacji szczególnej a pytający są na forum stosunkowo 'nowi' to odpowiadam, ale jeśli pytający jest na forum od 2007 (czyli wie więcej niż ja) a pytanie należy do podstawowych to czasami nie mam na to ochoty. Ot, co...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Savage7
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951
|
|
« Odpowiedz #82 : 10-08-2012, 07:11 » |
|
Powody znam więc pytałem retorycznie choć twoja odp. nie jest do końca prawdziwa. Po drugie kto Ci powiedział, że na forum jestem tak długo? Data rozpoczęcia picia MO nie musi być datą wstąpienia na forum. Myślałem, że w takich błahych pytaniach można sobie pomóc żeby nie przekopywać forum (czas), wszak nie pytałem o cel stosowania octu. Sam często nowicjuszom polecam lekturę książek Mistrza jak są "zieloni". Sęk w tym ,że ja już przeczytałem książki. W każdym razie dziękuję za życzliwość Pani Moderator.
|
|
|
Zapisane
|
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #83 : 10-08-2012, 07:13 » |
|
ale jeśli pytający jest na forum od 2007 (czyli wie więcej niż ja) a pytanie należy do podstawowych to czasami nie mam na to ochoty. Ot, co... Czasami odnoszę wrażenie, że koleżanka jest znacznie dłużej na forum.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Sasima
Offline
Płeć:
MO: 08.01.2012
Skąd: Katowice
Wiadomości: 315
|
|
« Odpowiedz #84 : 11-08-2012, 10:38 » |
|
Mój ocet przestał pracować po 10 dniach,więc go zlałam i poczekam, aż będzie gotowy. W jakichś starych książkach znalazłam informacje, że taki ocet jest gotowy po 4-6 tygodniach. Tak jak pamiętam, gdy jeszcze forum nie było, to swój pierwszy ocet tak robiłam, że piliśmy dopiero po 6 tygodniach. Pewnie chodzi o klarowność.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #85 : 11-08-2012, 11:23 » |
|
Ocet naturalny, własnego wyrobu im dłużej 'stoi' (dojrzewa) tym jest lepszy i mocniejszy. To nie przeszkadza temu, aby już po około 2 tygodniach (+- 3-5 dni) nadawał się do spożycia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #86 : 11-08-2012, 12:24 » |
|
Ocet naturalny, własnego wyrobu im dłużej 'stoi' (dojrzewa) tym jest lepszy i mocniejszy. W jakim sensie lepszy? A może tylko smaczniejszy?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Agnieszka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690
|
|
« Odpowiedz #87 : 11-08-2012, 13:28 » |
|
I mocniejszy, z pewnością.
|
|
|
Zapisane
|
Aga mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
|
|
|
Baird
Offline
Płeć:
MO: 15-03-2007
Wiedza:
Wiadomości: 459
|
|
« Odpowiedz #88 : 11-08-2012, 14:43 » |
|
I bardziej klarowny.
|
|
|
Zapisane
|
Prawda czyni wolnym
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #89 : 11-08-2012, 15:15 » |
|
Mocniejszy i bardziej klarowny, ale czy lepszy?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zosia_
Offline
Płeć:
MO: nie stosuję ze względu na reakcje
Wiedza:
Wiadomości: 1.049
|
|
« Odpowiedz #90 : 11-08-2012, 20:33 » |
|
Smaczniejszy, bardziej intensywny w smaku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #91 : 11-08-2012, 20:48 » |
|
To już uzgodnione, ale czy lepszy dla organimu? Szybciej goi, dokładniej oczyszcza, czy może niekoniecznie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zosia_
Offline
Płeć:
MO: nie stosuję ze względu na reakcje
Wiedza:
Wiadomości: 1.049
|
|
« Odpowiedz #92 : 12-08-2012, 00:26 » |
|
Tego nie wiem. Jak chciałbyś to sprawdzić?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #93 : 12-08-2012, 00:43 » |
|
Ocet nie musi być lepszy. Wystarczy, że jest dobry. Im bardziej klarowny, tym czystszy z niego ocet, a wiec gorszy ze zdrowotnego punktu widzenia.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Mia
Offline
Płeć:
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomości: 271
|
|
« Odpowiedz #94 : 12-08-2012, 08:26 » |
|
Ocet jagodowy wyszedł mi rewelacyjnie. Jest klarowny, ma zapach jagodowo-octowy.
Gorzej z octem jabłkowym, biały nalot na wierzchu. Do picia nie bardzo się nadaje, zalałam nim mieszanki ziołowe i wykorzystam zewnętrznie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opiotr
Offline
Płeć:
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomości: 510
|
|
« Odpowiedz #95 : 12-08-2012, 10:21 » |
|
To już uzgodnione, ale czy lepszy dla organimu? Szybciej goi, dokładniej oczyszcza, czy może niekoniecznie?
Pewnie zawiera więcej białka, bo zdąży się w nim utopić więcej muszek owocówek.
|
|
|
Zapisane
|
"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #96 : 12-08-2012, 11:02 » |
|
Im bardziej klarowny, tym czystszy z niego ocet, a wiec gorszy ze zdrowotnego punktu widzenia. Tak też myślałem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #97 : 12-08-2012, 19:39 » |
|
Biały nalot na powierzchni to przecież bakterie, pewnie pożyteczne... czyż nie?
|
|
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Sasima
Offline
Płeć:
MO: 08.01.2012
Skąd: Katowice
Wiadomości: 315
|
|
« Odpowiedz #98 : 16-08-2012, 20:51 » |
|
Ocet stał 10 dni zlałam, potem stał 7 i jest na nim taki białawy kożuch. Przy nastawie nie było nalotu, może dlatego, że mieszałam. Teraz jest nalot, taki gęstawy kożuch. Nie wiem, czy to pleśń i czy mogę go pić. Jest mętny bardziej a zapach ma jakiś winny. Może coś sknociłam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #99 : 16-08-2012, 21:49 » |
|
Ten kożuch to bakterie octowe. Nic strasznego. Możesz go odcedzić, jeśli Ci bardzo przeszkadza. A smak jest też winny, czy octowy?
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
|