Niemedyczne forum zdrowia
04-07-2020, 15:17 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Ramówka Radiabiosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 6   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Domowe wytwarzanie octu jabłkowego – poradnik  (Przeczytany 104288 razy)
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« : 21-05-2012, 12:29 »

Owoce
Owoce powinny być dojrzałe, słodkie, czyste – bez nadgnić i innych objawów chorobowych, porządnie wymyte. Jabłka raczej rumiane (czerwone) a nie zielone.

Woda
Najlepiej dobra woda źródlana, czysta (bez chloru), może być mineralna bez gazu.

Naczynia i materiały
Szkło (słoiki szklane), ewentualnie naczynia emaliowane. Nie wolno stosować naczyń metalowych, aluminiowych gdyż kwas octowy koroduje metal i aluminium.
Do mieszania używać drewnianej łyżki (codzienne przemieszanie octu, w trakcie wytwarzania, drewnianą łyżką dostarcza dodatkowej porcji tlenu i przyspiesza jego wytworzenie).
Unikać metalu w kontakcie z octem.
Te same uwagi dotyczą przechowywania gotowego octu jabłkowego.
Gaza apteczna (najlepiej metrówka) do przykrycia słoja, gumka recepturka bądź sznurek.

Warunki dojrzewania octu
Nastaw octowy trzymamy w cieple - wystarcza temperatura pokojowa i w ciemnym – szafka kuchenna. Temperatura i brak światła są ważne, gdyż ocet aby dojrzał (praca bakterii octowych) musi mieć ciepło. Słońce, światło dzienne niszczy smak, kolor oraz kwasowość octu.


« Ostatnia zmiana: 21-05-2012, 12:31 wysłane przez Klara27 » Zapisane

K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #1 : 21-05-2012, 12:54 »

Przechowywanie gotowego octu jabłkowego

Wytworzony ocet należy przechowywać w szklanych pojemnikach: słojach i butelkach. Mogą być z ciemnego szkła, ale nie jest to konieczne. Ja wolę przezroczyste naczynia, bo widzę wyraźnie co dzieje się z octem.

Pojemniki muszą być dobrze wymyte i wyparzone gorącą wodą.

Gotowy ocet zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce (temperatura pokojowa).

Tak przygotowany ocet może stać - w warunkach jak wyżej - latami. Jednak raz otwarta butelka powinna być zużyta w ciągu pół roku. Dlatego jeśli robimy większą ilość octu to powinniśmy go rozlać do kilku butelek o maksymalnej pojemności 1/2 litra.

Bardzo ważna jest informacja na butelce o rodzaju octu, dacie nastawu i dacie rozlania dojrzałego octu. Tu najlepiej sprawdzają się etykietki samoprzylepne.
« Ostatnia zmiana: 21-06-2016, 17:00 wysłane przez ArtComp » Zapisane

scorupion
« Odpowiedz #2 : 21-05-2012, 12:54 »

Gaza niedobra, przełażą muchy. Lepiej użyć ściereczki bawełnianej.
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #3 : 21-05-2012, 12:58 »

Gaza niedobra, przełażą muchy. Lepiej użyć ściereczki bawełnianej.
Ja zawsze robiłam z gazą  bo tu chodzi o dostęp tlenu. Nie wiem jak by to było ze ściereczką lnianą, która jest gęsta. Ja octy, będące w trakcie wytworzenia, trzymam w szufladzie kuchennej, gdzie rzadko zaglądam i jak dotąd nie miałam problemu z muszkami.
Zapisane

Agata
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 09.08.2008
Wiedza:
Wiadomości: 541

« Odpowiedz #4 : 21-05-2012, 13:00 »

Gaza niedobra, przełażą muchy.

Dajesz podwójną porcję gazy i po problemie smile
Zapisane
scorupion
« Odpowiedz #5 : 21-05-2012, 13:27 »

Dałem poczwórną, a potem poósmą i przelazły. Ze ścierką nie było problemu.
Czepnąłem sie tego octu, bo jest idealny jako dodatek do wody wypijanej w czasie wysiłku.
« Ostatnia zmiana: 21-05-2012, 13:29 wysłane przez Scorupion » Zapisane
Agata
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 09.08.2008
Wiedza:
Wiadomości: 541

« Odpowiedz #6 : 21-05-2012, 17:48 »

Brakuje mi przepisu na ocet jabłkowy w widocznym miejscu. Dość ciężko go znaleźć. Ja, co prawda, wydrukowałam sobie te przepisy (i zrobiłam ocet według najłatwiejszego przepisu Mistrza), ale fajnie byłoby wejść do działu "Ocet jabłkowy" i mieć na pierwszym miejscu sprawdzone (różne) przepisy - same, bez komentarzy, w których później wszystko się gubi. 
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #7 : 21-05-2012, 20:00 »

Czepnąłem sie tego octu, bo jest idealny jako dodatek do wody wypijanej w czasie wysiłku.

