Niemedyczne forum zdrowia
27-03-2024, 06:12 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Czy dotar³ do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Sklep Bios³one --> wejd¼
 
   Strona g³ówna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 16 17 [18] 19   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ocet jab³kowy - nasze do¶wiadczenia zwi±zane z wyrobem octu  (Przeczytany 364014 razy)
Solan
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 31
MO: 1.08.2008
Wiedza:
Sk±d: Wroc³aw
Wiadomo¶ci: 233

« Odpowiedz #340 : 24-05-2016, 16:44 »

W przypadku grzybicy jest to nawet wskazane.
Zapisane

Piszemy "naprawdê", a nie "na prawdê"!
Antaress
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 06.2013
Wiedza:
Sk±d: Skoczów
Wiadomo¶ci: 229

« Odpowiedz #341 : 24-05-2016, 18:06 »

Czy ta ple¶ñ nie jest szkodliwa przenikaj±c do organizmu przez skórê?
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk±d: Hogwart
Wiadomo¶ci: 10.596

WWW
« Odpowiedz #342 : 24-05-2016, 18:16 »

A grzybica nie jest szkodliwa przenikaj±c do organizmu przez skórê?
Zapisane

Je¶li nie wiesz nic, dasz sobie wmówiæ wszystko
Antaress
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 06.2013
Wiedza:
Sk±d: Skoczów
Wiadomo¶ci: 229

« Odpowiedz #343 : 24-05-2016, 18:27 »

Przewrotna odpowied¼, ale bardzo dziêkujê!
Zapisane
Luciano
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 35
MO: Listopad 2013
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 767

« Odpowiedz #344 : 17-08-2016, 18:16 »

W³a¶nie nastawi³em ocet jab³kowy. W domu mia³em tylko cukier trzcinowy i takowy wykorzysta³em do produkcji octu. Czy wyjdzie taki jak powinien?
Zapisane

Lepiej siê z m±drym zgubiæ ni¿ z g³upim znale¼æ.
Udana
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Sk±d: Wroc³aw
Wiadomo¶ci: 1.251

« Odpowiedz #345 : 18-08-2016, 07:56 »

Pewnie wyjdzie, ale w¶ciekle zdrowy. smile
Zapisane

Nawet najdalsza podró¿ zaczyna siê od pierwszego kroku...
Mario
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 35
MO: 15.09.2009
Sk±d: Skierniewice
Wiadomo¶ci: 52

« Odpowiedz #346 : 09-10-2016, 22:40 »

Moje do¶wiadczenia z wyrobem octu jab³kowego jednoznacznie wskazuj±, i¿ do tego celu najlepsz± odmian± jab³ek jest odmiana Idared. To jedna z najpó¼niejszych odmian, do¶æ kwaskowa, ma³o atrakcyjna do bezpo¶redniej konsumpcji, dlatego raczej nie spotkamy jej w sklepach, prêdzej na lokalnych ryneczkach. Niemniej jednak w³a¶nie z tej niedocenianej odmiany ocet ZAWSZE siê udaje, jest smaczny i pachn±cy.

Testowa³em ró¿ne odmiany, m.in. Jonagold, Gala Must, Szampion, jednak z tych odmian ocet przyjmowa³ ¶luzowat± konsystencjê. W celu potwierdzenia nastawi³em niedawno ocet z odmiany Szampion. Przed chwil± zlewa³em, jednak by³ tak gêsty, ¿e nie chcia³ przeciekaæ przez sitko. Wrêcz galareta. To potwierdzi³o moje spostrze¿enia.
Zapisane
Lenka
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Sk±d: Bydgoszcz
Wiadomo¶ci: 567

« Odpowiedz #347 : 25-11-2016, 20:59 »

Podejrzewam, ¿e taki ¶luzowaty ocet powstaje z jab³ek tzw. pryskanych. Ocet jab³kowy robiê ju¿ od wielu lat i nigdy nie mia³am takiego problemu. Mo¿e dlatego, ¿e nigdy nie kupujê jab³ek. U¿ywam z w³asnego ogrodu, niepryskane.
Zapisane
Udana
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Sk±d: Wroc³aw
Wiadomo¶ci: 1.251

« Odpowiedz #348 : 28-11-2016, 11:03 »

Popieram Lenkê, takie mam do¶wiadczenie. Jab³ka niepryskane to gwarancja sukcesu. smile
Zapisane

Nawet najdalsza podró¿ zaczyna siê od pierwszego kroku...
scorupion
« Odpowiedz #349 : 28-11-2016, 11:09 »

Mam inne, a narobi³em octu jak g³upi z ró¿nych odmian i miejsc pochodzenia. Dopiero w tym roku trafi³ mi siê ¶luzowaty.
Zapisane
Helusia
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: obecnie nie stosujê
Wiedza:
Sk±d: Wielkopolska
Wiadomo¶ci: 749

