Niemedyczne forum zdrowia
28-03-2024, 17:46 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Czy dotar³ do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Wesprzyj Fundacjê Bios³one --> kliknij
 
   Strona g³ówna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 19   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ocet jab³kowy - nasze do¶wiadczenia zwi±zane z wyrobem octu  (Przeczytany 364135 razy)
Asia61
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360

« Odpowiedz #140 : 09-09-2012, 13:13 »

Asiu, który ocet jest zepsuty? Chyba nie ten, w którym utopi³y siê muszki, je¶li smak, kolor i zapach jest ok. Gdy przecedzam ocet usuwam równie¿ utopione i zakonserwowane muszki i ocet jest czysty. Nawet je¶li muszki przynios³y co¶ z³ego ze sob± do octu, to i tak kwas octowy wszystko wybi³. Nie bojê siê  u¿ywaæ takiego  octu do powerdrinka. W koñcu muszki to tez natura. smile A ci±gn± do tworz±cego siê octu, bo wiedz± co dobre. smile
Dlatego Lenko zaznaczy³am, ¿e on jest niepe³nowarto¶ciowy, my¶l±c o psychicznym nastawieniu ludzi.
Zepsuty nie jest na pewno.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.

- Awicenna
Zuza
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 01-07-2008
Wiedza:
Sk±d: Podkarpacie
Wiadomo¶ci: 683

« Odpowiedz #141 : 09-09-2012, 15:42 »

Wszystkie odmiany s± dobre, dojrza³e. Jednak nie polecam szarej renety bo mój ocet (chyba te¿ Zuzy) nastawiony z tej odmiany, sple¶nia³. My¶lê, ¿e to za spraw± szorstkiej skórki, która mo¿e zatrzymywaæ na powierzchni wiele zanieczyszczeñ.
Mój ocet z renet by³ ¶wietny. Mam jeszcze resztkê do tej pory. Mo¿e nie sple¶nia³ u mnie dlatego, ¿e miesza³am codziennie drewnian± ³y¿k±. Nowy nastawi³am tydzieñ temu, ale ju¿ z innych jab³ek.
Zapisane

Agnieszka
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Warszawa
Wiadomo¶ci: 690

« Odpowiedz #142 : 09-09-2012, 17:47 »

A je¶li w occie zaplêg³y siê larwy nowych muszek? Co z tym zrobiæ?
Zapisane

Aga smile mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i £ukaszka (2 l.)
Kalina
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk±d: lubuskie
Wiadomo¶ci: 992

« Odpowiedz #143 : 09-09-2012, 17:50 »

A je¶li w occie zaplêg³y siê larwy nowych muszek? Co z tym zrobiæ?
Wylej do kanalizacji, bo obrzydzisz sobie na ca³e ¿ycie.
Zapisane
Mia
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomo¶ci: 271

« Odpowiedz #144 : 09-09-2012, 20:26 »

Agnieszko zla³abym ten ocet i wykorzysta³a do innych celów np. mycia pod³ogi, k±pieli, albo nacierania.
Zapisane
Agnieszka
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Warszawa
Wiadomo¶ci: 690

« Odpowiedz #145 : 10-09-2012, 08:38 »

Mia, ju¿ za pó¼no. Posz³am za rad± Kalinki. Nastawi³am nastêpny ocet w 2 s³ojach. Mam nadziejê, ¿e bêdzie lepszy.
Zapisane

Aga smile mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i £ukaszka (2 l.)
Kalina
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk±d: lubuskie
Wiadomo¶ci: 992

« Odpowiedz #146 : 10-09-2012, 13:58 »

Agnieszka, mam nadziejê, ¿e na mnie nie pomstujesz smile.

Proponujê wykorzystaæ tegoroczny urodzaj na owoce, i nastawiæ ocet z innych owoców lub mieszany.
Robi³am ocet ze skórek z jab³ek + ¶liwki (50/50). Wyszed³ super pod wzglêdem smaku, zapachu a kolor przepiêkny.
Taki ocet z przyjemno¶ci± wlewa siê do powerdrinków lub do wanny.
Zapisane
Agnieszka
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Warszawa
Wiadomo¶ci: 690

« Odpowiedz #147 : 10-09-2012, 15:25 »

Jak mnie m±¿ nie pogoni, to nastawiê. Kalinko, dziêkujê; nie pomstujê.
Zapisane

Aga smile mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i £ukaszka (2 l.)
Aga22
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 51
MO: 08.11.2008r przerwa od 2015. 11. do 2017 .11.
Sk±d: ¶l±skie
Wiadomo¶ci: 18

« Odpowiedz #148 : 11-09-2012, 22:42 »

Mój ocet ma zapach i smak idealny, ale gazuje. Czy taki mo¿e byæ u¿ywany do power drinków?
Zapisane
Metaldaw
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 44
MO: 09.08.2011
Sk±d: UK
Wiadomo¶ci: 356

Emigrant

« Odpowiedz #149 : 13-09-2012, 14:51 »

Je¶li gazuje to proces nie zosta³ jeszcze ukoñczony.
Zapisane

MO, KB, ZZO.
Lukas123
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 28.08.12 KB:30.08.12
Wiadomo¶ci: 117

« Odpowiedz #150 : 15-09-2012, 12:16 »

Po kilku dniach zajrza³em do octu i, kurcze, jaki¶ glut siê zebra³ na górze. My¶la³em, ¿e siê popsu³, ale pow±cha³em i nie ¶mierdzi ple¶ni±. Zebraæ to z góry i piæ czy jednak stosowaæ tylko zewnêtrznie?
Zapisane
Kalina
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk±d: lubuskie
Wiadomo¶ci: 992

