Fazibazi
 
Offline
P³eæ: 
Wiek: 43
MO: 12.2008
Wiedza: 
Sk±d: Gdynia
Wiadomo¶ci: 227
|
 |
« Odpowiedz #80 : 24-05-2014, 14:48 » |
|
Ja polecam (jak paru innych forumowiczów) BOSCH MKM 6003. Z dyni± radzi sobie lepiej ni¿ stary "rusek" i tak nie wyje. Ma przechylone ostrze przez co wszystko dok³adnie miesza siê podczas mielenia.
|
|
« Ostatnia zmiana: 24-05-2014, 14:54 wys³ane przez Fazibazi »
|
Zapisane
|
|
|
|
Piotr321
|
 |
« Odpowiedz #81 : 24-05-2014, 16:07 » |
|
Mia³em ten m³ynek, ale siê stêpi³
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
R2d2
 
Offline
P³eæ: 
MO: 02.12.2011, Od 05.2014r odstawiona
Sk±d: Piaseczno,
Wiadomo¶ci: 33
Twardym krokiem w przysz³o¶æ coraz lepsz±
|
 |
« Odpowiedz #82 : 26-05-2014, 13:19 » |
|
Jednak żeby zmiksować zmielone pestki z wodą trzeba użyć innego blendera. Piotr321 wynika z tego, że miksujesz wodę  Ponieważ preferuję zalewanie bulionem, żadne dodatkowe mielenie nie jest potrzebne. Natomiast faktem jest, że producent informuje o zakazie używania produktu do substancji płynnych. Po jakim czasie się stępił?
|
|
|
Zapisane
|
"Ka¿da cywilizacja wyp³ywa z ma³ej liczby idei zasadniczych, przez ca³y naród przyjêtych."
|
|
|
Magnusone
 
Offline
P³eæ: 
Wiek: 50
MO: 2009
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 77
|
 |
« Odpowiedz #83 : 06-07-2014, 23:41 » |
|
Zdecydowanie nie polecam blendera Philips HR 2061. Po krótkim czasie stêpi³ siê i nie radzi sobie z nasionami. Na domiar z³ego jest tak g³o¶ny, ¿e nie pomaga za³o¿enie s³uchawek na uszy  . Posiadam równie¿ polecany Philips HR 2860, i w tym przypadku do zmielonych nasion nie mam specjalnych zastrze¿eñ, ale za to twardsze owoce i warzywa zostaj± czêsto w ca³o¶ci.
|
|
« Ostatnia zmiana: 20-07-2014, 23:29 wys³ane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
Bitwoman
 
Offline
P³eæ: 
Wiek: 41
MO: 12.12.2012, aktualnie przerwa
Wiadomo¶ci: 191
|
 |
« Odpowiedz #84 : 11-07-2014, 12:05 » |
|
W³a¶nie sprawdzi³em walory nowego produktu. M£YNEK DO KAWY + ROZDRABNIACZ PROFI COOK KSW 1021. Cena ok. 72z³. Dla mnie bomba. Produkt Niemiecki.
Te¿ zakupi³am ten m³ynek i szczerze go polecam. W pojemniku do mielenia orzechów, migda³ów mielê s³onecznik z dyni± a resztê nasion w tym drugim do kawy. Za t± cenê naprawdê rewelacja.
|
|
|
Zapisane
|
"Byæ cz³owiekiem oznacza mieæ w±tpliwo¶ci i mimo to i¶æ dalej swoj± drog±." Coelho Renata, mama Kamili (5) i Daniela (3,5)
|
|
|
Sylwan
 
