Kalina
Offline
P³eæ:
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk±d: lubuskie
Wiadomo¶ci: 992
|
|
« Odpowiedz #20 : 28-06-2012, 16:56 » |
|
Spodoba³y mi siê eksperymenty z octem jab³kowym. Zrobi³am ju¿ ocet z truskawek. Niestety nie zachwyci³ mnie ani smakiem, ani zapachem(mo¿e jeszcze dojrzeje).
W tej chwili mam nastawiony ocet z wi¶ni. Na 5 dzieñ nie mog³am sobie daæ rady tak buzowa³. Musia³am zmieniæ kilka nakryæ, miesza³am co godzinê, piana podnosi³a siê b³yskawicznie. Dzi¶ ju¿ spokojnie. W przeciwieñstwie do truskawek nastaw piêknie pachnie. Ciekawa jestem jaki bêdzie efekt koñcowy?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Amelia
|
|
« Odpowiedz #22 : 28-06-2012, 19:37 » |
|
Klaro, Twój ocet wygl±da i zapewne smakuje wy¶mienicie. Ja te¿ robi³am ocet truskawowy, ale sple¶nia³ w trzecim tygodniu dojrzewania. Klaro, ile da³a¶ cukru na litrowy s³oik? Mo¿e moje truskawki by³y za s³odkie, a mo¿e to ja go przes³odzi³am?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #23 : 28-06-2012, 19:47 » |
|
Owoce musz± byæ czyste, suche a to z truskawkami trudno uzyskaæ. Taki specyficzny, szybko psuj±cy siê, wra¿liwy owoc. Cukier zawsze dajemy w stosunku do wody, któr± zalewamy zmia¿d¿one owoce - 1 ³y¿ka cukru na szklankê wody. Wiêksza ilo¶æ cukru w nastawionym occie, wynikaj±ca np. z tego, ¿e owoce s± bardzo s³odkie, mo¿e tylko skutkowaæ tym, ¿e ocet bêdzie mocniejszy.
Ja nie wylewa³abym lekko 'sple¶nia³ego' octu. Wystarczy odcedziæ przez gêst± gazê i niech sobie le¿y, zamkniêty w szafce. Przyda siê do zastosowañ zewnêtrznych (ok³ady, k±piele...) a tak¿e do porz±dków w domu (mycie okien).
|
|
« Ostatnia zmiana: 28-06-2012, 19:50 wys³ane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Mia
Offline
P³eæ:
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomo¶ci: 271
|
|
« Odpowiedz #24 : 05-07-2012, 14:12 » |
|
Nastawi³am ocet jeden z jab³ek, drugi z jagód. Zobaczê czy bêdzie do picia, ok³adów czy do wylania. Stawiam na to trzecie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #25 : 05-07-2012, 14:17 » |
|
Nastawi³am ocet jeden z jab³ek, drugi z jagód. Zobaczê czy bêdzie do picia, ok³adów czy do wylania. Stawiam na to trzecie.
Eee... to tylko na pocz±tku 'octowania' jeste¶my bardzo przestraszeni. Potem, z ka¿dym nowym octem, jest ju¿ tylko fajna zabawa. To proste - jab³ka, woda cukier, gaza i ocet robi siê sam (w ciep³ym i ciemnym.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kalina
Offline
P³eæ:
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk±d: lubuskie
Wiadomo¶ci: 992
|
|
« Odpowiedz #26 : 05-07-2012, 15:48 » |
|
Nastawi³am ocet jeden z jab³ek, drugi z jagód. Zobaczê czy bêdzie do picia, ok³adów czy do wylania. Stawiam na to trzecie.
