Aktualności:

Sklep Biosłone --> wejdź

Młynek niedrogi

Zaczęty przez Blazy, 02-08-2012, 09:44

Fazibazi

#80
Ja polecam (jak paru innych forumowiczów) BOSCH MKM 6003. Z dynią radzi sobie lepiej niż stary "rusek" i tak nie wyje. Ma przechylone ostrze przez co wszystko dokładnie miesza się podczas mielenia.

Piotr321

Miałem ten młynek, ale się stępił

R2d2

CytatJednak żeby zmiksować zmielone pestki z wodą trzeba użyć innego blendera.
Piotr321 wynika z tego, że miksujesz wodę ;) Ponieważ preferuję zalewanie bulionem, żadne dodatkowe mielenie nie jest potrzebne. Natomiast faktem jest, że producent informuje o zakazie używania produktu do substancji płynnych.

Po jakim czasie się stępił?
"Każda cywilizacja wypływa z małej liczby idei zasadniczych, przez cały naród przyjętych."

Magnusone

#83
Zdecydowanie nie polecam blendera Philips HR 2061. Po krótkim czasie stępił się i nie radzi sobie z nasionami. Na domiar złego jest tak głośny, że nie pomaga założenie słuchawek na uszy :).
Posiadam również polecany Philips HR 2860, i w tym przypadku do zmielonych nasion nie mam specjalnych zastrzeżeń, ale za to twardsze owoce i warzywa zostają często w całości.  

Bitwoman

Cytat: R2d2 w 20-05-2014, 21:06
Właśnie sprawdziłem walory nowego produktu. MŁYNEK DO KAWY + ROZDRABNIACZ PROFI COOK KSW 1021. Cena ok. 72zł. Dla mnie bomba. Produkt Niemiecki.

Też zakupiłam ten młynek i szczerze go polecam. W pojemniku do mielenia orzechów, migdałów mielę słonecznik z dynią a resztę nasion w tym drugim do kawy. Za tą cenę naprawdę rewelacja.
"Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą." Coelho
Renata, mama Kamili (5) i Daniela (3,5)

Sylwan

#85
Jaki młynek polecacie, który dokładnie mieli nasiona, głównie dyni i słonecznika, na proszek? Bo stary pomału się zużywa i zastanawiam się jaki wybrać. A może używacie takiego do mielenia tylko nasion a nie takiego do kawy, sprawdzają się takowe?

Udana

Ja kupiłam bardzo tani ELDOM i jestem z niego zadowolona, super mieli, ale mam go dopiero rok, więc nie wiem czy nie padnie.
http://www.promis.pl/sklep/pl/p/Mlynek-do-kawy-ELDOM-MK100S-Elektryczny-STALOWY-HIT-CENOWY-NAJTANIEJ-Sprawdz-koszty-dostawy/1088
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...

Angelika

Udana: I jak sprawuje się Twój młynek?

Ja planuje kupić taki, z którego można łatwo wyjąć ostrze i oddać do naostrzenia. Korzystam teraz z takiego starego 20-30 letniego niemieckiego, ale tak go zajechałam przez kilka tygodni, że przestał mielić na proszek, a wykręcić nijak się nie da, bo śruba zbyt mocno trzyma (pewnie coś w środku zardzewiało).

Znalazłam na allegro taki
http://allegro.pl/mlynek-udarowy-do-zboz-ziaren-kawy-mmk-06-hit-2w1-i5811070916.html
i taki
http://allegro.pl/mlynek-do-kawy-udarowy-bosch-mkm-6000-bialy-180w-i6083810163.html

Z tym, że w tym drugim, żeby wyjąć ostrze trzeba rozkręcić. Ciekawe jak ten pierwszy, napisałam do sprzedawcy, ale jakoś nie odpisuje.


Stamar

#88
Młynek Bosch MKM 6000 (biały) i 6003 (czarny) w razie stępienia ostrzy można łatwo i w niedrogi sposób przywrócić do stanu używalności. Wystarczy trochę zdolności manualnych i nowe oryginalne ostrza zakupione na stronie http://www.bosch-home.pl/store/product/N/00176106. Aktualnie ostrze takie kosztuje 15,52 zł + koszt przesyłki. Przy większej ilości ostrzy bardziej się to opłaca. Być może dałoby się gdzieś (serwis boscha) odebrać takie ostrza osobiście.

Rozebranie takiego młynka do najbardziej skomplikowanych nie należy. Najtrudniejszy jest pierwszy krok, który należy wykonać, reszta jest łatwiejsza. Mam nadzieję, że moje tłumaczenie nie będzie zbyt dużym masłem maślanym.

1. Pierwszym krokiem jest usunięcie dolnej części korpusu. W tym celu należy ścisnąć mocno, ale z wyczuciem górną część korpusu w samym jego dole w punktach znajdujących się po obu stronach młynka, z tym że nie w miejscu przebiegu przewodu, a w miejscach obróconych o 90 stopni względem niego. Po ściśnięciu młynka dłońmi chwycić go we wspomnianych punktach jedną dłonią, po czym za pomocą szerokiego płaskiego śrubokręta mocno i uważnie wypchnąć dolną część korpusu.

