K'lara
|
|
« : 19-05-2012, 19:39 » |
|
Klaro, czy nie s±dzisz, ¿e ocet, w przypadku, gdyby w jamie ustnej by³y zmiany grzybiczne, móg³y (ze wzglêdu na fakt, ¿e jest produktem fermentacji) ¼le wp³yn±æ na jej stan.
Naturalny ocet jab³kowy, czyli kwas octowy ma w³a¶ciwo¶ci grzybobójcze, które w tym przypadku wykorzystujemy. Ma te¿ w³a¶ciwo¶ci goj±ce. A co ma do tego proces fermentacji?
|
|
« Ostatnia zmiana: 21-05-2012, 07:23 wys³ane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Et
|
|
« Odpowiedz #1 : 19-05-2012, 19:47 » |
|
Wybacz laikowi. Obawia³am siê, ¿e fermentacja w jaki¶ sposób sprzyja rozwojowi grzyba. Niektórzy raportuj±, ¿e gdy robili ocet, pojawi³a siê ple¶ñ.
|
|
« Ostatnia zmiana: 19-05-2012, 19:50 wys³ane przez Et »
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #2 : 19-05-2012, 19:58 » |
|
Obawia³am siê, ¿e fermentacja w jaki¶ sposób sprzyja rozwojowi grzyba. Niektórzy raportuj±, ¿e gdy robili ocet, pojawi³a siê ple¶ñ.
Je¶li pojawi siê ple¶ñ to produkt nadaje siê tylko do wylania. Ple¶ñ mo¿e pojawiæ siê gdy owoce s± nadpsute b±d¼ nie s± dostatecznie czyste. Prawdziwy, zdrowy ocet jab³kowy jest kwasem octowym wytworzonym przez bakterie octowe podczas przerobienia cukru zawartego w owocach jak i tego cukru, który dodajemy do owoców. Proces zachodzi przy u¿yciu tlenu (z powietrza) i w cieple (20-26C).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomasz4414
|
|
« Odpowiedz #3 : 19-05-2012, 20:55 » |
|
Ple¶ñ mo¿e siê jeszcze pojawiæ gdy skórka albo owoc wystaje ponad wodê ale czy trzeba od razu wylaæ taki ocet to ju¿ niewiem. Jak my¶lisz Klaro?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
P³eæ:
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk±d: Hogwart
Wiadomo¶ci: 10.596
|
|
« Odpowiedz #4 : 19-05-2012, 21:17 » |
|
Sple¶nia³y ocet doskonale nadaje siê do zastosowañ zewnêtrznych. Jest nawet lepszy od niesple¶nia³ego.
|
|
|
Zapisane
|
Je¶li nie wiesz nic, dasz sobie wmówiæ wszystko
|
|
|
Lucia
|
|
« Odpowiedz #5 : 20-05-2012, 22:49 » |
|
Fantastyczny ocet wyszed³ mi przypadkiem z grzyba herbacianego - smaczny i ca³kiem niek³opotliwy. Wyjechali¶my latem na wakacje, a napój sobie dojrzewa³ i po powrocie zasta³am wspania³y ¶rodek do spo¿ycia, a zw³aszcza do zastosowania zewnêtrznego. Zlewam do butelki i trzymam w ³azience, zawsze na posterunku. Mia³am pod piersiami dos³ownie "sznurki", znik³y. Znik³y odparzenia u dzieci. Wygl±da na to, ¿e to niedobrze, ale nigdy nie ple¶nieje
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #6 : 21-05-2012, 07:36 » |
|
Wygl±da na to, ¿e to niedobrze, ale nigdy nie ple¶nieje Dobrze zrobiony ocet nie sple¶nieje. To sprawia kwas octowy w³a¶nie. Dlatego nie nale¿y obawiaæ siê przechowywania octu jab³kowego w cieple (temperatura otoczenia). Przechowywany w lodówce nie ma mo¿liwo¶ci na to aby dojrza³ i rozwin±³ ca³y bukiet swych w³a¶ciwo¶ci.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iwoneska
Czêsty go¶æ
Offline
P³eæ:
Wiek: 37
MO: 17.12.2011; oliwa-1.04.12(przerwa 1.06-1.07)
Sk±d: pomorze/Niedersachsen
Wiadomo¶ci: 81
|
|
« Odpowiedz #7 : 30-05-2012, 09:02 » |
|
Mimo ci±gle wystaj±cych skórek, mój ocet nie sple¶nia³. Porobi³y siê b±belki i pachnie raczej dro¿d¿ami. Na s³oik 0,9l doda³am tylko ³y¿eczkê cukru. Dzi¶ jest 14 dzieñ, ale nie wiem czy ju¿ jest dobry. Czy gotowy ocet powinien "pracowaæ" czy nie (byæ "g³uchym"), tak jak np. zakwas chlebowy? Poza tym objêto¶ciowo siê skurczy³. Mój pierwszy ocet sple¶nia³, mimo dobrze schowanych skórek, ale te¿ mia³ zapach dro¿d¿y po 2 tygodniach.
