Niemedyczne forum zdrowia
18-04-2024, 06:01 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Czy dotar³ do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Sklep Bios³one --> wejd¼
 
   Strona g³ówna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 ... 19   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ocet jab³kowy - nasze do¶wiadczenia zwi±zane z wyrobem octu  (Przeczytany 365674 razy)
Kalina
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk±d: lubuskie
Wiadomo¶ci: 992

« Odpowiedz #20 : 28-06-2012, 16:56 »

Spodoba³y mi siê eksperymenty z octem jab³kowym. Zrobi³am ju¿ ocet z truskawek. Niestety nie zachwyci³ mnie ani smakiem, ani zapachem(mo¿e jeszcze dojrzeje).

W tej chwili mam nastawiony ocet z wi¶ni. Na 5 dzieñ nie mog³am sobie daæ rady tak buzowa³. Musia³am zmieniæ kilka nakryæ, miesza³am co godzinê, piana podnosi³a siê b³yskawicznie. Dzi¶ ju¿ spokojnie. W przeciwieñstwie do truskawek nastaw piêknie pachnie. Ciekawa jestem jaki bêdzie efekt koñcowy?
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 2.264

« Odpowiedz #21 : 28-06-2012, 17:35 »

Ja te¿ robi³am ocet truskawkowy i o ile w normalnym terminie (3 tygodnie) rzeczywi¶cie by³ nijaki, o tyle po dodatkowym, tygodniowym okresie dojrzewania (zostawi³am ocet pod gaz±, w ciep³ym i ciemnym miejscu) jest doskona³y - delikatnie octowy i aromatyczny.



Chyba zamieniê codzienn± kawê na ocet. smile


« Ostatnia zmiana: 28-06-2012, 19:54 wys³ane przez Klara27 » Zapisane

Amelia
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 588

« Odpowiedz #22 : 28-06-2012, 19:37 »

Klaro, Twój ocet wygl±da i zapewne smakuje wy¶mienicie.
Ja te¿ robi³am ocet truskawowy, ale sple¶nia³ w trzecim tygodniu dojrzewania. Klaro, ile da³a¶ cukru na litrowy s³oik? Mo¿e moje truskawki by³y za s³odkie, a mo¿e to ja go przes³odzi³am?
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 2.264

« Odpowiedz #23 : 28-06-2012, 19:47 »

Owoce musz± byæ czyste, suche a to z truskawkami trudno uzyskaæ. Taki specyficzny, szybko psuj±cy siê, wra¿liwy owoc.
Cukier zawsze dajemy w stosunku do wody, któr± zalewamy zmia¿d¿one owoce - 1 ³y¿ka cukru na szklankê wody. Wiêksza ilo¶æ cukru w nastawionym occie, wynikaj±ca np. z tego, ¿e owoce s± bardzo s³odkie, mo¿e tylko skutkowaæ tym, ¿e ocet bêdzie mocniejszy.

Ja nie wylewa³abym lekko 'sple¶nia³ego' octu. Wystarczy odcedziæ przez gêst± gazê i niech sobie le¿y, zamkniêty w szafce. Przyda siê do zastosowañ zewnêtrznych (ok³ady, k±piele...) a tak¿e do porz±dków w domu (mycie okien).
« Ostatnia zmiana: 28-06-2012, 19:50 wys³ane przez Klara27 » Zapisane

Mia
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomo¶ci: 271

« Odpowiedz #24 : 05-07-2012, 14:12 »

Nastawi³am ocet jeden z jab³ek, drugi z jagód. Zobaczê czy bêdzie do picia, ok³adów czy do wylania. Stawiam na to trzecie.
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 2.264

« Odpowiedz #25 : 05-07-2012, 14:17 »

Nastawi³am ocet jeden z jab³ek, drugi z jagód. Zobaczê czy bêdzie do picia, ok³adów czy do wylania. Stawiam na to trzecie.