Offline
P³eæ: 
Wiek: 38
MO: 9 wrze¶nia 2014
Sk±d: mazowieckie
Wiadomo¶ci: 307
|
 |
« Odpowiedz #85 : 15-10-2014, 09:10 » |
|
Jaki m³ynek polecacie, który dok³adnie mieli nasiona, g³ównie dyni i s³onecznika, na proszek? Bo stary poma³u siê zu¿ywa i zastanawiam siê jaki wybraæ. A mo¿e u¿ywacie takiego do mielenia tylko nasion a nie takiego do kawy, sprawdzaj± siê takowe?
|
|
« Ostatnia zmiana: 15-10-2014, 09:22 wys³ane przez Sylwan »
|
Zapisane
|
|
|
|
Udana
Offline
P³eæ: 
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza: 
Sk±d: Wroc³aw
Wiadomo¶ci: 1.257
|
 |
« Odpowiedz #86 : 15-10-2014, 10:03 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podró¿ zaczyna siê od pierwszego kroku...
|
|
|
Angelika
 
Offline
P³eæ: 
MO: 1.09.2012-1.06.2015; 29.11.2016 - z przerwami
Sk±d: ¯yrardów
Wiadomo¶ci: 97
|
 |
« Odpowiedz #87 : 01-04-2016, 18:49 » |
|
Udana: I jak sprawuje siê Twój m³ynek? Ja planuje kupiæ taki, z którego mo¿na ³atwo wyj±æ ostrze i oddaæ do naostrzenia. Korzystam teraz z takiego starego 20-30 letniego niemieckiego, ale tak go zajecha³am przez kilka tygodni, ¿e przesta³ mieliæ na proszek, a wykrêciæ nijak siê nie da, bo ¶ruba zbyt mocno trzyma (pewnie co¶ w ¶rodku zardzewia³o). Znalaz³am na allegro taki http://allegro.pl/mlynek-udarowy-do-zboz-ziaren-kawy-mmk-06-hit-2w1-i5811070916.htmli taki http://allegro.pl/mlynek-do-kawy-udarowy-bosch-mkm-6000-bialy-180w-i6083810163.htmlZ tym, ¿e w tym drugim, ¿eby wyj±æ ostrze trzeba rozkrêciæ. Ciekawe jak ten pierwszy, napisa³am do sprzedawcy, ale jako¶ nie odpisuje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stamar
|
 |
« Odpowiedz #88 : 01-04-2016, 21:51 » |
|
M³ynek Bosch MKM 6000 (bia³y) i 6003 (czarny) w razie stêpienia ostrzy mo¿na ³atwo i w niedrogi sposób przywróciæ do stanu u¿ywalno¶ci. Wystarczy trochê zdolno¶ci manualnych i nowe oryginalne ostrza zakupione na stronie http://www.bosch-home.pl/store/product/N/00176106. Aktualnie ostrze takie kosztuje 15,52 z³ + koszt przesy³ki. Przy wiêkszej ilo¶ci ostrzy bardziej siê to op³aca. Byæ mo¿e da³oby siê gdzie¶ (serwis boscha) odebraæ takie ostrza osobi¶cie. Rozebranie takiego m³ynka do najbardziej skomplikowanych nie nale¿y. Najtrudniejszy jest pierwszy krok, który nale¿y wykonaæ, reszta jest ³atwiejsza. Mam nadziejê, ¿e moje t³umaczenie nie bêdzie zbyt du¿ym mas³em ma¶lanym. 1. Pierwszym krokiem jest usuniêcie dolnej czê¶ci korpusu. W tym celu nale¿y ¶cisn±æ mocno, ale z wyczuciem górn± czê¶æ korpusu w samym jego dole w punktach znajduj±cych siê po obu stronach m³ynka, z tym ¿e nie w miejscu przebiegu przewodu, a w miejscach obróconych o 90 stopni wzglêdem niego. Po ¶ci¶niêciu m³ynka d³oñmi chwyciæ go we wspomnianych punktach jedn± d³oni±, po czym za pomoc± szerokiego p³askiego ¶rubokrêta mocno i uwa¿nie wypchn±æ doln± czê¶æ korpusu. Przy pierwszym takim manewrze problemem jest to, ¿e obie czê¶ci korpusu s± ze sob± po³±czone klejem lub jakim¶ zgrzewem tote¿ najprawdopodobniej w miêdzyczasie mo¿e pojawiæ siê d¼wiêk pêkniêcia co oznacza, ¿e po³±czenie pu¶ci³o. Oczywi¶cie trzeba uwa¿aæ, ¿eby nie po³amaæ korpusu, bo jest to przecie¿ zwyk³y plastik. 2. Kolejnym krokiem jest delikatne wysuniêcie mechanizmu z m³ynka zapamiêtuj±c przy tym u³o¿enie poszczególnych jego elementów (sprê¿ynka, d³ugi plastik za³±czaj±cy m³ynek). Dobrze jest przy tym uwa¿aæ, ¿eby zanieczyszczenia z produktów, które by³y mielone nie ubrudzi³y mechanizmu. 3. Odchyliæ lekko dolny plastik na wysuniêtym mechanizmie. Do rowka znajduj±cego siê na dole mechanizmu przy³o¿yæ ¶rubokrêt p³aski i zablokowaæ jego obrót d³oni±, a nastêpnie drug± d³oni± odkrêciæ ostrze. 4. Ostro¿nie oczy¶ciæ to, co znajduje siê pod ostrzem i uszczelk±. 5. Zmontowaæ m³ynek z nowym ostrzem. Dla mnie takie nowe ostrze wystarcza na 3 miesi±ce mielenia nasion. W razie pytañ s³u¿ê pomoc±.
|
|
« Ostatnia zmiana: 04-04-2016, 08:39 wys³ane przez Gloria »
|
Zapisane
|
|
|
|
Angelika
 
