Niemedyczne forum zdrowia
25-04-2024, 23:37 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kefir, kwaśne mleko, jogurt  (Przeczytany 41096 razy)
Poszukująca
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 39
MO: 15.02.2011-z przerwami, 04-07.2012; 01.01.2013, ostateczna rezygnacja ze względu na ciągle pogarszający się stan zdrowia
Wiedza:
Skąd: Ruda Śląska
Wiadomości: 546

« Odpowiedz #20 : 18-07-2012, 17:20 »

Czy jest jakaś różnica w walorach zdrowotnych między jogurtem i kefirem, a kwaśnym mlekiem, które robi się samo?
Zapisane

Poszukująca
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #21 : 18-07-2012, 19:57 »

Czy jest jakaś różnica w walorach zdrowotnych między jogurtem i kefirem, a kwaśnym mlekiem, które robi się samo?
http://www.bioslone.pl/odzywianie/podstawy-wiedzy/mleko/mleczne-napoje-fermentowane
Zapisane

Opiotr
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomości: 510

« Odpowiedz #22 : 27-04-2013, 16:20 »

Wzięło mnie dziś na oglądanie filmów i znalazłem na YT filmiki lek. med. Jadwigi Kempisty, tutaj bardzo ciekawy film o mleku, jogurtu, kefirze:
http://www.youtube.com/watch?v=_LeBy8VqdAI
Warto obejrzeć wszystkie filmiki o jajku, maśle itd...

Na temat tych filmów pisaliśmy już w wątku o jajach: http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=12206.msg182566#msg182566 i w wątku o maśle: http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=25703.0 //W.
« Ostatnia zmiana: 27-04-2013, 22:01 wysłane przez Whena » Zapisane

"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
Anusia
Początkujący
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 10 04 2013
Wiadomości: 26

« Odpowiedz #23 : 27-04-2013, 18:23 »

Kupuję od tej Pani bakterie jogurtowe L+. Smaczny jogurt wychodzi.
Zapisane

Szpieg
Tashideley
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582

« Odpowiedz #24 : 27-04-2013, 22:38 »

Trafiłam na wątek i narobiłam sobie smaka na domowy kefir i jogurcik. Czy można je wprowadzić na którymś etapie DP czy traktujemy je jako zakazane probiotyki?
Zapisane
Kamil
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.280

« Odpowiedz #25 : 28-04-2013, 06:02 »

Nie pijemy jogurtów ani kefirów w trakcie DP.
Zapisane

Marooned
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369

« Odpowiedz #26 : 29-04-2013, 09:07 »

A ja w ramach urozmaicenia zacząłem swoją produkcję kefiru na bazie grzybka tybetańskiego. Smakuje doskonale.
Zapisane
Kalina
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Skąd: lubuskie
Wiadomości: 992

« Odpowiedz #27 : 29-04-2013, 13:54 »

Kupuję od tej Pani bakterie jogurtowe L+. Smaczny jogurt wychodzi.
Czy widzisz jakieś pozytywne zmiany, w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, po tych jogurtach?
Zapisane
Anusia
Początkujący
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 10 04 2013
Wiadomości: 26

« Odpowiedz #28 : 29-04-2013, 14:44 »

Lepiej się czuję i cerę mam lepszą. Kupki są twardsze.
Zapisane

Szpieg
Tashideley
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582

« Odpowiedz #29 : 26-05-2013, 20:13 »

Anusia, gdzie najtaniej można kupić te saszetki?
Z mojego rozeznania wynika, że jedna saszetka, którą należy użyć na 1 litr mleka kosztuje ok. 30 zł.

Przy okazji, czy macie jakiś sprawdzony jogurt naturalny, z którego warto zrobić zaczyn?
Zapisane
Manialub
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.02.2013 1.04.2013 dieta bezglutenowa
Skąd: Kraków
Wiadomości: 81

« Odpowiedz #30 : 27-05-2013, 06:09 »

Jeśli ktoś z zainteresowanych produkcją domowego jogurtu posiada urządzenie typu thermomix to świetnie sprawdza się przy produkcji jogurtu, zawsze wychodzi. Poza tym mi służy w kuchni od 15 lat i wykorzystuję go na maksa, codziennie w ruchu. Można kupić używany model na allegro.
« Ostatnia zmiana: 28-05-2013, 11:16 wysłane przez Nieboraczek » Zapisane
Tashideley
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582

« Odpowiedz #31 : 28-05-2013, 16:15 »

Produkcja jogurtu polega m.in. na pozostawieniu mleka z zaczynem jogurtowym na wiele godzin w odpowiednio ogrzanym miejscu. Czy Ty go pozostawiasz na ten czas w Thermomixie?
Zapisane
Anya
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 05.03.2013, DP I 01.06.2013
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 203

« Odpowiedz #32 : 28-05-2013, 16:48 »

Ja mam dosyć swoich grzybków w jelicie. A zamiast thermomixa mam za 45 zeta małą maszynę do chleba i robię w niej jogurt. smile Podtrzymuje ciepło i ma klapkę z szybką.
Zapisane
Tashideley
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582

« Odpowiedz #33 : 28-05-2013, 16:59 »

Ja zainwestowałam w jogurtownicę. Sama na razie nie mogę jeść jogurtów z uwagi na DP, ale dzieci bardzo je lubią.
Zapisane
Anya
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 05.03.2013, DP I 01.06.2013
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 203

« Odpowiedz #34 : 28-05-2013, 17:27 »

Ja staram się sensownie wykorzystać maszynę do chleba.
« Ostatnia zmiana: 28-05-2013, 17:42 wysłane przez Kamil_Niemcewicz » Zapisane
Galapagos
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426

« Odpowiedz #35 : 02-06-2013, 18:54 »

Nie mam dzis jogurtu kupnego (żeby zrobić zaczyn) ale się tak zastanawiam czy do zrobienia domowego jogurtu moge uzyc tego domowego jogurtu z zeszłego tygodnia, jako zaczynu? Jak myslicie?
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #36 : 02-06-2013, 19:04 »

Jak najbardziej. Zawsze tak możesz czynić.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Galapagos
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426

« Odpowiedz #37 : 02-06-2013, 19:50 »

Czy mogę użyć go nawet jeśli mój zeszłotygodniowy jogurt wyszedł grudkowaty?
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #38 : 02-06-2013, 21:20 »

Jeśli jogurt nie wyszedł smaczny i "normalny", to znaczy, że bakterie pewnie wyhodowałaś nie te, co trzeba. W takim razie nie ma to sensu.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!