Niemedyczne forum zdrowia
29-03-2024, 03:26 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 ... 6   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Domowe wytwarzanie octu jabłkowego – poradnik  (Przeczytany 194377 razy)
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #20 : 27-01-2013, 21:07 »

Cytat
Czy mogę użyć miodu zamiast cukru do posłodzenia octu jabłkowego?
Tak.
Zapisane
Trubadur
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: IV 2012 - VI 2013
Wiedza:
Wiadomości: 891

« Odpowiedz #21 : 27-01-2013, 21:10 »

A po co tak? Nie masz cukru?
Daje to jakieś wyjątkowe efekty?
Zapisane
Mania
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 46
MO: od 2011 r.
Wiadomości: 80

« Odpowiedz #22 : 12-02-2013, 08:18 »

Też jestem w trakcie robienia octu, już właściwie powinnam go zlewać bo mija 2 tygodnie. Wstawiłam słoik z octem do dolnej półki w ciepłe miejsce, przykryłam ściereczką, zanurzałam od czasu do czasu skórki w wodzie, mam nadzieję, że wszystko zrobiłam jak należy, tylko mnie zastanawia .... nie było na skórkach pleśni, czy tak powinno być? Kolor jest ładny słomkowy, tylko trochę mętny, smak taki słodkawy, kwaśny, ale zapach to pod wino podchodzi. Czy taki ma być ? Może coś źle zrobiłam?
« Ostatnia zmiana: 12-02-2013, 09:40 wysłane przez K'lara » Zapisane
Bitwoman
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 12.12.2012, aktualnie przerwa
Wiadomości: 191

« Odpowiedz #23 : 12-02-2013, 08:47 »

Jakiego koloru jest Wasz ocet? Czy taki wpadający w czerwień to kwestia jabłek?
Zapisane

"Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą." Coelho
Renata, mama Kamili (5) i Daniela (3,5)
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #24 : 12-02-2013, 09:45 »

Też jestem w trakcie robienia octu, już właściwie powinnam go zlewać bo mija 2 tygodnie. Wstawiłam słoik z octem do dolnej półki w ciepłe miejsce, przykryłam ściereczką, zanurzałam od czasu do czasu skórki w wodzie, mam nadzieję, że wszystko zrobiłam jak należy, tylko mnie zastanawia .... nie było na skórkach pleśni, czy tak powinno być? Kolor jest ładny słomkowy, tylko trochę mętny, smak taki słodkawy, kwaśny, ale zapach to pod wino podchodzi. Czy taki ma być ? Może coś źle zrobiłam?

Wszystko jest dobrze z Twoim octem. Powiem więcej: wygląda na to, że jest wzorowy. biggrin
Po zlaniu octu do butelek, ten winny zapach zniknie - ocet dojrzeje. W tym celu nie domykaj butelki do końca.
Zapisane

K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #25 : 12-02-2013, 09:47 »

Jakiego koloru jest Wasz ocet? Czy taki wpadający w czerwień to kwestia jabłek?

Tak, barwa octu może zależeć od koloru jabłek (skórek). Z czasem jednak (jak ocet dłużej poleży) staje się jaśniejszy (żółtawy).
Zapisane

K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #26 : 12-02-2013, 09:51 »

Czy mogę użyć miodu zamiast cukru do posłodzenia octu jabłkowego?

Tak, ale po co? Miód zmienia smak i właściwości octu. Ponieważ lepsze jest wrogiem dobrego, powinien być cukier. Jeśli nie możesz żyć bez miodu to dodaj go do gotowego napoju octowego - powerdrinka.
Zapisane

Galapagos
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426

« Odpowiedz #27 : 12-02-2013, 12:46 »

Powiedzcie mi, dlaczego po zlaniu octu pływają mi w nim takie jakieś męty, które osadzają się na wierzchu? Pachnie i smakuje ok, ale nie wiem co z tak zwanymi, jak to ktoś tu kiedyś określił, "meduzami"? Czy źle zlewam? Już sama nie wiem.
« Ostatnia zmiana: 12-02-2013, 22:32 wysłane przez Agata » Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #28 : 12-02-2013, 12:48 »

Galapagos - przelej przez lnianą ściereczkę i będzie dobry.
Zapisane
Opiotr
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomości: 510

« Odpowiedz #29 : 12-02-2013, 18:32 »

