Fazibazi
Offline
P³eæ:
Wiek: 44
MO: 12.2008
Wiedza:
Sk±d: Gdynia
Wiadomo¶ci: 227
|
|
« Odpowiedz #320 : 02-09-2014, 19:34 » |
|
drewnianym widelcem wymiesza³em i zanurza³em wystaj±ce obierki. Proponujê opcjê "leniw±", czyli zrobiæ raz a dobrze - zatrzymaæ skórki pod wod± na sta³e - zagl±daæ tylko czy która nie wyp³ynê³a. W szafce te¿ bym nie zamyka³. Jab³ka to mia³em jakie¶ psiuny-dzikie z jab³onki "w lesie"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opiotr
Offline
P³eæ:
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 510
|
|
« Odpowiedz #321 : 02-09-2014, 20:57 » |
|
Te¿ polecam opcjê leniw±, ja siê bawiê z patyczkami (do szasz³yk). Mo¿e ze dwa razy przemieszam przez pierwszy tydzieñ i jak siê nie pojawi w 1 tygodniu ple¶ñ to potem nawet jak obierki wyp³yn± na wierzch to nic siê nie dziejê. Co najwy¿ej gruby bia³y ko¿uch siê robi. Jab³ka jakie¶ najtañsze z rynku czêsto nawet poobijane.
|
|
|
Zapisane
|
"Czerwone miêso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
|
|
|
Tomwarek
Offline
P³eæ:
Wiek: 44
MO: 01.01.2008 DP.01.01.14
Sk±d: pomorskie
Wiadomo¶ci: 129
Pozytywny my¶liciel!
|
|
« Odpowiedz #322 : 03-09-2014, 08:53 » |
|
Spróbujê w ten sposób. Potrzebujê ocet do MO, wiêc raczej musi byæ perfekcyjny.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Maninthemirror
Offline
P³eæ:
MO: 19-08-2014
Sk±d: Nizina Mazowiecka
Wiadomo¶ci: 121
|
|
« Odpowiedz #323 : 01-10-2014, 09:10 » |
|
Zrobi³em ocet jab³kowy wyszed³ pycha chod¼ nie wiem czy mogê tak pisaæ bo nigdy nie próbowa³em octu jab³kowego w³asnej roboty . No ale mniejsza z tym pytanie moje czy w pierwszych miesi±cach stosowania MO , ZZO, DP, KB gdzie jestem na etapie cytryny z aloesem i oliw± z oliwek, dodawanie octu jab³kowego do herbaty lub wody bêdzie dobrym pomys³em? Chodzi mi o to ¿e wiem i¿ za kilka miesiêcy zapewne zastosujê go jako zamiennik do aloesu i citroseptu i czy stosowanie go teraz jako dodatek do herbaty nie os³abi to dzia³ania go pro zdrowotnie w przysz³o¶ci? Przyznam siê ¿e posmakowa³ mi ten ocet fajnie smakuje herbata .
|
|
|
Zapisane
|
Dzi¶ zrób co¶, czego innym siê nie chce ...a jutro bêdziesz mia³ to, czego inni pragn±
|
|
|
Opiotr
Offline
P³eæ:
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 510
|
|
« Odpowiedz #324 : 01-10-2014, 12:21 » |
|
Nie przepadam za wod± mineraln±/kranow± ale jak w pobli¿u mam ocet to dodam z ³y¿kê do butelki i od razu nabiera smaku. W ciep³ej herbacie to chyba siê zmarnuje ca³a jego moc? A zimna to do zlewu...
|
|
« Ostatnia zmiana: 03-10-2014, 16:39 wys³ane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
"Czerwone miêso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
|
|
|
Morelka
Offline
P³eæ:
Wiek: 41
MO: 2010 DP, KB
Sk±d: UK
Wiadomo¶ci: 52
|
|
« Odpowiedz #325 : 18-11-2014, 23:40 » |
|
Chyba co¶ z moim octem jest nie tak po odkorkowaniu butelki przez jaki¶ czas gazowa³a ostro. Ocet do wylania czy poczekaæ az siê wygazuje?
|
|
|
Zapisane
|
W zdrowym ciele zdrowy duch !
|
|
|
Opiotr
Offline
P³eæ:
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 510
|
|
« Odpowiedz #326 : 19-11-2014, 07:07 » |
|
Wszystko w porz±dku, jeszcze pracuje sobie.
|
|
|
Zapisane
|
"Czerwone miêso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
|
|
|
Udana
Offline
P³eæ:
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Sk±d: Wroc³aw
Wiadomo¶ci: 1.251
|
|
« Odpowiedz #327 : 19-11-2014, 13:45 » |
|
Chyba co¶ z moim octem jest nie tak po odkorkowaniu butelki przez jaki¶ czas gazowa³a ostro. Ocet do wylania czy poczekaæ az siê wygazuje?
Ja jak zlewam ocet i wlewam do ciemnych butelek, to jeszcze nie zakrêcam tak ostatecznie, tylko przykrêcam, bo parê razy zdarzy³o mi siê, ¿e ocet jeszcze potrzebowa³ czasu, chocia¿ minê³o 14 dni od nastawienia.