|
|
« Ostatnia zmiana: 30-05-2012, 09:03 wys³ane przez Iwoneska »
|
Zapisane
|
Nawet stumilowa podró¿ zaczyna siê od pierwszego kroku.
|
|
|
Et
|
|
« Odpowiedz #8 : 30-05-2012, 11:25 » |
|
Pytania do Klary: Chcia³abym ocet do cia³a z dodatkiem herbatki z owoców granatu wg. Twojej instrukcji - ale 1. Ocet winny ze sklepu zawiera siarczyny - czy mo¿e byæ taki?; 2. Herbatka jest nieosi±galna - czy mo¿na zast±piæ j± czym¶ innym?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #9 : 30-05-2012, 13:14 » |
|
Mimo ci±gle wystaj±cych skórek, mój ocet nie sple¶nia³. Porobi³y siê b±belki i pachnie raczej dro¿d¿ami. Na s³oik 0,9l doda³am tylko ³y¿eczkê cukru. Dzi¶ jest 14 dzieñ, ale nie wiem czy ju¿ jest dobry. Czy gotowy ocet powinien "pracowaæ" czy nie (byæ "g³uchym"), tak jak np. zakwas chlebowy? Poza tym objêto¶ciowo siê skurczy³. Mój pierwszy ocet sple¶nia³, mimo dobrze schowanych skórek, ale te¿ mia³ zapach dro¿d¿y po 2 tygodniach.
Cukier dodajemy nie 'na s³oik' ale na szklanki wody, czyli ile szklanek wody wlewasz do obierek czy innych owoców tyle samo ³y¿ek cukru dodajesz. Zapach dro¿d¿y (o ile ich nie dodawa³a¶) ¶wiadczy o tym, ¿e ocet nie dojrza³ jeszcze. Po 14 dniach odced¼ ocet, dodaj cukru i pozostaw nadal w cieple i w ciemnym (szafka) oko³o tygodnia - powinien dojrzeæ. Ma mieæ zapach jab³ek i smak octu. Dojrza³y ocet (zapach owoców i smak octu, lekko mêtnawy kolor) nie pracuje ju¿. Czasem warto poczekaæ trochê d³u¿ej ni¿ 14 dni, ¿eby ocet w pe³ni dojrza³. Im starszy tym lepszy. Dlatego nie ma co odk³adaæ wytworzenia w³asnego octu na ostatni± chwilê (jak ju¿ jeste¶my w potrzebie) tylko robiæ ocet bez wzglêdu na okoliczno¶ci bo zawsze siê przyda i nie psuje siê, mo¿e staæ latami. Octy, na których powierzchni pojawi siê ple¶ñ, mo¿na wykorzystaæ do innych celów: mycie okien, spryskiwanie muszli klozetowej, do ok³adów octowych i octowych skarpetek...
|
|
« Ostatnia zmiana: 30-05-2012, 13:17 wys³ane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #10 : 30-05-2012, 13:39 » |
|
Pytania do Klary: Chcia³abym ocet do cia³a z dodatkiem herbatki z owoców granatu wg. Twojej instrukcji - ale 1. Ocet winny ze sklepu zawiera siarczyny - czy mo¿e byæ taki?; 2. Herbatka jest nieosi±galna - czy mo¿na zast±piæ j± czym¶ innym?
