Doris
Offline
P³eæ:
Wiek: 38
MO: 01.09.2011, przerwana od 2013r.
Sk±d: podkarpackie
Wiadomo¶ci: 36
|
|
« Odpowiedz #180 : 10-10-2012, 10:07 » |
|
Spoko Aga, nie zawsze jest czas by wszystko przeczytaæ uwa¿nie, ten brak czasu wci±¿ mi doskwiera. Dziêkujê wszystkim za odpowied¼. W zwi±zku z tym, i¿ jest to mój pierwszy ocet, to przelejê do bia³ego szk³a, by go bacznie obserwowaæ.
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-10-2012, 14:45 wys³ane przez Agnieszka »
|
Zapisane
|
Zrób co¶ jak siê nale¿y albo w ogóle.
|
|
|
Doris
Offline
P³eæ:
Wiek: 38
MO: 01.09.2011, przerwana od 2013r.
Sk±d: podkarpackie
Wiadomo¶ci: 36
|
|
« Odpowiedz #181 : 10-10-2012, 10:08 » |
|
Klara, bardzo podoba mi siê Twój blog i muszê przyznaæ, ¿e czêsto tam zagl±dam.
Gdy zwracamy siê do kogo¶ bezpo¶rednio, po imieniu zawsze stawiamy przecinek. //Agnieszka
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-10-2012, 14:46 wys³ane przez Agnieszka »
|
Zapisane
|
Zrób co¶ jak siê nale¿y albo w ogóle.
|
|
|
Martika33
|
|
« Odpowiedz #182 : 10-10-2012, 12:12 » |
|
Jeszcze jedna uwaga: teraz, gdy jest coraz zimniej, czas dojrzewania octu wyd³u¿a siê.
Ja w³a¶nie tego do¶wiadczy³am. Ocet, (a w³a¶ciwie obierki z jab³ek zalane s³odk± wod±) stoi ju¿ 3 dzieñ i wci±¿ wygl±da, jak zaraz po nastawieniu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360
|
|
« Odpowiedz #183 : 10-10-2012, 16:32 » |
|
Postaw ocet w najcieplejszym miejscu domu. Ja wykorzystujê szafkê nad lodówk±. Jest stale nie¼le podgrzana od do³u.
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-10-2012, 14:47 wys³ane przez Agnieszka »
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
Galapagos
Offline
P³eæ:
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Sk±d: okolice £odzi
Wiadomo¶ci: 426
|
|
« Odpowiedz #184 : 11-10-2012, 14:29 » |
|
Mimo ci±gle wystaj±cych skórek, mój ocet nie sple¶nia³. Porobi³y siê b±belki i pachnie raczej dro¿d¿ami. Na s³oik 0,9l doda³am tylko ³y¿eczkê cukru. Dzi¶ jest 14 dzieñ, ale nie wiem czy ju¿ jest dobry. Czy gotowy ocet powinien "pracowaæ" czy nie (byæ "g³uchym"), tak jak np. zakwas chlebowy? Poza tym objêto¶ciowo siê skurczy³. Mój pierwszy ocet sple¶nia³, mimo dobrze schowanych skórek, ale te¿ mia³ zapach dro¿d¿y po 2 tygodniach.
