Niemedyczne forum zdrowia
20-04-2024, 10:15 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Smalec  (Przeczytany 51264 razy)
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« : 07-07-2012, 23:01 »

Smalec, to najlepszy tłuszcz. Niestety, ludziom kojarzy się z biedą i wysokim cholesterolem:
- http://www.ziolaiprzyprawy.info/2012/07/04/blog/smalec-dlaczego-wszyscy-go-nienawidza-cholesterol-zdrowie/
Zapisane
Darko
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: nie stosuję
Wiadomości: 230

« Odpowiedz #1 : 19-09-2012, 19:51 »

Smalec wytopiony ze słoniny i przelany do słoików jaki będzie miał termin ważności?
Zapisane
Filutek
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 25.02.2005
Wiedza:
Wiadomości: 262

« Odpowiedz #2 : 19-09-2012, 20:48 »

Termin ważności smalcu będzie zależeć od tego, czy słoik z zawartością został zamknięty, czy też tylko zakręcony.
« Ostatnia zmiana: 28-11-2012, 23:07 wysłane przez Agata » Zapisane
Marooned
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369

« Odpowiedz #3 : 20-09-2012, 09:16 »

Ja swój smalec trzymam w lodówce nawet miesiąc i nic się z nim nie dzieje, co ciekawsze nie jest on w słoiku, tylko w kamionce bez przykrycia.
Zapisane
Darko
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: nie stosuję
Wiadomości: 230

« Odpowiedz #4 : 20-09-2012, 09:23 »

Jak się zamknie to jak długo wytrzyma?
Zapisane
Filutek
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 25.02.2005
Wiedza:
Wiadomości: 262

« Odpowiedz #5 : 23-09-2012, 16:23 »

Więcej niż pół roku.
Zapisane
Adi88
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 35
MO: 17.08.2011
Wiadomości: 41

« Odpowiedz #6 : 05-07-2013, 15:04 »

Czyli według artykułu w sklepie można kupić normalny smalec bez żadnych chemicznych dodatków?
Zapisane
Kamil
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.280

« Odpowiedz #7 : 05-07-2013, 15:05 »

Nigdy nie mamy tej pewności. Najlepiej jak sam zrobisz. To nic trudnego, a nawet smaczniejszy niż kupny. smile
Zapisane

Anya
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 05.03.2013, DP I 01.06.2013
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 203

« Odpowiedz #8 : 05-07-2013, 16:25 »

Czyli według artykułu w sklepie można kupić normalny smalec bez żadnych chemicznych dodatków?

Chemiczne dodatki i nie tylko podano już wcześniej śwince, żeby zdrowo msn-wink szybko urosła. Co się odkłada w tkance tłuszczowej też wiemy. U chłopa jest podobnie, bo też kupuje pasze dla zwierząt - im tańsza tym lepsza.
Zapisane
Lukas123
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 28.08.12 KB:30.08.12
Wiadomości: 117

« Odpowiedz #9 : 20-08-2013, 17:57 »

A więc skąd bierzecie smalec? Ja wytapiam z błony kupionej normalnie w mięsnym, ale nie w jakiejś dużej sieciówce.

Wiadomo, że nigdy nie będzie idealny (bo żeby taki był to trzeba by chyba samemu odchować świnkę), ale chyba lepszy robiony tak niż kupować te gotowe śmierdzące smalce. Przynajmniej taki ładnie pachnie i jest bieluteńki.
Zapisane
Kamil
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.280

« Odpowiedz #10 : 20-08-2013, 20:04 »

Ja wytapiam ze słoniny, a rzadziej kupuję w kostkach. Chciałbym znaleźć przepis na zrobienie smalcu bez skwarków, nie zawsze mi smakują. msn-wink
Zapisane

Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #11 : 20-08-2013, 20:24 »

Kamil, przelej gotowy, gorący smalec przez sito.
Zapisane
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.251

« Odpowiedz #12 : 20-08-2013, 20:37 »

A więc skąd bierzecie smalec? Ja wytapiam z błony kupionej normalnie w mięsnym, ale nie w jakiejś dużej sieciówce.

Wiadomo, że nigdy nie będzie idealny (bo żeby taki był to trzeba by chyba samemu odchować świnkę), ale chyba lepszy robiony tak niż kupować te gotowe śmierdzące smalce. Przynajmniej taki ładnie pachnie i jest bieluteńki.

