Niemedyczne forum zdrowia
23-10-2020, 22:25 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Radiobiosłone --> www.radiobioslone.pl
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 4 5 [6]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Domowe wytwarzanie octu jabłkowego – poradnik  (Przeczytany 112886 razy)
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 59
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #100 : 23-10-2016, 07:45 »

Ocet potrafi jeszcze po odcedzeniu dość długo dojrzewać i w tym czasie trwa nadal fermentacja octowa.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Morelka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 37
MO: 2010 DP, KB
NIA: 2012.03-2012.09
Skąd: UK
Wiadomości: 52

« Odpowiedz #101 : 23-10-2016, 17:27 »

To ile on w końcu będzie tak pracował? I od czego zależny czas pracy octu? Czyli zostawić go tak i niech stoi odkręcony?
« Ostatnia zmiana: 23-10-2016, 18:08 wysłane przez Gloria » Zapisane

W zdrowym ciele zdrowy duch !
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 50
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 917

« Odpowiedz #102 : 23-10-2016, 18:31 »

Dlaczego nie? Czy przeszkadza Ci to, że naczynie z octem jest otwarte?
Moim zdaniem nic złego mu nie grozi...
« Ostatnia zmiana: 24-10-2016, 06:49 wysłane przez ArtComp » Zapisane

I'm going through changes
Morelka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 37
MO: 2010 DP, KB
NIA: 2012.03-2012.09
Skąd: UK
Wiadomości: 52

« Odpowiedz #103 : 23-10-2016, 19:17 »

Mi absolutnie nic nie przeszkadza smile tylko zastanawiałam się czy taki otwarty będzie ok. Wcześniej czegoś takiego nie miałam i nie jestem specem od octu jabłkowego jak widać smile   
Zapisane

W zdrowym ciele zdrowy duch !
Darko
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: stosuję
Wiadomości: 204

« Odpowiedz #104 : 23-10-2016, 20:17 »

Wczoraj odkręciłem butelkę z octem zrobionym w lutym tego roku - zaczął gazować. Pierwszy raz mi się tak zdarzyło.
« Ostatnia zmiana: 24-10-2016, 06:49 wysłane przez ArtComp » Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 59
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #105 : 24-10-2016, 10:54 »

    Czas "pracowania" octu w butelce zależy od temperatury otoczenia i ilości cukru w "niedopracowanym" occie. msn-wink Im więcej nieprzefermentowanego cukru zostało, tym dłużej będzie gazował. Tempo fermentacji (proces zależny od pracy enzymów) zależy od temperatury w pomieszczeniu.
Butelkę z octem można lekko odkręcić, aby dwutlenek węgla miał ujście i nie rozwalił butelki.

Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
maryanos
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 48
MO: nie stosuję
Wiadomości: 3

« Odpowiedz #106 : 03-03-2020, 09:36 »

Chciałbym podzielić się pewnym przydatnym trick'iem, który z powodzeniem stosuję przy wytwarzaniu octu jabłkowego domowym sposobem. Przyspiesza on fermentację, eliminuje ewentualny nalot pleśniowy i nie wymaga mieszania. Należy użyć sprzętu do napowietrzania, który można kupić w sklepie akwarystycznym (kamień napowietrzający, kawałek wężyka oraz mała pompka membranowa). Kamień łączymy z pompką wężykiem i umieszczamy na dnie naczynia z jabłkami. Włączamy pompkę i czekamy na zakończenie fermentacji, która tym sposobem przebiega znacznie szybciej.
Zapisane
Strony: 1 ... 4 5 [6]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!