Cukier dodajemy nie 'na s³oik' ale na szklanki wody, czyli ile szklanek wody wlewasz do obierek czy innych owoców tyle samo ³y¿ek cukru dodajesz. Zapach dro¿d¿y (o ile ich nie dodawa³a¶) ¶wiadczy o tym, ¿e ocet nie dojrza³ jeszcze. Po 14 dniach odced¼ ocet, dodaj cukru i pozostaw nadal w cieple i w ciemnym (szafka) oko³o tygodnia - powinien dojrzeæ. Ma mieæ zapach jab³ek i smak octu. Dojrza³y ocet (zapach owoców i smak octu, lekko mêtnawy kolor) nie pracuje ju¿. Czasem warto poczekaæ trochê d³u¿ej ni¿ 14 dni, ¿eby ocet w pe³ni dojrza³. Im starszy tym lepszy. Dlatego nie ma co odk³adaæ wytworzenia w³asnego octu na ostatni± chwilê (jak ju¿ jeste¶my w potrzebie) tylko robiæ ocet bez wzglêdu na okoliczno¶ci bo zawsze siê przyda i nie psuje siê, mo¿e staæ latami. Octy, na których powierzchni pojawi siê ple¶ñ, mo¿na wykorzystaæ do innych celów: mycie okien, spryskiwanie muszli klozetowej, do ok³adów octowych i octowych skarpetek... Dzi¶ mija 14 dzieñ od nastawienia mojego octu - 4 s³oiki. Wygl±daj± tak jak powinny, tzn. jeden z nich ma bardziej czerwony kolor mimo, i¿ jab³ka by³y takie same. Pachn± dro¿d¿ami, mimo ¿e ju¿ nie pracuj± od kilku dni - czemu? Wnioskujê, ¿e mam je zlaæ i postawiæ otworzone z gaz± na wierzchu i dos³odziæ - ³y¿kê do butelki? Na wierzchu, jak sprawdza³am drewnian± ³y¿k±, co¶ siê ci±gnie. Jak poruszy³am obierki, to jakby trochê b±belek siê pojawi³o. Proszê o komentarz. EDIT: w³a¶nie chcia³am zlaæ jeden s³oik octu i ten ocet jest ca³y taki gêsty jak jeden wielki glut. O co chodzi? Czy on ma taki byæ?
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-10-2012, 14:49 wys³ane przez Agnieszka »
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360
|
|
« Odpowiedz #185 : 11-10-2012, 14:39 » |
|
Twój ocet jest jeszcze niedojrza³y. Zostaw go w spokoju na 1 tydzieñ. W domu jest teraz ch³odniej, wiêc reakcje fermentacji octowej zachodz± wolniej.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
Galapagos
Offline
P³eæ:
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Sk±d: okolice £odzi
Wiadomo¶ci: 426
|
|
« Odpowiedz #186 : 11-10-2012, 14:40 » |
|
Czyli go nie zlewaæ jeszcze? I czy on ma byæ taki gêsty, tzn przez gazê nie chcia³ przelecieæ, my¶la³am ¿e to ten glut pocz±tkowy, ale jak zaczê³am zlewaæ przez sitko plastikowe to tak ciê¿ko przelatywa³, tak siê pó¼niej jeszcze ci±gn±³ - mo¿e wymy¶lam, mo¿e tak ma byæ?
Konsystencja jakby kisielku?
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-10-2012, 14:51 wys³ane przez Fikusowo »
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360
|
|
« Odpowiedz #187 : 11-10-2012, 14:50 » |
|
Ma byæ gêsty. Daj mu spokój! Im gê¶ciejszy, tym wiêcej ma substancji biologicznie czynnych podnosz±cych jego jako¶æ. Po prostu sitko we¼ rzadsze. A jak± masz temperaturê w domu?
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-10-2012, 14:55 wys³ane przez Asia61 »
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
Galapagos
Offline
P³eæ:
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Sk±d: okolice £odzi
Wiadomo¶ci: 426
|
|
« Odpowiedz #188 : 11-10-2012, 14:56 » |
|
Ehh, dziêki!! No nic, jeden s³oik zla³am w butelkê i co - przykryæ gaz± czy ju¿ zakrêciæ? W smaku s³odko kwa¶ny, smakuje octowo.
Pozosta³e zostawiæ jeszcze w s³oikach obierki? Czy zlaæ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360
|
|
« Odpowiedz #189 : 11-10-2012, 15:08 » |
|
Je¶li mocno b±belkuje, to gaz±. Jak sporadycznie, to zakrêæ i od czasu do czasu zagl±daj. (odkrêcaj) Pozosta³e zostaw, to bêdziesz mia³a lepsze rozeznanie w przysz³o¶ci. Chyba jednak masz cieplutko w domku.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
Galapagos
Offline
P³eæ:
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Sk±d: okolice £odzi
Wiadomo¶ci: 426
|
|
« Odpowiedz #190 : 11-10-2012, 15:11 » |
|
Tak zrobiê jak piszesz, a w domu mamy rzeczywi¶cie ciep³o.
|
|
« Ostatnia zmiana: 31-10-2012, 20:11 wys³ane przez Agnieszka »
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia
Offline
P³eæ:
Wiek: 38
MO: 02.06.2011
Sk±d: dolno¶l±skie
Wiadomo¶ci: 11
|
|
« Odpowiedz #191 : 14-10-2012, 10:22 » |
|
Gdzie jest granica miêdzy produkcj± wina a produkcj± octu?