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podró¿ zaczyna siê od pierwszego kroku...
|
|
|
Kozaczek
Offline
P³eæ:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Sk±d: Szczecin
Wiadomo¶ci: 2.159
|
|
« Odpowiedz #328 : 19-11-2014, 18:59 » |
|
Mam w szafce ocet roczny. Butelka jest przykryta gaz±, a na niej gumka. Jest ca³y czas taki sam, klarowny, smaczny.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Morelka
Offline
P³eæ:
Wiek: 41
MO: 2010 DP, KB
Sk±d: UK
Wiadomo¶ci: 52
|
|
« Odpowiedz #329 : 20-11-2014, 01:52 » |
|
Zostawi³am odkrêcone butelki i poczekam jeszcze. Mo¿e za ma³o mia³ ciep³a hmmm ale i tak ju¿ go pije z wod± ☺
|
|
|
Zapisane
|
W zdrowym ciele zdrowy duch !
|
|
|
Dandi
|
|
« Odpowiedz #330 : 03-12-2014, 22:25 » |
|
Mój ocet sta³ miesi±c czasu. Widzia³em jak pracowa³, gazowa³ jak gazowany napój a pó¼niej parowa³. Ale generalnie nie pojawi³ mi siê po¿±dany ko¿uch na górze czy te¿ "mêty" na samym dnie. Muszek ani ciê¿kiego zapachu te¿ nie by³o. W porównaniu z kupnym jaki wcze¶niej pi³em pachnie tak sam a nawet lepiej, czuæ ¿e jest bardziej naturalny. Za to w smaku jest du¿o s³abszy ni¿ ten sklepowy. Kolorem jest podobny do waszych. Zdjêæ raczej nie bêdê wrzuca³ bo i tak nic nie widaæ. Pytanie, czy mi wyszed³?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Du¿agosia
Offline
P³eæ:
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Sk±d: Wroc³aw
Wiadomo¶ci: 476
|
|
« Odpowiedz #331 : 03-12-2014, 22:29 » |
|
Wyszed³ Ci. Jak zlejesz do butelki to bêdzie jeszcze nabiera³ mocy i zrobi siê bardziej kwa¶ny. Ja zrobi³am ocet z winogron. Rewelacja.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dandi
|
|
« Odpowiedz #332 : 07-12-2014, 11:58 » |
|
Kiedy wychodzi prawdziwy ocet a kiedy wychodzi alkohol pod postaci± wina?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Goga
|
|
« Odpowiedz #333 : 04-02-2015, 12:09 » |
|
Jak zamkniesz szczelnie to wyjdzie musuj±ce winko, tzw. cydr. To sie nazywa fermentacja beztlenowa.Tez podobno bardzo zdrowy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Adam
Offline
P³eæ:
Wiek: 38
MO: 5.10.2015
Sk±d: Polska
Wiadomo¶ci: 23
|
|
« Odpowiedz #334 : 08-09-2015, 17:10 » |
|
U mnie po tygodniu, nastaw pachnie kompotem truskawkowym. Nastawi³em z czerwonych jab³ek wg przepisu podanym na stronie. Nie wiem z czego wynika taki zapach.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antaress
Offline
P³eæ:
MO: 06.2013
Wiedza:
Sk±d: Skoczów
Wiadomo¶ci: 229
|
|
« Odpowiedz #335 : 22-05-2016, 20:21 » |
|
Przeczyta³am ca³y w±tek, niestety nie znalaz³am dok³adnych informacji, jak wykorzystaæ sple¶nia³y ocet jab³kowy, by³o tylko napisane, ¿e zewnêtrznie. Nastawia³am ocet po raz drugi, ten pierwszy wyszed³ smaczny, a tera¼niejszy nastaw sple¶nia³ po górze. Mo¿e lepiej go wylaæ?
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-05-2016, 07:07 wys³ane przez Gloria »
|
Zapisane
|
|
|
|
Udana
Offline
P³eæ:
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Sk±d: Wroc³aw
Wiadomo¶ci: 1.251
|
|
« Odpowiedz #336 : 23-05-2016, 08:53 » |
|
Przeczyta³am ca³y w±tek, niestety nie znalaz³am dok³adnych informacji, jak wykorzystaæ sple¶nia³y ocet jab³kowy, by³o tylko napisane, ¿e zewnêtrznie. Nastawia³am ocet po raz drugi, ten pierwszy wyszed³ smaczny, a tera¼niejszy nastaw sple¶nia³ po górze. Mo¿e lepiej go wylaæ?
Ale sple¶nia³ na pewno, "na czarno", czy bia³y osad siê na nim pojawi³?
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podró¿ zaczyna siê od pierwszego kroku...
|
|
|
Antaress
Offline
P³eæ:
MO: 06.2013
Wiedza:
Sk±d: Skoczów
Wiadomo¶ci: 229
|
|
« Odpowiedz #337 : 23-05-2016, 21:27 » |
|
Bia³y osad mnie nie niepokoi, tylko zielona ple¶ñ, po górze, taka p±czkuj±ca i pyl±ca. ¦mierdzi delikatnie ple¶ni±, kolor octu jest ¿ó³to-pomarañczowy. Ca³o¶æ dobrze przefiltrowa³am i stoi sobie, czekam co poradzicie...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
P³eæ:
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk±d: Hogwart
Wiadomo¶ci: 10.596
|
|
« Odpowiedz #338 : 23-05-2016, 21:35 » |
|
Radzê moczyæ nogi.
|
|
|
Zapisane
|
Je¶li nie wiesz nic, dasz sobie wmówiæ wszystko
|
|
|
Antaress
Offline
P³eæ:
MO: 06.2013
Wiedza:
Sk±d: Skoczów
Wiadomo¶ci: 229
|
|
« Odpowiedz #339 : 23-05-2016, 21:47 » |
|
A czy mo¿na go zastosowaæ zewnêtrznie przy cerze tr±dzikowej lub nacieraæ paznokieæ zajêty grzybic±?
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-05-2016, 22:00 wys³ane przez Antaress »
|
Zapisane
|
|
|
|
|