Ja do octów kosmetycznych u¿ywam octu winnego ale tylko tej marki, bia³ego - Aceto di vino: http://alma24.pl/produkt/93658305/ocet-donelli-winny-czerwonyPoniewa¿ bia³y ju¿ sprzedany to ostatnio kupi³am jab³kowy - Aceto di mele: http://alma24.pl/produkt/93361535/ocet-donelli-jablkowyS± dobre mimo, ¿e s± konserwowane ale przecie¿ ich nie pijemy a na dodatek u¿ywamy w du¿ym rozcieñczeniu. Mnie zwyczajnie szkoda na cele kosmetyczne octu w³asnej roboty. Chocia¿ ostatnio dojrza³ mi ju¿ ocet do cery naczynkowej na moim occie jab³kowym i muszê przyznaæ, ¿e to jednak jest lepszy produkt. Octy kosmetyczne mo¿emy robiæ wed³ug w³asnych potrzeb i upodobañ maceruj±c w nich takie zio³a jakie nam przyjd± do g³owy, zarówno suszone jak i ¶wie¿e. Obecnie robi mi siê ocet ró¿any ze ¶wie¿ych p³atków ró¿y pomarszczonej, na Aceto di mele.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iwoneska
Czêsty go¶æ
Offline
P³eæ:
Wiek: 37
MO: 17.12.2011; oliwa-1.04.12(przerwa 1.06-1.07)
Sk±d: pomorze/Niedersachsen
Wiadomo¶ci: 81
|
|
« Odpowiedz #11 : 30-05-2012, 14:01 » |
|
Po 14 dniach odced¼ ocet, dodaj cukru i pozostaw nadal w cieple i w ciemnym (szafka) oko³o tygodnia - powinien dojrzeæ.
Konieczne jest ponowne dodawanie cukru? I w jakim celu? Ocet robiê do stosowania zewnêtrznego.
|
|
|
Zapisane
|
Nawet stumilowa podró¿ zaczyna siê od pierwszego kroku.
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #12 : 30-05-2012, 17:26 » |
|
Po 14 dniach odced¼ ocet, dodaj cukru i pozostaw nadal w cieple i w ciemnym (szafka) oko³o tygodnia - powinien dojrzeæ.
Konieczne jest ponowne dodawanie cukru? I w jakim celu? Ocet robiê do stosowania zewnêtrznego. Nie mówiê, ¿e konieczne bo nie widzê Twojego octu a zw³aszcza nie próbowa³am go. ¯eby powsta³ ocet to bakterie octowe musz± przerobiæ cukier na kwas octowy. Ta ilo¶æ cukru, która jest w owocach nie jest wystarczaj±ca do tego, ¿eby powsta³ ocet, st±d dodatek cukru. Ale próbuj, pierwszy ocet to zawsze próby i b³êdy, na których siê uczymy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
P³eæ:
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk±d: Hogwart
Wiadomo¶ci: 10.596
|
|
« Odpowiedz #13 : 30-05-2012, 18:43 » |
|
¯eby powsta³ ocet to bakterie octowe musz± przerobiæ cukier na kwas octowy. Nie od razu. Najpierw dro¿d¿e przerabiaj± cukier na alkohol, a nastêpnie bakterie octowe przerabiaj± alkohol na ocet.
|
|
|
Zapisane
|
Je¶li nie wiesz nic, dasz sobie wmówiæ wszystko
|
|
|
Dusiu70
|
|
« Odpowiedz #14 : 30-05-2012, 22:01 » |
|
Chocia¿ ostatnio dojrza³ mi ju¿ ocet do cery naczynkowej na moim occie jab³kowym i muszê przyznaæ, ¿e to jednak jest lepszy produkt. Poproszê o przepis na ocet do cery naczynkowej. Octy kosmetyczne mo¿emy robiæ wed³ug w³asnych potrzeb i upodobañ maceruj±c w nich takie zio³a jakie nam przyjd± do g³owy... Czy dobrze zrozumia³em, ¿e chodzi o dodawanie zió³ do wcze¶niej wykonanego octu jab³kowego?
