Savage7
Offline
P³eæ:
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Sk±d: Granica ma³opolski i ¶l±ska
Wiadomo¶ci: 951
|
|
« Odpowiedz #80 : 09-08-2012, 22:33 » |
|
Woda ¼ródlana mo¿e byæ bez gotowania. Jednak wodê 'kranówê' odradzam ze wzglêdu na chlor.
Czyli jednak kole¿anka odpowiada na pytania... co prawda nie wszystkim ale odpowiada.
|
|
|
Zapisane
|
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie dzia³a. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko dzia³a, a nikt nie wie dlaczego.
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #81 : 10-08-2012, 06:52 » |
|
Woda ¼ródlana mo¿e byæ bez gotowania. Jednak wodê 'kranówê' odradzam ze wzglêdu na chlor.
Czyli jednak kole¿anka odpowiada na pytania... co prawda nie wszystkim ale odpowiada. Je¿eli pytania dotycz± sytuacji szczególnej a pytaj±cy s± na forum stosunkowo 'nowi' to odpowiadam, ale je¶li pytaj±cy jest na forum od 2007 (czyli wie wiêcej ni¿ ja) a pytanie nale¿y do podstawowych to czasami nie mam na to ochoty. Ot, co...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Savage7
Offline
P³eæ:
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Sk±d: Granica ma³opolski i ¶l±ska
Wiadomo¶ci: 951
|
|
« Odpowiedz #82 : 10-08-2012, 07:11 » |
|
Powody znam wiêc pyta³em retorycznie choæ twoja odp. nie jest do koñca prawdziwa. Po drugie kto Ci powiedzia³, ¿e na forum jestem tak d³ugo? Data rozpoczêcia picia MO nie musi byæ dat± wst±pienia na forum. My¶la³em, ¿e w takich b³ahych pytaniach mo¿na sobie pomóc ¿eby nie przekopywaæ forum (czas), wszak nie pyta³em o cel stosowania octu. Sam czêsto nowicjuszom polecam lekturê ksi±¿ek Mistrza jak s± "zieloni". Sêk w tym ,¿e ja ju¿ przeczyta³em ksi±¿ki. W ka¿dym razie dziêkujê za ¿yczliwo¶æ Pani Moderator.
|
|
|
Zapisane
|
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie dzia³a. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko dzia³a, a nikt nie wie dlaczego.
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #83 : 10-08-2012, 07:13 » |
|
ale je¶li pytaj±cy jest na forum od 2007 (czyli wie wiêcej ni¿ ja) a pytanie nale¿y do podstawowych to czasami nie mam na to ochoty. Ot, co... Czasami odnoszê wra¿enie, ¿e kole¿anka jest znacznie d³u¿ej na forum.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Sasima
Offline
P³eæ:
MO: 08.01.2012
Sk±d: Katowice
Wiadomo¶ci: 315
|
|
« Odpowiedz #84 : 11-08-2012, 10:38 » |
|
Mój ocet przesta³ pracowaæ po 10 dniach,wiêc go zla³am i poczekam, a¿ bêdzie gotowy. W jakich¶ starych ksi±¿kach znalaz³am informacje, ¿e taki ocet jest gotowy po 4-6 tygodniach. Tak jak pamiêtam, gdy jeszcze forum nie by³o, to swój pierwszy ocet tak robi³am, ¿e pili¶my dopiero po 6 tygodniach. Pewnie chodzi o klarowno¶æ.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #85 : 11-08-2012, 11:23 » |
|
Ocet naturalny, w³asnego wyrobu im d³u¿ej 'stoi' (dojrzewa) tym jest lepszy i mocniejszy. To nie przeszkadza temu, aby ju¿ po oko³o 2 tygodniach (+- 3-5 dni) nadawa³ siê do spo¿ycia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #86 : 11-08-2012, 12:24 » |
|
Ocet naturalny, w³asnego wyrobu im d³u¿ej 'stoi' (dojrzewa) tym jest lepszy i mocniejszy. W jakim sensie lepszy? A mo¿e tylko smaczniejszy?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Agnieszka
Offline
P³eæ:
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Warszawa
Wiadomo¶ci: 690
|
|
« Odpowiedz #87 : 11-08-2012, 13:28 » |
|
I mocniejszy, z pewno¶ci±.
