Galapagos
Offline
P³eæ:
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Sk±d: okolice £odzi
Wiadomo¶ci: 426
|
|
« Odpowiedz #280 : 23-01-2013, 21:31 » |
|
W³a¶ciwie to nie pachnie ple¶ni±, czyli jest ok. Mo¿e to rzeczywi¶cie te bakterie octowe? Rozumiem Asiu, ¿e je¶li by³aby ple¶ñ to by ¶mierdzia³o?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360
|
|
« Odpowiedz #281 : 24-01-2013, 10:40 » |
|
Zapach ple¶ni jest dobrze rozpoznawalny, wiêc s±dzê, ¿e nie mia³aby¶ z tym trudno¶ci.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
Bunia
Offline
P³eæ:
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Sk±d: ¦l±sk
Wiadomo¶ci: 331
|
|
« Odpowiedz #282 : 24-01-2013, 19:01 » |
|
Bia³y nalot to mo¿e byæ macierz octowa. U mnie czasami jest w³a¶nie bia³awo-przezroczysta.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Helpme
Offline
P³eæ:
MO: nie stosujê
Sk±d: Texa's
Wiadomo¶ci: 110
|
|
« Odpowiedz #283 : 03-03-2013, 09:28 » |
|
To prawda ¿e tylko czerwono-zielone jab³ka bêd± siê nadawa³y do OJ? Jakie najstarsze odmiany bêd± najlepsze do OJ.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kalina
Offline
P³eæ:
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk±d: lubuskie
Wiadomo¶ci: 992
|
|
« Odpowiedz #284 : 03-03-2013, 09:54 » |
|
Kto tak± teoriê g³osi, ¿e tylko czerwono-zielone odmiany nadaj± siê na OJ? Robi³am z ró¿nych odmian, równie¿ z papierówek i brak rumieñca OJ nie przeszkadza³ . Najlepszy ocet wyszed³ mi z antonówek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Helpme
Offline
P³eæ:
MO: nie stosujê
Sk±d: Texa's
Wiadomo¶ci: 110
|
|
« Odpowiedz #285 : 03-03-2013, 10:10 » |
|
Obojêtnie jakiej odmiany jab³ko, aby by³o ze starszych odmian? Np.: antonówka, papierówka, szara reneta, lobo, berlepsch jest kruche i s³odkie. Ile najmniej cukru mogê daæ do OJ je¿eli jab³ko jest s³odkie, a ile je¿eli jab³ko jest s³odko-kwa¶ne?
|
|
« Ostatnia zmiana: 05-03-2013, 13:50 wys³ane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
Ola
Offline
P³eæ:
Wiek: 44
MO: 1 wrze¶nia 2010
Sk±d: Lublin
Wiadomo¶ci: 240
|
|
« Odpowiedz #286 : 05-03-2013, 19:24 » |
|
Najlepszy ocet wyszed³ mi z antonówek. Potwierdzam.
|
|
|
Zapisane
|
Róbmy swoje
|
|
|
Tashideley
Offline
P³eæ:
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 582
|
|
« Odpowiedz #287 : 20-06-2013, 12:26 » |
|
W ksi±¿ce 'Ocet jab³kowy dobry dla zdrowia' s± takie informacje: 'Ocet powinien byæ zrobiony z soku ca³ych, w pe³ni dojrza³ych owoców, a nie jedynie z jab³kowych odpadów, jak skórki, ogonki i gniazda nasienne.' I jeszcze to: 'Dobre octy nie zawieraj± ¶ródków konserwuj±cych, lub innych dodatków jak na przyk³ad cukier'.
Ciekawa jestem czy kto¶ próbowa³ robiæ ocet wykorzystuj±c ca³e jab³ka i czy by³a jaka¶ ró¿nica.