Tak, potwierdzam, zauważyłam to samo.
Zapisane

Gosiek
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 10.11.2006
Skąd: Beskidy
Wiadomości: 244

« Odpowiedz #8 : 11-08-2012, 16:07 »

Niestety, po dwóch tygodniach mój zlany ocet jest kwaśny i trochę "cierpki". Prawdopodobnie dałam za mało cukru. Na pewno nie jest spleśniały. Na nastawie był też piękny kożuszek. Co teraz mogę zrobić z tym octem? Czy mogę go pić? Chciałabym też podawać go trzyletniej córeczce.
Zapisane
Zosia_
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: nie stosuję ze względu na reakcje
Wiedza:
Wiadomości: 1.049

« Odpowiedz #9 : 11-08-2012, 20:25 »

Możesz dodać trochę cukru lub miodu i pozwolić mu jeszcze trochę popracować.
Zapisane
scorupion
« Odpowiedz #10 : 11-08-2012, 20:49 »

Też taki mi wyszedł, dodatek cukru nie pomógł. Widać wpływ odmiany jabłek.
Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.154

« Odpowiedz #11 : 11-08-2012, 21:41 »

Niech idzie do użytku zewnętrznego i nastawić nowy. Za trzecim razem będzie ok.
Zapisane
JoGa
***

Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 23 sierpień 2008
Skąd: G.K.
Wiadomości: 50

« Odpowiedz #12 : 04-12-2012, 09:21 »

Mam wątpliwości, czy z moim octem wszystko w porządku. Nastawiłam go 3 tygodnie temu. Kolor piękny słomkowy. Smak przyjemny kwaskowy z odrobiną słodyczy. Wczoraj zlałam do butelek. Przed pójściem spać posmarowałam octem twarz i żylaka na łydce. Rano buzia opalona, na łydce brązowa plama, dłonie brązowe. Efekt samoopalacza. Czy to normalne?
« Ostatnia zmiana: 04-12-2012, 19:16 wysłane przez Agata » Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 59
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.358

« Odpowiedz #13 : 04-12-2012, 13:21 »

Stanowczo - nie. Nigdy nie miałam takich efektów po occie nałożonym na skórę bez rozcieńczania.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Aniela
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 69
MO: 11-01-2007
Skąd: Kraków
Wiadomości: 57

« Odpowiedz #14 : 04-12-2012, 14:01 »

A ja mam takie efekty po occie z własnych jabłek. Najpierw zauważyłam to po octowym wyciągu z płatków róży i myślałam, że to od róży. Ale mąż używa do twarzy samego octu, nierozcieńczonego i cieszy się, że ma taką ładnie opaloną cerę.  Dłonie, po nałożeniu octu muszę od razu umyć, bo właśnie takie brązowe plamy zostają. Ocet robię ściśle wg przepisu Mistrza. Nic mi nie pleśnieje, nic się nie psuje.
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 59
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.358

« Odpowiedz #15 : 04-12-2012, 14:04 »

Ciekawe co powoduje tę zmianę odcienia skóry.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Aniela
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 69
MO: 11-01-2007
Skąd: Kraków
Wiadomości: 57

« Odpowiedz #16 : 04-12-2012, 14:08 »

Też się nad tym zastanawiałam. Myślałam, że to barwnik ze skórek. Moje jabłka są czerwone, może stąd? Robiłam też ocet z białych papierówek, ale nie zwróciłam uwagi, czy daje taki sam efekt.
« Ostatnia zmiana: 04-12-2012, 14:11 wysłane przez Aniela » Zapisane
JoGa
***

Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 23 sierpień 2008
Skąd: G.K.
Wiadomości: 50

« Odpowiedz #17 : 04-12-2012, 14:40 »

Mój ocet jest z jasnych jabłek. Zawsze robię z jasnych. Zanim zaczęłam własną produkcję octu, kilkakrotnie zaopatrywałam się w ocet Enerbio z Rossmanna, i ten faktyczne ma kolor nieco herbaciany, więc nie dziwiły mnie brązowe zacieki na skórze. Dodam, że te plamy trudno się zmywają.
Po kilkukrotnym myciu rąk, myciu naczyń jeszcze nie doprowadziłam dłoni do ładu.
Może za wcześnie go zlałam?
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 59
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.358

« Odpowiedz #18 : 04-12-2012, 15:27 »

Moje ostatnie dwa octy robiłam z "Alwy", która jest bardzo czerwona. Kolor octu - herbaciany, a plam nie robi.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
An1a
Początkujący
*

Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 21.01.2013
Wiadomości: 6

« Odpowiedz #19 : 27-01-2013, 19:57 »

Czy mogę użyć miodu zamiast cukru do posłodzenia octu jabłkowego?
Zapisane
Strony: [1] 2 3 ... 6   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!