Mnie nawet po przelaniu przez sitko po jakimś czasie robią się te 'męty', tylko one mi w niczym nie przeszkadzają.
« Ostatnia zmiana: 12-02-2013, 22:33 wysłane przez Agata » Zapisane

"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #30 : 12-02-2013, 22:17 »

Męty w occie, to kożuszek bakterii octowych lub drożdże.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Maniek
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 40
MO: 2.01.2010
Wiadomości: 10

« Odpowiedz #31 : 07-04-2013, 10:15 »

Co myślicie o tych octach sprzedawanych na allegro, ktoś miał z tym doczynienia, warto kupować u nich czy zrobić własny. Z opisu wyczytać można, że znają się na rzeczy.

http://allegro.pl/ocet-jablkowy-prawdziwie-domowy-i3144582033.html
http://allegro.pl/naturalny-ocet-jablkowy-nieklarowany-ekologiczny-i3150772344.html

Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #32 : 07-04-2013, 15:05 »

Cytat
warto kupować u nich czy zrobić własny
Oczywiście, że zrobić własny. Maniek, to takie proste, że po trzecim zrobieniu własnego octu będziesz się śmiał. A pewność i satysfakcja bezcenne. Zrób i napisz.
Zapisane
Kamil
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.281

« Odpowiedz #33 : 07-04-2013, 18:19 »

Prawda Kozaczku. Na początku też się obawiałem, ale mój pierwszy ocet wyszedł dobry, jestem skłonny powiedzieć - łatwizna. Drugi będę robił teraz i mam nadzieję, że wyjdzie jeszcze lepszy. biggrin
Zapisane

Trubadur
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: IV 2012 - VI 2013
Wiedza:
Wiadomości: 891

« Odpowiedz #34 : 07-04-2013, 18:59 »

A ja narobiłem octu i w ogóle nie używam... W ramach eksperymentu natomiast trzymam jeden ciągle nastawiony, będą już ze cztery miesiące.
Zapisane
Bara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: nie stosuję
Skąd: Częstochowa
Wiadomości: 67

« Odpowiedz #35 : 09-05-2013, 06:45 »

Mam wątpliwości, czy z moim octem wszystko w porządku. Nastawiłam go 3 tygodnie temu. Kolor piękny słomkowy. Smak przyjemny kwaskowy z odrobiną słodyczy. Wczoraj zlałam do butelek. Przed pójściem spać posmarowałam octem twarz i żylaka na łydce. Rano buzia opalona, na łydce brązowa plama, dłonie brązowe. Efekt samoopalacza. Czy to normalne?
Mam taki sam efekt po okładach octem, na początku był ciemnobrązowy kolor skóry z biegiem czasu jest coraz mniej intensywny, okłady robię na zmiany łuszczycowe.
Czy może to być efekt wyciągania toksyn ze skóry?
« Ostatnia zmiana: 09-05-2013, 14:23 wysłane przez Kamil_Niemcewicz » Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #36 : 11-05-2013, 07:46 »

Tak. To może być ten efekt. Ja miałam kolor lekko opalony na smarowanych podudziach.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Grawo
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-03-2009 do 16-12-2013.
Wiedza:
Wiadomości: 526

« Odpowiedz #37 : 11-05-2013, 09:44 »

Też tak miałam na stopach, gdy stosowałam skarpetki octowe.
Zapisane
Dibi
***

Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 30
MO: 04.07.2013
Wiadomości: 5

« Odpowiedz #38 : 19-07-2013, 17:26 »

Jak to jest z jabłkami z supermarketu? Ta cała pyszniutka chemia, którą je pryskają, później będzie w occie?
« Ostatnia zmiana: 19-07-2013, 17:48 wysłane przez Kamil_Niemcewicz » Zapisane

koniec języka za przewodnika
Barbarka15
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 11.04.2011
Skąd: Włocławek
Wiadomości: 69

« Odpowiedz #39 : 07-08-2013, 23:29 »

Dibi nie możesz jabłek kupić na ryneczku, czy od gospodarza? Poczytaj trochę Biosłone i nie zadawaj takich pytań.
« Ostatnia zmiana: 08-08-2013, 00:02 wysłane przez Kamil_Niemcewicz » Zapisane

Barbara
Strony: 1 [2] 3 4 ... 6   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!