scorupion
|
|
« : 21-06-2012, 10:27 » |
|
Pod rozwagę każdemu, wystarczy mięso, warzywa (mnie na przykład sama kapusta), jajka i te dodatki. Samopoczucie od razu lepsze, a i mniej zawracania głowy. Mistrzu, sprecyzowałbym tylko co rozumiemy pod hasłem dodatki, bo inaczej znajdzie się tam wszystko.
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-01-2016, 12:39 wysłane przez Gloria »
|
Zapisane
|
|
|
|
Irek
Offline
Płeć:
Wiek: 18
MO: 10.01.2012
Skąd: Bawaria, kiedyś Strzelce Opolskie
Wiadomości: 576
|
|
« Odpowiedz #1 : 21-06-2012, 11:23 » |
|
Ja biedny mis, pakuje co dzień rano w siebie górę kaszy. Świadomy jestem, ale mięsa rano nie ruszę, jaj nie jadam, podrobów tez nie, same surówki to za mało. W fantazjowaniu kulinarnym Mistrzem nie jestem, to może byście poradzili coś żeby taki okaz mógł się jakoś rozsądniej nasycić z rana? Później już jest o.k Może ktoś ma jakiś pomysł?
|
|
|
Zapisane
|
Uwaga! Bywam szczery, aż do bólu i głupi jak but. Oj, raz zapomniało mi się, ze pan Szemeszteyn ma zawsze racje! Stad taki samokrytyczny podpis mam, zasłużyłem.
|
|
|
Dandi
|
|
« Odpowiedz #2 : 21-06-2012, 11:38 » |
|
Bez swirowania. Mnie tez interesuja te dodatki. Masło, smalec, miód, orzechy?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Poszukująca
Offline
Płeć:
Wiek: 39
MO: 15.02.2011-z przerwami, 04-07.2012; 01.01.2013, ostateczna rezygnacja ze względu na ciągle pogarszający się stan zdrowia
Wiedza:
Skąd: Ruda Śląska
Wiadomości: 546
|
|
« Odpowiedz #3 : 21-06-2012, 11:42 » |
|
ale mięsa rano nie ruszę, jaj nie jadam, podrobów tez nie
Jak nie jesz tego co jest podstawą to co można Ci doradzić? Jedz te kasze na zdrowie.
|
|
|
Zapisane
|
Poszukująca
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #4 : 21-06-2012, 11:49 » |
|
Bez swirowania. Mnie tez interesuja te dodatki. Masło, smalec, miód, orzechy?
No, to są właśnie owe dodatki. Nie ma sensu wymieniać ich wszystkich, bo i tak pojawią się pytania: a orzechy peruwiańskie można?
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Irek
Offline
Płeć:
Wiek: 18
MO: 10.01.2012
Skąd: Bawaria, kiedyś Strzelce Opolskie
Wiadomości: 576
|
|
« Odpowiedz #5 : 21-06-2012, 12:05 » |
|
ale mięsa rano nie ruszę, jaj nie jadam, podrobów tez nie
Jak nie jesz tego co jest podstawą to co można Ci doradzić? Jedz te kasze na zdrowie. Mięso jem i lubię, ale nie na śniadanie. Mam jakiś dziwny uraz do wymienionych produktów. W dzieciństwie, jadłem je chętnie. Może ktoś miał podobna sytuacje i coś wymyślił?
|
|
|
Zapisane
|
Uwaga! Bywam szczery, aż do bólu i głupi jak but. Oj, raz zapomniało mi się, ze pan Szemeszteyn ma zawsze racje! Stad taki samokrytyczny podpis mam, zasłużyłem.
|
|
|
Dandi
|
|
« Odpowiedz #6 : 21-06-2012, 12:19 » |
|
Bez swirowania. Mnie tez interesuja te dodatki. Masło, smalec, miód, orzechy?
No, to są właśnie owe dodatki. Nie ma sensu wymieniać ich wszystkich, bo i tak pojawią się pytania: a orzechy peruwiańskie można? Przciez po to został stworzony ten temat? Ah te wasze kpiny, no tak; witamy na Biosłone :-)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #7 : 21-06-2012, 12:24 » |
|
Przciez po to został stworzony ten temat? Ah te wasze kpiny, no tak; witamy na Biosłone :-)
Nic z tego bełkotu nie zrozumiałem. O co chodzi?
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Kasandra
Offline
Płeć:
MO: 15.05.2010
Skąd: Zielona Góra
Wiadomości: 104
|
|
« Odpowiedz #8 : 21-06-2012, 13:57 » |
|
Też dla mnie był problem co na śniadanie. Kiedyś oczywiście kanapki z wędliną, serem. To już dawne czasy. Dla przykładu, że można inaczej podam dzisiejsze śniadanie moje i wnuczka 2,5 latka: leczo to mięso karkówka drobno pokrojona i uduszona z warzywami: cebulka, marchewka, cukinia, papryka, kalarepka, kapustka oraz kilka pomidorków. A z surowych to ogórek mało solny. Takie śniadanko trzyma dość długo.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Poszukująca
Offline
Płeć:
Wiek: 39
MO: 15.02.2011-z przerwami, 04-07.2012; 01.01.2013, ostateczna rezygnacja ze względu na ciągle pogarszający się stan zdrowia
Wiedza:
Skąd: Ruda Śląska
Wiadomości: 546
|
|
« Odpowiedz #9 : 21-06-2012, 14:59 » |
|
jaj nie jadam
Dlaczego? Ja też kiedyś miałam opory przed porannym jedzeniem jajek, a okazało się to bardzo dobrym rozwiązaniem, zwłaszcza w postaci jajecznicy. Na twardo mi nie służą, a na miękko czasem nie wyjdą. To naprawdę dokonało dużego zwrotu w moim zdrowiu, wreszcie bez lęku zaczęłam jeździć do pracy i w ogóle wychodzić z domu, bez obaw, że jelita zastrajkują.
|
|
|
Zapisane
|
Poszukująca
|
|
|
Dandi
|
|
« Odpowiedz #10 : 21-06-2012, 18:39 » |
|
A co z owocami? Gdzie miejsce na owoce? Jako dodatek tak?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Fabularasa
Offline
Płeć:
MO: Luty 2010
Wiedza:
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 384
|
|
« Odpowiedz #11 : 21-06-2012, 19:46 » |
|
Ileż można kombinować z tym jedzeniem?
Jemy mięso równoważąc je surówką. Jest to podstawa, do której dokładamy co tylko chcemy - żywność nieprzetworzoną.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dusiu70
|
|
« Odpowiedz #12 : 21-06-2012, 21:51 » |
|
Może ktoś ma jakiś pomysł? Ja rano wypijam KB. Śniadanie - surówka, mięso i jaja jem około południa. A może tak pokombinuj z fasolą, np. fasolka po bretońsku?
|
|
|
Zapisane
|
(20)Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? (21) Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. (1Kor)
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #13 : 21-06-2012, 22:41 » |
|
Świetny artykuł, trafiający w sedno błędów żywieniowych wszystkich obecnych i byłych pacjentów. Każde odstępstwo od tej reguły (np. zjedzenie zbyt dużej ilości owoców, kosztem mięska, warzyw i jaj) czuję natychmiast jako głód, lub złe samopoczucie. A co do kaszy, no cóż, podobno łatwiej jest zarządzać ludźmi spożywającymi obrok.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
|