Domowe wytwarzanie octu jabłkowego ? poradnik

Zaczęty przez K'lara, 21-05-2012, 13:29

Kozaczek

CytatCzy mogę użyć miodu zamiast cukru do posłodzenia octu jabłkowego?
Tak.

Trubadur

A po co tak? Nie masz cukru?
Daje to jakieś wyjątkowe efekty?

Mania

#22
Też jestem w trakcie robienia octu, już właściwie powinnam go zlewać bo mija 2 tygodnie. Wstawiłam słoik z octem do dolnej półki w ciepłe miejsce, przykryłam ściereczką, zanurzałam od czasu do czasu skórki w wodzie, mam nadzieję, że wszystko zrobiłam jak należy, tylko mnie zastanawia .... nie było na skórkach pleśni, czy tak powinno być? Kolor jest ładny słomkowy, tylko trochę mętny, smak taki słodkawy, kwaśny, ale zapach to pod wino podchodzi. Czy taki ma być ? Może coś źle zrobiłam?

Bitwoman

Jakiego koloru jest Wasz ocet? Czy taki wpadający w czerwień to kwestia jabłek?
"Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą." Coelho
Renata, mama Kamili (5) i Daniela (3,5)

K'lara

Cytat: Mania w 12-02-2013, 08:18
Też jestem w trakcie robienia octu, już właściwie powinnam go zlewać bo mija 2 tygodnie. Wstawiłam słoik z octem do dolnej półki w ciepłe miejsce, przykryłam ściereczką, zanurzałam od czasu do czasu skórki w wodzie, mam nadzieję, że wszystko zrobiłam jak należy, tylko mnie zastanawia .... nie było na skórkach pleśni, czy tak powinno być? Kolor jest ładny słomkowy, tylko trochę mętny, smak taki słodkawy, kwaśny, ale zapach to pod wino podchodzi. Czy taki ma być ? Może coś źle zrobiłam?

Wszystko jest dobrze z Twoim octem. Powiem więcej: wygląda na to, że jest wzorowy. :D
Po zlaniu octu do butelek, ten winny zapach zniknie - ocet dojrzeje. W tym celu nie domykaj butelki do końca.

K'lara

Cytat: Bitwoman w 12-02-2013, 08:47
Jakiego koloru jest Wasz ocet? Czy taki wpadający w czerwień to kwestia jabłek?

Tak, barwa octu może zależeć od koloru jabłek (skórek). Z czasem jednak (jak ocet dłużej poleży) staje się jaśniejszy (żółtawy).

K'lara

Cytat: An1a w 27-01-2013, 19:57
Czy mogę użyć miodu zamiast cukru do posłodzenia octu jabłkowego?

Tak, ale po co? Miód zmienia smak i właściwości octu. Ponieważ lepsze jest wrogiem dobrego, powinien być cukier. Jeśli nie możesz żyć bez miodu to dodaj go do gotowego napoju octowego - powerdrinka.

Galapagos

#27
Powiedzcie mi, dlaczego po zlaniu octu pływają mi w nim takie jakieś męty, które osadzają się na wierzchu? Pachnie i smakuje ok, ale nie wiem co z tak zwanymi, jak to ktoś tu kiedyś określił, "meduzami"? Czy źle zlewam? Już sama nie wiem.

Kozaczek

Galapagos - przelej przez lnianą ściereczkę i będzie dobry.

Opiotr

#29
Mnie nawet po przelaniu przez sitko po jakimś czasie robią się te 'męty', tylko one mi w niczym nie przeszkadzają.
"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers

Asia61

Męty w occie, to kożuszek bakterii octowych lub drożdże.
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna

Maniek

Co myślicie o tych octach sprzedawanych na allegro, ktoś miał z tym doczynienia, warto kupować u nich czy zrobić własny. Z opisu wyczytać można, że znają się na rzeczy.

http://allegro.pl/ocet-jablkowy-prawdziwie-domowy-i3144582033.html
http://allegro.pl/naturalny-ocet-jablkowy-nieklarowany-ekologiczny-i3150772344.html


Kozaczek

Cytatwarto kupować u nich czy zrobić własny
Oczywiście, że zrobić własny. Maniek, to takie proste, że po trzecim zrobieniu własnego octu będziesz się śmiał. A pewność i satysfakcja bezcenne. Zrób i napisz.

Kamil

Prawda Kozaczku. Na początku też się obawiałem, ale mój pierwszy ocet wyszedł dobry, jestem skłonny powiedzieć - łatwizna. Drugi będę robił teraz i mam nadzieję, że wyjdzie jeszcze lepszy. :D

Trubadur

A ja narobiłem octu i w ogóle nie używam... W ramach eksperymentu natomiast trzymam jeden ciągle nastawiony, będą już ze cztery miesiące.

Bara

#35
Cytat: JoGa w 04-12-2012, 09:21
Mam wątpliwości, czy z moim octem wszystko w porządku. Nastawiłam go 3 tygodnie temu. Kolor piękny słomkowy. Smak przyjemny kwaskowy z odrobiną słodyczy. Wczoraj zlałam do butelek. Przed pójściem spać posmarowałam octem twarz i żylaka na łydce. Rano buzia opalona, na łydce brązowa plama, dłonie brązowe. Efekt samoopalacza. Czy to normalne?
Mam taki sam efekt po okładach octem, na początku był ciemnobrązowy kolor skóry z biegiem czasu jest coraz mniej intensywny, okłady robię na zmiany łuszczycowe.
Czy może to być efekt wyciągania toksyn ze skóry?

Asia61

Tak. To może być ten efekt. Ja miałam kolor lekko opalony na smarowanych podudziach.
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna

Grawo

Też tak miałam na stopach, gdy stosowałam skarpetki octowe.

Dibi

#38
Jak to jest z jabłkami z supermarketu? Ta cała pyszniutka chemia, którą je pryskają, później będzie w occie?
koniec języka za przewodnika

Barbarka15

#39
Dibi nie możesz jabłek kupić na ryneczku, czy od gospodarza? Poczytaj trochę Biosłone i nie zadawaj takich pytań.
Barbara