I jeszcze jedno pytanie: Czy aktualna temperatura pokojowa (pod 30 stopni) wp³ywa na trwa³o¶æ zrobionego octu? Czy mo¿na go nadal d³ugo przechowywaæ czy lepiej szybciej zu¿yæ albo znale¼æ ch³odniejsze miejsce?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kamil
|
|
« Odpowiedz #288 : 20-06-2013, 12:59 » |
|
K'lara robiła. http://klara27-klara.blogspot.com/2012/08/jak-powstaje-ocet-jabkowy.htmlI jej komentarz: Tak, jest różnica. Ocet z samych skórek zawiera dużo więcej minerałów i witamin ponieważ te, w jabłku, występują właśnie w skórce i tuż pod nią. "Ocet z obierek jabłek nie jest zwykłym octem, a nawet octem jabłkowym wykonywanym z całych jabłek. Jest on maceratem obierek jabłek, czyli skórek jabłek, w których nagromadzone są wszystkie wartościowsze substancje zawarte w jabłku. Są tam przeciwutleniacze oraz inne substancje czynne, chroniące miąższ przed negatywnym wpływem środowiska, a także garbniki, mikro- i makroelementy, witaminy i substancje witaminopodobne oraz rozmaite, nie do końca zidentyfikowane związki chemiczne sprzyjające szybkiej regeneracji komórek. Inaczej mówiąc: octu jabłkowego z obierek jabłek nie można zastąpić czymkolwiek innym, a nawet porównać z czymkolwiek innym. Dlatego nie można nie mieć go w domowej apteczce jako środek pierwszej pomocy." J.Słonecki. http://www.bioslone.pl/nieoceniony_i_niedoceniony_ocet_jablkowy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kalina
Offline
P³eæ:
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk±d: lubuskie
Wiadomo¶ci: 992
|
|
« Odpowiedz #289 : 20-06-2013, 14:57 » |
|
Czy aktualna temperatura pokojowa (pod 30 stopni) wp³ywa na trwa³o¶æ zrobionego octu? Czy mo¿na go nadal d³ugo przechowywaæ czy lepiej szybciej zu¿yæ albo znale¼æ ch³odniejsze miejsce? Ocet jab³kowy jest konserwantem i nie ma obaw, ¿e ulegnie zepsuciu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Darko
|
|
« Odpowiedz #290 : 01-09-2013, 16:46 » |
|
Jakich dro¿d¿y u¿yæ do octu z ksi±¿ki "Ocet jab³kowy dobry dla zdrowia". Uniwersalnych, aktywnych?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
P³eæ:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Sk±d: Szczecin
Wiadomo¶ci: 2.159
|
|
« Odpowiedz #291 : 01-09-2013, 17:16 » |
|
Do zrobienia w³asnego octu jab³kowego nie potrzeba ¿adnych dro¿d¿y. - http://portal.bioslone.pl/ocet-jablkowy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
P³eæ:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Sk±d: Bergamuty
Wiadomo¶ci: 990
|
|
« Odpowiedz #292 : 01-09-2013, 17:25 » |
|
Potrzeba, potrzeba: dzikich drożdży z powietrza .
|
|
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Kozaczek
Offline
P³eæ:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Sk±d: Szczecin
Wiadomo¶ci: 2.159
|
|
« Odpowiedz #293 : 01-09-2013, 17:38 » |
|
Potrzeba, potrzeba: dzikich dro¿d¿y z powietrza ¦wiêta prawda. Nastawi³am ocet z dzikiej ró¿y. Przepis KaZof. Nie¶mia³o powiem: Bêdzie gotowy, wypijemy razem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
P³eæ:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Sk±d: Bergamuty
Wiadomo¶ci: 990
|
|
« Odpowiedz #294 : 01-09-2013, 18:59 » |
|
Skoro o dzikiej róży zaczęliśmy, to czy można jej owoce spożywać surowe, wprost z krzewu zerwane? Ocet z tych owoców musi być pyszny i aromatyczny .
|
|
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Dusiu70
|
|
« Odpowiedz #295 : 01-09-2013, 21:07 » |
|
Jakich dro¿d¿y u¿yæ do octu z ksi±¿ki... Octu z ksi±¿ki nie robi³em, ale czekam niecierpliwie na efekty.
|
|
|
Zapisane
|
(20)Gdzie jest m±dry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czy¿ Bóg nie obróci³ w g³upstwo m±dro¶ci ¶wiata? (21) Skoro bowiem ¶wiat przez m±dro¶æ swoj± nie pozna³ Boga w jego Bo¿ej m±dro¶ci, przeto upodoba³o siê Bogu zbawiæ wierz±cych przez g³upie zwiastowanie. (1Kor)
|
|
|
Kozaczek
Offline
P³eæ:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Sk±d: Szczecin
Wiadomo¶ci: 2.159
|
|
« Odpowiedz #296 : 02-09-2013, 21:18 » |
|
to czy mo¿na jej owoce spo¿ywaæ surowe, wprost z krzewu zerwane Zawsze jak robiê przetwory z dzikiej ró¿y, to 3, 4 sztuki zjadam. Kiedy¶ na forum winiarzy czyta³am, ¿e mo¿na. Surowa mi smakuje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
P³eæ:
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk±d: Hogwart
Wiadomo¶ci: 10.596
|
|
« Odpowiedz #297 : 03-09-2013, 02:20 » |
|
Owoce dzikiej ró¿y musz± byæ dojrza³e, tylko z takich mo¿na wycisn±æ miêkki, smakowity mi±¿sz. Reszty nie jemy.
|
|
|
Zapisane
|
Je¶li nie wiesz nic, dasz sobie wmówiæ wszystko
|
|
|
Vegeta
|
|
« Odpowiedz #298 : 08-09-2013, 19:48 » |
|
W moim occie, po 14 dniach spêdzonych w ciemnej szafce ci±gle p³ywaj± obierki jab³ek. Nie pachnie on z pewno¶ci± ¶wie¿ymi jab³kami. Jest to ju¿ mój drugi nastawiony ocet i znów ten sam rezultat. Wydaje mi siê, ¿e robiê wszystko zgodnie z przepisem. Mo¿e macie jakie¶ pomys³y co mo¿e byæ tego przyczyn±?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kamil
|
|
« Odpowiedz #299 : 08-09-2013, 19:57 » |
|
A jaka temperatura? Jest ciep³o? Masz mo¿liwo¶æ zrobienia zdjêcia?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|