U mnie tylko jeden raz pojawi³a siê ple¶ñ, ale w tym samym czasie ple¶ñ zniszczy³a równie¿ poletko rze¿uchy. Ja robiê ocet jab³kowy w garnku kamionkowym. Stoi sobie na pó³ce przykryty serwetk± lnian±, wygl±da jak zamierzona dekoracja. Mo¿na na bie¿±co obserwowaæ jak pracuje. Mia nie uprzedzaj siê, a bêdzie dobrze .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lu6
Offline
P³eæ:
MO: luty 2010
Sk±d: ¶l±sk
Wiadomo¶ci: 116
|
|
« Odpowiedz #27 : 06-07-2012, 12:41 » |
|
Nastawi³am ocet wg przepisu Mistrza. £adnie sobie dojrzewa³ przez 2 tyg, po tym czasie zla³am go do butelki i zatka³am korkiem. Po tygodniu (wczoraj) chc±c u¿yæ go do MO chwytam za korek i jak nie ³upnie porz±dnie! Wystraszy³am siê niemi³osiernie, bo g³o¶no huknê³o. Po tym incydencie zatka³am ponownie butelkê korkiem, ale ju¿ s³abiej. Dzi¶ nad ranem obudzi³ mnie znowu wystrza³ dobiegaj±cy z szafki. Wstajê, sprawdzam... i to znowu korek. Czy mogê zostawiæ wobec tego ocet otwarty?
|
|
|
Zapisane
|
Lussi
"Je¶li bêdziesz my¶la³ tak jak teraz, to bêdziesz mia³ to, co masz. Je¿eli zmienisz swoje my¶lenie, zmienisz to, co masz" Nikodem Marsza³ek
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #28 : 06-07-2012, 13:12 » |
|
Taka reakcja oznacza, ¿e ocet jeszcze nie dojrza³ ca³kowicie. Zostaw na 2-3 dni przykryty tylko gaz± (dostêp powietrza) i potem zamknij.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Agusia
Offline
P³eæ:
Wiek: 55
MO: Maj 2010 i syn 11 lat równie¿
Sk±d: Miñsk Mazowiecki
Wiadomo¶ci: 121
|
|
« Odpowiedz #29 : 07-07-2012, 05:51 » |
|
Dzi¶ jest 12 dzieñ odk±d nastawi³am mój ocet jab³kowy. Nie doczyta³am i do przytrzymania obierek u¿y³am sitka metalowego, które trochê sczernia³o w miejscach nie zanurzonych w occie. Czy ten metal w occie móg³ wp³yn±æ na jego walory zdrowotne? Oprócz tego ocet wygl±da na prawid³owy-pachnie octem i jab³kami, smakuje jak ocet jest delikatnie mêtny.
|
|
|
Zapisane
|
Agata
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #30 : 07-07-2012, 08:16 » |
|
Kwasy, w tym kwas octowy maj± zdolno¶æ wyp³ukiwania metali z ich zwi±zków. Dlatego do produkcji a zw³aszcza przechowywania octu, u¿ywamy szk³a i porcelany, kamionki. Opinia o szkodliwo¶ci octu naturalnego ma swoje ¼ród³o w dawnych czasach, gdy do produkcji i przechowywania octu u¿ywano naczyñ metalowych o du¿ej zawarto¶ci o³owiu, który za spraw± kwasu octowego uwalniany by³ do octu. W zastosowaniach zewnêtrznych mo¿na, wykonanego przez Ciebie octu, u¿ywaæ ale do picia ja bym nie ryzykowa³a. Nastaw nowy do picia. Teraz jest ciep³o wiêc ocet szybko siê robi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Agusia
Offline
P³eæ:
Wiek: 55
MO: Maj 2010 i syn 11 lat równie¿
Sk±d: Miñsk Mazowiecki
Wiadomo¶ci: 121
|
|
« Odpowiedz #31 : 08-07-2012, 10:09 » |
|
Tak te¿ my¶la³am Klaro, zu¿yjê ten ocet do leczenia mojego ¿ylaka. Muszê kupiæ plastikowe sitko.
|
|
|
Zapisane
|
Agata
|
|
|
Kalina
Offline
P³eæ:
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk±d: lubuskie
Wiadomo¶ci: 992
|
|
« Odpowiedz #32 : 08-07-2012, 14:59 » |
|
Muszê kupiæ plastikowe sitko.