Offline
P³eæ: 
MO: 1.09.2012-1.06.2015; 29.11.2016 - z przerwami
Sk±d: ¯yrardów
Wiadomo¶ci: 97
|
 |
« Odpowiedz #89 : 01-04-2016, 22:06 » |
|
Wydaje siê skomplikowane jak siê tego nie widzi, ale rozkrêca³am ten swój m³ynek 30-letni, powypada³y mi sprê¿ynki, nie wiedzia³am, co z czym po³±czyæ, ale w koñcu jako¶ uda³o siê z³o¿yæ go do kupy. Straci³am tylko kilka paznokci. Jak zdecydujê siê na zakup i sobie nie dam rady, to siê do Ciebie odezwê. Zastanawiam siê tylko, czemu nie mo¿na ich naostrzyæ, ko³o mnie profesjonalne ostrzenie kosztuje 7 z³, wiêc to o po³owê taniej.
|
|
« Ostatnia zmiana: 04-04-2016, 08:40 wys³ane przez Gloria »
|
Zapisane
|
|
|
|
Stamar
|
 |
« Odpowiedz #90 : 01-04-2016, 22:14 » |
|
Problemem w tych ostrzach jest to, ¿e têpi± siê ich czubki, których zregenerowaæ nijak siê nie da, a to m.in. dziêki nim nasiona s± w pierwszych miesi±cach "¿ycia" m³ynka tak skutecznie rozdrabniane. Potem staj± siê zaokr±glone i nie tn±, jak trzeba.
|
|
« Ostatnia zmiana: 04-04-2016, 08:40 wys³ane przez Gloria »
|
Zapisane
|
|
|
|
Angelika
 
Offline
P³eæ: 
MO: 1.09.2012-1.06.2015; 29.11.2016 - z przerwami
Sk±d: ¯yrardów
Wiadomo¶ci: 97
|
 |
« Odpowiedz #91 : 01-04-2016, 22:17 » |
|
Rozumiem. A ile m³ynek ju¿ Ci s³u¿y?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stamar
|
 |
« Odpowiedz #92 : 01-04-2016, 22:34 » |
|
Ja szybko niszczê m³ynki, sam nie wiem czemu. Mo¿e ze 2 lata. M³ynków mam 3. Dwa MKM i jeden Delonghi. Ten ostatni u¿ywam do wstêpnego mielenia nasion, oba pozosta³e do koñcowego (dwie mniejsze porcje). W ten sposób nasiona mniej siê nagrzewaj± - mam przynajmniej takie wra¿enie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Angelika
 