|
|
|
Zapisane
|
Aga mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i £ukaszka (2 l.)
|
|
|
Baird
Offline
P³eæ:
MO: 15-03-2007
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 459
|
|
« Odpowiedz #88 : 11-08-2012, 14:43 » |
|
I bardziej klarowny.
|
|
|
Zapisane
|
Prawda czyni wolnym
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #89 : 11-08-2012, 15:15 » |
|
Mocniejszy i bardziej klarowny, ale czy lepszy?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zosia_
Offline
P³eæ:
MO: nie stosujê ze wzglêdu na reakcje
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 1.049
|
|
« Odpowiedz #90 : 11-08-2012, 20:33 » |
|
Smaczniejszy, bardziej intensywny w smaku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #91 : 11-08-2012, 20:48 » |
|
To ju¿ uzgodnione, ale czy lepszy dla organimu? Szybciej goi, dok³adniej oczyszcza, czy mo¿e niekoniecznie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zosia_
Offline
P³eæ:
MO: nie stosujê ze wzglêdu na reakcje
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 1.049
|
|
« Odpowiedz #92 : 12-08-2012, 00:26 » |
|
Tego nie wiem. Jak chcia³by¶ to sprawdziæ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
P³eæ:
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk±d: Hogwart
Wiadomo¶ci: 10.596
|
|
« Odpowiedz #93 : 12-08-2012, 00:43 » |
|
Ocet nie musi byæ lepszy. Wystarczy, ¿e jest dobry. Im bardziej klarowny, tym czystszy z niego ocet, a wiec gorszy ze zdrowotnego punktu widzenia.
|
|
|
Zapisane
|
Je¶li nie wiesz nic, dasz sobie wmówiæ wszystko
|
|
|
Mia
Offline
P³eæ:
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomo¶ci: 271
|
|
« Odpowiedz #94 : 12-08-2012, 08:26 » |
|
Ocet jagodowy wyszed³ mi rewelacyjnie. Jest klarowny, ma zapach jagodowo-octowy.
Gorzej z octem jab³kowym, bia³y nalot na wierzchu. Do picia nie bardzo siê nadaje, zala³am nim mieszanki zio³owe i wykorzystam zewnêtrznie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opiotr
Offline
P³eæ:
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 510
|
|
« Odpowiedz #95 : 12-08-2012, 10:21 » |
|
To ju¿ uzgodnione, ale czy lepszy dla organimu? Szybciej goi, dok³adniej oczyszcza, czy mo¿e niekoniecznie?
Pewnie zawiera wiêcej bia³ka, bo zd±¿y siê w nim utopiæ wiêcej muszek owocówek.
|
|
|
Zapisane
|
"Czerwone miêso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #96 : 12-08-2012, 11:02 » |
|
Im bardziej klarowny, tym czystszy z niego ocet, a wiec gorszy ze zdrowotnego punktu widzenia. Tak te¿ my¶la³em.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
P³eæ:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Sk±d: Bergamuty
Wiadomo¶ci: 990
|
|
« Odpowiedz #97 : 12-08-2012, 19:39 » |
|
Bia³y nalot na powierzchni to przecie¿ bakterie, pewnie po¿yteczne... czy¿ nie?
|
|
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Sasima
Offline
P³eæ:
MO: 08.01.2012
Sk±d: Katowice
Wiadomo¶ci: 315
|
|
« Odpowiedz #98 : 16-08-2012, 20:51 » |
|
Ocet sta³ 10 dni zla³am, potem sta³ 7 i jest na nim taki bia³awy ko¿uch. Przy nastawie nie by³o nalotu, mo¿e dlatego, ¿e miesza³am. Teraz jest nalot, taki gêstawy ko¿uch. Nie wiem, czy to ple¶ñ i czy mogê go piæ. Jest mêtny bardziej a zapach ma jaki¶ winny. Mo¿e co¶ sknoci³am.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360
|
|
« Odpowiedz #99 : 16-08-2012, 21:49 » |
|
Ten ko¿uch to bakterie octowe. Nic strasznego. Mo¿esz go odcedziæ, je¶li Ci bardzo przeszkadza. A smak jest te¿ winny, czy octowy?
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
|