Aktualności:

Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij

Młynek niedrogi

Zaczęty przez Blazy, 02-08-2012, 09:44

Trubadur

CytatJa też mam ten młynek. Jest super.
I też nie masz tych wszystkich problemów, o których napisałem? Długo musisz mielić? Nie przegrzewa się? A może pijesz takie nie do końca sproszkowane i Ci to nie przeszkadza?

CytatTylko, że tego HR 2860 nie ma już w sprzedaży.
Jest, przecież podałem link.

K'lara

Cytat: Trubadur w 30-11-2012, 14:32
CytatJa też mam ten młynek. Jest super.
I też nie masz tych wszystkich problemów, o których napisałem? Długo musisz mielić? Nie przegrzewa się? A może pijesz takie nie do końca sproszkowane i Ci to nie przeszkadza?

Nie mam żadnych problemów. Młynek pracuje bez zarzutu, nasiona zmielone na pył.

Trubadur

A niech mnie, albo miałem jakiś felerny egzemplarz, albo pospieszyłem się jednak z oddaniem. Ale w gruncie rzeczy i tak nie pasowało mi to, że był (tak mi się zdało) dość niewygodny do czyszczenia.

Zuza

Nie wiem co Cię zniechęciło do tego młynka. Miele ziarna bardzo drobno, czyści się go normalnie. Wcześniej miałam stary młynek mojej Babci, produkcji chyba rosyjskiej i nie widzę różnicy w możliwości czyszczenia ich. Przecież młynki do kawy mają raczej podobną budowę.

Trubadur

Też już nie wiem, może to dlatego, że przywykłem do mielenia w blenderze :). Zwłaszcza, że ewidentnie lepiej rozdrabniał te nasiona (i tak zdawało mi się zawsze, że nie dość dobrze). Mogło to też wynikać z tego, że za szybko przerwałem procedurę, no ale starałem się dostosować do zalecenia nie mielenia dłużej niż 30 sekund (po tym czasie należy zrobić minutę przerwy -- to też mnie trochę odrzuciło, choć jestem świadom, że to być może tylko takie gadanie producenta na wszelki wypadek). No, ale nic, zapomnijmy o tym :) Teraz czekam na Philipsa, mam nadzieję, że się nie zawiodę.

Lena

Blender Philips HR 2860 też mam, ale nie mieli ziaren dokładnie, w sensie na proszek, a o takie mielenie mi właśnie chodzi.
Też się zastanawiałam się nad młynkiem ELDOM, także kupię chyba właśnie ten.
Zdrowie to nie wszystko, ale bez zdrowia wszystko jest niczym.

Opiotr

Cytat: Lena w 30-11-2012, 17:33
Blender Philips HR 2860 też mam, ale nie mieli ziaren dokładnie, w sensie na proszek, a o takie mielenie mi właśnie chodzi.
Też się zastanawiałam się nad młynkiem ELDOM, także kupię chyba właśnie ten.
Ale młynek będzie jeszcze mniej dokładnie mielił...
"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers

Lena

No nie zgodzę się z tym. Bosch mielił właśnie na proszek, ale teraz chcę spróbować innego młynka. Może dłużej wytrzyma przynajmniej.
A co do mojego Philipsa, to przy mieleniu ziaren raz że nie mieli dokładnie i zostawia duże kawałki,
to przy tym jeszcze bardzo szybko się przegrzewa. Może jakiś model felerny albo za dużo ziaren na raz wsypuję.
Zdrowie to nie wszystko, ale bez zdrowia wszystko jest niczym.

Trubadur

Szkoda, że nie napisałaś wczoraj, byłbym się może jeszcze zastanowił, a tak już za późno.
Z mojego doświadczenia wynika, że lepiej miele się większe ilości ziaren, właśnie kiedy jest mało to nie zawsze jest dokładnie.

Marooned

CytatJa mam tego Boscha MKM 6003
Ja też, tylko że nie do końca daje radę z pestkami dyni. Zawsze kilka sztuk pozostanie niezmielonych.

PS.
A co możecie polecić do mielenia np. kaszy gryczanej do wypieku chleba? No niby można tym młynkiem do kawy, ale może ktoś z Was ma jakieś inne urządzenie, które nie kosztuje fortuny i bardziej się do tego nadaje?
Typowe młynki do mielenia mąki są strasznie drogie.

Lilly

Jeśli masz maszynkę do mielenia mięsa Zelmer, to możesz dokupić młynek żarnowy za ok. 100 zł. On dobrze radzi sobie z suchymi ziarnami.

K'lara

Cytat: Marooned w 03-12-2012, 12:18
A co możecie polecić do mielenia np. kaszy gryczanej do wypieku chleba? No niby można tym młynkiem do kawy, ale może ktoś z Was ma jakieś inne urządzenie, które nie kosztuje fortuny i bardziej się do tego nadaje?
Typowe młynki do mielenia mąki są strasznie drogie.

Najtańsze będzie to urządzenie:

Asia61

Oj, boli mnie brzuch ze śmiechu! :)
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna

K'lara

Cytat: Asia61 w 03-12-2012, 16:38
Oj, boli mnie brzuch ze śmiechu! :)

Właśnie! Śmiech doskonale wzmacnia mięśnie brzucha. Taka śmieszna gimnastyka... :)

Gibbon

Takie selektywne wzmacnianie mięśni to nic dobrego.

Trubadur

Klaro, czy to urządzenie mieli na pył? Czy aby po słoneczniku nie zostają igiełki? No i gdzie takie coś można nabyć?

Grawo

Ziarna mielę w młynku do kawy Moulinex, wszystko zmielone na pył.

K'lara

Cytat: Gibbon w 03-12-2012, 16:54
Takie selektywne wzmacnianie mięśni to nic dobrego.

Jak dla kogo. Dla małp zielonych, na pewno nic dobrego. Smutne to, zgryźliwe i bez uroku. Ot, małpi los nie jest bajką ani snem...

K'lara

Cytat: Trubadur w 03-12-2012, 16:55
Klaro, czy to urządzenie mieli na pył? Czy aby po słoneczniku nie zostają igiełki? No i gdzie takie coś można nabyć?

Mieli zboża na mąkę. Czyści, nie przerywając snu. Wash and go, że tak powiem. :)
http://www.potrawyregionalne.pl/193,2866,OD_ZIARENKA_DO_MAKI_.htm

Agata

Cytat: Grawo w 03-12-2012, 17:01
Ziarna mielę w młynku do kawy Moulinex, wszystko zmielone na pył.
Grawo, a możesz podać link do modelu, który posiadasz?
I jeśli możesz, to napisz, jak długo go używasz. Fajnie te Moulinexy się prezentują. A jeszcze jak mielą na pył, to może się skuszę (choć mój jeszcze chodzi, ale w tym roku mam bardzo grube pestki dyni z własnej hodowli, więc wolałabym coś mocniejszego i bardziej wytrzymałego :)).