Metaldaw
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356
Emigrant
|
|
« Odpowiedz #160 : 17-09-2012, 13:11 » |
|
Nie rozumiem w jakim celu zalecane jest by dokładnie wytrzeć jabłka Umyj jabłka i wytrzej je białym ręcznikiem - gdy po tej czynności obejrzysz ręcznik uzyskasz odpowiedź.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #161 : 17-09-2012, 15:25 » |
|
Kolejne pytanie to czy robiąc ocet z innych owoców niż jabłka, czy należy lekko dusić owoce czy w całości zalewamy wodą z cukrem? Dokładniej chodzi mi o winogrono.
Na kolejne pytanie odpowiadam kolejny raz: Owoce muszą być rozdrobnione (pocięte, zmiażdżone, zgniecione - im bardziej, tym lepiej).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lavenda22
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: 9.07.2011, z przerwami
Skąd: pomorskie
Wiadomości: 375
|
|
« Odpowiedz #162 : 23-09-2012, 15:24 » |
|
Co się dzieje, gdy ocet stoi dłużej niż kilkanaście dni? Nie miałam możliwości zlać go wcześniej i w rezultacie stał w słoiku prawie miesiąc. Na powierzchni pojawił się gruby, biały nalot. Czy z takim octem wszystko jest w porządku i nadaje się do zlania i używania?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Metaldaw
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356
Emigrant
|
|
« Odpowiedz #163 : 23-09-2012, 16:21 » |
|
Powąchaj i posmakuj, powinien być dobry, a biały nalot dobrze rokuje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lukas123
|
|
« Odpowiedz #164 : 23-09-2012, 17:01 » |
|
Jak nie pachnie pleśnią to jest dobry a nawet bardzo. Hamerykanie takie coś nazywają "matką" i rzekomo świdczy o dużym stężeniu enzymów i czynnych substancji w occie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Agnieszka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690
|
|
« Odpowiedz #165 : 23-09-2012, 19:57 » |
|
Czy ocet można robić z żurawin? Czy z mrożonych też wyjdzie? Mam możliwość kupienia taniej większej ilości i zastanawiam się nad takim przechowaniem tych owoców.
|
|
|
Zapisane
|
Aga mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
|
|
|
Lavenda22
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: 9.07.2011, z przerwami
Skąd: pomorskie
Wiadomości: 375
|
|
« Odpowiedz #166 : 23-09-2012, 23:25 » |
|
Dzięki za odpowiedzi. Pocieszyliście mnie. A co do wąchania i smakowania, to oczywiście to robiłam, ale jako że nie mam zupełnie doświadczenia w wyrobie octu, nie wiele mi to dało. Po prostu nie bardzo wiem, jak dobry, jabłkowy ocet powinien smakować i pachnieć.
|
|
« Ostatnia zmiana: 24-09-2012, 09:29 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #167 : 24-09-2012, 09:54 » |
|
Czy ocet można robić z żurawin? Czy z mrożonych też wyjdzie? Mam możliwość kupienia taniej większej ilości i zastanawiam się nad takim przechowaniem tych owoców.
Ocet można zrobić z każdych owoców, także mrożonych (rozmrozić przed wykonaniem). Najlepszym sposobem przechowania żurawiny przez zimę jest mrożenie. Robię tak od lat.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia
Offline
Płeć:
Wiek: 38
MO: 02.06.2011
Skąd: dolnośląskie
Wiadomości: 11
|
|
« Odpowiedz #168 : 05-10-2012, 20:44 » |
|
Swój pierwszy ocet zrobiłam z mocno rozdrobnionych, słodkich jabłek. Owoce zalałam kilkoma szklankami wody, a na każdą szklankę wody dałam łyżkę cukru. Całość trzymałam w dwulitrowym słoju zabezpieczonym listkiem ręcznika papierowego i gumką. Nie miałam problemu z pleśnią i meszkami, a nastaw mieszałam jak mi się przypomniało. Po trzech tygodniach ocet zlałam do ciemnych butelek. Jednak okazało się, że w smaku przypomina bardziej wino niż ocet, choć zapach i wygląd na moje oko są właściwe. Zostawiłam więc odkręcone butelki z octem w szafce kuchennej, niech dochodzi do właściwego smaku. A jutro zabieram się za ocet jabłkowo-malinowy. Trzymajcie kciuki za efekt.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lenka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 567
|
|
« Odpowiedz #169 : 05-10-2012, 20:49 » |
|
Ciekawe, czy wyszedłby również ocet jabłkowo-śliwkowy lub jabłkowo- gruszkowy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #170 : 05-10-2012, 21:25 » |
|
Ciekawe, czy wyszedłby również ocet jabłkowo-śliwkowy lub jabłkowo- gruszkowy.