Eee... to tylko na pocz±tku 'octowania' jeste¶my bardzo przestraszeni. Potem, z ka¿dym nowym octem, jest ju¿ tylko fajna zabawa. To proste - jab³ka, woda cukier, gaza i ocet robi siê sam (w ciep³ym i ciemnym. smile
Zapisane

Kalina
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk±d: lubuskie
Wiadomo¶ci: 992

« Odpowiedz #26 : 05-07-2012, 15:48 »

Nastawi³am ocet jeden z jab³ek, drugi z jagód. Zobaczê czy bêdzie do picia, ok³adów czy do wylania. Stawiam na to trzecie.
U mnie tylko jeden raz pojawi³a siê ple¶ñ, ale w tym samym czasie ple¶ñ zniszczy³a równie¿ poletko rze¿uchy.

Ja robiê ocet jab³kowy w garnku kamionkowym. Stoi sobie na pó³ce przykryty serwetk± lnian±, wygl±da jak zamierzona dekoracja. Mo¿na na bie¿±co obserwowaæ jak pracuje.
Mia nie uprzedzaj siê, a bêdzie dobrze smile.
Zapisane
Lu6
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: luty 2010
Sk±d: ¶l±sk
Wiadomo¶ci: 116

« Odpowiedz #27 : 06-07-2012, 12:41 »

Nastawi³am ocet wg przepisu Mistrza. £adnie sobie dojrzewa³ przez 2 tyg, po tym czasie zla³am go do butelki i zatka³am korkiem. Po tygodniu (wczoraj) chc±c u¿yæ go do MO chwytam za korek i jak nie ³upnie porz±dnie! Wystraszy³am siê niemi³osiernie, bo g³o¶no huknê³o. Po tym incydencie zatka³am ponownie butelkê korkiem, ale ju¿ s³abiej. Dzi¶ nad ranem obudzi³ mnie znowu wystrza³ dobiegaj±cy z szafki. Wstajê, sprawdzam... i to znowu korek. Czy mogê zostawiæ wobec tego ocet otwarty?
Zapisane

Lussi

"Je¶li bêdziesz my¶la³ tak jak teraz, to bêdziesz mia³ to, co masz. Je¿eli zmienisz swoje my¶lenie, zmienisz to, co masz" Nikodem Marsza³ek
K'lara
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 2.264

« Odpowiedz #28 : 06-07-2012, 13:12 »

Taka reakcja oznacza, ¿e ocet jeszcze nie dojrza³ ca³kowicie. Zostaw na 2-3 dni przykryty tylko gaz± (dostêp powietrza) i potem zamknij.
Zapisane

Agusia
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 55
MO: Maj 2010 i syn 11 lat równie¿
Sk±d: Miñsk Mazowiecki
Wiadomo¶ci: 121

« Odpowiedz #29 : 07-07-2012, 05:51 »

Dzi¶ jest 12 dzieñ odk±d nastawi³am mój ocet jab³kowy.
Nie doczyta³am i do przytrzymania obierek u¿y³am sitka metalowego, które trochê sczernia³o w miejscach nie zanurzonych w occie.
Czy ten metal w occie móg³ wp³yn±æ na jego walory zdrowotne? 
Oprócz tego ocet wygl±da na prawid³owy-pachnie octem i jab³kami, smakuje jak ocet jest delikatnie mêtny.

Zapisane

Agata
K'lara
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 2.264

« Odpowiedz #30 : 07-07-2012, 08:16 »

Kwasy, w tym kwas octowy maj± zdolno¶æ wyp³ukiwania metali z ich zwi±zków. Dlatego do produkcji a zw³aszcza przechowywania octu, u¿ywamy szk³a i porcelany, kamionki.
Opinia o szkodliwo¶ci octu naturalnego ma swoje ¼ród³o w dawnych czasach, gdy do produkcji i przechowywania octu u¿ywano naczyñ metalowych o du¿ej zawarto¶ci o³owiu, który za spraw± kwasu octowego uwalniany by³ do octu.
W zastosowaniach zewnêtrznych mo¿na, wykonanego przez Ciebie octu, u¿ywaæ ale do picia ja bym nie ryzykowa³a. Nastaw nowy do picia. Teraz jest ciep³o wiêc ocet szybko siê robi.
Zapisane

Agusia
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 55
MO: Maj 2010 i syn 11 lat równie¿
Sk±d: Miñsk Mazowiecki
Wiadomo¶ci: 121

