Vegeta
|
|
« Odpowiedz #300 : 09-09-2013, 21:37 » |
|
Temperatura pokojowa. Czy czynnikiem wp³ywaj±cym na taki rezultat mo¿e byæ to, ¿e przed zalaniem wod± nie rozdrobni³em tych obierek? Zdjêcie:
|
|
« Ostatnia zmiana: 10-09-2013, 01:09 wys³ane przez Mistrz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360
|
|
« Odpowiedz #301 : 10-09-2013, 09:06 » |
|
Obierek nie rozdrabniamy. Upa³ów teraz nie ma, wiêc pozostaw ocet jeszcze w spokoju. Obierki powinny byæ zanurzone. Skoro nie czujesz wyra¼nego smaku octu, tzn., ¿e ocet jeszcze nie dojrza³ do odcedzenia i przelania do butelki. Je¶li nie masz w³asnego sposobu na zag³êbienie obierek poni¿ej poziomu p³ynu, to codziennie je mieszaj.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
Darko
|
|
« Odpowiedz #302 : 11-09-2013, 14:04 » |
|
Jaka jest optymalna temperatura?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360
|
|
« Odpowiedz #303 : 11-09-2013, 14:33 » |
|
Ponieważ produkcja octu jabłkowego to dwa procesy biochemiczne, można powiedzieć, że dla I etapu, tj. dla fermentacji alkoholowej, temperatura optymalna zawiera się pomiędzy 15 - 25 st. C, natomiast dla procesu fermentacji octowej: 30 - 40 st. C. W nieco niższych, pokojowych temperaturach fermentacja octowa oczywiście zachodzi wolniej.
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-09-2013, 17:23 wys³ane przez Ania »
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
Bunia
Offline
P³eæ:
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Sk±d: ¦l±sk
Wiadomo¶ci: 331
|
|
« Odpowiedz #304 : 11-09-2013, 20:33 » |
|
Dla mnie ocet na zdjêciu jest OK.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Vegeta
|
|
« Odpowiedz #305 : 27-09-2013, 23:32 » |
|
A tak wygl±da po 30 dniach: Codziennie miesza³em, no mo¿e wypad³y mi ze 2-3 dni. Mo¿e przyczyn± by³o to, ¿e by³o za du¿o obierek, by³y upchniête? Mo¿e dosypaæ cukru? A mo¿e po prostu wylaæ i nastawiæ kolejny?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kalina
Offline
P³eæ:
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk±d: lubuskie
Wiadomo¶ci: 992
|
|
« Odpowiedz #306 : 28-09-2013, 20:11 » |
|
Vegeta, czy ten ocet ma jaki¶ nieprzyjemny zapach lub smak, ¿e chcesz go wylaæ?
Twój ocet na zdjêciu wygl±da normalnie, moim zdaniem, mo¿na go spokojnie zlaæ do butelek i u¿ywaæ.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Savage7
Offline
P³eæ:
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Sk±d: Granica ma³opolski i ¶l±ska
Wiadomo¶ci: 951
|
|
« Odpowiedz #307 : 28-09-2013, 20:27 » |
|
Ocet mo¿e byæ dobry, ale codzienne mieszanie nie sprzyja klarowaniu i dlatego wygl±da jakby siê zepsu³.
|
|
|
Zapisane
|
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie dzia³a. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko dzia³a, a nikt nie wie dlaczego.
|
|
|
Udana
Offline
P³eæ:
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Sk±d: Wroc³aw
Wiadomo¶ci: 1.251
|
|
« Odpowiedz #308 : 28-10-2013, 23:22 » |
|
Robi³am ju¿ wiele razy dobry ocet ale ostatnio spotka³a mnie niespodzianka. Ocet po zlaniu do butelek by³ w bardzo dobrym stanie, smaczny, aromatyczny, pachn±cy, ale niespodziewanie "zacz±³ robiæ" jak wino! Normalnie mam szampan jab³kowy w butelkach.
Czy kto¶ wie dlaczego zrobi³o mi siê winko jab³kowe i czy mo¿na, to do czego¶ wykorzystaæ? Czy wylaæ tyle dobra?
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podró¿ zaczyna siê od pierwszego kroku...
|
|
|
Kalina
Offline
P³eæ:
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk±d: lubuskie
Wiadomo¶ci: 992
|
|
« Odpowiedz #309 : 29-10-2013, 10:17 » |
|
Czy kto¶ wie dlaczego zrobi³o mi siê winko jab³kowe i czy mo¿na, to do czego¶ wykorzystaæ? Czy wylaæ tyle dobra?
Spokojnie, nic siê nie popsu³o, po prostu ocet nie zakoñczy³ swojego procesu fermentacji(mo¿e spad³a temperatura). Leciutko odkrêæ zakrêtki(jak mocno gazuje przytrzymaj chwilê), pozostaw na 2-3 dni odkrêcone, nastêpnie zakrêæ, i ocet bêdzie dobry.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Udana
Offline
P³eæ:
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Sk±d: Wroc³aw
Wiadomo¶ci: 1.251
|
|
« Odpowiedz #310 : 29-10-2013, 10:41 » |
|
Dziêkujê, poczekam zatem. Chocia¿ bezpo¶rednio, po 10 dniach i zlaniu do butelek zawsze nie dokrêcam zakrêtek i dopiero po paru dniach zakrêcam szczelnie. Ale bêdê obserwowaæ szampan jab³kowy z nadziej± na przekszta³cenie w ocet.