Przy pierwszym takim manewrze problemem jest to, że obie części korpusu są ze sobą połączone klejem lub jakimś zgrzewem toteż najprawdopodobniej w międzyczasie może pojawić się dźwięk pęknięcia co oznacza, że połączenie puściło. Oczywiście trzeba uważać, żeby nie połamać korpusu, bo jest to przecież zwykły plastik.

2. Kolejnym krokiem jest delikatne wysunięcie mechanizmu z młynka zapamiętując przy tym ułożenie poszczególnych jego elementów (sprężynka, długi plastik załączający młynek). Dobrze jest przy tym uważać, żeby zanieczyszczenia z produktów, które były mielone nie ubrudziły mechanizmu.

3. Odchylić lekko dolny plastik na wysuniętym mechanizmie. Do rowka znajdującego się na dole mechanizmu przyłożyć śrubokręt płaski i zablokować jego obrót dłonią, a następnie drugą dłonią odkręcić ostrze.

4. Ostrożnie oczyścić to, co znajduje się pod ostrzem i uszczelką.

5. Zmontować młynek z nowym ostrzem.

Dla mnie takie nowe ostrze wystarcza na 3 miesiące mielenia nasion.
W razie pytań służę pomocą.

Angelika

#89
Wydaje się skomplikowane jak się tego nie widzi, ale rozkręcałam ten swój młynek 30-letni, powypadały mi sprężynki, nie wiedziałam, co z czym połączyć, ale w końcu jakoś udało się złożyć go do kupy. Straciłam tylko kilka paznokci.
Jak zdecyduję się na zakup i sobie nie dam rady, to się do Ciebie odezwę.
Zastanawiam się tylko, czemu nie można ich naostrzyć, koło mnie profesjonalne ostrzenie kosztuje 7 zł, więc to o połowę taniej.

Stamar

#90
Problemem w tych ostrzach jest to, że tępią się ich czubki, których zregenerować nijak się nie da, a to m.in. dzięki nim nasiona są w pierwszych miesiącach "życia" młynka tak skutecznie rozdrabniane. Potem stają się zaokrąglone i nie tną, jak trzeba.

Angelika

Rozumiem. A ile młynek już Ci służy?

Stamar

Ja szybko niszczę młynki, sam nie wiem czemu. Może ze 2 lata. Młynków mam 3. Dwa MKM i jeden  Delonghi. Ten ostatni używam do wstępnego mielenia nasion, oba pozostałe do końcowego (dwie mniejsze porcje). W ten sposób nasiona mniej się nagrzewają - mam przynajmniej takie wrażenie.

Angelika

#93
No to nieźle z tym mieleniem w kilku młynkach. ;)  Przy okazji dzięki za podpowiedź, sądzę, że masz rację z tym nagrzewaniem, ja widzę po swoich nasionach jakie są ciepłe już po kilkunastu sekundach.
Nadal jestem ciekawa tego młynka MMK 06 z pierwszego linku.

Mbogdan

#94
Przed chwilą mieliłem ziarna do koktajlu i pomyślałem, żeby się podzielić moim sposobem mielenia. Problem z mieleniem jest taki, że tłuste części zmielonych ziaren osadzają się na dnie i młynek nie może tego uciągnąć. Mój sposób mielenia polega na tym, że ustawiam młynek w trakcie mielenia w pozycji poziomej i obracam go z pięć razy w pozycji poziomej. Jestem ciekaw, czy ktoś tak mieli, a jeżeli nie, to proszę spróbować, bo ja sobie nie wyobrażam, żebym mógł prawidłowo zmielić ziarna mieląc w pozycji pionowej, bo po paru sekundach słychać, że młynek się strasznie męczy, a jak ustawię w pozycji poziomej w trakcie mielenia, to od razu słychać, że jest mu dużo łatwiej.

Xander21

#95
Ja mielę przewracając młynkiem w różne strony. Tak, żeby wszytko mieliło. Resztę dokończy i tak blender.

Udana

CytatUdana: I jak sprawuje się Twój młynek?
Mieli drobno dalej i nie psuje się. Jakiś dobry egzemplarz mi się trafił.
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...

Shadow

Może ponowię temat, bo blender z młynkiem w zestawie Philipsa HR2860 już nie jest dostępny. Ceny takich zestawów innych firm na allegro wahają się od 50 zł do powiedzmy 200 zł i więcej. Ktoś poleca jakiś z obecnie dostępnych?

https://allegro.pl/kategoria/agd-drobne-do-kuchni-67415?string=mlynek%20blender&order=qd&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-ele-1-5-0511

Poziomek


ArtComp

| ZZO | DP | MO | KB | OJ | SO | GBG | SB