Niemedyczne forum zdrowia
28-03-2024, 13:49 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Czy dotar³ do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Wesprzyj Fundacjê Bios³one --> kliknij
 
   Strona g³ówna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 19   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ocet jab³kowy - nasze do¶wiadczenia zwi±zane z wyrobem octu  (Przeczytany 364127 razy)
Savage7
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Sk±d: Granica ma³opolski i ¶l±ska
Wiadomo¶ci: 951

« Odpowiedz #80 : 09-08-2012, 22:33 »

Woda ¼ródlana mo¿e byæ bez gotowania. Jednak wodê 'kranówê' odradzam ze wzglêdu na chlor.

Czyli jednak kole¿anka odpowiada na pytania... co prawda nie wszystkim ale odpowiada.
Zapisane

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie dzia³a. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko dzia³a, a nikt nie wie dlaczego.
K'lara
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 2.264

« Odpowiedz #81 : 10-08-2012, 06:52 »

Woda ¼ródlana mo¿e byæ bez gotowania. Jednak wodê 'kranówê' odradzam ze wzglêdu na chlor.
Czyli jednak kole¿anka odpowiada na pytania... co prawda nie wszystkim ale odpowiada.
Je¿eli pytania dotycz± sytuacji szczególnej a pytaj±cy s± na forum stosunkowo 'nowi' to odpowiadam, ale je¶li pytaj±cy jest na forum od 2007 (czyli wie wiêcej ni¿ ja) a pytanie nale¿y do podstawowych to czasami nie mam na to ochoty. Ot, co... smile
Zapisane

Savage7
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Sk±d: Granica ma³opolski i ¶l±ska
Wiadomo¶ci: 951

« Odpowiedz #82 : 10-08-2012, 07:11 »

Powody znam wiêc pyta³em retorycznie choæ twoja odp. nie jest do koñca prawdziwa. Po drugie kto Ci powiedzia³, ¿e na forum jestem tak d³ugo? Data rozpoczêcia picia MO nie musi byæ dat± wst±pienia na forum. My¶la³em, ¿e w takich b³ahych pytaniach mo¿na sobie pomóc ¿eby nie przekopywaæ forum (czas), wszak nie pyta³em o cel stosowania octu. Sam czêsto nowicjuszom polecam lekturê ksi±¿ek Mistrza jak s± "zieloni". Sêk w tym ,¿e ja ju¿ przeczyta³em ksi±¿ki. W ka¿dym razie dziêkujê za ¿yczliwo¶æ Pani Moderator.
Zapisane

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie dzia³a. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko dzia³a, a nikt nie wie dlaczego.
scorupion
« Odpowiedz #83 : 10-08-2012, 07:13 »

Cytat
ale je¶li pytaj±cy jest na forum od 2007 (czyli wie wiêcej ni¿ ja) a pytanie nale¿y do podstawowych to czasami nie mam na to ochoty. Ot, co...

Czasami odnoszê wra¿enie, ¿e kole¿anka jest znacznie d³u¿ej na forum.
Zapisane
Sasima
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 08.01.2012
Sk±d: Katowice
Wiadomo¶ci: 315

« Odpowiedz #84 : 11-08-2012, 10:38 »

Mój ocet przesta³ pracowaæ po 10 dniach,wiêc go zla³am i poczekam, a¿ bêdzie gotowy. W jakich¶ starych ksi±¿kach znalaz³am informacje, ¿e taki ocet jest gotowy po 4-6 tygodniach. Tak jak pamiêtam, gdy jeszcze forum nie by³o, to swój pierwszy ocet tak robi³am, ¿e pili¶my dopiero po 6 tygodniach. Pewnie chodzi o klarowno¶æ.
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 2.264

« Odpowiedz #85 : 11-08-2012, 11:23 »

Ocet naturalny, w³asnego wyrobu im d³u¿ej 'stoi' (dojrzewa) tym jest lepszy i mocniejszy. To nie przeszkadza temu, aby ju¿ po oko³o 2 tygodniach (+- 3-5 dni) nadawa³ siê do spo¿ycia.
Zapisane

scorupion
« Odpowiedz #86 : 11-08-2012, 12:24 »

Cytat
Ocet naturalny, w³asnego wyrobu im d³u¿ej 'stoi' (dojrzewa) tym jest lepszy i mocniejszy.