« Odpowiedz #151 : 15-09-2012, 13:18 »

Po kilku dniach zajrza³em do octu i, kurcze, jaki¶ glut siê zebra³ na górze. My¶la³em, ¿e siê popsu³, ale pow±cha³em i nie ¶mierdzi ple¶ni±. Zebraæ to z góry i piæ czy jednak stosowaæ tylko zewnêtrznie?
Gratulacje! Zrobi³e¶ bardzo dobry ocet.
Przygotuj nastêpny nastaw, a glut (ocet zarodowy) zbierz i umie¶æ, w tym nowym nastawionym occie.
Zapisane
Trubadur
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: IV 2012 - VI 2013
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 891

« Odpowiedz #152 : 15-09-2012, 13:44 »

U mnie po oko³o 10 dniach (a mo¿e wiêcej) pojawi³o siê troszkê ple¶ni na wystaj±cych obierkach. Da siê co¶ z tym zrobiæ (usun±æ ple¶ñ/przecedziæ) i nastawiæ na dalszy ci±g, czy te¿ pozostaje od razu do u¿ytku zewnêtrznego (przyznam, ¿e niezbyt mi na owym u¿ytku zale¿y)?
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360

« Odpowiedz #153 : 15-09-2012, 15:33 »

U mnie po oko³o 10 dniach (a mo¿e wiêcej) pojawi³o siê troszkê ple¶ni na wystaj±cych obierkach. Da siê co¶ z tym zrobiæ (usun±æ ple¶ñ/przecedziæ) i nastawiæ na dalszy ci±g, czy te¿ pozostaje od razu do u¿ytku zewnêtrznego (przyznam, ¿e niezbyt mi na owym u¿ytku zale¿y)?
Wybierz te zaple¶nia³e obierki, a resztê dalej hoduj (pod poziomem cieczy).
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.

- Awicenna
Trubadur
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: IV 2012 - VI 2013
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 891

« Odpowiedz #154 : 15-09-2012, 15:41 »

Bêdê musia³ chyba sporz±dziæ nowe umocnienia, bo stare patyczki nie zda³y egzaminu, siatki za¶ nie posiadam.
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360

« Odpowiedz #155 : 15-09-2012, 15:43 »

Stare patyczki mo¿esz przecie¿ zast±piæ nowymi. U¿ywam patyczków do szasz³yków, odpowiednio przy³amanych.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.

- Awicenna
Savage7
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Sk±d: Granica ma³opolski i ¶l±ska
Wiadomo¶ci: 951

« Odpowiedz #156 : 15-09-2012, 21:06 »

Ja jutro zlewam trzeci± partiê octu w tym roku. Jednak standardowe 14 dni w moim przypadku to za ma³o. Ocet zlany po tym czasie ci±gle bombluje. Muszê odkrêcaæ teraz butelki na kilka dni. Dlatego ostatni± nastawê przed³u¿am do 20 dni.
Zapisane

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie dzia³a. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko dzia³a, a nikt nie wie dlaczego.
Metaldaw
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 44
MO: 09.08.2011
Sk±d: UK
Wiadomo¶ci: 356

Emigrant

« Odpowiedz #157 : 16-09-2012, 11:58 »

Po kilku dniach zajrza³em do octu i, kurcze, jaki¶ glut siê zebra³ na górze. My¶la³em, ¿e siê popsu³, ale pow±cha³em i nie ¶mierdzi ple¶ni±. Zebraæ to z góry i piæ czy jednak stosowaæ tylko zewnêtrznie?
Gratulacje! Zrobi³e¶ bardzo dobry ocet.
Przygotuj nastêpny nastaw, a glut (ocet zarodowy) zbierz i umie¶æ, w tym nowym nastawionym occie.

Po dodaniu tego "gluta" do nowej nastawy ca³y proces przebiega szybciej. msn-wink
Zapisane

MO, KB, ZZO.
Asia61
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360

« Odpowiedz #158 : 16-09-2012, 13:07 »

Ja jutro zlewam trzeci± partiê octu w tym roku. Jednak standardowe 14 dni w moim przypadku to za ma³o. Ocet zlany po tym czasie ci±gle bombluje. Muszê odkrêcaæ teraz butelki na kilka dni. Dlatego ostatni± nastawê przed³u¿am do 20 dni.
U mnie to samo. Bez wzglêdu na temperaturê, proces trwa d³u¿ej ni¿ 14 dni.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.

- Awicenna
Doris
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 38
MO: 01.09.2011, przerwana od 2013r.
Sk±d: podkarpackie
Wiadomo¶ci: 36

« Odpowiedz #159 : 16-09-2012, 20:43 »

Mam kilka pytañ na które nie doszuka³am siê odpowiedzi. Nie rozumiem w jakim celu zalecane jest by dok³adnie wytrzeæ jab³ka, przecie¿ i tak zalewamy obierki wod± wiêc po co wycieraæ do sucha? Kolejne pytanie to czy robi±c ocet z innych owoców ni¿ jab³ka, czy nale¿y lekko dusiæ owoce czy w ca³o¶ci zalewamy wod± z cukrem? Dok³adniej chodzi mi o winogrono.
« Ostatnia zmiana: 17-09-2012, 08:13 wys³ane przez Klara27 » Zapisane

Zrób co¶ jak siê nale¿y albo w ogóle.
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 19   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Dzia³a na MySQL Dzia³a na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawid³owy XHTML 1.0! Prawid³owy CSS!