Mario
 
Offline
P³eæ: 
Wiek: 34
MO: 15.09.2009
Sk±d: Skierniewice
Wiadomo¶ci: 51
|
 |
« Odpowiedz #40 : 03-12-2012, 22:39 » |
|
Klaro, czy to urz±dzenie mieli na py³? Obawiam siê, ¿e to urz±dzenie mo¿e byæ "CIʯKIE" w u¿yciu, ale raczej siê nie zepsuje, a w dodatku bêdzie dzia³aæ nawet bez pr±du. 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Marooned
 
Offline
P³eæ: 
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza: 
Wiadomo¶ci: 369
|
 |
« Odpowiedz #42 : 04-12-2012, 12:28 » |
|
Je¶li masz maszynkê do mielenia miêsa Zelmer, to mo¿esz dokupiæ m³ynek ¿arnowy za ok. 100 z³. On dobrze radzi sobie z suchymi ziarnami.
Bardzo Ci dziêkujê za t± informacjê Lilly! PS. Chocia¿ proekologiczne rozwi±zanie Klary27 te¿ bra³em pod uwagê 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Trubadur
|
 |
« Odpowiedz #43 : 04-12-2012, 15:19 » |
|
Odnoszê wra¿enie, ¿e ka¿dy tutaj przez "mielenie na py³" rozumie co¶ nieco innego  . Dlatego dobrze jest wcze¶niej u¶ci¶liæ jaki dopuszczamy margines dla prawie-py³u. Dzi¶ wypróbowa³em Philipsa HR 2860 i przez moment by³em mocno zaniepokojony, bo m³ynek do suchych produktów raczej ma³o dok³adnie wszystko zmieli³. Co gorsza, zajê³o mu to sporo czasu, bo chyba dwukrotnie robi³em przerwê. Najgorsze jest siemiê, które powoduje wilgotnienie wszystkich nasion i przywieranie do ¶cianek. Prze³o¿y³em wszystko do m³ynka od spraw wilgotnych i choæ wszystko b³yskawicznie siê przyklei³o do ¶cian, to by³o ju¿ bardziej rozdrobnione. Ostatecznie uwa¿am, ¿e nie jest ¼le, chocia¿ te 220W to jednak trochê ma³o i zastanawiam siê, co bêdzie za kilka miesiêcy (tygodni?), kiedy ostrza zd±rz± siê stêpiæ. Inna rzecz, ¿e znów po KB (pierwszym od kilkunastu dni) czu³em ssanie w ¿o³±dku i lekkie zawroty g³owy. Nie wiem sk±d siê to bierze, mo¿e jakie¶ uczulenie na siemiê? Wówczas problem mokrych nasion sam by siê rozwi±za³, ale nie chcia³bym tego, bo przy moich k³opotach trawiennych trudno by³oby znale¼æ jaki¶ zamiennik. Jeszcze co do mocy, to ciekawostk± jest, ¿e wcze¶niejszy mój blender i m³ynek w jednym (Magic Maxxx) dysponuje a¿ 400 Wattami! G³o¶ne to jak kombajn i mieli³o ca³kiem dobrze, ale ca³y mechanizm pad³ chyba ofiar± tych swoich parametrów, bo plastik pod ostrzem zacz±³ niszczeæ -- do tego stopnia, ¿e zdarza³o siê znale¼æ dziwne "niezmielone" kawa³ki tego tworzywa w samym koktajlu...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ: 
Wiek: 62
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza: 
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.361
|
 |
« Odpowiedz #44 : 04-12-2012, 15:32 » |
|
Dlatego dobrze jest wcze¶niej u¶ci¶liæ jaki dopuszczamy margines dla prawie-py³u. Trubadur, nie przeginaj.  zdarza³o siê znale¼æ dziwne "niezmielone" kawa³ki tego tworzywa w samym koktajlu... No i masz przyczynê swego z³ego samopoczucia. 
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
Trubadur
|
 |
« Odpowiedz #45 : 04-12-2012, 17:04 » |
|
Trubadur, nie przeginaj. To ¶mieszne, ale z drugiej strony naprawdê odnoszê wra¿enie, ¿e ró¿ny jest tu próg tolerancji dla wielko¶ci kawa³ków ziaren w KB i odnoszê dziwne wra¿enie, ¿e u mnie jest on wyj±tkowo niski w porównaniu do reszty  . No i masz przyczynê swego z³ego samopoczucia. To siê zdarzy³o chyba ze dwa razy, potem szybko uzna³em, ¿e czas tego blendera dobieg³ koñca.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mario
 
Offline
P³eæ: 
Wiek: 34
MO: 15.09.2009
Sk±d: Skierniewice
Wiadomo¶ci: 51
|
 |
« Odpowiedz #46 : 04-12-2012, 23:50 » |
|
chocia¿ te 220W to jednak trochê ma³o i zastanawiam siê, co bêdzie za kilka miesiêcy (tygodni?), kiedy ostrza zd±rz± siê stêpiæ. Je¶li nie bêdziesz wrzuca³ do m³ynka niczego innego poza ziarnami, to ostrza nie maj± prawa siê stêpiæ. Ja u¿ywam go ju¿ ponad 2 lata, praktycznie codziennie, i od nowo¶ci nic siê w nim nie zmieni³o.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Trubadur
|
 |
« Odpowiedz #47 : 05-12-2012, 16:36 » |
|
To pocieszaj±ce. W Magic Maxxxie by³o go³ym okiem widaæ wyszczerbienia, widocznie gorszej jako¶ci metal (poza tym teoretycznie nieprzeznaczone do mielenia czegokolwiek).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
scorupion
|
 |
« Odpowiedz #48 : 05-12-2012, 17:04 » |
|
Je¶li nie bêdziesz wrzuca³ do m³ynka niczego innego poza ziarnami, to ostrza nie maj± prawa siê stêpiæ. Ja u¿ywam go ju¿ ponad 2 lata, praktycznie codziennie, i od nowo¶ci nic siê w nim nie zmieni³o. Tak to tylko perpetum mobile dzia³a.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Agnieszka
 