W jakim sensie lepszy? A mo¿e tylko smaczniejszy?
Zapisane
Agnieszka
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Warszawa
Wiadomo¶ci: 690

« Odpowiedz #87 : 11-08-2012, 13:28 »

I mocniejszy, z pewno¶ci±.
Zapisane

Aga smile mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i £ukaszka (2 l.)
Baird
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 15-03-2007
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 459

« Odpowiedz #88 : 11-08-2012, 14:43 »

I bardziej klarowny.
Zapisane

Prawda czyni wolnym
scorupion
« Odpowiedz #89 : 11-08-2012, 15:15 »

Mocniejszy i bardziej klarowny, ale czy lepszy?
Zapisane
Zosia_
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: nie stosujê ze wzglêdu na reakcje
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 1.049

« Odpowiedz #90 : 11-08-2012, 20:33 »

Smaczniejszy, bardziej intensywny w smaku.
Zapisane
scorupion
« Odpowiedz #91 : 11-08-2012, 20:48 »

To ju¿ uzgodnione, ale czy lepszy dla organimu? Szybciej goi, dok³adniej oczyszcza, czy mo¿e niekoniecznie?
Zapisane
Zosia_
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: nie stosujê ze wzglêdu na reakcje
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 1.049

« Odpowiedz #92 : 12-08-2012, 00:26 »

Tego nie wiem. Jak chcia³by¶ to sprawdziæ?
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk±d: Hogwart
Wiadomo¶ci: 10.596

WWW
« Odpowiedz #93 : 12-08-2012, 00:43 »

Ocet nie musi byæ lepszy. Wystarczy, ¿e jest dobry. Im bardziej klarowny, tym czystszy z niego ocet, a wiec gorszy ze zdrowotnego punktu widzenia.
Zapisane

Je¶li nie wiesz nic, dasz sobie wmówiæ wszystko
Mia
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomo¶ci: 271

« Odpowiedz #94 : 12-08-2012, 08:26 »

Ocet jagodowy wyszed³ mi rewelacyjnie. Jest klarowny, ma zapach jagodowo-octowy.

Gorzej z octem jab³kowym, bia³y nalot na wierzchu. Do picia nie bardzo siê nadaje, zala³am nim mieszanki zio³owe i wykorzystam zewnêtrznie.
Zapisane
Opiotr
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 510

« Odpowiedz #95 : 12-08-2012, 10:21 »

To ju¿ uzgodnione, ale czy lepszy dla organimu? Szybciej goi, dok³adniej oczyszcza, czy mo¿e niekoniecznie?
Pewnie zawiera wiêcej bia³ka, bo zd±¿y siê w nim utopiæ wiêcej muszek owocówek.
Zapisane

"Czerwone miêso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
scorupion
« Odpowiedz #96 : 12-08-2012, 11:02 »

Cytat
Im bardziej klarowny, tym czystszy z niego ocet, a wiec gorszy ze zdrowotnego punktu widzenia.

Tak te¿ my¶la³em.
Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Sk±d: Bergamuty
Wiadomo¶ci: 990

« Odpowiedz #97 : 12-08-2012, 19:39 »

Bia³y nalot na powierzchni to przecie¿ bakterie, pewnie po¿yteczne... czy¿ nie?
Zapisane

I'm going through changes
Sasima
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 08.01.2012
Sk±d: Katowice
Wiadomo¶ci: 315

« Odpowiedz #98 : 16-08-2012, 20:51 »

Ocet sta³ 10 dni zla³am, potem sta³ 7 i jest na nim taki bia³awy ko¿uch. Przy nastawie nie by³o nalotu, mo¿e dlatego, ¿e miesza³am. Teraz jest nalot, taki gêstawy ko¿uch. Nie wiem, czy to ple¶ñ i czy mogê go piæ. Jest mêtny bardziej a zapach ma jaki¶ winny. Mo¿e co¶ sknoci³am.
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360

« Odpowiedz #99 : 16-08-2012, 21:49 »

Ten ko¿uch to bakterie octowe. Nic strasznego. Mo¿esz go odcedziæ, je¶li Ci bardzo przeszkadza. A smak jest te¿ winny, czy octowy?
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.

- Awicenna
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 19   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Dzia³a na MySQL Dzia³a na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawid³owy XHTML 1.0! Prawid³owy CSS!