Po co Ci sitko? Ja nie zak³adam ¿adnego sitka, zanurzam obierki co 2 dni, i nic siê nie dzieje. Zagl±danie do octu sprawia mi frajdê, przy okazji widzê jak pracuje .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #33 : 08-07-2012, 17:23 » |
|
Muszê kupiæ plastikowe sitko.
Po co Ci sitko? Ja nie zak³adam ¿adnego sitka, zanurzam obierki co 2 dni, i nic siê nie dzieje. Zagl±danie do octu sprawia mi frajdê, przy okazji widzê jak pracuje . Tak, ja te¿ nie dajê sitka. Nie ple¶niej± mi jab³ka. Mieszam jak sobie przypomnê.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Metaldaw
Offline
P³eæ:
Wiek: 44
MO: 09.08.2011
Sk±d: UK
Wiadomo¶ci: 356
Emigrant
|
|
« Odpowiedz #34 : 09-07-2012, 09:25 » |
|
Ja równie¿ nie stosuje ¿adnego sitka czy patyczków, nawet nie mieszam i ple¶ni nie ma. Je¶li jab³ka s± dok³adnie umyte i wytarte to szkoda zabawy z sitkami.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lavenda22
Offline
P³eæ:
Wiek: 35
MO: 9.07.2011, z przerwami
Sk±d: pomorskie
Wiadomo¶ci: 375
|
|
« Odpowiedz #35 : 09-07-2012, 14:05 » |
|
Czy ¶rednio dojrza³e papierówki ( z w³asnego sadu) nadaj± siê na ocet? Czy lepiej trochê poczekaæ i u¿yæ dojrza³ych jab³ek?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #36 : 09-07-2012, 16:31 » |
|
Do octu powinny byæ jab³ka dojrza³e ( im bardziej tym lepiej). Ocet z papierówek dojrza³ych robi³am w ubieg³ym roku - wspania³y: delikatny i bardzo aromatyczny.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lavenda22
Offline
P³eæ:
Wiek: 35
MO: 9.07.2011, z przerwami
Sk±d: pomorskie
Wiadomo¶ci: 375
|
|
« Odpowiedz #37 : 09-07-2012, 19:20 » |
|
Dziêki Klara. Na Ciebie zawsze mo¿na liczyæ. Poczekam w takim razie. A niecierpliwiê siê tak, dlatego ¿e to bêdzie mój pierwszy ocet.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #38 : 10-07-2012, 11:49 » |
|
S± ju¿ na placu targowym najwcze¶niejsze jab³ka, wcze¶niejsze ni¿ papierówki. Nosz± nazwê - genewa. Mo¿na zacz±æ octowaæ.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Agnieszka
Offline
P³eæ:
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Warszawa
Wiadomo¶ci: 690
|
|
« Odpowiedz #39 : 11-07-2012, 06:50 » |
|
Robili¶cie mo¿e ocet z wi¶ni? Ciekawe jak smakuje? Czy wi¶nie dryluje siê przed nastawieniem, czy mo¿na w ca³o¶ci wsypaæ do s³oika? Jak my¶licie - warto nastawiæ teraz i wyjechaæ na dwa tygodnie, czy nie ryzykowaæ z wyp³ywaniem piany? Dom bêdzie zamkniêty. Jak czytam ten w±tek, to ju¿ mi ¶linka cieknie na jab³kowy, który niedawno nastawi³am, a bêdzie dobry dopiero jak wrócimy z urlopu - muszê uzbroiæ siê w cierpliwo¶æ.
|
|
|
Zapisane
|
Aga mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i £ukaszka (2 l.)
|
|
|
|