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podró¿ zaczyna siê od pierwszego kroku...
|
|
|
Darko
|
|
« Odpowiedz #311 : 03-04-2014, 12:17 » |
|
Po tygodniu odparowa³o 1/3 octu. Dolewaæ wody czy nie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
KasikKa
Offline
P³eæ:
MO: 19.11.2012
Wiedza:
Sk±d: Warszawa
Wiadomo¶ci: 81
|
|
« Odpowiedz #312 : 03-04-2014, 16:36 » |
|
Ja bym dola³a wody z cukrem. Pytanie dlaczego wyparowa³a? Ja ocet nastawiam na okr±g³o i nigdy nic mi nie wyparowa³o (a przynajmniej nie 1/3). Mo¿e stoi w zbyt ciep³ym miejscu?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Darko
|
|
« Odpowiedz #313 : 03-04-2014, 17:18 » |
|
Temp. 34 stopnie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
P³eæ:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Sk±d: Szczecin
Wiadomo¶ci: 2.159
|
|
« Odpowiedz #314 : 03-04-2014, 18:54 » |
|
Temp. 34 stopnie. Za wysoka temperatura. Powinno byæ 20 - 26.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Darko
|
|
« Odpowiedz #315 : 03-04-2014, 19:20 » |
|
Asia61 na tej stronie napisa³a, ze s± dwa etapy. Ile ka¿dy z nich mo¿e trwaæ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Fazibazi
Offline
P³eæ:
Wiek: 44
MO: 12.2008
Wiedza:
Sk±d: Gdynia
Wiadomo¶ci: 227
|
|
« Odpowiedz #316 : 03-04-2014, 21:27 » |
|
Ja nie patrzy³em na etapy. Poszed³em na ¿ywio³, zadba³em tylko o dok³adne umycie skórek i to ¿eby nie wystawa³y ponad powierzchniê wody. Przykry³em i zostawi³em w k±cie mieszkania (w sta³ej temp.ok 21 st.), w miêdzyczasie w±cha³em z ciekawo¶ci. Jak zapach siê "ustali³" na octowy (po oko³o 3-4 tygodniach) to pozlewa³em do butelek i jest super, klarowny i smak podobny do "rossmanowego", mo¿e trochê bardziej delikatny i s³odszy. W przysz³ym roku nastawiê ze 2 wiadra na przetwory
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomwarek
Offline
P³eæ:
Wiek: 44
MO: 01.01.2008 DP.01.01.14
Sk±d: pomorskie
Wiadomo¶ci: 129
Pozytywny my¶liciel!
|
|
« Odpowiedz #317 : 02-09-2014, 12:10 » |
|
Chyba jednak nie wyszed³ mi ten ocet. Bêdê musia³ zrobiæ z innych jab³ek mo¿e. Ten robi³em z pirosów. Dzi¶ po dwóch tygodniach kiedy mia³em odlaæ go ju¿ pojawi³a siê chyba ple¶ñ, nie du¿o, ale trochê by³o. Na dole s³oika jaki¶ bia³y osad. No i kiedy jeszcze wczoraj wydawa³o mi siê, ¿e jeszcze w miarê pachnia³ dobrze, to dzi¶ czuæ by³o do póki nie wymiesza³em nie przyjemny zapach ple¶ni. Mimo to przela³em do butelki i mo¿e zu¿yje do innych celów. Ocet przechowywa³em w kuchni w szafce i codziennie drewnianym widelcem wymiesza³em i zanurza³em wystaj±ce obierki. Drugi s³oik mam do odlania za dwa dni, ale ten ju¿ od paru dni mi³o nie pachnie. Powstaje na nim ple¶ñ, a codziennie zanurzam obierki. Przykry³em s³oiki czteroma warstwami gazy na gumkê. Mo¿e co¶ zrobi³em nie tak?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Udana
Offline
P³eæ:
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Sk±d: Wroc³aw
Wiadomo¶ci: 1.251
|
|
« Odpowiedz #318 : 02-09-2014, 13:29 » |
|
Tylko ple¶ñ jest niepokoj±ca, chocia¿: Typowym problemem w produkcji octu jab³kowego sposobem domowym jest ple¶ñ, która wprawdzie nie wp³ywa na walory zdrowotne produktu, ale obni¿a jego walory zapachowe i smakowe. http://portal.bioslone.pl/ocet-jablkowyZ opisu widaæ, ¿e nie pope³ni³e¶ b³êdu. Ja nie mam problemu z ple¶ni±, staram siê przemieszaæ i zanurzaæ skórki, ale nie robiê tego czêsto, tylko jak mi siê przypomni. Tak¿e nie wiem dlaczego, tak Twój ocet dopada ple¶ñ? Osad bia³y jest jak najbardziej prawid³owy i cenny. Odcedzony ocet jab³kowy wydaje siê byæ stosunkowo klarowny, ale w rzeczywisto¶ci p³ywaj± w nim miliony niewidocznych go³ym okiem komórek dro¿d¿y i bakterii octowych. Po kilku dniach komórki dro¿d¿y opadaj± na dno tworz±c bia³oszary osad, natomiast komórki bakterii octowych unosz± siê ku powierzchni, gdzie zbieraj± siê w bia³oszary ko¿uch. W zasadzie mo¿na to tak zostawiæ, albo przefiltrowaæ przez sitko wy³o¿one papierowym rêcznikiem. http://www.bioslone.pl/nieoceniony_i_niedoceniony_ocet_jablkowy
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podró¿ zaczyna siê od pierwszego kroku...
|
|
|
Kalina
Offline
P³eæ:
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk±d: lubuskie
Wiadomo¶ci: 992
|
|
« Odpowiedz #319 : 02-09-2014, 16:18 » |
|
Mo¿e problem jest z powodu przechowywania w szafce? (jest zbyt szczelna).
|
|
« Ostatnia zmiana: 02-09-2014, 16:34 wys³ane przez Kalina »
|
Zapisane
|
|
|
|
|