Offline
P³eæ: 
Wiek: 47
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza: 
Sk±d: Warszawa
Wiadomo¶ci: 690
|
 |
« Odpowiedz #49 : 05-12-2012, 17:19 » |
|
Dziewczyny i ch³opaki, czy da siê w Waszych m³ynkach zemleæ skorupki jaj na py³?
|
|
|
Zapisane
|
Aga  mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i £ukaszka (2 l.)
|
|
|
Mario
 
Offline
P³eæ: 
Wiek: 34
MO: 15.09.2009
Sk±d: Skierniewice
Wiadomo¶ci: 51
|
 |
« Odpowiedz #50 : 06-12-2012, 01:32 » |
|
Dziewczyny i ch³opaki, czy da siê w Waszych m³ynkach zemleæ skorupki jaj na py³? Tak.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Bitwoman
 
Offline
P³eæ: 
Wiek: 41
MO: 12.12.2012, aktualnie przerwa
Wiadomo¶ci: 191
|
 |
« Odpowiedz #51 : 11-01-2013, 09:19 » |
|
Posiadam przystawkê do mielenia firmy Zelmer, ¶wietnie radzi sobie z mieleniem lnu, ostropestu, zbó¿ i kaw; s³onecznik w ³upinach trochê wolniej ale siê mieli, natomiast przy próbie zmielenia pestek dyni m³ynek siê blokuje, muszê go rozkrêcaæ i czy¶ciæ. Mam zamiar dokupiæ inny m³ynek, który poradzi³by sobie z pestkami dyni, bardzo proszê napiszcie jakich u¿ywacie i czy miel± Wam te pestki na py³?
|
|
|
Zapisane
|
"Byæ cz³owiekiem oznacza mieæ w±tpliwo¶ci i mimo to i¶æ dalej swoj± drog±." Coelho Renata, mama Kamili (5) i Daniela (3,5)
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ: 
Wiek: 62
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza: 
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.361
|
 |
« Odpowiedz #52 : 11-01-2013, 15:22 » |
|
Zdaje siê, ¿e ostatnio Rif by³ zadowolony, ale nie wiem z czego.
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-01-2013, 22:39 wys³ane przez Rif »
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
Agata
Offline
P³eæ: 
MO: 09.08.2008
Wiedza: 
Wiadomo¶ci: 540
|
 |
« Odpowiedz #53 : 11-01-2013, 19:29 » |
|
bardzo proszê napiszcie jakich u¿ywacie i czy miel± Wam te pestki na py³?
Przecie¿ ca³y ten w±tek jest o tym.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rif
|
 |
« Odpowiedz #54 : 11-01-2013, 22:39 » |
|
Zdaje siê, ¿e ostatnio Rif by³ zadowolony, ale nie wiem z czego.
Ja te¿ nie wiem z czego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ: 
Wiek: 62
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza: 
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.361
|
 |
« Odpowiedz #55 : 12-01-2013, 15:40 » |
|
Jakiego m³ynka u¿ywasz Rif? Chwali³e¶ siê w innym w±tku, ¿e Ci dobrze mieli pestki na py³.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
Defragmentor
 
Offline
P³eæ: 
Wiek: 42
MO: 02-04-2012
Wiadomo¶ci: 118
|
 |
« Odpowiedz #56 : 12-01-2013, 15:46 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rif
|
 |
« Odpowiedz #57 : 12-01-2013, 17:49 » |
|
Jakiego m³ynka u¿ywasz Rif? Chwali³e¶ siê w innym w±tku, ¿e Ci dobrze mieli pestki na py³.
Predom, wyprodukowany w 1980r. 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ: 
Wiek: 62
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza: 
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.361
|
 |
« Odpowiedz #58 : 12-01-2013, 19:01 » |
|
Ekstra. Szkoda, ¿e nie mo¿na go ju¿ kupiæ.  Ja mam podobnie - stary. ZSP Niewiadów z 1988.  Produkcja eksportowa.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
Bitwoman
 
Offline
P³eæ: 
Wiek: 41
MO: 12.12.2012, aktualnie przerwa
Wiadomo¶ci: 191
|
 |
« Odpowiedz #59 : 23-01-2013, 12:00 » |
|
Czy kto¶ mo¿e u¿ywa lub widzia³ gdzie¶ ten m³ynek: http://www.philips.pl/c/Przygotowywanie-jedzenia/viva-collection-600-w-dzbanek-2-l-mlynek-hr2161_40/prd/G³ównie zale¿y mi na tym, ¿eby zmieli³ dyniê i s³onecznik, czego obecny m³ynek nie potrafi .Zdanie koñczymy kropk±. /R
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-02-2013, 13:55 wys³ane przez Rif »
|
Zapisane
|
"Byæ cz³owiekiem oznacza mieæ w±tpliwo¶ci i mimo to i¶æ dalej swoj± drog±." Coelho Renata, mama Kamili (5) i Daniela (3,5)
|
|
|
|