Tamarina
Pocz±tkuj±cy
Offline
MO: nie stosujê
Wiadomo¶ci: 1
|
|
« Odpowiedz #240 : 19-11-2012, 18:47 » |
|
Jako ¿ó³todziób w dziedzinie produkcji octu jab³kowego bardzo liczê na do¶wiadczenie forumowiczów. Jakie¶ 3 tygodnie temu zrobi³am moje drugie podej¶cie do octu (pierwszy nie wyszed³ - pachnia³ chemikaliami ). Zrobi³am nastaw zgodnie z przepisem z portalu wiedzy. Od ok. 4 dnia fermentacji mój ocet wygl±da jak kisiel z jab³kowymi obierkami. Przeczyta³am ten w±tek od pocz±tku i dowiedzia³am siê, ¿e czasem na fermentuj±cym occie wystêpuje taka cienka warstwa "matki octowej", jednak nie spotka³am siê z problemem octu o konsystencji kisielu. Ocet pachnie ³adnie, smakuje ok. Jednak zbli¿a siê czas filtrowania i tu przewidujê problem - bo jak przecedziæ taki kisiel? Mo¿e ma kto¶ podobne do¶wiadczenia i mo¿e mi poradziæ co zrobiæ z takim octem?
|
|
« Ostatnia zmiana: 12-12-2012, 11:31 wys³ane przez Agnieszka »
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360
|
|
« Odpowiedz #241 : 19-11-2012, 19:09 » |
|
Proponujê lekko podgrzaæ na tzw. ³a¼ni wodnej i ju¿ na pewno przejdzie przez sitko.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
Galapagos
Offline
P³eæ:
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Sk±d: okolice £odzi
Wiadomo¶ci: 426
|
|
« Odpowiedz #242 : 19-11-2012, 20:38 » |
|
Witam wszystkich, jako ¿ó³todziób w dziedzinie produkcji octu jab³kowego bardzo liczê na do¶wiadczenie forumowiczów: jakie¶ 3 tygodnie temu zrobi³am moje drugie podej¶cie do octu (pierwszy nie wyszed³ - pachnia³ chemikaliami ). Zrobi³±m nastaw zgodnie z przepisem na Bioslone.pl. Od ok. 4 dnia fermentacji mój ocet wygl±da jak kisiel z jab³kowymi obierkami. Przeczyta³am ten w±tek od pocz±tku i dowiedzia³am siê, ¿e czasem na fermentuj±cym occie wystêpuje taka cienka warstwa "matki octowej", jednak nie spotka³am siê z problemem octu o konsystencji kisielu. Ocet pachnie ³adnie, smakuje ok. Jednak zbli¿a siê czas filtrowania i tu przewidujê problem - bo jak przecedziæ taki kisiel? Mo¿e ma kto¶ podobne do¶wiadczenia i mo¿e mi poradziæ co zrobiæ z takim octem? Ja te¿ tak mia³am, ja po prostu przela³am ten kisiel z jednego s³oika do butelki a oberki wyrzuci³am. Pozosta³e s³oiki z nastawem octowym pozostawi³am jeszcze na tydzieñ i ju¿ nie mia³am tego problemu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Trubadur
|
|
« Odpowiedz #243 : 10-12-2012, 18:16 » |
|
Dziwna rzecz. Ocet zla³em ju¿ dobre dwa tygodnie temu, stoi sobie w butelce po bawarskim piwie "Kaputziner" z charakterystycznym, szczelnym zamkniêciem. U¿ywam od czasu do czasu, ale nie codziennie. Dzi¶ po otwarciu korek lekko strzeli³, z wnêtrza butelki pocz±³ siê wydobywaæ "dymek", a w ¶rodku da³o siê zaobserwowaæ b±belki. Czy to znaczy, ¿e ocet jeszcze, wbrew temu co siê wydawa³o przed zlaniem, nie dojrza³? Czy to w ogóle jest ju¿ ocet? Mo¿e nie nale¿y zlanych partii zbyt szczelnie zamykaæ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360
|
|
« Odpowiedz #244 : 10-12-2012, 19:25 » |
|
Dwa tygodnie, to nie tak d³ugo. Normalne, ¿e ocet jeszcze pracuje. Wa¿na jest temperatura otoczenia. Im cieplej w domu, tym szybciej przebiega proces. Oczywi¶cie w pewnym zakresie temperatur.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
Klemens
|
|
« Odpowiedz #245 : 10-12-2012, 21:04 » |
|
Poprzednia partia mojego octu zrobi³a siê piêkniutka, powolutku j± koñczê. Natomiast aktualna posz³a dzisiaj w kibelek, jab³ka p³ywa³y na powierzchni, piêknie zasz³y ple¶ni±, ¶mierdzia³o na ca³y pokój. Dzisiejsza partia zosta³a przykryta drobnym sitkiem, nic nad wodê nie wystaje. Na koñcu zdania stawiamy kropkê. //Agnieszka
|
|
« Ostatnia zmiana: 30-12-2012, 22:36 wys³ane przez Agnieszka »
|
Zapisane
|
|
|
|
Trubadur
|
|
« Odpowiedz #246 : 11-12-2012, 16:25 » |
|
Odk±d mieszam codziennie, ocet obywa siê bez ¿adnych sitek. Polecam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Bunia
Offline
P³eæ:
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Sk±d: ¦l±sk
Wiadomo¶ci: 331
|
|
« Odpowiedz #247 : 11-12-2012, 17:15 » |
|
Odk±d mieszam codziennie, ocet obywa siê bez ¿adnych sitek. Polecam.