Offline
P³eæ: 
MO: 1.09.2012-1.06.2015; 29.11.2016 - z przerwami
Sk±d: ¯yrardów
Wiadomo¶ci: 97
|
 |
« Odpowiedz #93 : 01-04-2016, 22:46 » |
|
No to nie¼le z tym mieleniem w kilku m³ynkach.  Przy okazji dziêki za podpowied¼, s±dzê, ¿e masz racjê z tym nagrzewaniem, ja widzê po swoich nasionach jakie s± ciep³e ju¿ po kilkunastu sekundach. Nadal jestem ciekawa tego m³ynka MMK 06 z pierwszego linku.
|
|
« Ostatnia zmiana: 04-04-2016, 08:41 wys³ane przez Gloria »
|
Zapisane
|
|
|
|
Mbogdan
 
Offline
P³eæ: 
Wiek: 70
MO: 2010
Wiedza: 
Sk±d: Myszków
Wiadomo¶ci: 534
|
 |
« Odpowiedz #94 : 02-04-2016, 11:49 » |
|
Przed chwil± mieli³em ziarna do koktajlu i pomy¶la³em, ¿eby siê podzieliæ moim sposobem mielenia. Problem z mieleniem jest taki, ¿e t³uste czê¶ci zmielonych ziaren osadzaj± siê na dnie i m³ynek nie mo¿e tego uci±gn±æ. Mój sposób mielenia polega na tym, ¿e ustawiam m³ynek w trakcie mielenia w pozycji poziomej i obracam go z piêæ razy w pozycji poziomej. Jestem ciekaw, czy kto¶ tak mieli, a je¿eli nie, to proszê spróbowaæ, bo ja sobie nie wyobra¿am, ¿ebym móg³ prawid³owo zmieliæ ziarna miel±c w pozycji pionowej, bo po paru sekundach s³ychaæ, ¿e m³ynek siê strasznie mêczy, a jak ustawiê w pozycji poziomej w trakcie mielenia, to od razu s³ychaæ, ¿e jest mu du¿o ³atwiej.
|
|
« Ostatnia zmiana: 04-04-2016, 08:42 wys³ane przez Gloria »
|
Zapisane
|
|
|
|
Xander21
 
Offline
P³eæ: 
Wiek: 35
MO: 01.10.2012
Wiadomo¶ci: 71
|
 |
« Odpowiedz #95 : 03-04-2016, 16:18 » |
|
Ja mielê przewracaj±c m³ynkiem w ró¿ne strony. Tak, ¿eby wszytko mieli³o. Resztê dokoñczy i tak blender.
|
|
« Ostatnia zmiana: 04-04-2016, 08:43 wys³ane przez Gloria »
|
Zapisane
|
|
|
|
Udana
Offline
P³eæ: 
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza: 
Sk±d: Wroc³aw
Wiadomo¶ci: 1.257
|
 |
« Odpowiedz #96 : 05-04-2016, 07:55 » |
|
Udana: I jak sprawuje siê Twój m³ynek? Mieli drobno dalej i nie psuje siê. Jaki¶ dobry egzemplarz mi siê trafi³.
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podró¿ zaczyna siê od pierwszego kroku...
|
|
|
|
Poziomek
Offline
P³eæ: 
Wiek: 37
MO: 24.09.2011
Sk±d: Warszawa
Wiadomo¶ci: 637
|
 |
« Odpowiedz #98 : 20-05-2017, 14:21 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ArtComp
Offline
P³eæ: 
Wiek: 57
MO: 23.01.2017
Sk±d: mazowieckie
Wiadomo¶ci: 152
|
 |
« Odpowiedz #99 : 20-05-2017, 16:49 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|