Z tym smalcem to dramat jest teraz! Świnki nie wiadomo co jedzą...ostatnio kupiłam prawie kilogram boczku i słoniny, i chciałam coś wytopić...nie chciało się wytopić.
Z całego kilograma wyszedł mi słoiczek smalcu ze skwarkami, ale jakbym wyjęła te skwarki toby było chyba ze 100g czystego smalcu.
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #13 : 20-08-2013, 20:39 »

Starajmy się kupować wysoką, grubą słoninę.
Zapisane
Oliwka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-08-2005
Skąd: Polska
Wiadomości: 94

« Odpowiedz #14 : 20-09-2013, 13:20 »

Czy smalec gęsi nadaje się do smażenia? Kupiłam i jestem zadowolona, bo nie śmierdzi tak jak ze świnki.
Zapisane

nie można przyrody inaczej zwyciężyć niż przez to, że się jej słucha
Lukas123
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 28.08.12 KB:30.08.12
Wiadomości: 117

« Odpowiedz #15 : 27-09-2013, 16:47 »

Oczywiście, że się nadaje. smile Smalec taki jadłem tylko kilka razy bo nie mam jak się zaopatrywać w niego częściej, ale był bardzo dobry i z chęcią jadłbym go częściej.

Ogólnie... wszystkie tłuszcze zwierzęce są dobre. Czy to smalec wieprzowy czy gęsi czy łój z krówki czy też masło - wszystko to są zdrowe tłuszcze. Jednakże smalec jest najłatwiejszy do strawienia i ja np. mogę używać właściwie tylko jego.

A jeśli chodzi o zapach - nie kupuj smalcu w sklepie. Ja zaopatrzyłem się w maszynkę do mielenia i teraz w 15 minut mielę, potem ze 3-4 godziny wytapiam w piekarniku w temperaturze poniżej 140 stopni (wcześniej więcej, dopóki nie zacznie 'pyrkać'). Roboty z tym prawie nie ma wcale a i tak wystarczy to robić co miesiąc. Jedynie problematyczne jest mycie tego wszystkiego z tłuszczu, ale taki problem to nie problem.

Aha, jeszcze w kwestii zapachu. Nie zgadzam się z tym co napisała Kozaczek: "Starajmy się kupować wysoką, grubą słoninę."

Wg mnie taki smalec tylko do pewnych dań gdzie charakterystyczny jego posmak i zapaszek jest wymagany. Generalnie do smażenia polecam smalec z tzw. błony, czyli tłuszczu który w śwince otacza nerki i schab. Nie ma dużego problemu z kupieniem tego (jak dobrze, ze ludzie jedzą oleje roślinne! msn-wink).
« Ostatnia zmiana: 27-09-2013, 17:50 wysłane przez Kamil_Niemcewicz » Zapisane
Kasik
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 35
MO: 29.05.2016
Skąd: Poznań
Wiadomości: 33

« Odpowiedz #16 : 03-01-2018, 20:38 »

A ja się zastanawiałam nad czymś innym. Toksyny w dużym stopniu kumulowane są właśnie w tłuszczu. Smalec zarówno ze sklepu w kostkach,  jak i od rzeźnika,  jest wątpliwego pochodzenia. Czy nie zawiera on jakichś niepożądanych substancji? Mięso możemy uzdatnić, a z tłuszczem już tego nie zrobimy.
Zapisane
Gibbon
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370

« Odpowiedz #17 : 04-01-2018, 11:28 »

No i sobie odpowiedziałaś.
Zapisane
Kasik
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 35
MO: 29.05.2016
Skąd: Poznań
Wiadomości: 33

« Odpowiedz #18 : 06-01-2018, 08:13 »

No tak, ale cały czas jest on polecany na forum,  i nie tylko, jako najlepszy tłuszcz. Dlatego nie kumam. Mało kto ma możliwość kupna smalcu z jakiegoś wiejskiego źródła, a i to nie daje gwarancji. No, a mówi się, że należy tego smalcu używać i niektórzy piszą, że konsumują nawet i po kilka łyżek.
A skoro zawiera on tyle toksyn to mi się jakoś nie klei to stąd moje pytanie, bo mogę się mylić, albo mieć za małą wiedzę.
Zapisane
Gibbon
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370

« Odpowiedz #19 : 06-01-2018, 09:20 »

Jednym z założeń Biosłone jest niepopadanie w obłęd zdrowego odżywiania. Co innego używać do smażenia a co innego jeść łyżkami. Co innego u zdrowego, co innego u chorego.
Zapisane
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!