Wydaje mi siê, ¿e zamiast octu wysz³o mi winko jab³kowe. W smaku raczej wytrawne. Cukier wcale nie jest wyczuwalny, w przeciwieñstwie do alkoholu. "Ocet" nadal trzymam w ciep³ym i ciemnym miejscu w odkrêconych butelkach.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kalina
Offline
P³eæ:
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk±d: lubuskie
Wiadomo¶ci: 992
|
|
« Odpowiedz #192 : 14-10-2012, 11:45 » |
|
Gdzie jest granica miêdzy produkcj± wina a produkcj± octu?
Asia daj sobie spokój, bez tej wiedzy mo¿na ¿yæ . Ja jak widzê, ¿e ocet jest jaki¶ niedorobiony, to zostawiam go w spokoju, i zlewam po kilku dniach.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360
|
|
« Odpowiedz #193 : 14-10-2012, 18:13 » |
|
Gdzie jest granica miêdzy produkcj± wina a produkcj± octu?
Wydaje mi siê, ¿e zamiast octu wysz³o mi winko jab³kowe. W smaku raczej wytrawne. Cukier wcale nie jest wyczuwalny, w przeciwieñstwie do alkoholu. "Ocet" nadal trzymam w ciep³ym i ciemnym miejscu w odkrêconych butelkach.
Przeczytaj dok³adnie : http://www.bioslone.pl/ocet-jablkowyhttp://www.bioslone.pl/nieoceniony_i_niedoceniony_ocet_jablkowy
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
Trubadur
|
|
« Odpowiedz #194 : 31-10-2012, 17:37 » |
|
Ech... Drugie moje podej¶cie do wykonania domowego octu jab³kowego i chyba drugie fiasko. Raptem kilka dni temu nastawi³em s³oik pe³en obierek, zabezpieczonych zarówno patyczkami, jak i sitkiem (nic nie wystaje ponad wodê), a na powierzchni ju¿ zd±¿y³y siê pojawiæ charakterystyczne dla ple¶ni plamki. Nie mam pojêcia, co mog³em zrobiæ nie tak. Woda by³a przegotowana, jednak kiedy okaza³o siê, ¿e jest jej minimalnie za ma³o, to dola³em troszeczkê z butelki -- czy taki drobiazg móg³ zawa¿yæ o losach octu?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kalina
Offline
P³eæ:
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk±d: lubuskie
Wiadomo¶ci: 992
|
|
« Odpowiedz #195 : 31-10-2012, 17:44 » |
|
chyba drugie fiasko Mo¿e masz za nisk± temperaturê? Powinna byæ powy¿ej 20 oC.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #196 : 31-10-2012, 18:02 » |
|
Je¿eli pojawi³a siê ple¶ñ (grzyby) to znaczy, ¿e jab³ka by³y niedok³adnie wymyte albo obierki ¼le przechowywane albo jedno i drugie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Trubadur
|
|
« Odpowiedz #197 : 31-10-2012, 19:06 » |
|
To ja ju¿ nie wiem, jak nale¿y je myæ. S±dzi³em, ¿e robiê to dosyæ dok³adnie... Temperatura jest chyba w porz±dku. Pojawia siê natomiast pytanie: czy na tak wczesnym etapie da siê co¶ jeszcze uratowaæ? Czy ju¿ jedynie "zastosowania zewnêtrzne"?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opiotr
Offline
P³eæ:
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 510
|
|
« Odpowiedz #198 : 31-10-2012, 19:31 » |
|
Mo¿e zamiast stosowania patyczków i sitek lepiej zwyczajnie raz na dzieñ przemieszaæ ³y¿k±.
|
|
|
Zapisane
|
"Czerwone miêso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
|
|
|
Zuza
Offline
P³eæ:
MO: 01-07-2008
Wiedza:
Sk±d: Podkarpacie
Wiadomo¶ci: 683
|
|
« Odpowiedz #199 : 01-11-2012, 08:51 » |
|
Mieszam drewnian± ³y¿k± co dzieñ lub co dwa dni i jeszcze ¿aden ocet (owoce) nie mia³ ple¶ni.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|