« Odpowiedz #31 : 08-07-2012, 10:09 »

Tak te¿ my¶la³am Klaro, zu¿yjê ten ocet do leczenia mojego ¿ylaka.
Muszê kupiæ plastikowe sitko.
Zapisane

Agata
Kalina
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk±d: lubuskie
Wiadomo¶ci: 992

« Odpowiedz #32 : 08-07-2012, 14:59 »

Muszê kupiæ plastikowe sitko.
Po co Ci sitko? Ja nie zak³adam ¿adnego sitka, zanurzam obierki co 2 dni, i nic siê nie dzieje. Zagl±danie do octu sprawia mi frajdê, przy okazji widzê jak pracuje smile.
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 2.264

« Odpowiedz #33 : 08-07-2012, 17:23 »

Muszê kupiæ plastikowe sitko.
Po co Ci sitko? Ja nie zak³adam ¿adnego sitka, zanurzam obierki co 2 dni, i nic siê nie dzieje. Zagl±danie do octu sprawia mi frajdê, przy okazji widzê jak pracuje smile.
Tak, ja te¿ nie dajê sitka. Nie ple¶niej± mi jab³ka. Mieszam jak sobie przypomnê.
Zapisane

Metaldaw
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 44
MO: 09.08.2011
Sk±d: UK
Wiadomo¶ci: 356

Emigrant

« Odpowiedz #34 : 09-07-2012, 09:25 »

Ja równie¿ nie stosuje ¿adnego sitka czy patyczków, nawet nie mieszam i ple¶ni nie ma. Je¶li jab³ka s± dok³adnie umyte i wytarte to szkoda zabawy z sitkami. msn-wink
Zapisane

MO, KB, ZZO.
Lavenda22
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 35
MO: 9.07.2011, z przerwami
Sk±d: pomorskie
Wiadomo¶ci: 375

« Odpowiedz #35 : 09-07-2012, 14:05 »

Czy ¶rednio dojrza³e papierówki ( z w³asnego sadu) nadaj± siê na ocet?
Czy lepiej trochê poczekaæ i u¿yæ dojrza³ych jab³ek?
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 2.264

« Odpowiedz #36 : 09-07-2012, 16:31 »

Do octu powinny byæ jab³ka dojrza³e ( im bardziej tym lepiej). Ocet z papierówek dojrza³ych robi³am w ubieg³ym roku - wspania³y: delikatny i bardzo aromatyczny.
Zapisane

Lavenda22
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 35
MO: 9.07.2011, z przerwami
Sk±d: pomorskie
Wiadomo¶ci: 375

« Odpowiedz #37 : 09-07-2012, 19:20 »

Dziêki Klara. Na Ciebie zawsze mo¿na liczyæ. Poczekam w takim razie.
A niecierpliwiê siê tak, dlatego ¿e to bêdzie mój pierwszy ocet. smile
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 2.264

« Odpowiedz #38 : 10-07-2012, 11:49 »

S± ju¿ na placu targowym najwcze¶niejsze jab³ka, wcze¶niejsze ni¿ papierówki. Nosz± nazwê - genewa.
Mo¿na zacz±æ octowaæ. smile

Zapisane

Agnieszka
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Warszawa
Wiadomo¶ci: 690

« Odpowiedz #39 : 11-07-2012, 06:50 »

Robili¶cie mo¿e ocet z wi¶ni? Ciekawe jak smakuje? Czy wi¶nie dryluje siê przed nastawieniem, czy mo¿na w ca³o¶ci wsypaæ do s³oika?
Jak my¶licie - warto nastawiæ teraz i wyjechaæ na dwa tygodnie, czy nie ryzykowaæ z wyp³ywaniem piany? Dom bêdzie zamkniêty.
Jak czytam ten w±tek, to ju¿ mi ¶linka cieknie na jab³kowy, który niedawno nastawi³am, a bêdzie dobry dopiero jak wrócimy z urlopu - muszê uzbroiæ siê w cierpliwo¶æ.
Zapisane

Aga smile mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i £ukaszka (2 l.)
Strony: 1 [2] 3 4 ... 19   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Dzia³a na MySQL Dzia³a na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawid³owy XHTML 1.0! Prawid³owy CSS!