Teraz, bo zima. W pozosta³e pory roku polegniesz w walce z octówkami.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rif
|
|
« Odpowiedz #248 : 11-12-2012, 22:10 » |
|
Odk±d mieszam codziennie, ocet obywa siê bez ¿adnych sitek. Polecam.
Teraz, bo zima. W pozosta³e pory roku polegniesz w walce z octówkami. Raczej chodzi³o o sitko, które zanurza obierki jab³ek, aby nie wystawa³y nad poziom wody.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12-12-2012, 11:28 wys³ane przez Agnieszka »
|
Zapisane
|
|
|
|
Klemens
|
|
« Odpowiedz #249 : 28-12-2012, 12:12 » |
|
Kurczê, w trakcie ¶wi±t jako¶ nie zajrza³em do mojego s³oika z octem.. Pojawi³ siê zielony nalot u góry na jab³kach, mimo sitka. Jakie¶ drobiny i tak siê przedosta³y. My¶licie, ¿e bêdzie zdatny do u¿ytku wewnêtrznego?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Galapagos
Offline
P³eæ:
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Sk±d: okolice £odzi
Wiadomo¶ci: 426
|
|
« Odpowiedz #250 : 28-12-2012, 22:42 » |
|
Ja mam problem, bo dzi¶ chcia³am otworzyæ now± partiê octu zlanego do butelek 16.12 (nastaw by³ prawie 4 tygodnie wcze¶niej) i okaza³o siê ¿e gaz wylecia³ po otworzeniu butelki i dodatkowo na powierzchni co¶ p³ywa³o - my¶licie ¿e to ple¶ñ? Mo¿e zbyt niedok³adnie zlewa³am ocet i jakie¶ drobinki jab³ek siê dosta³y? Nie wiem teraz czy mogê go piæ/stosowaæ zewnêtrznie? Nie wiem jak pachnie, zbytnio nie wyczuwam smaku bo mam zatkany nos i nie wiem co z tym fantem zrobiæ? Mo¿e kto¶ zasugerowaæ co siê sta³o? Przecie¿ sta³ d³ugo, i po zakrêceniu nadal pracowa³? Szkoda ¿e wcze¶niej nie zajrza³am do niego.
|
|
« Ostatnia zmiana: 30-12-2012, 22:37 wys³ane przez Agnieszka »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kalina
Offline
P³eæ:
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk±d: lubuskie
Wiadomo¶ci: 992
|
|
« Odpowiedz #251 : 28-12-2012, 22:58 » |
|
Ja mam problem, bo dzi¶ chcia³am otworzyæ now± partiê octu zlanego do butelek 16.12 (nastaw by³ prawie 4 tygodnie wcze¶niej) i okaza³o siê ¿e gaz wylecia³ po otworzeniu butelki i dodatkowo na powierzchni co¶ p³ywa³o - my¶licie ¿e to ple¶ñ?
