Niemedyczne forum zdrowia
01-05-2024, 18:43 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Piana przy gotowaniu ziemniaków.  (Przeczytany 40641 razy)
Whena
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 44
MO: 01.10.2009
Wiedza:
Skąd: Łódź
Wiadomości: 1.254

« Odpowiedz #20 : 01-09-2012, 16:43 »

Klaro można zdjąć skórkę, ale nie trzeba. Często w restauracjach podawane są pieczone ziemniaki w cząstkach i są one ze skórką. Ja takiej skórki nie ściągam i jedząc takie ziemniaczki na Zlocie tez nikt nie ściągał skórki. Rozumiem, że są tacy, którzy wolą ją ściągnąć. Sprawa ma się być może inaczej przy młodych i starych ziemniakach.
Gdy byłam na Wyspach Kanaryjskich (Fuerteventura), to jadłam typowa dla nich potrawę, która bardzo mi smakowała. Są to właśnie ziemniaki gotowane w mundurkach w bardzo słonej wodzie. Nazywa się ta potrawa "Papas arrugadas". Codziennie je jadłam będąc tam na wczasach - tam nikt nie zdejmuje z nich skórki.
http://zyjdobrze.cba.pl/?p=162
Dla angielskojęzycznych:
http://en.wikipedia.org/wiki/Canarian_wrinkly_potatoes
http://snapguide.com/guides/cook-papas-arrugadas/

Lukas123 ja nie pisałam nigdzie aby zrezygnować nagle z węglowodanów czy w ogóle z ziemniaków, tylko, o tym, że tak wielkie ilości to przesada i wcale to nie jest zdrowe i tego nie polecamy.
Zapisane
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!