Oczywiście, że wyjdzie.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
Trubadur
|
|
« Odpowiedz #171 : 05-10-2012, 21:27 » |
|
Nie wiem czy odkręcone butelki nie zwabią przypadkiem owocówek, chyba tak. Mój ocet stał dość długo (ponad 3 tygodnie) i okazało się niestety, że na ostatniej prostej sprawa się rypła. W środku zatrzęsienie muszek oraz robali.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lenka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 567
|
|
« Odpowiedz #172 : 05-10-2012, 21:27 » |
|
Spróbuję nastawić. Napiszę jak wyjdzie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #173 : 05-10-2012, 21:30 » |
|
Zostawiłam więc odkręcone butelki z octem w szafce kuchennej, niech dochodzi do właściwego smaku. Zakrętki jak mniemam są niedokręcone, ale na miejscu?
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
Asia
Offline
Płeć:
Wiek: 38
MO: 02.06.2011
Skąd: dolnośląskie
Wiadomości: 11
|
|
« Odpowiedz #174 : 06-10-2012, 20:12 » |
|
A właśnie, że zakrętek nie ma. Ale za to są chusteczki higieniczne i gumki recepturki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Agnieszka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690
|
|
« Odpowiedz #175 : 07-10-2012, 12:17 » |
|
Przy ostatnim wyrobie octu użyłam czystych lnianych ściereczek kuchennych i gumek recepturek. Zamknięte nimi słoiki przykryłam czarnymi grubszymi reklamówkami (spód założyłam tak, żeby nie wlatywały tam octówki), postawiłam po oknem, bo w szafkach kuchennych nie mam już miejsca. Kilka razy zamieszałam i nareszcie wyszedł dobry ocet, bez nieproszonych gości.
|
|
|
Zapisane
|
Aga mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
|
|
|
Doris
Offline
Płeć:
Wiek: 38
MO: 01.09.2011, przerwana od 2013r.
Skąd: podkarpackie
Wiadomości: 36
|
|
« Odpowiedz #176 : 09-10-2012, 21:25 » |
|
I ja się skusiłam na zrobienie octu, całkiem przyjemne zajęcie muszę przyznać na dniach będę zlewać pierwszą partię, dziś mija 15 dzień i nadal pachnie alkoholem i ciągle "pracuje", więc nie wiem czy zostawiać jeszcze parę dni czy już zlewać? Z octówkami na szczęście jakoś problemu nie mam.
|
|
|
Zapisane
|
Zrób coś jak się należy albo w ogóle.
|
|
|
Agnieszka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690
|
|
« Odpowiedz #177 : 09-10-2012, 22:13 » |
|
Doris, proszę czytaj to, co napisali inni, parę postów wcześniej: Jeśli gazuje to proces nie został jeszcze ukończony.
|
|
|
Zapisane
|
Aga mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #178 : 09-10-2012, 22:15 » |
|
Doris, możesz już zlać do butelki, ale nie dokręcaj dokładnie zakrętki i co jakiś czas wypuszczaj CO2 Możesz także zostawić jak jest - w słoiku na jeszcze jeden tydzień. W tym czasie powinien dojrzeć.
|
|
« Ostatnia zmiana: 09-10-2012, 22:17 wysłane przez Asia61 »
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #179 : 10-10-2012, 07:56 » |
|
Jeszcze jedna uwaga: teraz, gdy jest coraz zimniej, czas dojrzewania octu wydłuża się.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|