Niemedyczne forum zdrowia
28-02-2021, 07:35 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 4 5 [6]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Domowe wytwarzanie octu jabłkowego – poradnik  (Przeczytany 121840 razy)
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 59
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.356

« Odpowiedz #100 : 23-10-2016, 07:45 »

Ocet potrafi jeszcze po odcedzeniu dość długo dojrzewać i w tym czasie trwa nadal fermentacja octowa.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Morelka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 38
MO: 2010 DP, KB
NIA: 2012.03-2012.09
Skąd: UK
Wiadomości: 52

« Odpowiedz #101 : 23-10-2016, 17:27 »

To ile on w końcu będzie tak pracował? I od czego zależny czas pracy octu? Czyli zostawić go tak i niech stoi odkręcony?
« Ostatnia zmiana: 23-10-2016, 18:08 wysłane przez Gloria » Zapisane

W zdrowym ciele zdrowy duch !
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 50
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 928

« Odpowiedz #102 : 23-10-2016, 18:31 »

Dlaczego nie? Czy przeszkadza Ci to, że naczynie z octem jest otwarte?
Moim zdaniem nic złego mu nie grozi...
« Ostatnia zmiana: 24-10-2016, 06:49 wysłane przez ArtComp » Zapisane

I'm going through changes
Morelka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 38
MO: 2010 DP, KB
NIA: 2012.03-2012.09
Skąd: UK
Wiadomości: 52

« Odpowiedz #103 : 23-10-2016, 19:17 »

Mi absolutnie nic nie przeszkadza smile tylko zastanawiałam się czy taki otwarty będzie ok. Wcześniej czegoś takiego nie miałam i nie jestem specem od octu jabłkowego jak widać smile   
Zapisane

W zdrowym ciele zdrowy duch !
Darko
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: nie stosuję
Wiadomości: 206

« Odpowiedz #104 : 23-10-2016, 20:17 »

Wczoraj odkręciłem butelkę z octem zrobionym w lutym tego roku - zaczął gazować. Pierwszy raz mi się tak zdarzyło.
« Ostatnia zmiana: 24-10-2016, 06:49 wysłane przez ArtComp » Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 59
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.356

« Odpowiedz #105 : 24-10-2016, 10:54 »

    Czas "pracowania" octu w butelce zależy od temperatury otoczenia i ilości cukru w "niedopracowanym" occie. msn-wink Im więcej nieprzefermentowanego cukru zostało, tym dłużej będzie gazował. Tempo fermentacji (proces zależny od pracy enzymów) zależy od temperatury w pomieszczeniu.
Butelkę z octem można lekko odkręcić, aby dwutlenek węgla miał ujście i nie rozwalił butelki.

Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
maryanos
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 49
MO: nie stosuję
Wiadomości: 3

« Odpowiedz #106 : 03-03-2020, 09:36 »

Chciałbym podzielić się pewnym przydatnym trick'iem, który z powodzeniem stosuję przy wytwarzaniu octu jabłkowego domowym sposobem. Przyspiesza on fermentację, eliminuje ewentualny nalot pleśniowy i nie wymaga mieszania. Należy użyć sprzętu do napowietrzania, który można kupić w sklepie akwarystycznym (kamień napowietrzający, kawałek wężyka oraz mała pompka membranowa). Kamień łączymy z pompką wężykiem i umieszczamy na dnie naczynia z jabłkami. Włączamy pompkę i czekamy na zakończenie fermentacji, która tym sposobem przebiega znacznie szybciej.
Zapisane
Kalina
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Skąd: lubuskie
Wiadomości: 961

« Odpowiedz #107 : 23-01-2021, 15:23 »

Jeden z moich octów jabłkowych był w słoju dość długo, na powierzchni utworzyła się matka octowa, grubości ok. 0,5 cm.

Czytałam, że takie matki octowe można przykładać na bolące żyły. Ofiarowałam ją znajomej, która cierpi na żylaki. Poinformowała mnie, że żyła przestała ją szczypać.

Jeśli ktoś wypróbuje tej metody, podzielcie się swoim doświadczeniem.
Zapisane
Strony: 1 ... 4 5 [6]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!