|
|
|
Zapisane
|
(20)Gdzie jest m±dry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czy¿ Bóg nie obróci³ w g³upstwo m±dro¶ci ¶wiata? (21) Skoro bowiem ¶wiat przez m±dro¶æ swoj± nie pozna³ Boga w jego Bo¿ej m±dro¶ci, przeto upodoba³o siê Bogu zbawiæ wierz±cych przez g³upie zwiastowanie. (1Kor)
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #15 : 31-05-2012, 07:15 » |
|
Dusiu70, jak zwykle wszystko dobrze rozumiesz. Przepis na ocet do cery naczynkowej masz tu: http://klara27-klara.blogspot.com/2012/05/tonik-octowy.htmlJe¶li taki ocet wykonamy latem to, zamiast suszonych, dodajmy ¶wie¿e zio³a (no, mo¿e z arnik± byæ k³opot - wtedy arnika suszona). Dodaj±c ¶wie¿e zio³a podwajamy ich ilo¶æ w przepisie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mayko
Offline
P³eæ:
MO: 01.07.2009
Sk±d: Szczecin
Wiadomo¶ci: 196
|
|
« Odpowiedz #16 : 05-06-2012, 06:26 » |
|
Po 14 dniach odced¼ ocet, dodaj cukru i pozostaw nadal w cieple i w ciemnym (szafka) oko³o tygodnia - powinien dojrzeæ.
Po 14 dniach mój ocet pachnie jab³kami, ale nie smakuje octem ani nim nie pachnie. Przypomina raczej kwa¶ny kompocik. Odcedzi³am, doda³am cukru i wstawi³am do ciemnej szafy - czy dalej przykrywamy go gaz±, czy zakrêcamy s³oik?
|
|
|
Zapisane
|
"Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, ¿e osi±gniêcie go wymaga czasu. Czas i tak up³ynie"
|
|
|
Tomasz4414
|
|
« Odpowiedz #17 : 05-06-2012, 07:25 » |
|
Przykrywamy gaz± aby dalej pracowa³.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Luki27
Offline
P³eæ:
MO: maj 2011
Sk±d: Warszawa
Wiadomo¶ci: 292
|
|
« Odpowiedz #18 : 16-06-2012, 14:47 » |
|
Dzi¶ minê³o 14 dni od nastawienia mojego pierwszego octu jab³kowego. Zrobi³em go z obierek, na szklankê wody doda³em czubat± ³y¿kê cukru, codziennie go miesza³em. Wyszed³ bardzo delikatny ocet - kwa¶ny smak octu jest wyczuwalny, jest jednak bardzo s³odki. 'Moc' tego octu wydaje mi siê optymalna do MO, mocniejszy by³by za mocny.
Z powodu, ¿e jest bardzo s³odki, pozostawiê go by jeszcze pracowa³. Na pewno jego moc wzro¶nie - a takiego ju¿ do MO nie chcê u¿ywaæ, bêdzie super do celów kulinarnych. Do MO nastawiê kolejny - tym razem z mniejsz± ilo¶ci± cukru, powiedzmy p³ask± ³y¿k± na szklankê wody.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Metaldaw
Offline
P³eæ:
Wiek: 44
MO: 09.08.2011
Sk±d: UK
Wiadomo¶ci: 356
Emigrant
|
|
« Odpowiedz #19 : 18-06-2012, 08:37 » |
|
Moja pierwsza nastawa OJ wg przepisu Mistrza wysz³a zaskakuj±co. Nie u¿ywa³em ¿adnej siatki czy patyczków, nie miesza³em i nie zagl±da³em, a ple¶ñ siê nie pojawi³a. Ale napisze to po kolei. Po 14-tu dniach zabra³em siê za zlewanie octu do butelek, no ale jak to w ¿yciu bywa zadzwoni³ telefon i musia³em pilnie wyjechaæ. Szybko przela³em ocet do butelek i zakrêcone odstawi³em do szafki. Po tygodniu nastawi³em kolejn± partiê - tym razem jednak poza obierkami oddzielnie potarte na plastry jab³ka (bez obierek i gniazd nasiennych). Po up³ywie dwóch tygodni zla³em ocet, posmakowa³em i pow±cha³em. Smak kwa¶no-s³odki i zapach octu. W tym momencie przypomnia³o mi siê, ¿e poprzednia nastawa mia³a lekki zapach dro¿d¿y, wiêc wyj±³em z szafki buteleczkê i na dnie by³ bia³oszary osad, natomiast u góry bia³oszary ko¿uch. No ale najbardziej zaskakuj±ce nast±pi³o w momencie otwarcia buteleczki. Najpierw pojawi³y siê drobne b±belki, i po chwili zaczê³o siê pieniæ i uchodziæ z butelki. Pierwsza partia po przelaniu i odstaniu 3-ech tygodni okaza³a siê ca³kiem smacznym winkiem musuj±cym. Ciekaw jestem jak bêdzie z powtarzalno¶ci± tego wyczynu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|