Mog³a obni¿yæ siê temperatura i ocet nie zakoñczy³ fermentacji. To nic gro¼nego, pozostaw otwarte butelki na 2 lub 3 dni. Zbierz to co¶, ma³o prawdopodobne, by¶ nie wyczu³a ple¶ni.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Galapagos
Offline
P³eæ:
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Sk±d: okolice £odzi
Wiadomo¶ci: 426
|
|
« Odpowiedz #252 : 29-12-2012, 09:24 » |
|
Dziêki Kalina, a mo¿e jeszcze raz przecedziæ przez gazê? No nic nie wyczuwam nieprzyjemnego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360
|
|
« Odpowiedz #253 : 29-12-2012, 10:04 » |
|
Na pewno przeced¼ przez gazê, spróbuj jak smakuje i wykorzystaj.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
Poszukuj±ca
Offline
P³eæ:
Wiek: 39
MO: 15.02.2011-z przerwami, 04-07.2012; 01.01.2013, ostateczna rezygnacja ze wzglêdu na ci±gle pogarszaj±cy siê stan zdrowia
Wiedza:
Sk±d: Ruda ¦l±ska
Wiadomo¶ci: 546
|
|
« Odpowiedz #254 : 29-12-2012, 17:44 » |
|
Moje octy te¿ wybuchaj± jak odkrêcam, to chyba normalne. Nigdy nie ma ple¶ni tylko galaretka czyli chyba ta "matka octowa". Czasem po czasie robi± siê nawet takie du¿e meduzy, ciekawie to wygl±da. (-:
|
|
« Ostatnia zmiana: 30-12-2012, 22:38 wys³ane przez Agnieszka »
|
Zapisane
|
Poszukuj±ca
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360
|
|
« Odpowiedz #255 : 29-12-2012, 18:17 » |
|
To normalne, gdy siê je zbyt wcze¶nie zamyka. Oby nie wybucha³y zbyt mocno, bo mo¿e byæ niebezpiecznie...!
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
Poszukuj±ca
Offline
P³eæ:
Wiek: 39
MO: 15.02.2011-z przerwami, 04-07.2012; 01.01.2013, ostateczna rezygnacja ze wzglêdu na ci±gle pogarszaj±cy siê stan zdrowia
Wiedza:
Sk±d: Ruda ¦l±ska
Wiadomo¶ci: 546
|
|
« Odpowiedz #256 : 29-12-2012, 18:53 » |
|
No zlewam po 2-3 tygodniach. To maj± jeszcze staæ otwarte w butelkach?
|
|
|
Zapisane
|
Poszukuj±ca
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #257 : 29-12-2012, 19:17 » |
|
Otwarte nie, ale niedomkniête tak (przez jaki¶ czas).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Poszukuj±ca
Offline
P³eæ:
Wiek: 39
MO: 15.02.2011-z przerwami, 04-07.2012; 01.01.2013, ostateczna rezygnacja ze wzglêdu na ci±gle pogarszaj±cy siê stan zdrowia
Wiedza:
Sk±d: Ruda ¦l±ska
Wiadomo¶ci: 546
|
|
« Odpowiedz #258 : 29-12-2012, 20:08 » |
|
W³a¶nie sprawdzi³am ocet, który wybuch³ dawno temu i od tej pory sta³ zamkniêty bo by³ w zapasie. No i ju¿ nie wybuch³. (-: Jest piêkny, klarowny i aromatyczny. Duma mnie rozpiera. (-:
|
|
« Ostatnia zmiana: 30-12-2012, 22:38 wys³ane przez Agnieszka »
|
Zapisane
|
Poszukuj±ca
|
|
|
Trubadur
|
|
« Odpowiedz #259 : 30-12-2012, 00:36 » |
|
Moja najnowsza partia stoi ju¿ miesi±c. Jako¶ nie mam g³owy, ¿eby siê zabraæ za zlewanie, ale z drugiej strony sam ocet chyba potrzebowa³ d³u¿ej dojrzewaæ, mo¿e to kwestia pogody. Na razie pachnie bardzo ³adnie, nie s±dzi³em, ¿e ocet mo¿e mieæ a¿ tak przyjemny, s³odki zapach. Co ciekawe dwa s³oiki z tej samej partii ró¿ni± siê zarówno kolorem, jak i zapachem. Mo¿e to kwestia ilo¶ci obierek (w tym, w którym jest nieco wiêcej kolor jest bardziej pomarañczowy i zapach przyjemniejszy; drugi jest bledszy, ¿ó³tawy, a zapach ma na pierwszy rzut oka wrêcz nieprzyjemny, dopiero po chwili robi siê s³odki). Ach, jak przyjemnie czyta siê bezb³êdnie napisane posty. I jaka rado¶æ, ¿e nauka nie idzie w las! //Agnieszka
|
|
« Ostatnia zmiana: 30-12-2012, 22:41 wys³ane przez Agnieszka »
|
Zapisane
|
|
|
|
|