Niemedyczne forum zdrowia
19-04-2024, 09:26 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 19   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ocet jabłkowy - nasze doświadczenia związane z wyrobem octu  (Przeczytany 365850 razy)
Savage7
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951

« Odpowiedz #80 : 09-08-2012, 22:33 »

Woda źródlana może być bez gotowania. Jednak wodę 'kranówę' odradzam ze względu na chlor.

Czyli jednak koleżanka odpowiada na pytania... co prawda nie wszystkim ale odpowiada.
Zapisane

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #81 : 10-08-2012, 06:52 »

Woda źródlana może być bez gotowania. Jednak wodę 'kranówę' odradzam ze względu na chlor.
Czyli jednak koleżanka odpowiada na pytania... co prawda nie wszystkim ale odpowiada.
Jeżeli pytania dotyczą sytuacji szczególnej a pytający są na forum stosunkowo 'nowi' to odpowiadam, ale jeśli pytający jest na forum od 2007 (czyli wie więcej niż ja) a pytanie należy do podstawowych to czasami nie mam na to ochoty. Ot, co... smile
Zapisane

Savage7
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951

« Odpowiedz #82 : 10-08-2012, 07:11 »

Powody znam więc pytałem retorycznie choć twoja odp. nie jest do końca prawdziwa. Po drugie kto Ci powiedział, że na forum jestem tak długo? Data rozpoczęcia picia MO nie musi być datą wstąpienia na forum. Myślałem, że w takich błahych pytaniach można sobie pomóc żeby nie przekopywać forum (czas), wszak nie pytałem o cel stosowania octu. Sam często nowicjuszom polecam lekturę książek Mistrza jak są "zieloni". Sęk w tym ,że ja już przeczytałem książki. W każdym razie dziękuję za życzliwość Pani Moderator.
Zapisane

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
scorupion
« Odpowiedz #83 : 10-08-2012, 07:13 »

Cytat
ale jeśli pytający jest na forum od 2007 (czyli wie więcej niż ja) a pytanie należy do podstawowych to czasami nie mam na to ochoty. Ot, co...

Czasami odnoszę wrażenie, że koleżanka jest znacznie dłużej na forum.
Zapisane
Sasima
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 08.01.2012
Skąd: Katowice
Wiadomości: 315

« Odpowiedz #84 : 11-08-2012, 10:38 »

Mój ocet przestał pracować po 10 dniach,więc go zlałam i poczekam, aż będzie gotowy. W jakichś starych książkach znalazłam informacje, że taki ocet jest gotowy po 4-6 tygodniach. Tak jak pamiętam, gdy jeszcze forum nie było, to swój pierwszy ocet tak robiłam, że piliśmy dopiero po 6 tygodniach. Pewnie chodzi o klarowność.
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #85 : 11-08-2012, 11:23 »

Ocet naturalny, własnego wyrobu im dłużej 'stoi' (dojrzewa) tym jest lepszy i mocniejszy. To nie przeszkadza temu, aby już po około 2 tygodniach (+- 3-5 dni) nadawał się do spożycia.
Zapisane

scorupion
« Odpowiedz #86 : 11-08-2012, 12:24 »

Cytat
Ocet naturalny, własnego wyrobu im dłużej 'stoi' (dojrzewa) tym jest lepszy i mocniejszy.

W jakim sensie lepszy? A może tylko smaczniejszy?
Zapisane
Agnieszka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690

« Odpowiedz #87 : 11-08-2012, 13:28 »

I mocniejszy, z pewnością.
Zapisane

Aga smile mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
Baird
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 15-03-2007
Wiedza:
Wiadomości: 459

« Odpowiedz #88 : 11-08-2012, 14:43 »

I bardziej klarowny.
Zapisane

Prawda czyni wolnym
scorupion
« Odpowiedz #89 : 11-08-2012, 15:15 »

Mocniejszy i bardziej klarowny, ale czy lepszy?
Zapisane
Zosia_
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: nie stosuję ze względu na reakcje
Wiedza:
Wiadomości: 1.049

« Odpowiedz #90 : 11-08-2012, 20:33 »

Smaczniejszy, bardziej intensywny w smaku.
Zapisane
scorupion
« Odpowiedz #91 : 11-08-2012, 20:48 »

To już uzgodnione, ale czy lepszy dla organimu? Szybciej goi, dokładniej oczyszcza, czy może niekoniecznie?
Zapisane
Zosia_
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: nie stosuję ze względu na reakcje
Wiedza:
Wiadomości: 1.049

« Odpowiedz #92 : 12-08-2012, 00:26 »

Tego nie wiem. Jak chciałbyś to sprawdzić?
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #93 : 12-08-2012, 00:43 »

Ocet nie musi być lepszy. Wystarczy, że jest dobry. Im bardziej klarowny, tym czystszy z niego ocet, a wiec gorszy ze zdrowotnego punktu widzenia.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Mia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomości: 271

« Odpowiedz #94 : 12-08-2012, 08:26 »

Ocet jagodowy wyszedł mi rewelacyjnie. Jest klarowny, ma zapach jagodowo-octowy.

Gorzej z octem jabłkowym, biały nalot na wierzchu. Do picia nie bardzo się nadaje, zalałam nim mieszanki ziołowe i wykorzystam zewnętrznie.
Zapisane
Opiotr
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomości: 510

« Odpowiedz #95 : 12-08-2012, 10:21 »

To już uzgodnione, ale czy lepszy dla organimu? Szybciej goi, dokładniej oczyszcza, czy może niekoniecznie?
Pewnie zawiera więcej białka, bo zdąży się w nim utopić więcej muszek owocówek.
Zapisane

"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
scorupion
« Odpowiedz #96 : 12-08-2012, 11:02 »

Cytat
Im bardziej klarowny, tym czystszy z niego ocet, a wiec gorszy ze zdrowotnego punktu widzenia.

Tak też myślałem.
Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #97 : 12-08-2012, 19:39 »

Biały nalot na powierzchni to przecież bakterie, pewnie pożyteczne... czyż nie?
Zapisane

I'm going through changes
Sasima
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 08.01.2012
Skąd: Katowice
Wiadomości: 315

« Odpowiedz #98 : 16-08-2012, 20:51 »

Ocet stał 10 dni zlałam, potem stał 7 i jest na nim taki białawy kożuch. Przy nastawie nie było nalotu, może dlatego, że mieszałam. Teraz jest nalot, taki gęstawy kożuch. Nie wiem, czy to pleśń i czy mogę go pić. Jest mętny bardziej a zapach ma jakiś winny. Może coś sknociłam.
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #99 : 16-08-2012, 21:49 »

Ten kożuch to bakterie octowe. Nic strasznego. Możesz go odcedzić, jeśli Ci bardzo przeszkadza. A smak jest też winny, czy octowy?
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 19   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!