« Odpowiedz #350 : 28-11-2016, 18:15 »

Cytat
ocet przyjmowa³ ¶luzowat± konsystencjê
Jak konsumowaæ taki ocet. Raczej wyrzuciæ go?
Zapisane

Najcenniejsze, co mo¿esz podarowaæ innym, to m±dro¶æ
Savage7
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Sk±d: Granica ma³opolski i ¶l±ska
Wiadomo¶ci: 951

« Odpowiedz #351 : 28-11-2016, 21:24 »

Mo¿na go spokojnie u¿ywaæ. Co prawda nie wygl±da apetycznie wiêc moja ¿ona stosowa³a go do celów kosmetycznych.
Zapisane

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie dzia³a. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko dzia³a, a nikt nie wie dlaczego.
Basia33
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 43
MO: 09.07.2015
Wiadomo¶ci: 23

« Odpowiedz #352 : 21-09-2017, 08:29 »

Jakiej wody u¿yæ do produkcji octu jab³kowego? Kranówki czy przegotowanej?
Zapisane
Du¿agosia
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Sk±d: Wroc³aw
Wiadomo¶ci: 476

« Odpowiedz #353 : 10-10-2017, 10:32 »

A ja zrobi³am sok z buraków kiszonych i pierwszy raz w ¿yciu, wyszed³ mi równie¿ ¶luzowaty. Nadaj±cy siê tylko do wyrzucenia. Ja my¶lê, ¿e star³am buraki mikserem zbyt drobno. Z lenistwa.
Zapisane
Gosia
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 60
MO: 12.02.2011
Sk±d: Mazowsze
Wiadomo¶ci: 118

« Odpowiedz #354 : 11-10-2017, 16:07 »

Du¿agosia, dlaczego robisz sok z buraków kiszonych, a nie z surowych?
Zapisane
Du¿agosia
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Sk±d: Wroc³aw
Wiadomo¶ci: 476

« Odpowiedz #355 : 12-10-2017, 07:39 »

Oj, Gosiu ja siê przejêzyczy³am, oczywi¶cie ¿e robiê kiszony sok z buraków surowych.
Zapisane
SzalonyJohny
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 01.09.2017
Wiadomo¶ci: 47

« Odpowiedz #356 : 12-12-2017, 18:55 »

Ja dzisiaj zla³em swój pierwszy ocet jab³kowy, bo przesta³ buzowaæ i ma ostry zapach. Robi³em go z jab³ek Prince. Czerwone, s³odko-winne. Ocet piêknie pachnie jab³kami, w smaku jest nieco ostry, kwa¶ny i s³odki zarazem. Na powierzchni by³a cienka (ale jednak) warstwa bakterii octowych. Ma kolor ró¿owy i jest mêtny. Chwilowo stoi jeszcze w s³oiku owinietym rêcznikiem papierowym i przykryty gaz±. Dojrzewa smile. Wydaje mi siê ¿e wyszed³ dobry smile.
Zapisane
Udana
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Sk±d: Wroc³aw
Wiadomo¶ci: 1.251

« Odpowiedz #357 : 16-07-2018, 08:47 »

Nastawi³am pierwszy ocet w tym roku, od razu posz³am na ca³o¶æ prawie 3 litry. Stoi ju¿ 8 dni, wygl±da dobrze. Wziê³am jab³ka ze spadów, niepryskane, same skórki.
Zapisane

Nawet najdalsza podró¿ zaczyna siê od pierwszego kroku...
Udana
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Sk±d: Wroc³aw
Wiadomo¶ci: 1.251

« Odpowiedz #358 : 20-08-2018, 08:16 »

Chcia³am zachêciæ tych, co jeszcze nie robili octu w tym roku, by wziêli siê do roboty, gdy¿ ten rok jest wyra¼nie octowy. Je¶li kto¶ ma obawy, ¿e nie wyjdzie, to niech dzia³a. smile
Ju¿ trzeci robiê i wszystkie wychodz± ¶wietnie. Mimo, ¿e jab³ka ma³e, bo susza, ale du¿o s³oñca, ciep³o w kuchni, to dlatego szybko siê robi, pêknie siê klaruje.
Najlepszy wyszed³ mi z papierówek.
Zapisane

Nawet najdalsza podró¿ zaczyna siê od pierwszego kroku...
Luciano
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 35
MO: Listopad 2013
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 767

« Odpowiedz #359 : 20-08-2018, 08:35 »

U mnie w³a¶nie robi siê z papierówek i wygl±da fantastycznie. Natomiast dwa wcze¶niejsze z jab³ek od "sadowników" by³y do wyrzucenia.
Zapisane

Lepiej siê z m±drym zgubiæ ni¿ z g³upim znale¼æ.
Strony: 1 ... 16 17 [18] 19   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Dzia³a na MySQL Dzia³a na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawid³owy XHTML 1.0! Prawid³owy CSS!