Płukanie nosa wg sraj chi

Zaczęty przez pawelrob, 28-05-2012, 17:17

pawelrob

Proszę o poradę :-)

Od lat walczę z alergią i MO wyraźnie mi w tym pomaga (stosuję MO 4 lata),
jednak jama nosowa jest jeszcze wyraźnie zainfekowana wiadomo kim. :-)

Codziennie (od 3 m-cy) stosuję płukanie nosa jogińską metodą jala neti polegającą na wlewaniu roztworu do jednej dziurki nosa po czym wypływa on drugą lub ustami.

Jako roztwór stosuję przegotowaną wodą w odpowiednich proporcjach soli (by uzyskać stężenie soli fizjologicznej).

Mam pytanie:
jaką stosować ilość alocitu biorąc pod uwagę to, że jedno płukanie to pół litra wody i robię to codziennie (nie chciałbym przesadzić ze stężeniem).

Kozaczek

Pawelrob - w tym wątku jest odpowiedż na Twoje pytanie!

K'lara

Pawle, a skąd my mamy wiedzieć jakie stężenie jest potrzebne do jogińskiej metody jala neti, którą stosujesz? Może wykonaj eksperyment i napisz nam o tym. :)

Dusiu70

Cytat: Pawelrob w 28-05-2012, 17:17
Proszę o poradę :-)
Jak napisała wyżej Kozaczek, poradę otrzymałeś. Jest zawarta w tytule Twego wątku. ;)

Cytat: Pawelrob w 28-05-2012, 14:14
...
4 lata już stosuję MO,
od pół roku KB,
od dzisiaj DP :-)
...
Od kilkudziesięciu lat walczę z alergią,
dzięki MO z roku na rok jest mi wyraźnie coraz lżej, :-)
dlatego też ośmieliłem się aktywnie dołączyć do grona forumowiczów :-)
Paweł
Ty za to masz wiele do nadrobienia. 4 lata MO i żadnych wpisów.
Opisuj chłopie powoli nam, jak wygląda Twój proces oczyszczania, leczenia alergii. Bo z tego co widać, wygląda tak, jakbyś MO traktował niczym "eliksir młodości". Łyk i po sprawie, reszta bez zmian. Napisz coś o swojej diecie, glutenie, nabiale sklepowym itp. To forum jest miejscem, gdzie każdy z nas oprócz porad, dzieli się swoimi doświadczeniami. Jedni mają ich więcej inni mniej. Ja należę do tych co to "nic go nie rusza". Dlatego mam mało doświadczeń w oczyszczaniu organizmu, ale staram się być pomocnym tam, gdzie mogę. Teraz kolej na Ciebie. Bierz się do roboty/pisania a te jala neti sobie lepiej odpuść.

Cytat: Pawelrob w 28-05-2012, 17:17
Codziennie (od 3 m-cy) stosuję płukanie nosa ...jedno płukanie to pół litra wody
Jestem pod wrażeniem. :)
(20)Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? (21) Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. (1Kor)

Baird

Cytatjaką stosować ilość alocitu biorąc pod uwagę to, że jedno płukanie to pół litra wody i robię to codziennie

Przepuścić pół litra wody przez nos, to naprawdę wyczyn. Spróbuj ssania oleju, wymaga czasu ale czyni cuda.
Prawda czyni wolnym

Euroscan

Przepuścić pół litra wody przez nos, to naprawdę wyczyn.
Wody to bym nie radził, nie dasz rady.
Kolega wspominał że przepuszał roztwór soli o steżeniu soli fizjologicznej a to co innego.
Niestety grzybica nie opusci nosa tylko przy stosowaniu jala neti, bo nie taki jest cel metody jala neti.
euroscan:uparciuch, wydzielacz, GT2 zbieracz, KB, DZ, MO.

Heniek

To nie wyczyn, Hindusom dość szybko idzie takie przepuszczanie wody przez nos.

http://www.youtube.com/watch?v=DlrQaP3kDz0

Są nawet zawody sportowe jal neti. Zawodnicy w nich się ścigają, kto szybciej przepuści więcej litrów wody przez nochala. ;-)

http://www.youtube.com/watch?v=2EfFlIgBO50

Dorośli rywalizują na dystansie 5 i 10 litrów, juniorzy tylko do 5 litrów, przynajmniej w jednej z federacji tej końkurencji sportowej ;-)

http://ifjn.org/
Nadciąga noc komety \ Ognistych meteorów deszcz \ Nie dowiesz się z gazety \ Kto przeżyje swoją śmierć